Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Banja Rusanda, Filip Miljković

427 visualizaciones

Publicado el

Banje Srbije

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Banja Rusanda, Filip Miljković

 1. 1. Бања Русанда Филип Миљковић
 2. 2. Где се налази? • Бања Русанда се налази код Меленаца на североисточном приобаљу сланог језера Русанда, у Банату у северном делу Србије.
 3. 3. По чему је позната? • Позната је по лековитом својству минералног пелоида (блата) из језера. У лечењу се примењује и термоминерална вода. У бањи се налази болница за рехабилитацију, која запошљава око 200 медицинског особља. Овде се одржавају многи стручни скупови и симпозијуми из медицине.
 4. 4. Ово је парк природе, заштићено подручје које се налази у Меленцима
 5. 5. Занимљивости • У бањи постоји бушотина са термалном водом, температуре 32°С.
 6. 6. Историја • Бања Русанда је основана 1867. године. Током тридесетих година 20. века, доживела је туристички процват, шездесетих година је постала здравствена установа. Почетком 1959. године отворено је посебно одељење за рехабилитацију, а убрзо затим добила је центар за физикалну медицину, рехабилитацију и превенцију инвалидности.
 7. 7. Болница за рехабилитацију
 8. 8. Легенда о бањи • Бројне су легенде везане за језеро и његов назив. По једној је девојка Роксанда у њему изгубила веренички прстен и док га је тражила излечила је болне зглобове. У другој су гушчарици бежале гуске на другу обалу, а она је ишла по њих кроз језеро и успут излечила реуматизам.
 9. 9. Хвала на пажњи, поздрав!!! 

×