Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Tema 4 lit. narrativa des dels anys 70

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 13 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a Tema 4 lit. narrativa des dels anys 70 (20)

Más de esther_montesinos (18)

Anuncio

Tema 4 lit. narrativa des dels anys 70

 1. 1. Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona, sobretot, entorn de les novetats en la tècnica literària i del context sociocultural.
 2. 2. Restabliment de la democràcia
 3. 3. Etapes històriques de la literatura actual ● 1968-1975: Maig del 68. Origen de les noves tendències. ● Revoltes antifranquistes ● Eclosió i pioners literaris ● 1975-1981: Mort de Franco. Transició política i artística. ● Aprovació Constitució espanyola: recuperació democràtica.
 4. 4. ● 1981-avui: Consolidació política després del cop d'Estat frustrat. ● Aprovació estatuts d'autonomia ● Reconeixement caràcter oficial del català ● Millora en l'ús social de la llengua. Augment de lectors ● Exigència de valors literaris en una situació normalitzada.
 5. 5. Canvi finimil·lenari ● Antecedents històrics →influeixen en un canvi de perspectiva en la creativitat, donen origen a la “Generació dels 70”: ➢ Efectes del maig del 68 ➢ Moviment hippy ➢ Música i novel·la pop-art ➢ Crisi realisme social ➢ Inici d'una literatura de signe antirealista ➢ Revaloració avantguardes en poesia ➢ Apogeu experimentalisme narratiu: boom hispanoamericà ➢ Nova concepció festiva del teatre.
 6. 6. Narrativa des de 1975 ● Dos novel·listes assumeixen la renovació i la indagació narrativa: ● Terenci Moix ● Baltasar Porcel ● La majoria de novel·listes posteriors seguirà amb el motlle de la novel·la realista i psicològica, sense innovacions tècniques: ● Monserrat Roig ● Jaume Fuster
 7. 7. Narrativa des de 1975 En els últims lustres del segle XX: ● abandonament de l'experimentalisme ● retorn a les formes narratives clàssiques ● obres històriques que busquen èxit comercial ● contades de forma tradicional
 8. 8. Continguts de la nova narrativa ● Crítica política i exigència de llibertat ● Vivència de la postguerra com a back-ground ● Aprofundiment de la recerca dels orígens personals d'un personatge. ● Predomini del reflex d'ambients urbans: encreuament de personatges joves, relació amb la societat necessitada de canvis, món universitari, feminisme. ● Allunyament de la cultura i arts oficials
 9. 9. Continguts de la nova narrativa ● Influència dels mitjans de comunicació. ● Mite del viatge real o literari com a una possibilitat del bon viure. ● Contradiccions entre ideologia i forma de viure dels escriptors ● Políticament socialitzats. Senten amb angoixa l'opressió social de l'individu. Obres crítiques.
 10. 10. Recursos formals de la nova narrativa ● Rebuig de l'estètica realista: elements del món estrany o de la percepció meravellosa i fantàstica. ● Ocasionals transgressions narratives com a experimentació formal: ● Multiplicitat punts de vista ● Diversitat temporalització ● Cosmopolitisme ● Culturalisme ● Llengua treballada amb cura
 11. 11. La novetat narrativa del segle XXI ● Els afterpops escriuen amb els següents trets: ● Inconformisme ● Narració de caràcter fragmentari ● Ús habitual internet i xarxes socials ● Destaca: Edgar Cantero, Dormir amb Winona Ryder.
 12. 12. Autors actuals destacats Ferran Torrent Albert Sánchez Piñol Josep Lozano

×