Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Magnetizam

Učenje o magnetizmu

 • Inicia sesión para ver los comentarios

Magnetizam

 1. 1. Магнетизаm
 2. 2. 2 Легенда о магнету  Стара грчка легенда каже да је пастир по имену Магнес, чувајући овце на планини Иде, приметио да му се штап и чизме са гвозденим клинцима лепе за црни камен. Испитујући необичну појаву, схватио је да ексере којима су чизме потковане и гвоздени штап привлачи црни камен.Тако је Магнeс открио да постоји камен који привлачи гвожђе. Тако је откривен МАГНЕТИЗАМ.
 3. 3. 3 Природни магнети  Једна од природних појава јесте својство једне врсте минерала да привлачи гвоздене предмете.  Тај минерал је МАГНЕТИТ, а такве минерале називамо МАГНЕТИМА.  Руда гвожђа магнетит је природни магнет.
 4. 4. 4 Вештачки магнети  Када се гвожђе или челик трљају о магнетит, они се намагнетишу и постају ВЕШТАЧКИ МАГНЕТИ.  Израђују се од челика са додатком кобалта и никла, који се накнадним поступком намагнетишу.  Дејство ових магнета се не мења током времена и зато се називају СТАЛНИ МАГНЕТИ.  Вештачки магнети се најчешће праве у облику: потковице, шипке, ваљка, игле.
 5. 5. 5 Оглед 1  Направи сам магнет од ексера тако што ћеш по њему повлачити магнет. Свако наредно повлачење почни од истог краја ексера. Приближи ексер спајалици. Шта запажаш?
 6. 6. 6 Закључак  После трљања о магнет, ексер је привукао спајалицу, јер је за извесно време постао магнет. Тако смо добили магнет вештачким путем.  Ствари које се могу намагнетисати су: гвожђе, никл, кобалт.
 7. 7. 7 Магнетизам Магнетна својства материјала  Магнет има способност да привлачи гвоздене предмете и држи привучене комадиће гвожђа и челика. Ова појава се назива МАГНЕТИЗАМ.  Магнетизам је невидљива сила привлачења или одбијања између одређених супстанци.  Магнети не привлаче све супстанце.
 8. 8. 8 Оглед 2 Узми магнет у облику ваљка и шипке. Принеси ексерима и спајалицама. Шта запажаш? гвожђегвожђе алуминијумалуминијумбакарбакар
 9. 9. 9 Закључак  Ваљак и шипка су магнети, а они имају особину да привлаче гвоздене предмете. гвожђегвожђе алуминијумалуминијумбакарбакар
 10. 10. 10 Оглед 3  Направљена је смеса од гвоздених спајалица,шећера и парчића папира. Приближи магнет смеcи. Шта се дешава?
 11. 11. 11 Закључак  Магнет је привукао спајалице.  Магнети не привлаче све супстанце.  Привлачe само оне материјале и супстанце које садрже гвожђе.
 12. 12. 12 Магнетни полови  Сваки магнет има два пола СЕВЕРНИ и ЈУЖНИ.  По договору, северни пол магнета је означен плавом бојом, а јужни црвеном (често је означен само северни пол).  Северни пол се скраћено означава словом N (енглески NORTH), а јужни словом S (енглески SOUTH).  Да су полови магнета међусобно различити, показује њихово међусобно деловање.
 13. 13. 13 JJ –– јужни пол магнетајужни пол магнета ( S )( S ) Полови магнетаПолови магнета JJ JJ СС СС –– северни пол магнетасеверни пол магнета ( N )( N ) СС JJ
 14. 14. 14 Магнетни полови - узајамно деловање  Оглед  Узми магнетну шипку и принеси гомили спајалица. Шта се десило?  Да ли су сви делови магнетне шипке привукли исти број спајалица. Где је више спајалица, а где мање?
 15. 15. 15 Закључак  Крајеви, полови магнета, су привукли највише спајалица.  Најјаче дејство магнета је на његовим крајевима, половима, а најслабије на средини магнета.
 16. 16. 16 Шта се догађа ако су два магнетаШта се догађа ако су два магнета близу један другог?близу један другог? Привлаче сеПривлаче се се одбијајусе одбијају илиили  Привлаче се различити магнетни полови.  Одбијају се истоимени магнетни полови.  Дејство већег броја истоимених магнетних полова је јаче него појединачних.
 17. 17. 17 Можемо ли одвојити полове кодМожемо ли одвојити полове код магнета?магнета?  Када магнетне полове поделимо на два дела, добијемо два новаКада магнетне полове поделимо на два дела, добијемо два нова магнета, који ће имати и северни и јужни пол.магнета, који ће имати и северни и јужни пол.  Магнетне полове не можемо одвојити.Магнетне полове не можемо одвојити.
 18. 18. 18 Магнетно поље  У простору око магнета формира се магнетно поље, путем којег магнет делује на нека тела и друге магнете, који се налазе на извесном растојању од њега.  У магнетном пољу делују магнетне силе.
 19. 19. 19 Линије магнетних сила Оглед 1  Узмите струготине гвожђа и распите их по листу хартије. Затим узмите магнет и положите га на тај лист. Посматрајте шта се дешава.  ЗапажањеЗапажање  Под дејством магнета струготине ће се уредити у линије.  Линије се називају МАГНЕТНЕ ЛИНИЈЕ СИЛЕ.  На половима су линије силе најгушће – ту је магнетно поље најјаче.
 20. 20. 20 Оглед  Стави ексер на сто. Пробај да га покренеш тако што ћеш деловати магнетом (померати га) испод стола.
 21. 21. 21 Оглед  Ставите на папир спајалицу или ексер. Магнетом делујте испод папира и пробајте да покренете предмете.
 22. 22. 22 Закључак претходних огледа  Магнет делује (покреће) неке предмете (спајалице, ексер) кроз папир, дрво, стакло и воду.  Што је магнет ближи његово дејство је јаче, а што је даљи његово дејство је слабије.
 23. 23. 23 Оглед  Око гвозденог завртња обмотај танку изоловану жицу. Повежи голе делове жице с батеријом. Приближи спајалицама.  Шта запажаш?  Шта ће се десити ако одвојимо жицу од батерије?
 24. 24. 24 Закључак  Завртањ привлачи све предмете од гвожђа, јер струја у калему жице ствара магнетно поље.  Сићушне магнетне честице у гвожђу се престројавају и тако настаје магнет.  Ако је магнет од меког гвожђа, магнетна сила ће нестати чим искључимо струју и тада ће сапајалице отпасти.  Ако је од челика, задржаће се дуже.
 25. 25. 25 Планета Земља - магнет  Планета Земља је велики магнет.  Као и сви магнети и Земља има северни и јужни пол.
 26. 26. 26 Примена магнета  Човек је искористио појаву магнетизма у бројном уређајима.  КОМПАС је направа у којој магнет у облику игле стално показује правац север – југ и служи као средство за оријентацију у природи.
 27. 27. 27 Оглед  Направићемо сами компас. Прво намагнетишите ексер, помоћу магнета. Намагнетисани ексер прободите кроз плуту. Плуту са ексером ставите да плива у посуди са водом . Ставите ваш компас поред правог компаса. Шта се дешава са ексером?  Окрени ексер у другом правцу. Да ли се он опет враћа у првобитни положај?  Офарбај северни пол твог компаса.
 28. 28. 28 Закључак Ексер заузима положај као игла на компасу. Ако га окренемо у другом правцу, враћа се у првобитни положај.
 29. 29. 29 Примена магнета  Велики магнети, чије је магнетно поље веома јако, користе се за: - подизање и преношење гвоздених и челичних предмета (аутомобили, цеви) - раздвајање гвожђа од других материјала - кретање возова - прављење украсних магнета.

×