Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Satu hari di majlis hi

195 visualizaciones

Publicado el

  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Satu hari di majlis hi

  1. 1. Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak.Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satukotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?Belum sempat pendakwah menjawab. Handphone N95 missionary berbunyi.Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti. SetelahMissionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepadaPendakwah. Pendakwah tersenyum.Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?Pendakwah : Erm, perlukah saya menjawab soalan awak ?Missionary : Awak tak ada jawapan ?Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yangawak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Sayadapati awak kurang siuman.Missionary : Mengapa awak caka begitu ?Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dantersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “Ilove you mom”Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emaksaya. Dia yang telefon saya tadi.Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakantelefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi danmarah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95tersebut. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja …Lantas. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai.bersepaiiiiiiiiii.Merah padam muka Missionary menahan marah.
  2. 2. Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum.Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak ada pun. Saya pecahkanhandphone ni pun tak ada emak awak dalam handphone.Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudahmaju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologiwireless. Awak tak guna otakkah ?Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya denganALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islammenyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAHmengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini jugabukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakanhandphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. TetapiSyarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emakmelalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antaraawak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awaktiada dalam handphone tu.Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, danmenghulurkan RM 1500 kepada Missionary, Nah ini duit untuk awak beli N95 yangbaru. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse.Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segalapersoalan berbanding agamanya.
  3. 3. Kaabah yang terletak ditengah-tengah pusat dunia ini, merupakan misteripenciptaan khazanah alam yang paling istemewa serta tidak ternilai harganya.Ianya telah dicipta sejak ribuan tahun lamanya pun begitu, masih teguh hinggake hari ini. Salah satu keajaiban Kaabah ialah ianya tidak akan luput ditelanmasa sehinggalah datangnya hari kiamat. Kaabah mewakili arah penyembahankepada tuhan yang esa oleh semua umat Islam di seluruh dunia iaitu sebagaikiblat yang satu. Pabila musim haji banyak orang sanggup bergadai nyawa untukmendekati kaabah seolah-oleh membuktikan ianya cukup istimewa. Menurutcerita yang sememangnya terbukti kebenarannya, Kaabah diciptakan oleh paramalaikat dan seluruh makhluk hidup di alam ini termasukah binatang sepertiburung dan semut.Memang jelas ianya bukanlah ciptaan oleh manusia sepenuhnya. Buktinya adapada salah satu penjuru sudut Kaabah di mana terdapat sejenis batu yang wangiberasal dari syurga di bawa melalui malaikat Jibril. Itulah antara satu-satunyabatu ajaib yang ada di dunia ini datangnya dari alam syurga yang pastiya tidakakan ditemui di tempat lain di alam ini. Namun misteri yang menjadipersoalannya ialah apakah yang terkandung di dalam Kaabah itu? Bagaimanakahkeadaan suasana di dalam Kaabah tersebut? Mengapakah ia mesti di rahsiakan?Jika difikirkan memang ada kebaikan dan hikmah disebaliknya…

×