Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Elementët kimikë

 1. Si ndikojnë ato në shëndetin tonë… Gjimnazi jopublik “Atë Pjetër Mëshkalla”
 2.  Këshillat që duhen ndjekur për të ruajtur efektet e tyre Ushqimi i bimëve përfshin elementë kimikë nga përbërja e të cilëve lindin molekula të lëndëve të ndryshme. Nga këta elementë, më të rëndësishmit për organizmin e njeriut janë: kaliumi, nitrogjeni (azoti), fosfori, kalciumi, magneziumi, hekuri dhe sulfuri, nga të cilët ekzistenca e tre elementëve kalium, nitrogjen dhe fosfor janë mëse të domosdoshme. Në tokë gjenden elemente të tjerë që kanë rëndësi jetike për trupin e bimës. Nga këta elementë, më të rëndësishmit janë: jodi, natriumi, nikeli, bakri, magneziumi dhe siliciumi. Sasia e tyre në tokë gjithmonë është e mjaftueshme, sepse bimët thithin vetëm një pjesë shumë të vogël të tyre. Për t’u habitur është fakti se të gjithë këta elementë në masa të përcaktuara (mikro- mili dhe gramë) ndodhen në trup dhe çrregullimi i sasisë së secilit prej tyre do të sillte moskoordinim midis pjesëve të trupit të njeriut, të cilat mund edhe të dëmtoheshin. Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se përveç elementëve të lartpërmendur ka edhe elementë të tjerë të ndryshëm, që ndodhen edhe në tokë por edhe në trup. Më poshtë po përmendim elementët më të rëndësishëm. 03/26/15 2 Jozefina Lazri
 3.  Kaliumi (K) Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të pasura me këtë element. 03/26/15 3 Jozefina Lazri
 4.  Natriumi (Na) Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është llogaritur nga 3 në 7 gr. 03/26/15 4 Jozefina Lazri
 5.  Hekuri (Fe) Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30 miligramë hekur. 03/26/15 5 Jozefina Lazri
 6.  Azoti (N) Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan një rol kryesor në strukturën e proteinave. Fosfori (P) Luan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të organizmit. Kalciumi (Ca) Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te dhëmbët. 03/26/15 6 Jozefina Lazri
 7.  Magneziumi (Mg) Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21 – 28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe roli kryesor i tij është në qelizat nervore për të lehtësuar funksionimin e tyre. Sulfuri (S) Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si një element antihelmues. 03/26/15 7 Jozefina Lazri
 8.  Organizmi ynë përballet vazhdimisht ( në gjakun qarkullues dhe në qeliza ) me disa lëndë mjaft të dëmshme, të ashtuquajturat “radikale të lira”, të cilat janë të pashmangshme pasi në pjesën më të madhe ato janë produkte përfundimtare të metabolizmit të lëndëve ushqyese, proteinave, yndyrnave, karbohidrateve etj.. Aktualisht është shtuar edhe një rrezik tjetër edhe më i madh për organizmin tonë, i cili ka të bëjë me ndotjen e mjedisit (ujit, ajrit dhe ushqimit ), kjo si pasojë e zhvillimit të vrullshëm industrial e urban edhe në vëndin tonë. Në këtë shkrim duam t`ju sensibilizojmë sado pak, për t’u mbrojtur nga këto rreziqe që kërcënojnë çdo ditë jetën tonë. 03/26/15 8 Esmeralda Gjonlulaj
 9.  Radikalet e lira janë mjaft të dëmshme, e megjithatë përderisa ato janë në qarkullimin e gjakut së bashku me lëndët e nevojshme (glikogjenin, aminoacidet etj.) shpërndahen në të gjithë organet, nga ku nuk përjashtohet mundësia që të depërtojnë edhe në brendësi të qelizave, duke shkaktuar dëmtime serioze të tyre. Radikalet e lira, duke u përqëndruar në disa organe jetësore, luajnë një rol të madh edhe në shfaqjen e disa sëmundjeve serioze si në zemër, mushkëri e mëlci.Gjithashtu ato janë edhe shkaktaret kryesorë të kancerit. Mbrojtja e organizmit nga radikalet e lira arrihet nëpërmjet disa lëndëve që prodhohen nga vetë organizmi, që njihen si antioksidantë. Gjithashtu ato mund të merren edhe më anën e ushqimit të përditshëm ose nëpërmjet suplementeve. Antioksidantet kryesorë janë vitamina C, vitamina E, beta-karoteni dhe seleni. Aftësi të tilla kanë edhe disa lëndë të tjera si koenzima Q10, zinku, acidi gama-linoleik, l-cistina dhe glutina 03/26/15 9 Esmeralda Gjonlulaj
 10. 03/26/15 10 •Antimoni •Arseniku •Kadmimumi •Kromi •Bakri •Mërkuri •Beriliumi •Nikeli •Plumbi •Zinku Esmeralda Gjonlulaj
 11.  Antimoni vjen nga djegjet e fosileve .100mg te tij shkaktojne vdekjen 03/26/15 11 Esmeralda Gjonlulaj
 12.  Arseniku vjen nga pesticidet .130mg shkaktojne kancer 03/26/15 12 Esmeralda Gjonlulaj
 13.  Kadmiumi vjen nga prodhimi i baterive ,llaqeve,detergjenteve.Shkakton helmim. 03/26/15 13 Esmeralda Gjonlulaj
 14.  Kromi vjen nga industria e galvanizmit.Shkakton kancer me se tepermi te mushkerive. 03/26/15 14 Esmeralda Gjonlulaj
 15.  Bakri eshte helmues vjen nga industria e perpunimit te bakrit.Shkakton helmim dhe demton melçine. 03/26/15 15 Esmeralda Gjonlulaj
 16.  Merkuri vjen nga insekticidet.Helmimet me merkur janë vdekjeprures. 03/26/15 16 Esmeralda Gjonlulaj
 17.  Beriliumi vjen nga djegjet e fosileve.Shkakton kancer! 03/26/15 17 Esmeralda Gjonlulaj
 18.  Nikeli vjen nga perdorimi si katalizator dhe perberes çeliqeve speciale eshte teper helmues 03/26/15 18 Esmeralda Gjonlulaj
 19.  Seleni vjen nga perdorimi i gomes ,industrine elektronike,eshte vdekjeprures dhe kancerogjen. 03/26/15 19 Esmeralda Gjonlulaj
 20.  Plumbi vjen nga shkarkimet e tetraetilit te plumbit.Ai eshte helmues dhe kancerogjen 03/26/15 20 Esmeralda Gjonlulaj
 21.  Zinku vjen nga derdhjet fonderike ne industri. Ai eshte helmues. 03/26/15 21 Esmeralda Gjonlulaj
 22.  Trupi yne eshte nje makine tejet e nderlikuar. Ka me mijera vjet qe njerezit perpiqen te kuptojne si funksionon trupi yne e megjithate shume mistere nuk jane zgjidhur si p.sh. si punon truri yne, perse na ze lemza.Po nje gje tashme e dime me siguri: trupi yne perbehet nga uji, karboni dhe disa elemente te thjeshta kimike, qe mund te gjenden ngado. Ne te vertete, te gjithe atomet e domosdoshme per ndertimin e trupit te njeriut, mund t'i gjeni ne oborrin e shtepise suaj.Imagjinoni sikur te ndertoni nga fillimi nje trup njeriu, duke perdorur perberesit me te thjeshte te mundshem. Per kete do t'ju duheshin vetem, 13 elemente kimike. 03/26/15 22 Esmeralda Gjonlulaj
 23.  1. 65 % Oksigjen. Elementi oksigjen ze dy te tretat e trupit tuaj, kryesisht ne formen e ujit (H2O). Ju gjithashtu thithni oksigjen nga ajri sa here qe merrni fryme. 2. 18 % Karbon. Pothuajse nje e pesta e trupit tuaj eshte karbon - i njejti element nga i cili perbehet qymyri, diamanti dhe grafiti i lapsit. Atomet e karbonit krijojne zinxhire te gjate, duke formuar boshtin e te gjitha molekulave me komplekse brenda jush. 3. 10 % Hidrogjen. Hidrogjeni eshte elementi me i zakonshem ne gjithesi e njekohesisht ka edhe atomet me te vogla. 4. 3 % Azot. Nje thes me pleh kimik permban thuajse te njejten sasi azoti sa nje trup mesatar njeriu.Azoti eshte nje nga perberesit kryesore te muskujve tuaj. Ai eshte edhe perberesi kryesor i ajrit. 03/26/15 23 Esmeralda Gjonlulaj
 24.  5. 1 % Fosfor. Ky element ben qe te ndizen flake kunjat e shkrepesve. Ai gjithashtu forcon dhembet dhe kockat tuaja, formon membranat e qelizave dhe ndihmon ne transmetimin e energjise. 6. 0,35 % Kalcium. Sapuni i tualetit perbehet nga kalciumi. Kalciumi gjithashtu i mban levizjet e trupit tuaj te baraspeshuara kimikisht. 7. 0,15 % Klor. Klori eshte nje gaz i gjelber vdekjeprures, qe perdoret per te prodhuar zbardhuesit. Ne trupin e njeriut, ai lidhet me natriumin duke formuar kripen e gjelles (klorurin e natriumit). 03/26/15 24 Esmeralda Gjonlulaj
 25.  8. 0,15 % Natrium. Natriumi eshte gjysma tjeter e klorurit te natriumit (kripes). Natriumi i ben levizjet e trupit tuaj po aq te kripura sa edhe uji i detit. 9. 0,05 % Magnez. Drita e bardhe ndriçuese e fishekzjarreve vjen nga djegia e magnezit. Ne trupin tuaj magnezi forcon sistemin tuaj imunitar dhe ndihmon ne gjallerimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve. (10. 0,25 %) Squfur. Kalciumi eshte elementi qe i ben te forta guaskat e detit, shkumesin dhe mermerin. Ai ben te njejten gje me dhembet dhe kockat tuaja dhe, gjithashtu, mban ne pune zemren dhe muskujt tuaj. 12. 0,008 % Hekur. Ne gjakun tuaj ka hekur te mjaftueshem sa per nje gozhde. Hekuri, kur lidhet me oksigjenin behet i gjakut, dhe kjo eshte arsyeja pse gjaku dhe ndryshku jane te kuq. 13. 0,00004 % Jod. 03/26/15 25 Esmeralda Gjonlulaj
 26.  Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave, proteinave, vitaminave e kripërave minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve. Referuar të dhënave tëraportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila po lëgjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të caktuarndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg sëmundjeve.Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e ditës ushqimore të përditshme është bërë shkak ishpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën. 03/26/15 26 Punoi:Emiljana Rushaj
 27.  Përballë këtyretreguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të shëndetshme e pasur me tëgjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e mbrojnë organizmin nga tëpapriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme duhet të ketë origjinën ngaushqime të pasura me karbohidrate. Konkretisht marrja e sasive të duhura të karbohidrateve shpesh herëneglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në gjak. Mungesa e sasisë sëduhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe sëmundjeve të zemrës, kancerit tëgjirit, si dhe të zorrës së trashë. Një ndër rekomandimet e bëra për një jetesë të shëndetshme është ndalimi iabuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme. 03/26/15 27 Punoi:Emiljana Rushaj
 28.  Perimet janë të pasura me vitamina A dhe C, si dhe përmbajnë sasia të konsiderueshme kalciumi hekurikaliumi, magnezi e bashkë me kripëra të tjera minerale. Ky grup furnizon organizmin edhe me një sasi tëcaktuar karbohidratesh. Perimet me gjethe e me ngjyrë jeshile më të errët kanë vlera më të larta ushqyese.Konsumi i perimeve është i domosdoshëm për të ndaluar mungesën e vitaminës A dhe hekurit. Këto vitamina janë shumë të rëndësishme për vetitë e forta antioksiduese. Veti të cilat neutralizojnë efektin e radikaleve të liraqë janë substanca të prodhuara gjatë proceseve normale të organizmit, por që janë shumë të rrezikshme nësenuk neutralizohen. 03/26/15 28 Punoi:Emiljana Rushaj
 29.  Radikalet e lira mendohen se luajnë rol në sëmundjet e zemrës, plakjen dhe sëmundjetkanceroze. Përveç vitaminës D trupi nuk mund ti prodhoje vete këto substanca, ndaj shfaqet e nevojshme qëmungesat e tyre të plotësohen domosdoshmërish nëpërmjet dietës së përditshme ushqimore. konkretishtvitamina D prodhohet nga organizmi kur lëkura ekspozohet ndaj rrezeve të diellit. Mungesa e zgjatur e një llojtë caktuar ushqimi mund të çojë në shfaqjen e sëmundjeve siç mund të jetë mungesa e vitaminës A që çon nëshfaqjen e verbimit.   03/26/15 29 Punoi:Emiljana Rushaj
 30.   Kjo lloj anemie zhvillohet për shkak të mungesës së hekurit në organizëm, i cili është pjesë përbërëse ehemoglobinës, substancës e cila lidh dhe bart oksigjenin.Qelizat e kuqe të gjakut krijohen në palcën e kockavedhe qarkullojnë në gjak. Ata kanë një jetëgjatësi prej afro katër muajsh. Për të prodhuar qelizat e kuqe, trupi kanevojë për hekur, si edhe për vitaminë B12 dhe acid folik (një vitaminë tjetër e grupit të vitaminave B). Nëse kamungesë të ndonjërës prej këtyre përbërësve, atëherë zhvillohet anemia. 03/26/15 30 Punoi:Emiljana Rushaj
 31.  Anemia e shkaktuar nga mungesa ehekurit është lloji më i shpeshtë i anemisë. Kjo lloj anemie është më e shprehur te femrat të cilat pinë duhan,hanë ushqim të paktë me hekur dhe kanë periudha të ashpra menstruale. Po ashtu kjo është një sëmundje që shfaqet shpesh te vegjetarianët, pasi mishi i kuq është burimi më i pasur i hekurit nga ushqimi.mungesa ehekurit mund të shkaktojë:ndjenjë djegieje në gjuhë,thatësi në gojë dhe fyt,dhimbje në këndet e gojës,ndjenjë endryshuar e prekjes,thonj të brishtë, në formë të lugës me vija vertikale dhe uri e pangopur për ushqime tëcaktuar a flokë të brishta,përtypje e vështirësuar. 03/26/15 31 Punoi:Emiljana Rushaj
 32.   Është shumë i nevojshëm për skeletin e gjymtyrët .Magnezi që ndodhet te hurmat e Arabisë është shumë idobishëm për nervat , ai është i njohur me emrin qetësues , sepse mungesa e tij shkakton pagjumësi, dobësi,dhimbje të ndryshme në trup, dhimbje koke kronike , ngurtësim të muskujve , ligamenteve, fibrave muskuloredhe kyçeve. Ai neutralizon efektin e helmeve acide, i nevojshëm për punën e trurit dhe të mushkërive.NATRIUMI GJENDET TEK: proshute , ullinj , zarzavateHEKURI GJENDET TEK: thjerrez, bizele, spinaq, lulelaker,KALIUMI GJENDET TEK: banana, pjeperKALCIUMI GJENDET TEK : limon, bylmeteSULFURI GJENDET TEK : lakra, patellxhan.FOSFORI GJENDET TEK : dritherat.    03/26/15 32 Punoi:Emiljana Rushaj
 33. 03/26/15 33 •Elementët e grupit të 1A janë shumë të rëndësishëm në dietën e njeriut, sepse ato formojnë përbërje, të cilat janë të pranishme në organizëm në formën e tretësirave jonike. Të gjitha jonet mbajnë ngarkesa elektrike kështu ato janë tretësira elektrolitike mjaft të mira. Dy nga jonet më të rëndësishme të cilat gjenden nëtrupin e njeriut janë jonet K+ dhe jonet Na+ . Punoi:Emiljana Rushaj
 34.  Të dy këta jone lehtësojnë ndjeshëm transmetimin e impulseve nervore dhe kontrollojnë sasine e ujit të mbajtur nga qelizat. Jonet Na gjendën kryesisht në fluidet jashtë qelizes, ndërsa jonet K gjenden në fluidet brenda qelizës. Gjithashtu anionet klorur janë të pranishme ne këto fluide për të balancuar ngarkesat elektrike të kationeve të Na dhe K. Përqëndrimet jonormale elektrolitike në serumet e gjakut mund të ndikojnë në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme. Jonet përqëndrimet e të cilave mund të preken si rezultat i ndonjë sëmundje të ndryshme janë: Na+ , K + , Cl- dhe HCO3 - . 03/26/15 34 Punoi:Emiljana Rushaj
 35.  Ne trupin tuaj ka me pak se nje maje luge jod, megjithate, pa te do te vdisnit. Jepini jod larvave dhe ato kthehen ne bretkosa.Per nje trup te perkryer ju nevojitet gjithashtu nje sasi e vogel bakri, zinku, mangani, kobalti, litiumi, stronciumi, alumini, silici, plumbi dhe arseniku. Nje trup mesatar permban edhe rreth 90 miligram uran.Trupin e njeriut nuk do te mund ta ndertoni kurre vetem duke perzier elementet kimike. Kjo do te ishte njesoj si te prisje nje stuhi ne nje fushe mbeturinash te ndertonte nje avion reaktiv. Per ta bere kete, duhet te filloni te punoni me blloqe ndertimi te pershtatshme. 03/26/15 35 Punoi:Kristiana Gryka
 36.  Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave, proteinave, vitaminave e kripërave minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve. Referuar të dhënave tëraportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila po lëgjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të caktuarndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg sëmundjeve. 03/26/15 36 Punoi:Kristiana Gryka
 37.  Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e ditës ushqimore të përditshme është bërë shkak ishpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën. Përballë këtyretreguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të shëndetshme e pasur me tëgjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e mbrojnë organizmin nga tëpapriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme duhet të ketë origjinën ngaushqime të pasura me karbohidrate. 03/26/15 37 Punoi:Kristiana Gryka
 38.  Konkretisht marrja e sasive të duhura të karbohidrateve shpesh herë neglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në gjak. Mungesa e sasisë sëduhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe sëmundjeve të zemrës, kancerit tëgjirit, si dhe të zorrës së trashë. Një ndër rekomandimet e bëra për një jetesë të shëndetshme është ndalimi iabuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme.   03/26/15 38 Punoi:Kristiana Gryka
 39. 03/26/15 39 Rëndësia biologjike e disa elementëve të grupit të parë dhe dias përdorime të rëndësishe të tyre. Jonet Na+ dhe K+ bëjnë pjesë në përbërjen e organizmit dhe të gjallesave, dhe luajnë një rol shumë të rendesishëm në to. Jonet Na ndërhyjnë në rregullimin e teysnisë osmotike në brëndësi të organizmit të njeriut dhe të kafshëve, me një mekanizëm që rregullon përqëndrim të pandryshuëshëm të joneve Na në to. Nëse përqëndrimi i joneve Na rritet më shumë, në organizëm shfaqet siptoma e etjes, gjë që sjell patjetër nevojën e futjes së sasive të reja të ujit në të për të ulur përqëndrimin e joneve Na. Nëse në të kundërt, përqëndimi i joneve Na është i ulët, uji i tepërt eleminohet nga organizmi. Punoi:Kristiana Gryka
 40.  Në intervele pak a shumë të rregullta njeriu duhet të pijë dhe po kështu në intervale pak a shumë të rregullta duhet të eleminojë ujin. Jonet Na dhe K ndërhyjne në transmetimin e impulseve nervore. Ata ndodhen rregullisht ne sipërfaqen e jashtme të nervave. N ë vijim për cdo ngacmim, jonet Na dhe K kalojnë membranën qelizore dhe hyjnë në atë pjesë të nervit që ndodhet pranë ngacmuesit dhe modifikojnë gjëndjen e ngarkesave elektrike rreth bërthamës. Jonet K janë të rëndësishme dhe gjendën në brendësi të qelizave. Ata luajnë rol kryesor në jetën e bimëvë 03/26/15 40 Punoi:Kristiana Gryka
 41. 03/26/15 41
Publicidad