Maman
(Guggenheim)
Autor: Louise
Bourgeois (París,1911 –
Nova York, 2010)
Data: 1999
Ubicació: Museu
Gugghenheim (Bilbao)
...
Biografia
Considerada una de les artistes
franceses més importants del
segle XX.
Els seus pares eren restauradors
de tapis...
Va començar a estudiar art a París i va tenir com a
professors artistes com Paul Colin, Cassandra o Fernand
Léger.
Va estudiar matemàtiques
avançades i geometria a la Sorbona,
amb l'esperança de trobar l'ordre i
la lògica en la seva vida...
Es van traslladar el 1938 a Nova
York i allà abandonà
paulatinament la pintura, per
dedicar-se a l'escultura,
caracteritza...
ANÀLISI FORMAL
Composició
Ubicada a la part posterior del museu Guggenheim a
Bilbao, a costat del pont de la Salve.
Una enorme aranya de 11'6m amb potes de bronze
lleugerament arquejades (recorden vagament als arcbotants
de les catedrals ...
La superfície de les potes és rugosa, degut a les nombroses
plaques que les conformen. Les 8 potes convergeixen al seu
abd...
Estil
Al llarg de la seva llarga
trajectòria artística que abraça
més de sis dècades, Bourgeois
ha anat creant una obra sò...
No obstant, cal recordar també la influència que la
traumàtica infantesa de Bourgeois ha tingut en la seva
obra.
Així, d’a...
Des de 1949 es va concentrar en l'escultura. El seu objectiu
és reconstruir el seu passat per poder treballar els traumes
...
INTERPRETACIÓ
Contingut i significació
Aquestes escultures són un homenatge que fa l'artista a la
seva mare, a qui conside...
De fet, el motiu de l’aranya
ha estat present d’una o altra
manera en l’obra d’aquesta
escultura des de 1940.
Per Bourgeoi...
Una dicotomia que també es pot percebre en la forma, doncs
les dimensions monumentals de l'escultura resulten
amenaçadores...
Funció
Les aranyes estan pensades per a ser exposades a l'interior o
exterior de grans museus arreu del món.
«Maman Spinne...
Mori Art Museum, Roppongi, Tokyo, Japan.
Samsung Museum of Modern Art (Leeum), Seoul, S Korea.
National Gallery of Canada,...
Jardin des Tuileries, Paris, France.
Tate Modern, London.
«Maman de Louise Bourgeois - Bilbao» de Didier Descouens -
“Art is a guarantee
of sanity.”
Fonts consultades:
•http://www.guggenheim-bilbao.es/obras/mama-2/
•http://www.guggenheim.org/new-york/collections/collecti...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Maman 2015

661 visualizaciones

Publicado el

Comentari Història de l'Art PAAU 2n Batx

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
661
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
12
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Maman 2015

 1. 1. Maman (Guggenheim) Autor: Louise Bourgeois (París,1911 – Nova York, 2010) Data: 1999 Ubicació: Museu Gugghenheim (Bilbao) Estil: expressionista Mides: 8,95 x 9,80 x 11,60 m Materials: Bronze, acer inoxidable i marbre Formes: Escultura exempta
 2. 2. Biografia Considerada una de les artistes franceses més importants del segle XX. Els seus pares eren restauradors de tapissos antics. Als deu anys va començar a ajudar-los a dissenyar tapissos. De nena va descobrir que la seva jove mainadera anglesa era l'amant del seu pare i que la seva mare consentia la relació. Aquest descobriment la va marcar profundament. La relació amb el pare era molt dolenta, ja que desitjava un noi.
 3. 3. Va començar a estudiar art a París i va tenir com a professors artistes com Paul Colin, Cassandra o Fernand Léger.
 4. 4. Va estudiar matemàtiques avançades i geometria a la Sorbona, amb l'esperança de trobar l'ordre i la lògica en la seva vida i que la van ajudar a perfeccionar l'estil cubista dels primers anys. Més tard se'n va allunyar: "Per expressar les tensions insuportables de la família, calia que la meva ansietat treballés sobre formes que pogués canviar, destruir i reconstruir". Es va casar amb l'historiador d'art nord-americà Robert Goldwater, conegut pel seu treball pioner en l’art primitiu.
 5. 5. Es van traslladar el 1938 a Nova York i allà abandonà paulatinament la pintura, per dedicar-se a l'escultura, caracteritzant-se per tenir una gran habilitat per treballar amb diferents materials amb un estil molt personal. Va tenir tres fills. Allà va entrar en contacte amb el centre dels surrealistes, molts dels quals havien sortit de França cap als Estats Units durant la Segona Guerra Mundial i va presentar la seva primera exposició.
 6. 6. ANÀLISI FORMAL Composició Ubicada a la part posterior del museu Guggenheim a Bilbao, a costat del pont de la Salve.
 7. 7. Una enorme aranya de 11'6m amb potes de bronze lleugerament arquejades (recorden vagament als arcbotants de les catedrals gòtiques) sembla sostenir-se en un dificultós equilibri. Les potes envolten i “protegeixen” als vianants. Unes potes són més llargues que d’altres, però totes les articulacions principals estan a la mateixa alçada.
 8. 8. La superfície de les potes és rugosa, degut a les nombroses plaques que les conformen. Les 8 potes convergeixen al seu abdomen, a sota del qual trobem una gàbia d’acer que protegeix unes pedres de marbre que simulen els ous de l'aranya.
 9. 9. Estil Al llarg de la seva llarga trajectòria artística que abraça més de sis dècades, Bourgeois ha anat creant una obra sòlida i innovadora que ha oscil·lat entre l’abstracció i la representació personal dels estats psíquics de la persona. Alhora, la seva obra s’ha vist enriquida pel contacte amb el surrealisme parisenc, l’expressionisme abstracte de Nova York, així com també pel diàleg mantingut amb l’art de les tribus indies i africanes. Listening One (Un escolta) 1947 Bronze, pintada de blanc.
 10. 10. No obstant, cal recordar també la influència que la traumàtica infantesa de Bourgeois ha tingut en la seva obra. Així, d’alguna manera es pot afirmar que trasllada a l’art algunes de les seves vivències, sentiments i emocions més profundes, i com ella mateixa va revelar, la seva obra és, en gran mesura, autobiogràfica. Bourgeois no s'adscriu a un estil concret, sinó que desenvolupa un llenguatge visual propi. Red Room -Child- (Sala Roja –Nen-) 1994
 11. 11. Des de 1949 es va concentrar en l'escultura. El seu objectiu és reconstruir el seu passat per poder treballar els traumes d'infantesa. La seva obra està plena de símbols: mare, paper de la dona, sexualitat... La seva obra artística és molt original i personal. Ha treballat amb materials molt diversos com el marbre, el bronze o el làtex. Va ser pionera de les instal·lacions. The Destruction of the Father (La Destrucció del Pare) 1974. Guix, làtex, fusta. recreada en un ambient il·luminat per una llum vermella “ el vermell és sang, dolor, violència, perill, venjança, gelosia, ressentiment, culpa ... “
 12. 12. INTERPRETACIÓ Contingut i significació Aquestes escultures són un homenatge que fa l'artista a la seva mare, a qui considera la seva millor amiga, i que, com les aranyes, és deliberada, intel·ligent, pacient, calmada, raonable, fina, subtil, indispensable, neta i útil. No obstant, el vincle d'aquesta escultura amb la figura materna va més enllà, doncs connecta directament amb els traumes psicològics de la infantesa de l'artista.
 13. 13. De fet, el motiu de l’aranya ha estat present d’una o altra manera en l’obra d’aquesta escultura des de 1940. Per Bourgeois aquest insecte expressa la duplicitat de la naturalesa materna: l'aranya utilitza la seda tant per a fabricar el capoll que protegeix els ous, com per filar la teranyina que necessita per a caçar la seva presa. Una doble funció totalment contradictòria: vida i mort.
 14. 14. Una dicotomia que també es pot percebre en la forma, doncs les dimensions monumentals de l'escultura resulten amenaçadores, si bé, les llargues i primes potes de l'aràcnid que protegeixen, alhora, la vida dels seus fills. Les aranyes són presències amistoses que s’alimenten de mosquits, aquests propaguen malalties i les aranyes, com la mare, protegeixen. Així doncs, es pot considerar aquesta obra com una reconstrucció, un teixit –com fa l’aranya i com feia la seva mare- tangible de les emocions viscudes en el passat, creades amb la voluntat de reviure la memòria i possibilitar-ne l'oblit.
 15. 15. Funció Les aranyes estan pensades per a ser exposades a l'interior o exterior de grans museus arreu del món. «Maman Spinne Kunsthalle HH» de Windschatten
 16. 16. Mori Art Museum, Roppongi, Tokyo, Japan. Samsung Museum of Modern Art (Leeum), Seoul, S Korea. National Gallery of Canada, Ottawa, Canada. Palace of the Asturian Center, National Museum of Fine Arts, Havana, Cuba.
 17. 17. Jardin des Tuileries, Paris, France. Tate Modern, London.
 18. 18. «Maman de Louise Bourgeois - Bilbao» de Didier Descouens -
 19. 19. “Art is a guarantee of sanity.”
 20. 20. Fonts consultades: •http://www.guggenheim-bilbao.es/obras/mama-2/ •http://www.guggenheim.org/new-york/collections/collection- online/artwork/10856 •http://proa.org/esp/exhibition-louise-bourgeois-vida-y-obra.php •http://blogs.elpais.com/ladrones-de-fuego/2013/01/bourgueois.html •http://www.xtec.cat/~jarrimad/contemp/mama.htm •http://www.slideshare.net/ramonpujola/06-louise-bourgeois •Visual Art Ed Vicens Vives

×