Naim Frasheri dhe vepra e tij

Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tij
“Bageti e bujqesi”
• Poeti më i madh i Rilindjes Kombëtare shqiptare, atdhetar, mendimtar
dhe veprimtar i shquar i arsimit e i kulturës shqiptare. Lindi më 25 maj
1846 në Frashër, ku bëri mësimet fillore dhe nisi të mësonte persishten
pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja u shpërngul në Janinë, ku
bashkë me vëllanë më të vogël Samiun, mbaroi gjimnazin grek
"Zosimea" (1869). Bëri pastaj pak muaj në Stamboll, si nëpunës i vogël
në zyrën e shtypit (1870), po iu shfaq tuberkulozi dhe u kthye në
vendlindje për klimë të mirë. Në fillim ishte nëpunës të dhjetash në Berat
e më pas i doganës në Sarandë (1372-77). Në këtë periudhë Naim
Frashëri. bëri prova të vjershërimit shqip, nën ndikimin e bejtexhinjve e
u dha pas vjershërimit persisht, me sukses, duke botuar më vonë edhe
një përmbledhje lirika sh Tejhyjylat (Ëndërrimet, 1885). Nën ndikimin e
ngjarjeve historike, sidomos të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, njëri nga
udhëheqësit e së cilës ishte Abdyli, vëllai i tij më i madh, dhe të
veprimtarisë kulturore patriotike të Shoqërisë së Stambollit, në krye të
së cilës ishte Samiu, Naim Frashëri. braktisi vjershërimin persisht dhe iu
kushtua le tërsisë shqiptare. Poema e tij e parë e re ishte Shqipëria
(1880, botuar më 1897), që entuziazmoi patriotët shqiptarë. Në Stamboll
Naim Frashëri. ka qenë ndër botuesit kryesorë të revistës "Drita", më pas
"Dituria"(1884-85), ku u botuan shumë vjersha të tij, proza e vargje për
shkollat e para shqipe që do të hapeshin, disa shqipërime të shkrimtarit.
Ai shërbente si anëtar i Komisionit të Botimeve pranë Ministrisë së
Arsimit, më pas si kryetar.
• Më 1886 Naim Frashëri. botoi poemën e tij të famshme Bagëti e bujqësia,
atë greqisht Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (O alithis pothos ton Alvanon)
dhe katër libra për shkollat: "Vjersha për mësonjtoret e para", "E këndimit
të çunavet këndonjëtoreja", (në dy vëllime, me poezi, lexime të ndryshme,
njohuri të para shkencore humanitare), si dhe një "Histori të
përgjithshme". Më 1888 vijoi me "Dituritë" (ribotuar më 1895 me titullin
"Gjithësia", - shkenca të natyrës). Më 1890 doli përmbledhja e lirikave
Lulet e verës, pastaj "Mësimet" (proza patriotike dhe të moralit) dhe Fjala
flutarake (vjersha) më 1894, së fundi më 1898 poema e madhe epike
Historia e Skënderbeut dhe poema fetare Qerbelaja etj. Naim Frashëri.
vdiq në 20.10.1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku dhe u varros.
Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. Naim Frashëri. u shqua për lirikën e tij
patriotike me temë aktuale (vjershat "Gjuha shqipe", "Korçës" 1887 etj.), u
këndoi me pasion të rrallë mallit dhe bukurive të atdheut ("Bagëti e
bujqësia") dhe bëri thirrje të fuqishme për çlirimin e tij (krijime të
ndryshme, "Dëshira e vërtetë e shqiptarëve"), si dhe për begatimin e
vendit dhe një të ardhme demokratike të tij. Ai i këndoi natyrës, dashurisë
(poema "Bukuria", një ndër kryesoret e tij, 1890), miqësisë, jetës intime
(me brengën për të afërmit që bori). Poema "Historia e Skënderbeut"qe
një kurorëzim i veprës së tij, "testamenti i tij politik e poetik", me grishje të
hapëta për çlirim nga Turqia. Poema është shkruar sipas traditës së madhe
barletiane. Në poemat epike ai u ndikua nga historitë e vjershëruara të
Lindjes dhe nga bejtexhinjtë frashëriotë, po duke iu kundërvënë këtyre me
shqipen e kulluar apo me shkarkirnin e dogmës fetare (në "Qerbelaja" dhe
në veprat e tjera, që i hartoi për afrimin e elementit besimtar në lëvizjen
kombëtare). Naim Frashëri.
• Poema "Bagëtia e bujqësia" u botua më 1886. Është një nga veprat
më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të
krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kënduar
dashurisë e mallit për atdhe, krenarisë kombëtare dhe bukurisë së
natyrës shqiptare me një patos aq të zjarrtë e me një gjuhë poetike
aq të ëmbël e të bukur.
Me këtë poemë Naimi krijoi poezinë e madhe të Atdheut e të
natyrës shqiptare. Kjo vepër jo vetëm u bë e dashur për
bashkatdhetarët, por krijoi një traditë të pasur edhe për poetët që
erdhën më pas.
Siç e tregon edhe titulli, poema përbëhet nga dy pjesë. Në pjesën e
parë flitet për punët e blegtorisë, për jetën dhe punën e bariut,
kurse në pjesën e dytë për punët e bujkut. Megjithatë, kjo s'është
aspak një vepër për këto fusha të jetës.
Prej tyre poeti vetëm sa merr pikënisje për të shprehur ndjenjat e
flakta patriotike. Në të vërtetë, vepra është një himn poetik i
frymëzuar, kushtuar Atdheut, natyrës dhe njerëzve të tij.
Poema hapet me një apostrofë madhështore, e cila me një qartësi
të habitshme na sjell para syve bukuritë e natyrës shqiptare,
larminë dhe ngjyrat e saj, një peizazh të pafund plot dritë e gjallëri.
• O malet e Shqipërisë e ju, o lisat e gjatë,
fushat e gjera me lule q'u kam ndër mend dit `natë,
ju, bregore bukuroshe, e ju, lumenjt' e kulluar,
çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pyje të gjelbëruar,
do të këndoj bagëtinë që mbani ju e ushqeni
o vendëthit e bekuar ju mendjen ma dëfreni.
• Kur dëgjon zëthin e s'ëmës qysh e lë qingji kopenë
blegërinë dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë,
edhe në i prefshin udhën njëzet a tridhjetë vetë,
e ta trembin ai s'kthehet, po shkon në mes si shigjetë.
Ashtu dhe zemra ime, më lë këtu, tek jam, mua,
vjen me vrap e me dëshirë aty, në viset e tua.
• Ti Shqipëri, më ep nder, më ep emrin shqipëtar,
zemrën ti ma gatove plot me dëshirë e me zjarr.
• Tregomu dhe shqiptarët udhën e punës së mbarë,
bashkomi, bëmi vëllezër edhe fjeshtë shqiptarë.
Falmi, falmi Shqipërisë ditën e bardhë të lirisë,
udhën e vëllazërisë, vahn e gjithë mirësisë.
Nxirr të vërtetën në shesh, paskëtaj të mbretërojë,
errësira të përndahet, gënjeshtra të pushojë.
• Vashë bukuroshe e bariut, që vjen me llërë përveshur,
me zemër të dëfryer e me buzëzë të qeshur…
në sythit tënd shoh gazë…
1 de 5

Recomendados

Letersia dhe Folklori !!!! por
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K vistas16 diapositivas
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K vistas17 diapositivas
Shqiperia e mesme por
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
38.8K vistas19 diapositivas
Rilindja Kombetare Shqiptare por
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vistas61 diapositivas
Naim Frasheri por
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim FrasheriMuki Huduti
14.4K vistas8 diapositivas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K vistas9 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri por
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriErdi Dibra
34.2K vistas15 diapositivas
Biografia e ismail kadares por
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresActuallyican
6.5K vistas29 diapositivas
Llojet e teksteve por
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
113.8K vistas10 diapositivas
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K vistas17 diapositivas
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vistas12 diapositivas
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K vistas36 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri por Erdi Dibra
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Erdi Dibra34.2K vistas
Biografia e ismail kadares por Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K vistas
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.8K vistas
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vistas
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.2K vistas
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K vistas
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vistas
Fibrat optike por Olti OTo
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vistas
Mënyra dëftore - kohët por Alush Kryeziu
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
Alush Kryeziu26.6K vistas
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vistas
Analizë e veprës së një autori por Ertil EB
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB5.5K vistas
traditat dhe zakonet shkodrane por Eva Kajushi
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
Eva Kajushi51K vistas
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K vistas
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme por Jetmira Sula
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula67.3K vistas
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK por KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K vistas
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.2K vistas
iliada analize , Analize e Iliades por ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.2K vistas
Gruaja shqiptare por Arlinda
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
Arlinda 7.9K vistas

Similar a Naim Frasheri dhe vepra e tij

Shkrimtare te shquar shkrimtar por
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K vistas4 diapositivas
POETET SHQIPTARE.pptx por
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx313klevis
10 vistas6 diapositivas
Mrizi i Zanave por
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i ZanaveMightyGirl20
10.3K vistas11 diapositivas
Dritero Agolli. por
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Genti Mustafaj
1.8K vistas3 diapositivas
Naim frasheri por
Naim frasheriNaim frasheri
Naim frasheriGabriel baro
2.5K vistas10 diapositivas
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretMarjan DODAJ
7.9K vistas41 diapositivas

Similar a Naim Frasheri dhe vepra e tij(20)

Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K vistas
POETET SHQIPTARE.pptx por 313klevis
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx
313klevis10 vistas
Mrizi i Zanave por MightyGirl20
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
MightyGirl2010.3K vistas
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K vistas
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vistas
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet por Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K vistas
Gjergj Fishta por Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K vistas
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K vistas
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K vistas
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vistas
Jeronim de rada por Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K vistas
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta por Marjan DODAJ
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Marjan DODAJ6.5K vistas
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA por Marjan DODAJ
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ18.3K vistas
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA por Marjan DODAJ
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ19.1K vistas

Más de Diana Lamaj

Ahmet Zogu por
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet ZoguDiana Lamaj
1.4K vistas12 diapositivas
Ahmet Zogu por
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet ZoguDiana Lamaj
3.8K vistas12 diapositivas
Veshjet tradicionale te Shqiperise por
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseDiana Lamaj
40.8K vistas80 diapositivas
Shqiperia ne fokus por
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
10.3K vistas65 diapositivas
Fotografia dhe aparatet fotografike por
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeDiana Lamaj
2.7K vistas12 diapositivas
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
21.6K vistas22 diapositivas

Más de Diana Lamaj(20)

Veshjet tradicionale te Shqiperise por Diana Lamaj
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Diana Lamaj40.8K vistas
Shqiperia ne fokus por Diana Lamaj
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
Diana Lamaj10.3K vistas
Fotografia dhe aparatet fotografike por Diana Lamaj
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografike
Diana Lamaj2.7K vistas
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por Diana Lamaj
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj21.6K vistas
Gjakmarrja por Diana Lamaj
GjakmarrjaGjakmarrja
Gjakmarrja
Diana Lamaj16.8K vistas
Filma te bazuar ne libra por Diana Lamaj
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libra
Diana Lamaj2.5K vistas
Fizikanet e medhenj por Diana Lamaj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
Diana Lamaj15.1K vistas
Iliada (Homeri) por Diana Lamaj
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
Diana Lamaj25.8K vistas
Dhuro gjak , shpeto jete! por Diana Lamaj
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete!
Diana Lamaj5.3K vistas
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore) por Diana Lamaj
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Diana Lamaj6.1K vistas
Adolf Hitler por Diana Lamaj
Adolf Hitler Adolf Hitler
Adolf Hitler
Diana Lamaj1.7K vistas
Metoda per parashikimin e motit por Diana Lamaj
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
Diana Lamaj10.2K vistas
Ndotja e ajrit por Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K vistas
Parlare d’Italia por Diana Lamaj
Parlare d’ItaliaParlare d’Italia
Parlare d’Italia
Diana Lamaj453 vistas
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë por Diana Lamaj
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj4.1K vistas
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s) por Diana Lamaj
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Diana Lamaj1.3K vistas
Vace Zela por Diana Lamaj
Vace Zela Vace Zela
Vace Zela
Diana Lamaj1.1K vistas

Naim Frasheri dhe vepra e tij

 • 1. Naim Frasheri dhe vepra e tij “Bageti e bujqesi”
 • 2. • Poeti më i madh i Rilindjes Kombëtare shqiptare, atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit e i kulturës shqiptare. Lindi më 25 maj 1846 në Frashër, ku bëri mësimet fillore dhe nisi të mësonte persishten pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja u shpërngul në Janinë, ku bashkë me vëllanë më të vogël Samiun, mbaroi gjimnazin grek "Zosimea" (1869). Bëri pastaj pak muaj në Stamboll, si nëpunës i vogël në zyrën e shtypit (1870), po iu shfaq tuberkulozi dhe u kthye në vendlindje për klimë të mirë. Në fillim ishte nëpunës të dhjetash në Berat e më pas i doganës në Sarandë (1372-77). Në këtë periudhë Naim Frashëri. bëri prova të vjershërimit shqip, nën ndikimin e bejtexhinjve e u dha pas vjershërimit persisht, me sukses, duke botuar më vonë edhe një përmbledhje lirika sh Tejhyjylat (Ëndërrimet, 1885). Nën ndikimin e ngjarjeve historike, sidomos të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, njëri nga udhëheqësit e së cilës ishte Abdyli, vëllai i tij më i madh, dhe të veprimtarisë kulturore patriotike të Shoqërisë së Stambollit, në krye të së cilës ishte Samiu, Naim Frashëri. braktisi vjershërimin persisht dhe iu kushtua le tërsisë shqiptare. Poema e tij e parë e re ishte Shqipëria (1880, botuar më 1897), që entuziazmoi patriotët shqiptarë. Në Stamboll Naim Frashëri. ka qenë ndër botuesit kryesorë të revistës "Drita", më pas "Dituria"(1884-85), ku u botuan shumë vjersha të tij, proza e vargje për shkollat e para shqipe që do të hapeshin, disa shqipërime të shkrimtarit. Ai shërbente si anëtar i Komisionit të Botimeve pranë Ministrisë së Arsimit, më pas si kryetar.
 • 3. • Më 1886 Naim Frashëri. botoi poemën e tij të famshme Bagëti e bujqësia, atë greqisht Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (O alithis pothos ton Alvanon) dhe katër libra për shkollat: "Vjersha për mësonjtoret e para", "E këndimit të çunavet këndonjëtoreja", (në dy vëllime, me poezi, lexime të ndryshme, njohuri të para shkencore humanitare), si dhe një "Histori të përgjithshme". Më 1888 vijoi me "Dituritë" (ribotuar më 1895 me titullin "Gjithësia", - shkenca të natyrës). Më 1890 doli përmbledhja e lirikave Lulet e verës, pastaj "Mësimet" (proza patriotike dhe të moralit) dhe Fjala flutarake (vjersha) më 1894, së fundi më 1898 poema e madhe epike Historia e Skënderbeut dhe poema fetare Qerbelaja etj. Naim Frashëri. vdiq në 20.10.1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku dhe u varros. Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. Naim Frashëri. u shqua për lirikën e tij patriotike me temë aktuale (vjershat "Gjuha shqipe", "Korçës" 1887 etj.), u këndoi me pasion të rrallë mallit dhe bukurive të atdheut ("Bagëti e bujqësia") dhe bëri thirrje të fuqishme për çlirimin e tij (krijime të ndryshme, "Dëshira e vërtetë e shqiptarëve"), si dhe për begatimin e vendit dhe një të ardhme demokratike të tij. Ai i këndoi natyrës, dashurisë (poema "Bukuria", një ndër kryesoret e tij, 1890), miqësisë, jetës intime (me brengën për të afërmit që bori). Poema "Historia e Skënderbeut"qe një kurorëzim i veprës së tij, "testamenti i tij politik e poetik", me grishje të hapëta për çlirim nga Turqia. Poema është shkruar sipas traditës së madhe barletiane. Në poemat epike ai u ndikua nga historitë e vjershëruara të Lindjes dhe nga bejtexhinjtë frashëriotë, po duke iu kundërvënë këtyre me shqipen e kulluar apo me shkarkirnin e dogmës fetare (në "Qerbelaja" dhe në veprat e tjera, që i hartoi për afrimin e elementit besimtar në lëvizjen kombëtare). Naim Frashëri.
 • 4. • Poema "Bagëtia e bujqësia" u botua më 1886. Është një nga veprat më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kënduar dashurisë e mallit për atdhe, krenarisë kombëtare dhe bukurisë së natyrës shqiptare me një patos aq të zjarrtë e me një gjuhë poetike aq të ëmbël e të bukur. Me këtë poemë Naimi krijoi poezinë e madhe të Atdheut e të natyrës shqiptare. Kjo vepër jo vetëm u bë e dashur për bashkatdhetarët, por krijoi një traditë të pasur edhe për poetët që erdhën më pas. Siç e tregon edhe titulli, poema përbëhet nga dy pjesë. Në pjesën e parë flitet për punët e blegtorisë, për jetën dhe punën e bariut, kurse në pjesën e dytë për punët e bujkut. Megjithatë, kjo s'është aspak një vepër për këto fusha të jetës. Prej tyre poeti vetëm sa merr pikënisje për të shprehur ndjenjat e flakta patriotike. Në të vërtetë, vepra është një himn poetik i frymëzuar, kushtuar Atdheut, natyrës dhe njerëzve të tij. Poema hapet me një apostrofë madhështore, e cila me një qartësi të habitshme na sjell para syve bukuritë e natyrës shqiptare, larminë dhe ngjyrat e saj, një peizazh të pafund plot dritë e gjallëri.
 • 5. • O malet e Shqipërisë e ju, o lisat e gjatë, fushat e gjera me lule q'u kam ndër mend dit `natë, ju, bregore bukuroshe, e ju, lumenjt' e kulluar, çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pyje të gjelbëruar, do të këndoj bagëtinë që mbani ju e ushqeni o vendëthit e bekuar ju mendjen ma dëfreni. • Kur dëgjon zëthin e s'ëmës qysh e lë qingji kopenë blegërinë dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë, edhe në i prefshin udhën njëzet a tridhjetë vetë, e ta trembin ai s'kthehet, po shkon në mes si shigjetë. Ashtu dhe zemra ime, më lë këtu, tek jam, mua, vjen me vrap e me dëshirë aty, në viset e tua. • Ti Shqipëri, më ep nder, më ep emrin shqipëtar, zemrën ti ma gatove plot me dëshirë e me zjarr. • Tregomu dhe shqiptarët udhën e punës së mbarë, bashkomi, bëmi vëllezër edhe fjeshtë shqiptarë. Falmi, falmi Shqipërisë ditën e bardhë të lirisë, udhën e vëllazërisë, vahn e gjithë mirësisë. Nxirr të vërtetën në shesh, paskëtaj të mbretërojë, errësira të përndahet, gënjeshtra të pushojë. • Vashë bukuroshe e bariut, që vjen me llërë përveshur, me zemër të dëfryer e me buzëzë të qeshur… në sythit tënd shoh gazë…