Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Títol: Maison Carrée . 
Autor: desconegut. 
Cronologia: 16 a. C. 
Tipologia: temple. 
Materials: pedra 
calcària. 
Estil: ...
Context històric 
La Maison Carrée, edificada en temps de l’emperador Octavi 
August, està inclosa entre els temples més b...
ANÀLISI FORMAL 
Elements de suport i suportats 
Els elements de suport del temple de la Maison Carrée són 
els murs i les ...
Frontó sense decoració 
Cornisa 
Fris 
Arquitrau de tres platabandes
Columnes adossades 
Columnes del pòrtic (sense funció de suport) 
(funció de suport)
Espai interior i exterior 
El temple està elevat sobre un podi d’influència etrusca, que 
dóna accés a l’entrada principal...
Les columnes són corínties. 
El fust és acanalat. 
El capitell està decorat amb 
fulles d’acant i ornamentació 
floral.
A diferència dels temples grecs, la Maison Carrée s’alça 
sobre un podi elevat. 
La porta principal està precedida per una...
El temple és de planta rectangular. Fa 100 x 50 peus romans 
(peu= 0’29m).
A l’interior d’aquest temple romà i voltada per vint 
columnes adossades, hi ha la cel·la. Aquesta estança 
sagrada no té ...
Estil 
El temple romà deriva del temple grec, però incorpora el 
pòdium d’ influència etrusca (sòcol amb escales al davant...
INTERPRETACIÓ 
Contingut i significació 
El temple anomenat avui la Maison Carrée va ser construït 
per ordre del governad...
Funció 
August va voler romanitzar tot el seu imperi, i una forma 
de fer-ho era construint tot tipus d’edificis: temples,...
Fonts: 
http://www.maisoncarree.eu/en/ 
http://www.sacred-destinations.com/france/nimes-maison-carree1 
http://commons.wik...
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Maison Carree
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Maison Carree

3.161 visualizaciones

Publicado el

Comentari de la Maison Carree per a un grup de 2n Batx. Història de l'Art.

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

Maison Carree

 1. 1. Títol: Maison Carrée . Autor: desconegut. Cronologia: 16 a. C. Tipologia: temple. Materials: pedra calcària. Estil: romà imperial. Localització: Nimes (França).
 2. 2. Context històric La Maison Carrée, edificada en temps de l’emperador Octavi August, està inclosa entre els temples més ben conservats de l’Imperi Romà, és un exemple magnífic de la tècnica i la tipologia constructiva romanes. La seva presència a Nimes (França) indica l’alt procés de romanització de tot el Mediterrani durant els segles de domini de l’Imperi Romà. Aquest temple el feu construir Agripa, mà dreta d’August, el qual s’encarregà d’organitzar la infrastructura pública de la Gàl-lia (vies i aqüeductes) així com l’administració i el sistema de tributs.
 3. 3. ANÀLISI FORMAL Elements de suport i suportats Els elements de suport del temple de la Maison Carrée són els murs i les columnes del pòrtic. La resta de columnes són adossades al mur i no tenen funció de suport. Murs i columnes sostenen un entaulament format per: -Arquitrau de tres platabandes - Fris -Cornisa -Frontó sense decoració (probablement perduda)
 4. 4. Frontó sense decoració Cornisa Fris Arquitrau de tres platabandes
 5. 5. Columnes adossades Columnes del pòrtic (sense funció de suport) (funció de suport)
 6. 6. Espai interior i exterior El temple està elevat sobre un podi d’influència etrusca, que dóna accés a l’entrada principal a través d’una àmplia escalinata. El pòrtic hexàstil està presidit per columnes corínties de 17 m, altes i esveltes. El sostre del pòrtic és cassetonat. Als murs laterals i a la capçalera també hi ha columnes corínties, la major part adossades al mur de la cel·la. El fris lateral conserva una decoració floral, però el fris frontal l’ha perduda. El sostre del temple es tanca amb coberta de dos aiguavessos.
 7. 7. Les columnes són corínties. El fust és acanalat. El capitell està decorat amb fulles d’acant i ornamentació floral.
 8. 8. A diferència dels temples grecs, la Maison Carrée s’alça sobre un podi elevat. La porta principal està precedida per una escalinata que condueix al pòrtic. L’interior del temple és una única cel·la, de manera que no té ni entrada posterior ni opisthodomus.
 9. 9. El temple és de planta rectangular. Fa 100 x 50 peus romans (peu= 0’29m).
 10. 10. A l’interior d’aquest temple romà i voltada per vint columnes adossades, hi ha la cel·la. Aquesta estança sagrada no té cap tipus d’obertura a l’exterior ni tampoc cap divisió interna, i només s’hi pot accedir per la part de davant de l’edifici.
 11. 11. Estil El temple romà deriva del temple grec, però incorpora el pòdium d’ influència etrusca (sòcol amb escales al davant). El temple romà no es veu igual de tots els costats, com el temple grec, sinó que presenta diferències segons el cantó des d’on es mira.La part frontal, degut a l’escalinata, es veu diferent de les altres. La part posterior no té importància. L’arquitecte que la construí la Maison Carrée es formà segurament a Roma però feu concessions al gust local, recarregant els elements decoratius. La Maison Carrée es va construir al bell mig del fòrum de Nimes, on confluïen el cardo i el decumanus. Es prioritzava sempre la façana del davant sobre les altres, per la qual cosa els temples romans eren una peça bàsica del traçat urbà. Eren edificis per ser vistos de front.
 12. 12. INTERPRETACIÓ Contingut i significació El temple anomenat avui la Maison Carrée va ser construït per ordre del governador Agripa – encarregat d’organitzar la infraestructura pública de la Gàl·lia- en honor de l’emperador Octavi August i la seva família. No obstant això, estava dedicat als déus de Roma i a Gai i Luci Cèsar, néts de l’emperador i fills de la seva filla Júlia i del mateix Agripa. Durant l’època d’August es van construir una gran quantitat de monuments públics i commemoratius: aqüeductes, arcs de triomf, amfiteatres, templet, etc., seguint una política d’unificació de l’Imperi mitjançant la romanització dels espais i edificis públics.
 13. 13. Funció August va voler romanitzar tot el seu imperi, i una forma de fer-ho era construint tot tipus d’edificis: temples, aqüeductes, arcs de triomf, teatres, amfiteatres... D’aquesta forma es volien unir les diferents províncies de l’imperi que ell havia inaugurat. També era una forma d’impressionar als pobles conquerits, un hàbil instrument de propaganda per demostrar la força i la grandesa dels seus nous amos. Després de la mort d’August, l’imperi es va omplir de temples dedicats al seu culte, ja que fou divinitzat. Convertida en església a l'edat mitjana i actualment en museu de les arts antigues, se situa a la plaça de la Maison-Carrée, al centre de Nimes.
 14. 14. Fonts: http://www.maisoncarree.eu/en/ http://www.sacred-destinations.com/france/nimes-maison-carree1 http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Maison_Carr%C3%A 9e http://ca.wikipedia.org/wiki/Maison_Carr%C3%A9e http://fr.wikipedia.org/wiki/Maison_Carr%C3%A9e Visual Art. Ed Vicens Vives Història de l’Art. Ed Vicens Vives

×