Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Ss recepta puzle

468 visualizaciones

Publicado el

  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Ss recepta puzle

  1. 1. ARRÒS A LA PAELLAINGREDIENTS PER A 4 RACIONS: 5 o 6 tasses (de les de cafè) d’arròs, 1 pebrotverd (si en teniu), 3 tomàquets madurs (o 4 cullerades de tomàquet trituraten conserva), 3-4 alls, ½ pollastre tallat en 4 o més trossos, unes 8 gambes,un parell de costelles de porc trossejades o bé 200 g de carn magra tambétrossejada, 1 pebrot vermell escalivat o en llauna (opcional). És millor sidisposeu d’una paella de vora baixa i d’uns 30 cm de diàmetre. Poseu la paella al foc amb quatre o cinc cullerades d’oli i fregiu primer lesgambes, una mica per cada banda. Un cop fetes, les poseu en un plat i fregiu elpollastre i la carn de porc. Mentre la carn cou, renteu el pebrot, traieu-li el tronc iles llavors i talleu-lo a trossets. Peleu i talleu els alls. Partiu els tomàquets de travési ratlleu-los amb una ratlladora fins que us en quedi només la pell (si no teniuratlladora, peleu els tomàquets i talleu-los a trossets). Quan la carn estigui rossetaafegiu, per aquest ordre, el pebrot, els alls i el tomàquet, deixant fregir una micacada ingredient abans d’afegir-hi el següent. Saleu-ho i, després de deixar-ho couretot junt uns quants minuts, tireu-hi l’arròs, que també fareu fregir a foc mitjà ambla resta d’ingredients dos o tres minuts mentre aneu remenant. Finalmentaboqueu-hi l’aigua; recordeu que perquè l’arròs quedi sec i no s’enganxi cal doblevolum d’aigua que d’arròs i una mica més per l’evaporació. Remeneu-ho una mica iquan arrenqui el bull col·loqueu les gambes per sobre i deixeu-ho coure a foc mitjàuns vint minuts sense remenar, procurant que faci xup-xup uniformement tota lapaella. Finalment apagueu el foc, tapeu-ho, cobriu la tapa amb un drap de cuina oamb papers de diari i deixeu-ho reposar de cinc a deu minuts. Abans de servir-ho,podeu guarnir la paella amb unes tires de pebrot vermell de llauna o escalivat i unsquants talls de llimona.El tall que hem aconsellat per fer aquest arròs és només orientatiu. Evidentment,es poden fer arrossos a la paella amb ingredients molt diversos: conill, petxines,calamar... També s’hi poden afegir verdures, sobretot carxofes o mongetes tendres.Una observació: si hi poseu calamar és millor fregir-lo a part o, com a mínim,fregir-lo fins que es begui tota l’aigua que treu. Així evitareu que el sofregit bulli enlloc de fregir. Finalment, cal observar que aquest és un plat molt complet. Sil’acompanyeu d’una amanida, no cal fer segon plat
  2. 2. SS Unitat 3 La recepta1) EXPERTS EN PRONÚNCIA i ORTOGRAFIACom a experts en aquest tema, en primer lloc, localitzeu els següentsaspectes ortogràfics en la recepta de l’arròs a la paella (pàg. 26 deldossier) - Accents: segueixen les normes generals? Són diacrítics? - Diftongs creixents i decreixents. Per què aquella paraula que el conté no s’accentua? - Hiats - Hi ha algun triftong?En segon lloc, intenteu explicar cada cas per transmetre-ho després alscompanys. El llibre de classe us pot ajudar.A continuació, fixeu-vos en la pronúncia d’aquest text i llegiu-lo cadascunen veu alta, ja que l’haureu de llegir i comentar-ne els punts conflictius al’equip.Finalment, tornareu al vostre equip, parlareu com a experts en aquest tema iresoldreu les preguntes dels vostres companys.Recordeu que sou una peça imprescindible del vostre puzle. El vostre equipus necessita. Sort i endavant!
  3. 3. SS Unitat 3 La recepta2) EXPERTS EN VERBSCom a experts en aquest tema, en primer lloc, localitzeu els següentsaspectes morfològics en la recepta de l’arròs a la paella (pàg. 26 deldossier) - Formes d’obligació: de quants tipus n’hi ha? Quines hi predominen?En segon lloc, fixeu-vos en quines altres formes podríem usar perexpressar obligació i intenteu escriure les tres primeres línies de la recepta dequatre maneres diferents.1a) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2a) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________3a) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________4a) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Tingueu en compte que després ho haureu d’ explicar als companys. Els llibresde classe us poden ajudar. A continuació, poseu en infinitiu tots els verbs relacionats ambl’elaboració del menjar i definiu-los. Si observeu alguna irregularitat apunteu-la per poder-la explicar després a la resta.Finalment tornareu al vostre equip, parlareu com a experts en aquest tema iresoldreu les preguntes dels vostres companys.Recordeu que sou una peça imprescindible del vostre puzle. El vostre equipus necessita. Sort i endavant!
  4. 4. SS Unitat 3 La recepta3) EXPERTS EN PRONOMSCom a experts en aquest tema, en primer lloc, localitzeu els pronoms en larecepta de l’arròs a la paella (pàg. 26 del dossier)En segon lloc, argumenteu per a cada pronom els aspectes següents:- Col·locació del pronom respecte al verb: davant o darrere?- La forma: apostrofada, amb guió...- Funció sintàctica dins de la frase- Element al qual substitueix- Hi ha algun pronom que no substitueixi cap nom sinó que formi part d’un verbpronominal?- Hi ha alguna combinació de dos pronoms? Quin ordre segueixen?Recordeu que caldrà explicar-ho després als companys. Els llibres de classe uspoden ajudar.Finalment tornareu al vostre equip, parlareu com a experts en aquest tema iresoldreu les preguntes dels vostres companys.Recordeu que sou una peça imprescindible del vostre puzle. El vostre equipus necessita. Sort i endavant!
  5. 5. SS Unitat 3 La recepta4) EXPERTS EN ADVERBIS, ABREVIACIONS I PUNTUACIÓCom a experts en aquests temes, en primer lloc, localitzeu els aspectessegüents en la recepta de l’arròs a la paella (pàg. 26 del dossier) . - Connectors o elements que lliguen el discurs - Expressions quantitatives (noms, adverbis... ) tan freqüents en aquest tipus de text - Abreviacions: són símbols o abreviatures? - PuntuacióEls llibres de classe i el dossier us poden ajudar.Finalment, tornareu al vostre equip, parlareu com a experts en aquests temes iresoldreu les preguntes dels vostres companys.Recordeu que sou una peça imprescindible del vostre puzle. El vostre equipus necessita. Sort i endavant!

×