Nom:Albert

Cognoms:Calafell Tortosa

    Curs:5é B
NOMS

Català:Tomàquet

Castellà: Tomate

Anglés: Tomato

Nom científic: Lycopersicum esculentum

            OR...
La vitamina C, frena l’artrosi, protegeix de la contaminació i de l’ efectes

del fum dels cigarrets, ajuda l’ excés de co...
CONREU DE LA PLANTA

Llum:El tomàquet necessita la llum solar per poder fer la fotosíntesi i poder

créixer.

Temperatura:...
RECEPTA

TOMÀQUETS FARCITS DE TONYINA,OU DUR I SALSA ROSA

Ingredients:

Tomàquets per farcir,tonyina,ous dosos,salsa rosa...
PRESSUPOST DELS INGREDIENTS

Preus dels ingredients pera 4 persones

-4 tomàquets per farcir:3,00 Euros.

-Una llauna de t...
NOTICIA

 TOMATE                          Lunes, 12 abril 2010

El tomate contiene las vitaminas ...
GRÀFICA DE TEMPERATURA DURAN L’ÈPOCA D’OBSEVACIÓ
25

20

15

10
                           ...
GRÀFICA DE CREIXEMEN DE LA TOMAQUERA DURAN

       L’ÈPOCA D’OBSEVACIÓ
50

40

30
               ...
FRASES FETES, POEMES, CONTES...

Frases Fetes en Català:

-El tomàquet, com la dona, tot l´any és bona.

-Posar-se vermell...
EL PA AMB TOMÀQUET DE MIQUEL MARTÍ I POL


Déu ens dó ser catalans
per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d’oli discre...
PA AMB TOMÀQUET
Per fer un pa amb tomàquet
Llesca un tros de pa,
Molt millors si és de pagès,
També el pots torra.


Que f...
Albert calafell
Albert calafell
Albert calafell
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Albert calafell

989 visualizaciones

Publicado el

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Albert calafell

 1. 1. Nom:Albert Cognoms:Calafell Tortosa Curs:5é B
 2. 2. NOMS Català:Tomàquet Castellà: Tomate Anglés: Tomato Nom científic: Lycopersicum esculentum ORIGEN O PROCEDÈNCIA L’origen de el tomàquet és dins la zona entre el nord de Xile, el Perú i l’Equador. Va ser a Mèxic on és va domesticar i cultivar per primera vegada abans de l’arribada dels conqueridors espanyols. VITAMINES I PROTEINES El tomàquet aporta vitamina A, B1, B2, B5 i C. La vitamina A és necessària pel creixement i desenvolupament dels ossos, el desenvolupament de les mucoses, de la pell, de la visió, de les ungles i de l´ esmalt de les dents. La vitamina B1, ajuda la funció del sistema nerviós, a més ajuda el creixement i el manteniment de la pell. La vitamina B2, intervé en la síntesis de àcids grassos . Es necessita per la integritat de la pell, les mocoses i per la activitat oxigenada de la visió. La vitamina B5, es necessita per l´ assimilació dels carbohidrats, de les proteïnes i de les grasses indispensables per la vida cel·lular.
 3. 3. La vitamina C, frena l’artrosi, protegeix de la contaminació i de l’ efectes del fum dels cigarrets, ajuda l’ excés de colesterol i accelera la circulació de les fractures òssies. DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA La tija , que pot arriba a fer 2,5m de longitud, és erecta al principi del desenvolupament però es torça amb el pes del fruit. Es reprodueixen a partir de les llavors del fruit. Les fulles estan fraccionades entre 7 i 11 folíols. La planta està en posició d´ alerta i també te glàndules aromàtiques. La fotosíntesis comença a les arrels que xuclen aigua i sals minerals del sòl. Aquestes pugen per la tija fins a les fulles. Allà és barreja amb el diòxid de carboní i la llum solar. Aquesta barreja forma l’aliment i l’oxigen que es reparteix per tota la planta. La fotosíntesi només la fan de dia. Respiren agafant oxigen i desprenent diòxid de carboní. Les arrels creixen 3cm al dia fins arribà als 60cm. VARIETATS DE LA PLANTA Montserrat Rosa De pera De penja De ramellet Tamacó Tomata bitxo Bobeta Ace San Marzano Tomaquet d’armari Raf Cherry Kumato Cirera
 4. 4. CONREU DE LA PLANTA Llum:El tomàquet necessita la llum solar per poder fer la fotosíntesi i poder créixer. Temperatura:La temperatura mínima per a la gestació es de 10ºC i la màxima de 35ºC. Tipus de sòl: La tomaquera necessita un sòl humit. Època de plantar: La tomaquera es planta a la primavera i a l’estiu. El trasplantament es fa el març a zones costeres,i els mesos d’abril o maig a zones d’interior. Reg:La tomaquera s’ha de regar 2 cops a la setmana. Collita:La tomaquera es cull del Maig fins al Desembre. Possibles malalties: Tipus de reproducció: El tomàquet es reprodueix mitjançant les llavors que té al seu interior.
 5. 5. RECEPTA TOMÀQUETS FARCITS DE TONYINA,OU DUR I SALSA ROSA Ingredients: Tomàquets per farcir,tonyina,ous dosos,salsa rosa o la comprem de pot o bé la fem(2 cullerades de maionesa, 2 de quetxup, una cullerada sopera de conyac i una mica de pebre vermell picant). Primer fem una salsa rosa posant en un pot: la maionesa, el quetxup, el conyac i el pebre. Preparació: Ara,a part, fem una barreja amb la tonyina, l’ou dur i la salsa rosa. Partim els tomàquets per la meitat, els buidem i hi afegim la pasta anterior. Per decorar ratllem la clara d’un ou dur pel damunt.
 6. 6. PRESSUPOST DELS INGREDIENTS Preus dels ingredients pera 4 persones -4 tomàquets per farcir:3,00 Euros. -Una llauna de tonyina:1,00 Euros. 3,00€+1,00€+1,20€+1,50€=6,70€ -4 ous:1,20 Euros. 6,70/4=1,68€ -Un pot de salsa rosa: 1,50 Euros. -Per a quatre persones val:6,70 Euros. -Per a una persona:1'68 Euros.
 7. 7. NOTICIA TOMATE Lunes, 12 abril 2010 El tomate contiene las vitaminas A, B1, B2, B5 y C. La vitamina A es necesaria para el crecimiento y desarrollo de los huesos, el desarrollo de las mucosas de la piel, de la visión,las uñas y del esmalte de los dientes. La vitamina B1 ayuda la función del sistema nervioso, ayuda al crecimiento y al mantenimiento de la piel. La vitamina B2 interviene La vitamina B5 es necesaria para la en la síntesis de ácidos grasos. asimilación de carbohidratos, Es necesaria para la integridad proteínas i grasas indispensables de la piel, las mucosas y para la para la vida celular. actividad oxigenada de la visión. Tipos de tomate: Monserrat, La vitamina C frena la artrosis, Rosa, de pera, Bobeta, Ace, protege de la contaminación y Tomata bitxo, De remelle de los efectos del humo de los Tamacó, De penja, San marzona, cigarrillos, ayuda el exceso de Tomate de armario, Raf, Cherry, colesterol y acelera la circulación Kumato, Cereza i Cerezazo. en las fracturas óseas.
 8. 8. GRÀFICA DE TEMPERATURA DURAN L’ÈPOCA D’OBSEVACIÓ 25 20 15 10 Temperatura 5 0 1a 2a 3a 4a 1a 2a 3a 4a 1a Abril Abril Abril Abril Maig Maig Maig Maig Juny GRÀFICA DE PRECIPITACIONS DURAN L’ÈPOCA D’OBSEVACIÓ 100 80 60 Precipitacions 40 20 0
 9. 9. GRÀFICA DE CREIXEMEN DE LA TOMAQUERA DURAN L’ÈPOCA D’OBSEVACIÓ 50 40 30 Creixament de la tomaquera 20 10 0
 10. 10. FRASES FETES, POEMES, CONTES... Frases Fetes en Català: -El tomàquet, com la dona, tot l´any és bona. -Posar-se vermell com un tomàquet. -Amb pa, tomàquet i pernil, un bon berenar està enllestit. Frases fetes amb Castella: -Tener un tomate en el calcetín. -A todo le sienta bien el tomate, menos a las gachas y al chocolate. -Tomates crudos con sal, exquisito manjar. -Con tomates, mil manjares.
 11. 11. EL PA AMB TOMÀQUET DE MIQUEL MARTÍ I POL Déu ens dó ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d’oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa. Déu ens dó un tall de pernil o llonganissa ben ampla perquè acompanyin el pa ben sucadet amb tomàquet; pernil de bon mastegar, llonganissa de la Plana que els osonencs en això tenim molta anomenada. Déu ens dó tot el que he dit i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable.
 12. 12. PA AMB TOMÀQUET Per fer un pa amb tomàquet Llesca un tros de pa, Molt millors si és de pagès, També el pots torra. Que farem per sopa? Pa amb tomàquet i embotit, Tingues bon profit!!!!!

×