Publicidad
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Publicidad
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Publicidad
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Edat Mitjana 6è B
Próximo SlideShare
Edat Mitjana 6è AEdat Mitjana 6è A
Cargando en ... 3
1 de 12
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Edat Mitjana 6è B

 1. La caiguda del Imperi Roma La edat mitjana va començar amb la caiguda de l’Imperi Roma, a l’any 476. A finals de l’edat antiga l’imperi Romà es va tornar més feble. A l’ Imperi romà hi havia moltes ciutats però passaven per una situació difícil i molta gent va marxar a viure al camp. L’emperador va decidir dividir l’imperi en dos parts: L’imperi roma d’Occident L’imperi roma d’Orient L’exercit no podia controlar les seves fronteres i va afavorir que altres pobles entressin a envair el seu territori. Els romans anomenaven bàrbars, és a dir estrangers, a tots els pobles que vivien fora de las fronteres de l’Imperi, situats al centre d’Europa. Els pobles germànics Els germànics eren un conjunt de pobles que habitaven al nord de l’Imperi Romà i que van contribuir decisivament a la seva caiguda.  Els visigots: Van ocupar tota la península Iberica i van establir la capital a Toledo  Els francs: es van quedar al nord del pirineus  Els ostrogots es van establir a la península itàlica  Els angles i els saxons van ocupar les illes britàniques. Els visigots van ocupar la península ibèrica des de l’any 367 al 725. L’art dels visigots: L'art visigòtic és un estil artístic enquadrat dins de l’art preromànic. Es va desenvolupar sota el domini polític dels visigots, particularment durant el Regne de Toledo, principalment entre els segles V i VII. Els visigots eren en la seva majoria de religió arriana. Les joies i les peces d'orfebreria religiosa, normalment, estaven fetes d'or o de bronze recobert d'or.
 2. FEUDALISME Que es el feudalisme? El feudalisme es un nou sistema social, econòmic i polític que apareix en Europa durant l’edat mitjana. El feudalisme estava basat en la divisió de les terres del rei en petits territoris, que eren governats per nobles. Aquests nobles es convertien en vassalls del rei: a canvi de les terres, es comprometien a ser-li fidels i a ajudar-lo en les guerres . El feudalisme es va desenvolupar a Europa, principalment entre els segles IX i XIV. Va començar amb la caiguda del imperi romà i va acabar amb el descobriment d’Amèrica. L’origen del feudalisme es produeix durant el final de l’imperi romà i la vida urbana decau per la gran inseguretat degut als continus atacs. Als segles IV-V la gent retorna a viure al camp. Els castells La noblesa vivia en castells, mentre que el poble vivia al seu voltant, en cases aïllades o en poblets. Les ciutats eren escasses i tenien pocs habitants.
 3. Quins estaments eren privilegiats i quins no Com a privilegiats estaven la Noblesa i el Clergat (No pagaven impostos), i com a no privilegiats estaven els pagesos i artesans (pagaven impostos). Que menjaven Cada habitant consumia al dia més de 600 grams de pa; el dels pobres era moreno o negre amb mescla de segó, i el dels rics, pa blanc de blat. Els productes làctics ja formaven part de la dieta de l`Edat Mitjana. El formatge, es considerava menjar de pobres. Els peixos d'aigua dolça constituïen un nutritiu aliment per a qui els podia pescar.
 4. Com es vestien Els més pobres, sovint pagesos duien roba feta de llana basta. Les dones duien vestits llargs fins als peus de diverses capes, i els vestís cenyits a la cintura. El cap se’l cobrien amb una tela. Els homes portaven túniques per sobre dels genolls i mitges que els cobrien les cames. El paper de l’església Durant l’edat mitjana l’Església va tenir un paper molt important a Europa. Els monjos copiaven i traduïen textos. Així, van mantenir viva la cultura i van evitar que es perdessin autèntics tresors culturals. Els còdexs eren llibres escrits a mà, bàsicament sobre pergamí. Sovint il·lustrats amb miniatures.(Els monjos eren unes de les poques persones que sabien escriure i llegir. ELS MUSULMANS Els musulmans van arribar a la Península Ibèrica pel sud , provinents del nord d’Àfrica, i van esdevenir una gran potència cultural i econòmica a l’occident d’Europa. Els musulmans es van quedar des de l´any 711 fins al 1492. Entre els musulmans que van arribar a la península hi havia àrabs procedents del pròxim orient i berber del nord d’Àfrica. Els musulmans van creuar l’estrat de Gibraltar i van derrotar als visigots . Els musulmans van crear una de les civilitzacions més extenses del moment.
 5. Els musulmans eren els seguidors de l’islam, una religió creada a la península Aràbiga al segle VII (SIS) pel profeta Mahoma. Els musulmans van construir una civilització molt avançada , que va transmetre i desenvolupar els coneixements científics del món antic, ens camps com les matemàtiques, l´ astronomia , la filosofia, la medicina o la física. Van crear la numeració aràbiga que és la que encara fem servir actualment. AL- ÀNDALUS Al-Andalús es el territori de la Península Ibèrica que els musulmans van ocupar i els musulmans el van anomenar així. Al-Àndalus també va ser un centre d’un comerç molt actiu. Els productes artesans andalusins es venien en altres regions del món. A canvi, els comerciants portaven esclaus i or era un territori de la península ibèrica que guiaven els musulmans,. Cap al segle XI (onze) la unitat de la política de Al-Àndalus es va facturar i el territori va quedar dividit en petits regnes musulmans anomenats regnes de tarifa. AVENÇOS CIENTÍFICS Els àrabs van desenvolupar especialment les tècniques de regadiu. Una xarxa de sínies i sèquies assegurava el reg d’uns camps que abans eren erms, de manera que va augmentar la producció. Els musulmans van crear la numeració aràbiga que es la que fem servir actualment Van introduir a Europa nous invents procedents d´ Orient, com el paper, la pólvora o la brúixola. CREENCES
 6. Els musulmans creuen que hi ha un deu superior Al·là, un deu musulmà. Una de les creences dels musulmans es que sinó reses aniràs al infern etern. Hi ha una festa que es diu “Edi al-Adha” i consisteix en que tens que matar un xai i després se’l mengen. El ramadà es un mes del any, es sagrat per als musulmans en el que es dediquen a fer-se sentir com els pobres i no poden menjar de 4:30 a 8:00 y també al final del mes es dona diners als pobres. Els musulmans resen 5 vegades al dia. “Bismillah-ar-rahmani-ar-rahim” , que vol dir ”En nom de Déu, el Clement, el Misercordiós”.Els musulmans pronuncien aquesta frase abans de qualsevol acció i discurs per recordar el Nom de Déu. Aquesta expressió es recull en el verb àrab Bàsmala. El imam que pronuncia aquestes dos frases ash-hadu an la ilaha il-lal –lah y Ash-hadu anna Muhammandan rasululu-lah entra en la religió islàmica. Les dos ciutats sagrades dels musulmans son La Meca y la Medina El musulmans tenen que anar almenys un vegada a La Meca a la seva vida El llibre sagrat dels musulmans és l'Alcorà. ART Els tipus principals de construccions de l'arquitectura islàmica són: la mesquita, la tomba, el palau i el fort; encara que també van destacar edificacions de menor importància com els banys públics, les fonts i l'arquitectura domèstica Per l‘art els musulmà els materials mes utilitzant son metall, marfil i ceràmica. LA BAIXA EDAT MITJANA ESPLENDOR I CRISI L'esplendor A partir del segle XI es va iniciar a Europa un període de recuperació econòmica. Al segles XII i XIII les ciutats van anar agafant importància, amb el creixement de les activitats artesanals i comercials. La població va anant augmentant. L’agricultura era cada cop mes productiva i les persones que treballaven al camp podien intercanviar alguns productes al mercat .
 7. Els artesans comerciaven els productes fets per ells mateixos al mercat o la fira del poble o de la ciutat. Un gremi era un grup de persones que tenen el mateix ofici i que feien el mateix treball. Van ser un element característic de la societat urbana des del segle XIII fins el segle XIX. Ells controlaven: - El treball dels artesans. - Fitxar els preus dels productes. - Vetllar per la qualitat dels productes.
 8. Burgesia Apareix una nova classe social: la burgesia, que és una classe social de persones amb diners (artesans i comerciants) que no tenien privilegis quan a vegades tenien mes diners que el nobles. L’edat mitjana va facilitar un creixement gran de la població, fins al punt que els camps no donaven per a alimentar tanta gent. Així va començar la crisi de l’edat mitjana. Universitats Les universitats medievals europea van ser les institucions educatives pertanyents a les cultures cristianes. Van començar a fundar-se en diferents ciutats d’Europa Occidental al voltant de 1150.
 9. La crisi de l’Edat Mitjana Les principals causes de la crisi van ser: La fam: Com que la població va anar creixent no hi havia prou menjar per alimentar a tota la gent. Les revoltes camperols: Els camperols, es van revoltar contra els senyors feudals per recuperar les terres. La pesta bubònica: Es una malaltia que va afectar a tot Europa XIV. Els afectats presentaven taques fosques a la pell. La pesta negra La pesta negra va causar moltes morts a Europa i Àsia a mitjans del segle XIV (1347-1351).. Es calcula que en molt poc temps va morir entre un quart i un terç de la població Europea. Es va prohibir el comerç entre ciutats i es van tapar cases amb malalts dins. Però tot va ser inútil i es van veure afectats tota la població del camp i de les ciutats. Els transmissors d’aquesta malaltia van ser les rates ja que com hi havia tanta gent i no hi havia clavegueres hi havia molta brutícia.
 10. La corona catalanoaragonesa es la antiga corona de Catalunya, d’Aragó. Es va crear a l’any 1137, quan Catalunya i Aragó es va ajuntar i van decidir fer una nova corona que els representés. La expansió catalanoaragonesa va ser una de les expansions més importants de la època. Es va expandir per les Illes Balears i el País Valencià. Els almogàvers eren uns guerrers catalans que conquerien terres a canvi d’un sou. El rei Martí l va morir sense descendència i tres representants de cada regne de la corona catalanoaragonesa (Catalunya, València i Aragó) es van unir en la ciutat de Casp per resoldre el problema i van acordar un successor en l’anomenat compromís de Casp. La guerra dels Remences va ser una revolta popular que van fer els pagesos, i que va fer més pobre el territori. Es va produir perquè la nova família no es va preocupar gaire dels assumptes catalans i van fer una revolta popular que fa fer més pobre el territori. Aquet fet també s’anomena la “venjança catalana”. Quan Ferran II i Isabel I (els reis Catòlics) es van casar i els dos territoris es van unir. Ells i el seu poble eren cristians. Van haver alguns problemes entre els musulmans i els cristians però van seguir convivint pacíficament durant vuit segles, des del segle VIII fins al segle XV.
 11. Van aconseguir culminar els cristians de la península Ibèrica conquerint l’últim territori dels musulmans, el Regne de Granada l’any 1492. L’estil gòtic va desenvolupar-se a Europa fins al final i del segle XV, des de mitjans del segle XII lligat amb el gran desenvolupament urbà d’occident. D’aquesta manera, al principi del gòtic, els exemples més importants de pintura van ser les miniatures que decoraven els llibres sagrats, les cròniques i els relats, així com els vitralls de les catedral, que esta ven fets per pintor. La impressió que da que posant son grans obertures ocupades per finestrals amb vitralls o rosasses de colors, i molts elements decoratius. Forma en diagonal.
 12. La pintura mural va perdre la importància que havia tingut durant el romànic a gairebé tot Europa, excepte a Itàlia. Els murs van ser substituïts per finestrals molt amplis decorats per rosasses i vitralls i no va quedar lloc per fer-hi les pintures que havien caracteritzat l’anterior etapa. L’art gòtic es considera art medieval urbà perquè es va desenvolupar amb el creixement de les ciutats i de l’activitat artesanal i comercial. Quan les tècniques de construcció van millorar van poder fer edificis molt més grans que els romànics. Les façanes i l’interior estaven decorades amb pintures i escultures. Feien persones, i el tema solia ser déu i temes religiós. Com eren analfabets les pintures i les escultures els explicaven fets i histories.
Publicidad