Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 34 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a Bota ujore (20)

Anuncio

Bota ujore

 1. 1. Synimi: Njohja e gjallesave ujore në planetin tonë. OBJEKTIVAT: Të përshkruajne , krahasojnë ,analizojnë dhe argumentojnë llojet e gjallesave ujore që rriten në ujërat e lumenjve ,liqeneve,deteve dhe oqeaneve në planetin tonë. Të flasë për rëndësinë dhe vlerat e ujërave natyrore ,mbrojtjen,
 2. 2. Në ujërat e planetit tonë jetojnë rreth 972.000 mijë gjallesa ujore, por ne njohim vetëm një të tretën e tyre. Le të zbulojmë disa prej tyre.
 3. 3. Në botëne mrekullueshmetë nënujshmekoralet janepjesamë e bukur.Ngjyrate tyrejanë fantastikendërsaformatqë marrinjanëngamë të ndryshmet. Koraletjanëndërorganizmatmë të vjetërtë planetittonëdhe kanëndërtuardinastitëtyrenën ujë. Koraletmundtëdukensolidedhepa jetë,por vargjefigurashtërejatënjë koralikërpudhëduke influencuarvetenka sjellëorganizminnë jetë. Koraletjanëshumëtëndjeshme. Atojanënë gjendjepraktikishtqë të parashikojnë kohën.Mespermatozoidete koraleveshkëmbi koralormundtëripërtërihet.
 4. 4. Gjallesat e para , më të njohura dhe ato që mbizotërojnë oqeanet dhe detet e botës janë peshqit
 5. 5. Peshqitjanegjallesaujoremevelëza, megjak te ftohtëe nukkanegjymtyre. Atorritennë tëgjithamjedisetujorenga rrjedhatmalorederi nethellesitee pafundme të oqeaneve. Në 32.000specie,peshkuekspozonspeciet mediversitet mëtëmadhse çdo gruptjetëri kurrizorëve. Njëpeshk kanjëtruptë strukturuarpërnot të shpejtë,ekstraktonoksigjenngaujiduke përdorurgushënaponjëorganfrymëmarrjes përtëthithuroksigjeninatmosferikdheka dy grupetë çiftëzuarapendësh, zakonishtka njëpendëdorsal,njëpendëanale, dhenjë pendësi bisht,ka nofullat,ka lëkurëqë është e mbuluarzakonishtmeluspa,kuhedh vezët.Zemrapërbëhetngakatërpjesë,duke përfshirëdy dhoma,një hyrjedhedalje.
 6. 6. Nofullati lejojnëpeshqittëhanënjë shumëllojshmëritë gjerëtëushqimit, duke përfshirëbimëtdheorganizmate tjerë. Peshqithanëushqimpërmesgojësdhee coptojnëatëposhtënë ezofag. Në stomak,ushqimimëtejështëtreturdhe shumëpeshqe përpunojnënë njëformëtë quajturcaecapilorike,e cilatka enzimaqë ndihmontretjene ushqimitdhethithjene lëndëveushqyese. Organetsi të mëlçisëdhepankreasitshtojnë enzimadhekimikatetë ndryshme,gjatë kohësqëlëvizushqimipërmestraktit digjestiv. Zorrapërfundonprocesine tretjesdhe absorbimit e lëndëveushqyese.
 7. 7. Kandili i detit është kafshë deti me trup në trajtë kërpudhe e të bardhë si pelte, që lëshon një lëngë djegës.Ka formën e umbrellës. Rreth 95% e kandilittëdetit përbëhet nga uji. Disa kandilë deti kanë 65 tentacle. Kandilët e detit (shumëkëmbësh) vrasin më shumë njerëz se çdo lloj tjetër kafshe deti. Vrasin brenda tre minutash, ndërsa mund të lëvizin në dy metra largësi brenda një sekonde. Tentaclet (këmbët) e kandilit të detit mund të rriten dhe të arrijnë disa metra gjatësi.
 8. 8. Janë nga kafshët më të pangopura. Kanë shumë oreks. Konsumojnë mbi 3000 karkaleca të kripur në ditë Çdo mëngjes kërcejnë, ndryshojnë ngjyra, bëjnë gjithçka me partnerin e vet, ndërsa gjatë ditës ndahen. Kur çiftëzohen prodhojnë tinguj muzikorë.
 9. 9. Sfungje rëtSfungjerët janë shtazë shumëqelizore me ndërtim të thjeshtë. Ato jetojnë në ambiente me ujë ,në ujërat e deteve,liqeneve dhe lumenjve. Gjendet ne Detit Adriatik. Trupi i sfungjerit të zakonshëm është në formë të një qeske me grykë lart,jeton në koloni. Trupi i tij është i përbërë prej dy shtresave. Në shtresën e jashtme ndodhen qeliza në formë pak a shumë të shtypura,ndërsa në shtresën e brendshme janë të pranishme qelizat e pajisura me nga një kamxhik.
 10. 10. Oktapodi ka tre zemra dhe gjaku i tij ka ngjyrë blu.Oktapodi i rritur mundtë struket në një vrimë dukemarrë formëne një monedhe 10 centëshe. Oktapodët janë të verbër.Oktapodët mund të shkëputen ngatentaclet (këmbëzat) e tyre për t’iu shmangur kërcënimeve të mundshme dhe pastaj të rinxjerrin këmbëzatë tjera.
 11. 11. Aragosta mesdhetare eshte nje gjallese uji e rendit Decapoda qe jeton ne thellesi te detit Mesdhe e ne oqeanin Atlantik lindor, ka nje gjatesi mesatare prej 20 – 50 cm dhe nje peshe deri ne 8 kg.trupi eshte ne forme cilindri I veshur me nje korace qe gjate rritjes ndryshon disa here per te krijuar nje te re, ndersa barku I formuar nga segmente te levizshme.Ne pjesen e perparme ka 2 antena me te gjata se trupi qe kane funksionin e organeve shqisore dhe mbrojtes. Bishtin e perdor per te notuar.Gjate gjithe jetes nuk pushon se rrituri dhe jeton deri ne 70 vjet.
 12. 12. Karkaleci I detit
 13. 13. Gaforrja
 14. 14. Gaforret janë gjallesa të cilat jetojnë në ujëra të Sipërfaqja e trupit është e mbuluar me një mbështjellës të fortë i përbërë nga lënda e quajtur kitina e forcuar me lëndë gëlqerore. Ky mbështjellës i fortë, i cili mbron organet e brendshme të gaforres, paraqet skeletin e jashtëm të saj. Në kokë gjendet goja, dy palë antena dhe dy sy. Në kraharor ka pesë palë këmbë. Pala e parë e këmbëve ka formën e mashave dhe shëben për kapjen e ushqimit, ndërsa katër palët e tjera shërbejnë për ecje. Këmbët përbëhen prej gjashtë segmenteve (unazave) të vendosura njëra pas tjetrës. Fundi i barkut mbaron me flatrën e bishtit që shërben për notimin e gaforres. Ushqimi, siç janë krimbat, peshqit e vegjël, bretkosat dhe bimët ujore, gaforrja e kap me anë të mashave dhe e fut në gojë, ku me ndihmën e nofullave e grimcon. Gaforrja merr frymë me anë të branshive.
 15. 15. ,mbulohet me një guaskë me dy kapakë me ngjyrë blu të errët nga jashtë dhe nga brenda e argjendtë.Keta molusqe nuk kane koke por organe ndijore.
 16. 16. • Ylli detar i njohur si "ylli i detit", është gjallesë ujore, me disa gjemba. Kemi yje helmues dhe johelmues. Ata helmues vetëm me një të prekur mund ta injektojnë helmimin.
 17. 17. Delfini është gjitar ujor i konsideruar si kafsha e tretë më e mençur në botë. Delfini ushqehet kryesish me peshq, është mjaft paqësor dhe krijon miqësi me njerëzit.
 18. 18. Delfini është gjitar ujor me trup deri në 3,7 m, me ngjyrë hiri në kurriz dhe me bark të bardhë, me lëkure të lëmuar, me turi të zgjatur. Delfini jeton mbi 100 vjeç. Kjo kafshë pëlqen detet e ngrohta të klimës mesdhetare. Delfini jeton në thellësi prej 2 - 9 m. Ekzistojnë 34 lloje delfinësh.Ata ushqehen me peshq, jetojnë afër detit dhe shpesh u pëlqen të bashkeveprojne me njerëzit. Delfinët përdorin tinguj valleje dhe kërcejnë për te komunikuar dhe për të lundruar.Ata jane inteligjentë të shoqërushëm dhe lozonjarë.
 19. 19. • Eshtë një lloj peshku i madh dhe i fuqishëm mishngrënës me një skelet të ndërlikuar, i pajisur me dhëmbë të mëdhenj, ai mund të gjuaj një shumëllojshmëri kafshësh, përfshi disa lloje fokash. • Peshkaqenët janë banorë te detit dhe te oqeanit me gjatësi të trupit prej 1 -20 m. Kanë skelet kërcor i cili u mundëson atyre të jenë shumë të zhdërvjellët, pra, lëvizin e notojnë shpejtë dhe janë rrëmbyes te mëdhenj. Në det jetojnë disa lloj peshkaqenësh te vegjël me gjatësi deri ne një metër, si p. sh. peshkaqeni i kaltër me gjatësinë 4 - 6 m, që është
 20. 20. Balena e Kalter është gjitarja më e madhe që ka jetuar duke arritur nje gjatesi 35 m e gjatë dhe 150 tonë. Vetem gjuha e saj peshon sa nje elefant i rritur .Zemra eshte sa nje makine e vogel. Ky organ rreh vetem 9 here ne minute ,Ajo peshon 450 kg dhe pompon 6400 kg gjak ne trupin e saj .Balena E Kalter eshte kapur ne Antarktide. Balenat në përgjithësi jetojnë për 40-90 vjet .Balenat janë gjuajtur për mishin dhe si një burim i lëndëve të para.Nen lekure ndodhet nje shtrese e madhe dhjami.Balenat kane nje zemer me 4 dhoma si dhe shtylle kurrizore. Te gjithe gjitaret flene ndersa

×