Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

сексуално преносливи инфекции

 • Inicia sesión para ver los comentarios

сексуално преносливи инфекции

 1. 1. Сексуално преносливи инфекции Даниел Калајџиески - VI Национален Y-PEER Тренинг за тренери-
 2. 2. Што се секуално преносливи инфекции?  Инфекции кои што се пренесуваат преку незаштитен сексуален однос (секс без кондом)  Некои од нив може да се пренесат и преку:  Крвен контакт  Од мајка на дете (во текот на бременоста и продувањето)  Контакт кожа-кожа  Индиректен начин  Автоинфекција
 3. 3. Поделба на СПИ  Според причинителот  Вирусни  Бактериски  Паразитски  Габични
 4. 4. Вирусни СПИ  ХИВ  Хуман папилома вирус  Генитален херпес  Хепатит Б/Ц
 5. 5. Бактериски  Сифилис  Гонореа  Кламидија
 6. 6. Паразитски  Срамни вошки  Трихомонас  Мико/урео плазма
 7. 7. Габични  Кламидија
 8. 8. Општи симптоми  Променет вагинален исцедок (боја, мирис, густина)  Исцедок од пенисот  Ранички и/или црвенило  Чешање  Печење при мокрење  Болка при секс  Болка во долниот дел на стомакот  Нарушен менструален циклус
 9. 9. Октривање на СПИ  Гинеколог  Дерматовенеролог  Уролог
 10. 10. Последици  Намалување на плодноста до стерилитет  Проширување на инфекцијата на други органи  Трајно оштетување на органите  Пренесување на инфекцијата на новороденчето  Смрт
 11. 11. Октривање на СПИ  Тест на крвта  Визуелен преглед – инспекција  Земање исцедок од вагината/пенисот  Земање на примерок од клетки
 12. 12. Сифилис  Предизвикувач: Treponema pallidum  Пренос: незаштитен секс, од мајка на дете (во текот на бременоста), со контакт со раничка  Инкубација: 2-3 недели
 13. 13. Сифилис  Три стадиуми:  Примарен стадиум: 4 – 6 недели  Секундарен стадиум: неколку недели до една година  Терциерен стадиум: 1- 20 години
 14. 14. Сифилис  Откривање: лекарски преглед, земање брис од рана, тест на крвта  Третман: антибиотици  Последици: трајни оштетувања на органите, смрт
 15. 15. Гонореа  Предизвикувач: Neisseria gonorrhoae  Пренос: незаштитен секс, од мајка на дете (задолжително ставање на капки на новороденчето), автоинфекција
 16. 16. Гонореа  Симптоми кај жени  Тапа болка во долниот дел на стомакот  Жолтеникав исцедок  Слаба болка и печење при мокрење  Симптоми кај мажите:  Силна болка и печење при мокрење  Матна мокрача  Густ, жолот-зеленикав исцедок
 17. 17. Гонореа  Лекување: со антибиотици
 18. 18. Кладмидија  Предизвикувач: – Chlamidia trachomatis  Пренос: незаштитен секс, од мајка на дете (во текот на породувањето), автоинфекција
 19. 19. Кладмидија  Инкубација: 1-3 недели  Сипмтоми: најчесто е без симптоми, но кога има тоа се општи – променет исцедок, печење при мокрење, пореметен менструален циклус  Лекување: со антибиотици
 20. 20. Генитален херпес  Предизвикувач: Herpes simplex tip 1, 2  Пренос: незаштитен секс, од мајка на дете (во текот на породувањето), автоинфекција, контакт кожа-кожа  Отривање: со визуелен преглед, со тест на крвта, земање на брис од раната  Лекување: не се лекува вирусот, се лекуваат само симптомите
 21. 21. Хуман папилома вирус  Инкубација: од неколку недели до неколку месеци  Пренос: незаштитен секс, од мајка на дете  Најчесто ХПВ е асимптоматски  Манифестација: генитални брдавички (кондиломи)  Типовите 16 и 18 се високо ризични и водат до рак на грлото на матката
 22. 22. Хуман папилома вирус  Откривање:  При рутински гинеколошки преглед  ПАП тест  ПСР техника – се утврдува дали се работи за ниско или високо ризичен ХПВ  Третман:  Не се лекува вирусот  Кондиломите можат да се повлечат спонтано  Различни методи на отстранување на кондиломите
 23. 23. Хепатит Б/Ц  Предизвикувач: Hepatitis B / C Virus  Пренос: кревн пат, незаштитен секс, од мајка на дете  Инкубација: од 2 до 6 месеци  Симтоми: општа слабост, покачена телесна температура, поретка столица и матна урина, тежина под десен ребрен лак, болки во зглобовите
 24. 24. Хепатитис Б/Ц  Откривање: со тест на крвта  Лекување: симптоматска терапија и соодветна терапија  Хепатит Ц може да премине во потешки форми и да предизвика рак на црниот дроб
 25. 25. Кандида  Предизвикувач: Candida albicans  Кандидата е природен жител во човековото тело  Може да се пренесе по сексуален пат и од мајка на дете  Други услови за нсатанување: при намален имунитет, стрес, антибиоткса терапија
 26. 26. Кандида  Симптоми:  Кај жените:  Упорен јадеж во пределот на гениталиите  Бел исцедок со мирс на квасец  Кај мажите:  Чешање на пенисто и појавување на црвени дамки на главата на пенисот  Откривање:  Земање брис  Со тестови на крвта  Лекување:  Со креми или вагиналети - антимикотици
 27. 27. Трихомоназ  Предизвикувач: Trichomonas vaginalis  Пренос: незаштитен сексуален однос, користење на исти пешкири и облека, јавни тоалети  Симптоми:  Кај жени:  болка во генитална регија или болка при секс  пенушав, обилен, жолтеникав исцедок со лош мирис  Чешање и пецкање во вагина  Кај мажи:  болка при мокрење  исцедок со светла боја, често неприметлив
 28. 28. Трихомоназ  Откривање:  Земање брис од вагина или пенис  Со тестови на крвта  Лекување:  Антипротозоици  Истовремено лекување на двајцата партнери
 29. 29. Срамни вошки
 30. 30. Микоплазма/уреаплазма  Предизвикувач: Mycoplasma hominis, Ureaplasma histoliticum  Откривање: земање брис од местот на инфекцијата, испитување на урина и крв  Лекување со антибиотици

×