Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

De la prehistòria a l'edat mitja

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 64 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a De la prehistòria a l'edat mitja (20)

Anuncio

Más reciente (20)

De la prehistòria a l'edat mitja

 1. 1. TREBALL INVESTIGACIÓ DE LA PREHISTÒRIA…………. A L’EDAT MITJANA SISÈ DE PRIMÀRIA CEIP JUNÍPER SERRA
 2. 2. Les primeres civilitzacions Ara fa uns 6000 anys, al Creixent Fèrtil, les millores agrícoles van fer sorgir societats més pròsperes i complexes. Molts poblats neolítics es van transformar en ciutats i van aparèixer les primeres grans civilitzacions urbanes: L’agricultura es va estendre per Mesopotàmia i Egipte, on també es va inventar l’escriptura i, gràcies a aquest fet, la humanitat va entrar a la història.
 3. 3. Les primeres civilitzacions sorgiren fa uns 6.000 anys al voltant de rius. Mesopotàmia → Tigris i Èufrates Egipte → Nil Índia → Indus Xina → Groc i Blau
 4. 4. Al nord-est d’Africa, cap el 3000 a.C. Comença una de les civilitzacions més prestigioses: la de l’Antic Egipte. Vivien a la vall del Nil ja que s’hi donaven les condicions apropiades per conrear, criar animals, pescar i comerciar. Egipte
 5. 5. L’escriptura va sorgir a Mesopotàmia, devers l’any 3300 a.C. Aquesta primera escriptura és diu pictografía. Cada signe consistia en el dibuix d’un objecte L’escriptura
 6. 6. Jana Mulero Gual Ailén Gual Valenzuela Jaume Olivella Oliver Joaquín Notario Bauza
 7. 7. L’ ÈPOCA PRE-ROMANA
 8. 8. IBERS
 9. 9. Els ibers van venir a la Península fa 3.000 anys. Vivien en poblats situats en llocs alts com ara turons o altiplans. Es protegien en muralles que eren molt altes i dificultaven l’entrada de l’enemic. Les cases estaven construïdes amb fang i totxos. Normalment eren petites ,de tres habitacions i tenien un magatzem subterrani. Els carrers eren estrets i no hi havia grans places. On vivien els ibers i com
 10. 10. FEINES Dels homes De les dones Els homes es dedicaven a defensar el poble lluitant, també feien feines mes feixugues com la mineria i la construcció. Les dones teixien roba,cuinaven ,rentaven i ajudaven en les feines agrícoles. També cuidaven als seus fills.  Comerciaven amb fenicis, grecs i cartaginesos, utilitzant una moneda pròpia.  La majoria es dedicaven a la ramaderia i a l’agricultura
 11. 11. Els ibers i el seu art Les millors manifestacions de l’art iber són escultòriques, realitzades en pedra i bronze. Les restes estan conservades en fusta i ceràmica, al ser materials peribles, són escasses.
 12. 12. celtes
 13. 13. On vivien els celtes i com Els celtes van viure a Europa occidental, Gran Bretanya i el sud d'Europa des del 1000 a.C fins l'any 43 d.C., després que els romans els expulsessin dels seus territoris. A la Península Ibèrica es varen establir al nord i a l’oest, és a dir, per tota la costa Atlàntica.
 14. 14. Els celtes i el seu art  La civilització celta va tenir un refinat sentit de l'estètica i van ser amants de l'art i de l'arquitectura , que van aplicar amb especial èxit en camps tan variats com l'orfebreria , la forja o l'urbanisme .  L'art celta està basat en dues tendències diferents pel que fa als elements representats i l'estil emprat : la tendència naturalista i la geomètrica .
 15. 15. FEINES Vivien principalment de ramaderia: que estava basada en ramats d’ovelles i cabres,així obtenien la carn, la llet i la llana. També es dedicaven a l’ agricultura:que era una activitat secundària que segurament duen a terme les dones. Es dedicaven també a la artesania.
 16. 16. Els pobles colonitzadors: grecs, fenicis i cartaginesos
 17. 17. Els grecs Van arribar a la Península entre el segle VII i VIII aC. Volien comerciar amb els pobles indígenes i tenien relacions comercials amb els ibers. Obtenien cereals a canvi de productes luxosos, com ceràmica o teixits. Van aportar l’ ús de la moneda i l’escriptura.
 18. 18. Els fenicis Varen arribar a la Península entre els segles X i VIII aC atrets per la riquesa de les mines. L’objectiu era comerciar. Tenien relacions comercials amb els íbers. Obtenien metalls com bronze i plata,i també cereals. Varen aportar noves tècniques de pesca, milloraren en el treball dels metalls i l’elaboració de ceràmica.
 19. 19. Els carteginesos Venien d'Àfrica, es van instal·lar a les illes Balears i a l'est de la Península, on van fundar colònies com Ebussus (Eivissa) i Cartago Nova (Cartagena). Van venir per conquerir territoris augmentant així el seu poder en el Mediterrani. Es dedicaven al comerç de metalls i teixits.
 20. 20. Francina Bauçà Flaquer Esther Mayol Mercadal Gori Ribot Sansó Miquel Àngel Salas Ripoll
 21. 21. Les creences religioses Els cultes dels visigots presenten 3 etapes clarament diferenciades: 1-l’etapa pagana del culte a Wotan 2-l’etapa cristiana-arriana 3-l’etapa cristiana-catolica 1- EL CULTE A WOTAN Els visigots, com la resta dels gots, adoraven el panteó de divinitats comandades pel déu suprem Wotan, també conegut amb el nom de Gutton, Gautatyr, Gauthr, o Odin per els víkings. De fet, aquest déu borni complia moltes i diverses funcions: Estava consagrat a la poesia, la profecia, la mediació amb els difunts i especialment a la guerra, com a bon i fidel reflex de la societat goda: originàriament rural, tribal, xamànica i sobretot belicosa (la mateixa paraula guerra és d’origen germànic). Morir en combat era la forma més honorable de morir per als guerrers godes, els quals aspiraven a ser portats per les filles de Wotan,
 22. 22. L’IMPERI MUSULMÀ
 23. 23. L’ INVASIÓ MUSULMANA Els àrabs musulmans en el segle VII varen iniciar una expenció per l orient Mitja i el nord d’Africà aribant fins a les costes de l oceà atlàntic . El territori de la península Ibérica que resta sota poder musulmà durant l edat mitjana, entre els anys 711 i 1.492.
 24. 24. El regnes taifesEl regnes taifes Les taifes van aparèixer com a conseqüència de la fitna que es va desencadenar pel tron entre els partidaris del darrer califa legítim Hixam III, i els successors d'Almansor. En el rerefons també existien problemes amb la sufocant pressió fiscal necessària per a finançar el cost dels esforços bèl·lics. La divisió es va reproduir en diverses ocasions i es crearen més taifes.
 25. 25. La conquesta del regne hispano- gòtic La conquesta del regne hispano-gòtic pels musulmans va tenir lloc en dues fases breus i successives. La primera fase (711-716) es va iniciar després de la derrota del rei Roderic i dels seus seguidors davant d'uns 12 000 berbers conversos, comandats pel també berber Tariq ibn Ziyad, a la batalla del riu Guadalete.
 26. 26. Com vestien els musulmans
 27. 27. L arquitectura Els tipus principals de construccions de l'arquitectura islàmica són: la mesquita, la tomba, el palau i el fort; encara que també van destacar edificacions de menor importància com els banys públics, les fonts i l'arquitectura domèstica. Es diu que la columna, l'arc i la cúpula són la "santíssima trinitat" de l'arquitectura islàmica, ja que les tres juntes són característiques que li donen bellesa i originalitat.
 28. 28. Fi de l’ imperi A l`any 1212 els guerrers dels exèrcits cristians es varen unir i varen derrotar els musulmans a la batalla de Las Navas de Tolosa(Jaén).Després de la derrota el reine almohade es va desintegrar i els cristians varen conquistar quasi tota Al-Àndalus.
 29. 29. L’IMPERI MUSULMÀ
 30. 30. L’ INVASIÓ MUSULMANA Els àrabs musulmans en el segle VII varen iniciar una expenció per l orient Mitja i el nord d’Africà aribant fins a les costes de l oceà atlàntic . El territori de la península Ibérica que resta sota poder musulmà durant l edat mitjana, entre els anys 711 i 1.492.
 31. 31. El regnes taifesEl regnes taifes Les taifes van aparèixer com a conseqüència de la fitna que es va desencadenar pel tron entre els partidaris del darrer califa legítim Hixam III, i els successors d'Almansor. En el rerefons també existien problemes amb la sufocant pressió fiscal necessària per a finançar el cost dels esforços bèl·lics. La divisió es va reproduir en diverses ocasions i es crearen més taifes.
 32. 32. La conquesta del regne hispano- gòtic La conquesta del regne hispano-gòtic pels musulmans va tenir lloc en dues fases breus i successives. La primera fase (711-716) es va iniciar després de la derrota del rei Roderic i dels seus seguidors davant d'uns 12 000 berbers conversos, comandats pel també berber Tariq ibn Ziyad, a la batalla del riu Guadalete.
 33. 33. Fi de l’ imperi A l`any 1212 els guerrers dels exèrcits cristians es varen unir i varen derrotar els musulmans a la batalla de Las Navas de Tolosa(Jaén).Després de la derrota el reine almohade es va desintegrar i els cristians varen conquistar quasi tota Al-Àndalus.
 34. 34. El regne de granda Al final el Regne era l`ultim territori musulmà que quedà a la peninsula ibèrica ,que al 1492 va ser conquistat pels Reis Catòlics.
 35. 35. L art Des del punt de vista artístic, l'emirat andalusí emprà un estil no gaire diferent del de la resta del Califat omeia. És a dir, l'adequació de fórmules i elements de les cultures que les havien precedides, en aquest cas del món roma i visigot. En cap moment es produí una repetició literal de motius i formes. Al contrari, la seua intel·ligent incorporació i assimilació es traduí en una veritable eclosió creadora, creant el moment cúspide de l'art califal. S'hi fonen elements de la tradició local hispanoromanovisigòtica amb elements orientals, tant bizantins, omeies com abbàssides.
 36. 36. El regne de granda Al final el Regne era l`ultim territori musulmà que quedà a la peninsula ibèrica ,que al 1492 va ser conquistat pels Reis Catòlics.
 37. 37. L art Des del punt de vista artístic, l'emirat andalusí emprà un estil no gaire diferent del de la resta del Califat omeia. És a dir, l'adequació de fórmules i elements de les cultures que les havien precedides, en aquest cas del món roma i visigot. En cap moment es produí una repetició literal de motius i formes. Al contrari, la seua intel·ligent incorporació i assimilació es traduí en una veritable eclosió creadora, creant el moment cúspide de l'art califal. S'hi fonen elements de la tradició local hispanoromanovisigòtica amb elements orientals, tant bizantins, omeies com abbàssides.
 38. 38. La societat Als regnes cristians la societat es va organitzar amb dos grups:els previlegiants que eran els nobles i no pagaven imposts; i els no previlegiats que eran els pagesos ,artesans i comerciants que sí pagaven impostos .

Notas del editor

 • (A este dios padre de la raza Goda se le conocía con el Nombre de Gutton // Gautatyr// Gauthr. Recordemos que los propios Godos se hacían llamar Guttones descendientes de Gutton…. Odin.)

×