Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

A jira erre is jó?

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
CPS Demo System
CPS Demo System
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 26 Anuncio

A jira erre is jó?

A JIRA nemcsak fejlesztőknek segít. Ez az előadás bemutat néhány rendhagyó esetet, amikor a JIRA a gazdasági osztálynak, HR-nek nyújt hasznos felületeket.

A JIRA nemcsak fejlesztőknek segít. Ez az előadás bemutat néhány rendhagyó esetet, amikor a JIRA a gazdasági osztálynak, HR-nek nyújt hasznos felületeket.

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más de Szabolcs Emich (20)

Anuncio

A jira erre is jó?

 1. 1. sz@bolcs.hu A JIRA erre is jó? Emich Szabolcs Agile coach és Atlassian tanácsadó
 2. 2. Összes saját feladat Az JIRA Agile segítségével könnyen készíthetünk olyan táblát, melyen az összes olyan feladat látható, amit bármelyik projektben hozzánk rendeltek, vagy mi adtunk fel, esetleg valami miatt ránk vár vagy esetleg megfigyeljük.
 3. 3. Összes saját feladat Az JIRA Agile segítségével könnyen készíthetünk olyan táblát, melyen az összes olyan feladat látható, amit bármelyik projektben hozzánk rendeltek, vagy mi adtunk fel, esetleg valami miatt ránk vár vagy esetleg megfigyeljük.
 4. 4. Összes saját feladat Felmerül időnként az a kérdés is, hogy vajon használható-e a JIRA privát feladataink nyilvántartására. Ez természetesen megoldható, az issue security sémák beállításával, ami lehetővé teszi, hogy csak egyes személyek vagy csoportok által legyen látható egy egy ticket.
 5. 5. Összes saját feladat Védett! Felmerül időnként az a kérdés is, hogy vajon használható-e a JIRA privát feladataink nyilvántartására. Ez természetesen megoldható, az issue security sémák beállításával, ami lehetővé teszi, hogy csak egyes személyek vagy csoportok által legyen látható egy egy ticket.
 6. 6. Összes saját feladat Felmerül időnként az a kérdés is, hogy vajon használható-e a JIRA privát feladataink nyilvántartására. Ez természetesen megoldható, az issue security sémák beállításával, ami lehetővé teszi, hogy csak egyes személyek vagy csoportok által legyen látható egy egy ticket.
 7. 7. Szűrők és levelek Ha az issue keresőben elmentek egy összetett keresést, majd a saját szűrők (Filter) között megkeresem, be tudom állítani azt, hogy a JIRA időnként email értesítést küldjön. Ez hasznos lehet napi összefoglalások, riportok, esetleg ötletek vagy egyéb új ticketek email értesítéséhez is.
 8. 8. Szűrők és levelek Ha az issue keresőben elmentek egy összetett keresést, majd a saját szűrők (Filter) között megkeresem, be tudom állítani azt, hogy a JIRA időnként email értesítést küldjön. Ez hasznos lehet napi összefoglalások, riportok, esetleg ötletek vagy egyéb új ticketek email értesítéséhez is.
 9. 9. Szűrők és levelek A JIRA-val levelezni is lehet. Pluginek nélkül is elérhető az a funkció, hogy ha a JIRA levelet kap, akkor azt feldolgozza és ticketet hoz létre vagy meglévő tickettel kapcsolatos levélnél a tickethez commentként menti el a levelet. Ha projektenként beállítunk egy egyedi küldőt (gmail esetén akár jira+projektkodja@) akkor meg is oldottuk a felület-email integrációt, levelezhetünk is a JIRA-val.
 10. 10. Egyszer majd / Mostanában A JIRA Agile táblákat tetszőleges JQL lekérdezéssel hozhatjuk létre és egyedileg tudjuk az oszlopokhoz rendelni a workflow állapotokat. Egy-egy folyamatra építhetünk több célirányos táblát is. Pl. tervezéskor egy tábla segítheti azt, hogy gyors döntést hozzunk fejlesztésekről: szeretnénk-e foglalkozni vele Mostanában, vagy Egyszer majd, esetleg sohanapján kiskedden. Csak azok a ticketek lesznek láthatóak a kivitelezési táblán, amiket a Mostanában oszlopba dobtunk, itt viszont csak az új, döntésünkre váró ticketeket látjuk.
 11. 11. Egyszer majd / Mostanában A JIRA Agile táblákat tetszőleges JQL lekérdezéssel hozhatjuk létre és egyedileg tudjuk az oszlopokhoz rendelni a workflow állapotokat. Egy-egy folyamatra építhetünk több célirányos táblát is. Pl. tervezéskor egy tábla segítheti azt, hogy gyors döntést hozzunk fejlesztésekről: szeretnénk-e foglalkozni vele Mostanában, vagy Egyszer majd, esetleg sohanapján kiskedden. Csak azok a ticketek lesznek láthatóak a kivitelezési táblán, amiket a Mostanában oszlopba dobtunk, itt viszont csak az új, döntésünkre váró ticketeket látjuk.
 12. 12. Egyszer majd / Mostanában A kivitelezési táblán látható, hogy itt az új ticketek és az Egyszer Majd-ok nincsenek már megjelenítve, itt már csak azokat kezeljük, amikről úgy döntöttünk, hogy aktuálisak. Ez a megoldás segíti elkerülni a túlzsúfolt backlogot és támogatja a gyors döntéshozást.
 13. 13. Egyszer majd / Mostanában A kivitelezési táblán látható, hogy itt az új ticketek és az Egyszer Majd-ok nincsenek már megjelenítve, itt már csak azokat kezeljük, amikről úgy döntöttünk, hogy aktuálisak. Ez a megoldás segíti elkerülni a túlzsúfolt backlogot és támogatja a gyors döntéshozást.
 14. 14. Gazdasági osztály A JIRA-val nem csak a fejlesztést támogathatjuk. Kényelmes folyamatot építhetünk fel pl. a gazdasági osztályon a különböző számlák kontírozásához, akár jóváhagyási lépésekkel.
 15. 15. Gazdasági osztály
 16. 16. HR Képzés-konferencia A HR csapat általában jól definiálható folyamatokkal dolgozik, és itt nagy segítség lehet, ha az ismétlődő feladatokat egy JIRA Agile felületen kezelhetik. Ez a példa a képzés- konferencia igénylés megvalósítását mutatja. Egy egy ilyen igénynél automatikusan jönnek létre a jóváhagyási, regisztrációs ticketek (Create on Transition plugin segítségével)
 17. 17. HR Kiléptetés Egy egy ember kiléptetésénél még több, előre tervezhető ticket jön létre, ezeket egy jól beállított workflow a megfelelő ticket állapotoknál automatikusan létrehozza, így az üzemeltetés, a jogi osztály, a vezetők, a HR tervezetten, kontrolláltan tudják végrehajtani ezeket a lépéseket.
 18. 18. HR Toborzás Toborzásra sok kiváló rendszer létezik, ám olyan szervezeteknél, akik a JIRA-t már kiterjedten használják, járható út lehet ezt is JIRA-ban megoldani. A fenti példában a folyamat egy igény táblával kezdődik, ahol a különböző területek vezetői felveszik toborzási igényeiket, illetve áttekinthetik, hogy melyik toborzási folyamat holt tart és milyen prioritással (sorrend!) rendelkezik.
 19. 19. HR Toborzás A toborzási felületet, amit a jelöltek láthatnak, elkészíthetjük a JIRA által nyújtott Issue collector beállításával is, de a JIRA átfogó API rendszerének köszönhetően egyedi űrlapot is gyárthatunk, ahonnan egyenesen a JIRA-ba kerülnek a jelöltek adatai, csatolmányai.
 20. 20. HR Toborzás A toborzási táblán már a jelöltek láthatóak. Egy egy összecsukható fő sor (swimlane) az egy pozícióra jelentkezőket csoportosítja. Az oszlopok jelzik a felvételi folyamat egyes állomásait. Az utolsó oszlopban a piros szélű cetlik az elutasítottakat a zöld szélűek a felvetteket jelzik. A 2 hétnél régebben elutasítottakat szűrjük, hogy ne nőjön túl nagyra a táblán a cetlik száma.
 21. 21. HR Toborzás A HR vagy bizonyos szakaszokban vezetők drag n drop-al tehetik át a jelöltet más oszlopokba. Az egyes állapot-váltásoknál előre beállított template levelek indulnak el a jelölthöz. A JETI (Jira email this issue) plugin teszi lehetővé azt, hogy automatikus és csoportos levelek is küldhetőek legyenek, a templateben tetszőleges változókkal.
 22. 22. HR Toborzás A toborzási folyamat a JIRA workflow rendszerével szerkeszthető, tetszőlegesen testreszabható. Egy-egy levél automatikus kiküldése, állapotváltáskor felbukkanó - további infót kérő ablakok, kötelező feltételek mind itt állíthatóak be.
 23. 23. HR Toborzás Egy egy állapotváltozásnál Post functionoket állíthatunk be. Ezeket kész pluginekkel, vagy saját scriptekkel is bővíthetjük.
 24. 24. HR Toborzás Ha egy jelöltnek egyedi levelet szeretnénk küldeni, vagy tömegesen szeretnénk jelölteket értesíteni, a JETI plugin felülete teszi ezt lehetővé. Formázott levél kezeléséhez szükségünk lesz még a Jeditor pluginre is.
 25. 25. Szükséges pluginek A fenn bemutatott megoldásokhoz az alábbi pluginek lehetnek szükségesek. A JIRA elég rugalmas ahhoz, hogy sok módon meg lehessen oldani bármit, de e pluginekkel kicsit könnyebb a dolgunk.
 26. 26. Emich Szabolcs Agile coach és Atlassian tanácsadó sz@bolcs.hu A JIRA erre is jó? Ha speciális JIRA megoldások, vagy integráció érdekel, keress bátran!

×