Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
КРВЕН ПРИТИСОК   Изработи:   Дарко Станковски
  Крвниот притисок е притисок кој крвта го врши  врз артериите под дејство на работата на срцето.  Артериите се крвн...
Мерење на крвниот притисок  При мерење на крвниот  притисок секогаш се  отчитуваат двете  вредности на притисокот....
Покачен Крвен Притисок  Покачениот крвен притисок се поврзува со сериозни здравствени  проблеми како што се срцевиот у...
  Најправилниот начин за да се справи со оваа состојба е да  се откаже од консумирањето на нездрава храна и да  поми...
  Една четвртина од  возрасната популација во  Македонија има висок крвен  притисок. Вие или некој од  членовите...
  Доколку овој проблем не го  третирате за сериозен, може  да ви го скрати животот за 10  или 20 год. Нема лек за ...
  Јадењето на здрава храна,  овошје, зеленчук и житарици, се  природни лекови за регулирање  на крвниот притисок,...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

крвен притисок

 • Inicia sesión para ver los comentarios

крвен притисок

 1. 1. КРВЕН ПРИТИСОК Изработи: Дарко Станковски
 2. 2.  Крвниот притисок е притисок кој крвта го врши врз артериите под дејство на работата на срцето. Артериите се крвни садови кои ја носат крвта од срцето кон периферијата. Срцето работи, односно пумпа, со наизменични контракции и релаксации на срцевиот мускул. При контаракцијата на срцето, крвта врши поголем притисок врз ѕидовите на артериите, отколку при релаксација. Затоа првиот се нарекува висок, а вториот низок притисок.
 3. 3. Мерење на крвниот притисок При мерење на крвниот притисок секогаш се отчитуваат двете вредности на притисокот. Доколку притисокот се мери со апарат со живин столб, вредноста 120/80 означува дека високиот (систоличниот) притисок е 120 мм живин столб, а нискиот (дијастоличен) има вредност од 80 мм живин столб.
 4. 4. Покачен Крвен Притисок Покачениот крвен притисок се поврзува со сериозни здравствени проблеми како што се срцевиот удар, мозочниот удар, бубрежната слабост и сл. Повеќето луѓе мислат дека покачениот крвен притисок е причината заради која доаѓа до оштетување на крвните садови и на органите. Всушност, вистината е сосема спротивна. Имено, покачувањето на крвниот притисок е всушност одговор на болниот организам – покачениот притисок е компензација на неможноста на кардиоваскуларниот систем да обезбеди адекватно снабдување со крв на сите органи и ткива. После повеќе години од консумирање на нездрава храна, крвните садови заболуваат од артериосклероза, така што ѕидовите на артериите стануваат задебелени, а крвта станува многу повискозна. Овие услови предизвикуваат намален проток на крвта заради зголемување на отпорот во крвните садови, што претставува чисто физички процес, како резултат на кој доаѓа до зголемување на крвниот притисок.
 5. 5.  Најправилниот начин за да се справи со оваа состојба е да се откаже од консумирањето на нездрава храна и да помине на здрав начин на исхрана и да применува умерени вежби.
 6. 6.  Една четвртина од возрасната популација во Македонија има висок крвен притисок. Вие или некој од членовите на вашето семество може да биде еден од нив. Високиот крвен притисок е скриена болест која може да ве измами бидејќи предизвикува мали или пак, воопшто не предизвикува никакви симптоми. Ова е причината поради која многу луѓе не ја земаат оваа состојба како опасна по живот.
 7. 7.  Доколку овој проблем не го третирате за сериозен, може да ви го скрати животот за 10 или 20 год. Нема лек за висок крвен притисок, но охрабрува сознанието дека ова може да се спречи и да се држи под контрола. Прилагодувањето на Вашиот начин на живот, и доколку е неопходна и примена на соодветен третман со лекови, може да допринесе Вие да воспоставите контрола на Вашиот крвен притисок и да го одржувате на безбедно ниво.
 8. 8.  Јадењето на здрава храна, овошје, зеленчук и житарици, се природни лекови за регулирање на крвниот притисок, а посебно консумирањето на лук. Регулирајте ја Вашата телесна тежина (посебно оние со голема телесна тежина) Зголемете го степенот на физичка активност Намалете или избегнете го нивото стресот Престанете со консумирањето на алкохолот, никотинот и кофеинот

×