Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Vetinduksioni - Induktiviteti II

1.642 visualizaciones

Publicado el

Vetinduksioni - Induktiviteti

Publicado en: Educación
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Vetinduksioni - Induktiviteti II

  1. 1.  Dukuria e induktimit te forces elektromotore(f.e.m.) ne percjelles neper te cilin rrjedh rryma e ndryshueshme nen veprimin e ndryshimeve te fluksit magnetik quhet vetinduksion.  Forca elektromotore e induktuar quhet force elektromotore e induktuar ose force elektromotore e vetinduksionit
  2. 2.  Nese rryma ne qark ndryshon ,atehere ndryshon edhe induksioni magnetik, me ç’rast ndryshohet edhe fluksi magnetik.  Fluksi magnetik I krijuar ne konture ne te cilen rrjedh rryma eshte ne proporcion te drejte me Intensitetin e rrymes: ɸ=LI  L- koeficienti I proporcionalitetit qe quhet koeficienti I vetinduksionit ose induktivitet  I- intensiteti I rrymes
  3. 3.  Sipas ligjit te Faradeit forca elektromotore e vetinduksionit mund te shkruhet:  Mund te shkruhet edhe ne kete forme:
  4. 4.  I2 - Intensiteti I rrymes ne fund te intervalit kohor  I1 - Intensiteti I rrymes ne fillim te intervalit kohor Nese I2 ˃ I1 raporti  d.m.th forca elektromotore ka kahje te kundert me kahjen e rrjedhjes se rrymes .
  5. 5.  Nese rryma zvogelohet  I2 ˂ I1 , atehere raporti:  ,forca elektromotore e vetinduktuar  ka kahje te njejte me kahjen e rrjedhjes se rrymes.
  6. 6.  Ne çka vijme ne perfundim nga eksperimenti nr 1?  Gjate çkyçjes se rrymes kemi ndryshim te menjehershem te fluksit magnetik, dhe ky ndryshim eshte shkak per vetinduktimin e forces elektromotore
  7. 7.  Pse poçi I pare ndriçon menjehere dhe pse poçi I dyte me vone?  Nga eksperimenti 2 vijme ne perfundim se :  Forca elektromotore e vetinduktuar ne degen e dyte eshte shume e madhe.  Sa me I madh koeficienti I vetinduksionit aq me gjate do te jete koha e arritjes se ndriçimit normal te poçit
  8. 8.  Cfare paraqet induktiviteti?  Induktiviteti eshte madhesi fizike e cila eshte e njejte me F.E.M te vetinduksionit qe paraqitet ne qark te rrymes ,ku rryma ndryshohet me shpejtesi prej 1A /sekonde  Njesia per induktivitet ne SI eshte henri  (shenja H).

×