INICIEM EL PROJECTE
Tenim moltes ganes d'aprendre coses de les papallones. Sabem que són uns insectes
de colors molt bonic...
AQUESTA ÉS LA MEVA TRAMPA
MESUREM
Per fer les nostres trampes hem hagut de mesurar l'espai que hi ha entre els arbres.
Hem après a fer servir el met...
UNA TRAMPA ENTRE ELS ARBRES
La Maria Cristna, el
Luís i la Reme han
dissenyat una
trampa per posar-la
entre els arbres del...
QUANT SÓN 300 METRES?
Com podem esbrinar quina distància és
300 metres?
Podríem mesurar cada nen i després
posar-los un da...
COM HO HEM FET?
Amb l'ajuda d'un metre hem fet una línia que envolta el pat. Un company
agafava el metre per una punta i l...
QUANT SÓN 300 METRES?
Mentre preparàvem el material, la Reme s'ha
posat a mesurar la llargada de les taules de la
classe. ...
La unitat de mesura que hem agafat és de: 5 taules = 3 metres. Així hem anat sumant
les taules de 5 en 5, al mateix temps ...
Finalment hem arribat a 300 metres i hem vist que:
Volem saber quina llargària fan 500 taules, una al costat de l'altra. Per això
necessitem saber quantes taules iguals que ...
QUANT SÓN 300 METRES?
Després de fer els dos grups vam arribar a la conclusió que 300 metres gairebé
són una volta i mitja...
COM SÓN LES PAPALLONES?
… Per exemple, tenen potes?
-Sí que en tenen.
-Braços no sé si en tenen, això no ho puc dir, però ...
LA LLENGUA DE LES PAPALLONES
Per què serveix la llengua de les papallones?
– Perquè són insectes.
– Penses que tots els in...
L'ESPIRITROMPA
LA METAMORFOSI
Una companya de la classe va trobar informació sobre la metamorfosi, però ens costa
molt d'entendre. Mirem ...
LA METAMORFOSI
Dos nens de la classe del Kapla han vingut a parlar-nos dels cucs de seda i hem tngut una
conversa molt int...
ELS OUS DE LES PAPALLONES
Nosaltres tenim ous de papallona. Els hem anat a buscar i els hi hem ensenyat als nens de
la cla...
LA METAMORFOSI
Dues nenes de la classe han seguit investgant quan han sortt de l'escola i han trobat
aquesta informació so...
LA METAMORFOSI
Amb la informació que hem trobat fns ara, cadascú de nosaltres pensa que la
metamorfosi deu ser:
LA METAMORFOSI
LA METAMORFOSI
Les erugues surten dels ous. Al cap
d'uns deu dies cada eruga fa un forat
a la coberta de l'ou i surt a l'e...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Papallones

715 visualizaciones

Publicado el

Treball dels alumnes escola Alcalde Marcet

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
715
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
241
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Papallones

 1. 1. INICIEM EL PROJECTE Tenim moltes ganes d'aprendre coses de les papallones. Sabem que són uns insectes de colors molt bonics i que al pat de l'escola n'hi ha moltes. Per això hem pensat que per saber més coses de les papallones, podem crear una trampa per caçar-ne una i observar-la. Al fnal ha arribat l'hivern i les trampes encara no estan acabades i les papallones ja han marxat. Ens esperarem a la primavera a veure si tornem a veure papallones pel pat.
 2. 2. AQUESTA ÉS LA MEVA TRAMPA
 3. 3. MESUREM Per fer les nostres trampes hem hagut de mesurar l'espai que hi ha entre els arbres. Hem après a fer servir el metre i hem buscat la diferència entre un metre i un centímetre.
 4. 4. UNA TRAMPA ENTRE ELS ARBRES La Maria Cristna, el Luís i la Reme han dissenyat una trampa per posar-la entre els arbres del pat. Però per fer-ho han hagut de calcular quan hi ha entre els dos arbres. Els altres companys i companyes de la classe els hem ajudat. Han mesurat la distància entre els dos arbres i els hi ha sortt que hi ha 300 METRES. Això és massa distància!!! Ells volien dir 300 CENTÍMETRES.
 5. 5. QUANT SÓN 300 METRES? Com podem esbrinar quina distància és 300 metres? Podríem mesurar cada nen i després posar-los un damunt de l'altre a veure si arribem a 300 metres. Veiem que fer un castell de nens i nenes és molt difcil. Per tant, decidim sortr a fora i calcular quina distància és 300 metres. Agafem una cinta mètrica, un full i una mica de farina per marcar la línia que mesura 300 metres i... cap al pat!
 6. 6. COM HO HEM FET? Amb l'ajuda d'un metre hem fet una línia que envolta el pat. Un company agafava el metre per una punta i l'altre company l'estrava fns al fnal i fèiem una marca al terra. I així successivament fns a arribar a 300 metres. Uns quants tràvem farina per marcar el camí. Mentrestant els altres hem anat sumant els metres i dèiem als companys quants metres portàvem. Un equip és un grup de persones que s'uneixen per aconseguir el mateix objectiu. Després de dos dies hem fet una volta i gairebé mitja més i ja hem arribat als 300 metres No ens pensàvem que donaríem tantes voltes al pat.
 7. 7. QUANT SÓN 300 METRES? Mentre preparàvem el material, la Reme s'ha posat a mesurar la llargada de les taules de la classe. I ella, la Nicole i el Luís s'han quedat a l'aula per descobrir quantes taules són 300 metres. La cinta mètrica que teníem era de 3 metres i hem descobert que les 5 taules juntes (tal com les teníem posades a la classe en aquell moment) fan exactament 3 metres. Així que podem anar calculant quantes taules necessitem per arribar a 300 metres. El primer que ens ve al cap és que si ... És fonamental relacionar la mesura, i la necessitat de la mesura, amb l'entorn proper. La mesura l'han de viure els alumnes com una necessitat en les relacions que establim amb el nostre entorn quotidianament. Maria Antònia Canals
 8. 8. La unitat de mesura que hem agafat és de: 5 taules = 3 metres. Així hem anat sumant les taules de 5 en 5, al mateix temps que sumàvem els metres de 3 en 3. Al cap d'una estona hem vist que si fèiem el DOBLE i el TRIPLE encara podíem comptar més ràpid.
 9. 9. Finalment hem arribat a 300 metres i hem vist que:
 10. 10. Volem saber quina llargària fan 500 taules, una al costat de l'altra. Per això necessitem saber quantes taules iguals que les nostres hi ha a l'escola. Però ens hem trobat que les taules de les altres classes no eren iguals i, per tant, no ens valen. Hem arribat a la conclusió de que:
 11. 11. QUANT SÓN 300 METRES? Després de fer els dos grups vam arribar a la conclusió que 300 metres gairebé són una volta i mitja al pat de l'escola. Per comprovar la distància que és una volta i mitja vam agafar un cordill i vam recórrer tota la línia que havíem fet al pat. Vam haver de fer dues troques de cordill! Pel que fa a les taules, com que no en podíem aconseguir 500, vam decidir fer 500 fotocòpies del dibuix d'una taula i penjar-ho a la classe per tenir una petta idea de quina distància hi ha si ajuntem 500 taules.
 12. 12. COM SÓN LES PAPALLONES? … Per exemple, tenen potes? -Sí que en tenen. -Braços no sé si en tenen, això no ho puc dir, però potes sí. -Quantes potes deuen tenir? -2 -4 o 6 - 4 – I quantes ales deuen tenir? – Tenen dos ales...... No, dues grans a davant i dues petites a darrera. 4 en total – Aquí (senyalant les seves cuixes) dues petites a baix, i a dalt dues més grans. .... - Les femelles tenen més colors que els mascles – Perquè surten més de dia que de nit. – Per diferenciar-se Després de resoldre la confusió dels 300 centmetres per 300 metres, reprenem el tema de les papallones.
 13. 13. LA LLENGUA DE LES PAPALLONES Per què serveix la llengua de les papallones? – Perquè són insectes. – Penses que tots els insectes la tenen així? – No, alguns. – Serveix per caçar quan volen menjar. -Quan hi ha alguna cosa que ell menja desenrotlla la llengua, s'ho agafa i s'ho posa a la boca. – Com una granota. – Com el camaleón. – Quan veuen un insecte que està una mica lluny, la fan servir per caçar ràpid. – Quan hi ha un insecte la desenrotllen com el camaleón. – No, els camaleons la tenen molt llarga però no l'enrotllen. – L'enrotllen a dins.... les papallones la guarden a fora. – perquè no els hi cap a dins. – Jo a les de dia no els hi he vist l'espiritrompa, a les de nit sí.
 14. 14. L'ESPIRITROMPA
 15. 15. LA METAMORFOSI Una companya de la classe va trobar informació sobre la metamorfosi, però ens costa molt d'entendre. Mirem les fotos que hi ha amb molt detall per entendre més bé què és la metamorfosi. Això s'ho menja (senyalant la crisàlide) -Penso que és una papallona que està en un ou, es va fent gran i surt de l'ou. -No, perquè la papallona és un cuc de seda. -Ai, és veritat. -Què surt de l'ou? -Un cuc de seda. No, un normal i quan arriba la primavera fa la metamorfosi. -Fa així, així i així (senyalant la imatge) - Jo li puc preguntar a la meva germana. Recordem que a la classe del Kapla han estudiat els cucs de seda. Pensem que és una bona idea anar a la seva classe a preguntar coses sobre els cucs i les papallones. Què sabem de la metamorfosi? Què penseu que és?
 16. 16. LA METAMORFOSI Dos nens de la classe del Kapla han vingut a parlar-nos dels cucs de seda i hem tngut una conversa molt interessant. -Heu estudiat els cucs de seda? - Nosaltres estem estudiant les papallones. - També volem saber què és la metamorfosi. - Nosaltres vam tenir cucs de seda: primer hi havia un cuc, després mengen, mengen, mengen, es posen dins del capoll, després surten i són papallones. - I per què mengen tant? - Perquè surti la papallona. - Potser es posen en el capoll perquè quan surt el sol que fa molta calor, estan pel carrer volant i a l'hivern es posen en el capoll i després a la primavera surten. - No, perquè a l'hivern estan a l'ou. Mengen i mengen i després fan el capoll i després d'unes setmanes són papallones. - Nosaltres tenim ous. - Quan tinguem els cucs de seda us els ensenyarem. Us en podem donar un. - Llavors, el primer que hi ha què és? - El primer de tot és l'ou, i de l'ou surt el cuc. - Com poden menjar els cucs si estan a dins de l'ou? - No, quan surten de l'ou mengen i mengen, van a un arbre. - Jo he tingut cucs de seda. - Esperen que sigui primavera i mengen herba. - Mengen... (buscant una paraula) - Mengen les fulles d'un arbre. - Como mora... - MORERA! - Sí.
 17. 17. ELS OUS DE LES PAPALLONES Nosaltres tenim ous de papallona. Els hem anat a buscar i els hi hem ensenyat als nens de la classe del kapla. Els ous que tenim els anem observant de tant en tant i estem fent un diari on apuntem tots els canvis que hi ha. De moment no hem vist cap canvi, i els tenim guardats a la nevera fns que sigui primavera. Escric el diari
 18. 18. LA METAMORFOSI Dues nenes de la classe han seguit investgant quan han sortt de l'escola i han trobat aquesta informació sobre la metamorfosi: Hem descobert una paraula nova: CRISÀLIDE. Però encara no sabem què vol dir exactament. “COM NEIX UNA ERUGA: La papallona té un cicle vital extraordinari. Comença sent un ou diminut d'on neix una eruga. Després l'eruga es transforma en papallona adulta. Aquest procés s'anomena METAMORFOSI. Quan s'obre un ou diminut de papallona en surt una papallona.”
 19. 19. LA METAMORFOSI Amb la informació que hem trobat fns ara, cadascú de nosaltres pensa que la metamorfosi deu ser:
 20. 20. LA METAMORFOSI
 21. 21. LA METAMORFOSI Les erugues surten dels ous. Al cap d'uns deu dies cada eruga fa un forat a la coberta de l'ou i surt a l'exterior. Les erugues creixen molt de pressa. Per saber del cert què és la metamorfosi, hem buscat informació en un llibre i hem vist un vídeo. Uns quants nens i nenes de la classe s'han llegit una part del llibre i ens ho han explicat a la resta del grup. L'eruga comença a secretar un fl de seda i es converteix en crisàlide. A l'interior de la crisàlide s'està formant una papallona. Al cap d'unes setmanes o fns i tot mesos de la crisàlide surt una papallona. Canvien de pell quatre o cinc vegades. Al cap d'unes setmanes l'eruga ha crescut del tot.

×