Títol: Ara Pacis Augustae. 
Autor: desconegut. 
Cronologia: 13 – 9 a. C. 
Tipologia: altar. 
Material: marbre de Carrara. ...
"Quan vaig tornar a Roma de la Gàl·lia i d'Espanya, (...) 
feliçment concloses les empreses en aquelles províncies, el 
se...
Context històric 
Segons Res Gestae Divi Augusti (Els fets del diví August) dictat 
pel propi August (Gai Juli Octavià) pe...
L’any 1902, es va excavar a l’antiga ubicació de l’altar, sota 
el Palazzo di Fiano, i es van recuperar part dels relleus....
ANÀLISI FORMAL 
Composició 
L’Ara Pacis fa servir formes 
i models grecs per 
expressar idees romanes, 
com era propi de l...
Té dues portes alineades sobre l’eix de simetria, 
originàriament en una direccionalitat O-E. 
L’altar s’alça sobre un pòd...
El mur exterior, totalment cobert de relleus escultòrics, està 
dividit en dos registres. Originalment, els relleus estave...
Pilastres amb decoració vegetal Registre inferior amb decoració vegetal 
Sanefa divisòria amb esvàstiques Capitells corint...
Al registre més alt hi ha dues comitives i altres escenes 
mitològiques relacionades amb l’emperador August. 
Comitiva amb...
Comitiva amb retrats de personatges
Comitiva amb retrats de personatges
Comitiva amb retrats de personatges
Escenes mitològiques relacionades amb August
Escenes mitològiques relacionades amb August
Escenes mitològiques relacionades amb August
El mur interior es divideix de la mateixa manera: a baix 
hi ha una empallissada, rematada per una sanefa, i a dalt 
hi ha...
Estil 
Els historiadors de l’art consideren que es tracta d’una obra 
romana pensada i executada per artistes grecs. 
Són ...
INTERPRETACIÓ 
Contingut i significació 
Els relleus de l’Ara Pacis exalcen la figura d’August, el 
primer emperador de Ro...
http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
Funció 
L’Ara Pacis és un edifici religiós erigit per donar gràcies als 
déus per la Pax Romana i per la prosperitat en èp...
Fonts: 
•http://es.arapacis.it/il_museo/storia 
•http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/10/05/l%E 
2%80%99ara-pacis-...
Altar de l’Ara Pacis (Smart History Khan) 
https://www.youtube.com/watch?v=kiMNT18c4Ko 
Quan acabem de veure el vídeo, has...
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Ara Pacis Augustae

2.283 visualizaciones

Publicado el

Comentari de l'Ara Pacis per a un grup de 2n Batx Història de l'Art. Inclou exercici previ sobre el vídeo de l'Ara Pacis a Smart HIstory Khan (tot i estar en anglès).
S'inclouen diapositives d'altres autors amb la seva referència.

Publicado en: Educación
0 comentarios
1 recomendación
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
2.283
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
428
Acciones
Compartido
0
Descargas
70
Comentarios
0
Recomendaciones
1
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Ara Pacis Augustae

 1. 1. Títol: Ara Pacis Augustae. Autor: desconegut. Cronologia: 13 – 9 a. C. Tipologia: altar. Material: marbre de Carrara. Mides: 3,68 m. x 11,60 m. x 10,65 m. Estil: imperial romà. Tema: commemoratiu. Localització: Museo dell’Ara Pacis (Roma).
 2. 2. "Quan vaig tornar a Roma de la Gàl·lia i d'Espanya, (...) feliçment concloses les empreses en aquelles províncies, el senat va decretar que calia consagrar una ara a la pau augustea en el Camp de Mart i va ordenar que en ella els magistrats, els sacerdots i les verges vestals celebressin cada any un sacrifici". August a Res gestae
 3. 3. Context històric Segons Res Gestae Divi Augusti (Els fets del diví August) dictat pel propi August (Gai Juli Octavià) perquè fos gravat en bronze a la seva tomba, el Senat de Roma va decidir erigir un monument al Camp de Mart per commemorar la Pax Romana. L’altar es va començar a construir l’any 13 a. C. i fou consagrat l’any 9 a. C. La recuperació de les diverses peces de l’Ara Pacis va començar al S.XVI, noves peces van aparèixer al S.XIX. A inicis del S.XX es van reprendre les excavacions.
 4. 4. L’any 1902, es va excavar a l’antiga ubicació de l’altar, sota el Palazzo di Fiano, i es van recuperar part dels relleus. Al febrer de 1937, el Consell de Ministres a causa del segon mileni del naixement d'August, va decretar la continuació de les excavacions. Al 1938 es va construir un primer edifici que va allotjar l’Ara Pacis. El 23 de setembre de 1938, Mussolini va inaugurar el monument. Va ser protegit amb sacs de terra durant la II GM. Al 2006 es va inaugurar l’actual edifici de Richard Meyer que el protegeix.
 5. 5. ANÀLISI FORMAL Composició L’Ara Pacis fa servir formes i models grecs per expressar idees romanes, com era propi de l’art romà. Està considerat l’exemple més important de l’escultura romana aplicada a l’arquitectura. És una construcció de planta rectangular, sense coberta, que envolta un altar interior i central en forma d’U (ara= altar).
 6. 6. Té dues portes alineades sobre l’eix de simetria, originàriament en una direccionalitat O-E. L’altar s’alça sobre un pòdium amb dues entrades. L’entrada principal té una rampa esglaonada i era utilitzada pel sacerdot. La porta del darrera s’utilitzava per fer entrar els animals dels sacrificis.
 7. 7. El mur exterior, totalment cobert de relleus escultòrics, està dividit en dos registres. Originalment, els relleus estaven policromats amb colors vius. a) Registre inferior, amb decoració vegetal, les plantes s’estructuren a partir d’un centre amb les tiges formant cercles, i decorades amb fulles d’acant. Es poden reconéixer multitud d’espècies vegetals i alguns animals) b) Sanefa de separació que forma esvàstiques. c) Al registre més alt hi ha dues comitives i altres escenes mitològiques relacionades amb l’emperador August. d) Als cantons i a banda i banda de les portes, les franges longitudinals estan delimitades verticalment per pilastres de capitell corinti, amb la mateixa decoració vegetal del registre inferior.
 8. 8. Pilastres amb decoració vegetal Registre inferior amb decoració vegetal Sanefa divisòria amb esvàstiques Capitells corintis a les pilastres
 9. 9. Al registre més alt hi ha dues comitives i altres escenes mitològiques relacionades amb l’emperador August. Comitiva amb retrats de personatges
 10. 10. Comitiva amb retrats de personatges
 11. 11. Comitiva amb retrats de personatges
 12. 12. Comitiva amb retrats de personatges
 13. 13. Escenes mitològiques relacionades amb August
 14. 14. Escenes mitològiques relacionades amb August
 15. 15. Escenes mitològiques relacionades amb August
 16. 16. El mur interior es divideix de la mateixa manera: a baix hi ha una empallissada, rematada per una sanefa, i a dalt hi ha una garlanda, amb fruits de tots els temps, fent festons, lligats a cranis de toro. També hi ha una mena de taula amb forma d’U amb una escala de set graons.
 17. 17. Estil Els historiadors de l’art consideren que es tracta d’una obra romana pensada i executada per artistes grecs. Són evidents diversos aspectes de l’art a l’època de l’emperador August: a) Fredor academicista b) Al·lusions polítiques a August c) Virtuosisme tècnic d) Relacionat amb fris de les Panatenees del Partenó • Ritme • Ara Pacis representa persones reals i • Panatenees: bellesa ideal e) Voluntat històrica: glorificació del present i el passat
 18. 18. INTERPRETACIÓ Contingut i significació Els relleus de l’Ara Pacis exalcen la figura d’August, el primer emperador de Roma. El títol d’august (sublim) va ser atorgat a Octavi pel Senat l’any 27 a. C. Amb aquest títol s’afirmava la noblesa del llinatge d’August, al qual els poetes van vincular amb Enees , fill de Venus i heroi troià i amb els fundadors de Roma, Rómul i Rem.
 19. 19. http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
 20. 20. http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
 21. 21. http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis
 22. 22. Funció L’Ara Pacis és un edifici religiós erigit per donar gràcies als déus per la Pax Romana i per la prosperitat en època d’August. Celebra el retorn d’August a Roma després d’una llarga absència i la fi de les guerres civils.
 23. 23. Fonts: •http://es.arapacis.it/il_museo/storia •http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/10/05/l%E 2%80%99ara-pacis-augustae/ •http://www.slideshare.net/ramonpujola/20-ara-pacis •http://www.civilization.org.uk/augustus/ara-pacis-2 •https://www.youtube.com/watch?v=kiMNT18c4Ko •Visual Art Ed Vicens Vives •Història de l’Art Ed Vicens Vives •Honour& Fleming Historia mundial del arte Ed Akal
 24. 24. Altar de l’Ara Pacis (Smart History Khan) https://www.youtube.com/watch?v=kiMNT18c4Ko Quan acabem de veure el vídeo, has de ser capaç d’explicar els següents termes en relació a l’Ara Pacis: • Richard Meyer • Pax Augustea / Octavi August / Senat •13 de juliol 13 aC •Reconstrucció •Mussolini •Relleus florals •Interpretacions fris superior: mitologia/ processó • Diferències amb el Partenó • Alt relleu i baix relleu. Efecte • Nens • Policromia

×