Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Recnik digitalnih medija

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
REČNIK
DIGITALNIH
MEDIJA
AD Serving
  Proces emitovanja baner oglasa.
    Serviranje se obavlja preko
specijalizovanih softvera, što omogućava...
Banner
    Grafički oglas na internetu,
može biti animiran i (sve ređe) statičan.
   Može biti izrađen u različitim
...
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Baneri za početnike
Baneri za početnike
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 34 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a Recnik digitalnih medija (20)

Más reciente (20)

Anuncio

Recnik digitalnih medija

 1. 1. REČNIK DIGITALNIH MEDIJA
 2. 2. AD Serving Proces emitovanja baner oglasa. Serviranje se obavlja preko specijalizovanih softvera, što omogućava precizno prikupljanje statistika emitovane online kampanje. Affinity targeting Proces pronalaženja ciljne grupe korisnika na osnovu konzumiranja određenog medija, odnosno sadržaja.
 3. 3. Banner Grafički oglas na internetu, može biti animiran i (sve ređe) statičan. Može biti izrađen u različitim tehnologijama. Postavlja se na web stranice unutar predviđenih pozicija i u skladu sa dimenzijama tih pozicija. Behavior targeting Proces pronalaženja ciljne grupe korisnika, na osnovu njihovog online ponašanja.
 4. 4. Blog Skraćeno od Weblog, vrsta web stranica, obično kreirana od strane jednog korisnika. Najčešće su članci, postovi, prikazani hronološki i obično predstavljaju subjektivni pogled autora na temu o kojoj piše. Bloger (Blogger) Osobu koja održava blog, piše blog postove obično nazivamo blogerom. Google takođe poseduje platformu za besplatno smeštanje bloga Blogspot, koja se nalazi na adresi Blogger.com
 5. 5. BroadBand Širokopojasni odnosno brzi pristup internetu. Omogućava pregled multimedijalnog sadržaja Interneta. Browser Programi koji se koriste za pregled web stranica. Najčešće korišćeni su Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari i Opera.
 6. 6. Cacheing Smeštanje pregledanog internet sadržaja u memoriju, kako se isti ne bi morao ponovo učitavati prilikom otvaranja istih stranica u kratkom vremenskom roku. Contextual advertising Tip internet oglašavanja, gde automatizovani sistem određuje na kojim će se web stranicama prikazati oglasi, na osnovu sadržaja tih stranica.
 7. 7. Cookie Mali teksualni dokument koji browser skladišti na korisnikovom računaru prilikom posećivanja nekih web stranica. Može sadržati različite informacije, koje korisnicima olakšavaju pregled web strana. Cookie je uvek vezan za određenu web stranicu i korisnik ga može obrisati sa svog računara u svakom trenutku. CPD (Cost per day) Cena zakupa baner oglasa po danu.
 8. 8. CPE (Cost per engagement) Cena zakupa na osnovu interakcije korisnika. Na primer, oglašivač ne plaća za prikaz svog banera već samo za završeni pregled video snimka u njemu. CPM (Cost Per Mile/ THOUSAND) Cena za hiljadu prikaza, impresija, baner oglasa.
 9. 9. CPC (Cost-Per-Click) Cena za klik, određeni tipovi oglašavanja kao što je oglašavanje na kontekstualnim mrežama, Facebooku i pretraživačima se plaćaju na ovaj način. CTR (Click through rate) Odnos broja impresija, prikaza, baner oglasa i klikova koje su te impresije ostvarile.
 10. 10. Expandable banner Baner oglas koji proširuje svoje dimenzije nakon što korisnik učini neku akciju, najčešće pređe kursorom miša preko površine baner oglasa. Facebook Najveća društvena mreža na svetu. Omogućava korisnicima kao i brendovima da se povežu i dele multimedijalne sadržaje između sebe.
 11. 11. Facebook profil Lični profil korisnika na Facebook društvenoj mreži. Facebook ad Mali slikovni oglas praćen tekstom. Prikazuje se samo ulogovanim korisnicima Facebook-a, pojavljivanje je ograničeno demografskim targetiranjem.
 12. 12. Facebook fan page Ono što su Facebook profili za korisnike, to su Facebook fan stranice za brendove. Način da komuniciraju sa drugim korisnicima na ovoj društvenoj mreži. FEED (RSS Feed) Format koji služi za distribuiranje i prikupljanje sadržaja sa različitih izvora na internetu. Najčešće RSS feed uključuje naslove, kratak opis članka kao i link do originalnog sadržaja. Koriste se putem RSS čitača.
 13. 13. Flash Specijalizovani format internet sadržaja, uglavnom korišćen za prikaz zahtevnijih animacija. Najčešći Flash sadržaji su Flash baner oglasi, Flash stranice kao i online video snimci. Flash Mob Kada se velika grupa ljudi spontano okupi na javnom mestu, izvede određenu akciju ili koreografiju i onda nestane u masi. Uglavnom tema viralnih video snimaka.
 14. 14. Floater banner Baner oglas koji se pojavljuje nakon učitavanja stranice, svojom površinom pokriva deo web stranice. Ograničenog vremenskog trajanja, najčešće 15 sekundi, obavezno se sam gasi posle isteka tog vremena. Forum Posebna vrsta web stranice koja služi za razgovor i diskusiju korisnika na određenu temu. Održavaju ih moderatori i administratori. Najveći domaći forum www.Burek.com
 15. 15. Foursquare Posebna vrsta društvene mreže, gde korisnici dele lokaciju gde se nalaze i povezuju se sa korisnicima koji se nalaze u njihovoj fizičkoj blizini. Takođe korisnici mogu ostvariti i određene pogodnosti ukoliko urade “check-in” na posebnim lokacijama, ostvare popust pri kupovini i slično. Frequency Frekvencija, prosečan broj koliko je puta korisnik video određenu kampanju.
 16. 16. Frequency capping Proces limitiranja prikazivanja baner oglasa određenom korisniku. Najčešće se koristi kod floater baner oglasa kako bi se izbeglo zasićenje određenom kampanjom. Gemius Audience Online istraživanje demografije internet korisnika u kombinaciji sa merenjem posećenosti web stranica, pruža podatke za online medijsko planiranje.
 17. 17. Google AdWords Google sistem namenjen oglašivačima i agencijama, omogućava plasiranje oglasa na Google pretraživaču kao i web stranicama u Google partnerskoj mreži. HashTag HashTag je vrsta Tag-a koji se koristi na Twitter društvenoj mreži za obeležavanje poruka. Hashtag počinje znakom #. Na primer #Wave6. Hashtagovi se koriste da bi obeležili da je twit vezan za neki događaj ili brend.
 18. 18. IAB Interactive Advertising Bureau je međunarodno telo za standardizaciju i promovisanje interaktivnog oglašavanja. Impresija (Impression) Jedinica prikaza baner oglasa korisniku. Svaki put kada korisnik vidi oglas, to se računa kao impresija.
 19. 19. Instant messaging Programi koji omogućavaju dopisivanje između korisnika putem Interneta u realnom vremenu. Ključna reč (Keyword) Reči na osnovu kojih se targetira prikaz oglasa u kontekstualnim mrežama i Google pretraživaču.
 20. 20. Landing page Odredišna stranica internet kampanje ili pojedinog oglasa. Kada korisnik klikne na oglas on će ga odvesti na landing stranicu. Lead Kada internet korisnik kroz formular na web stranici ostavi svoje kontakt podatke kao zainteresovani za određeni proizvod ili uslugu, to postaje lead.
 21. 21. Lead generation Generisanje leadova je proces prikupljanja novih leadova. Ova metoda marketinga animira korisnika da pokaže svoje interesovanje za proizvod ili uslugu time što će ostaviti svoje kontakt podatke, najčešće u zamenu za posebne uslove ili drugi njemu vredan sadržaj. Like Like je akcija koju mogu napraviti Facebook korisnici, na Facebooku ali i drugim web stranicama. Umesto pisanja komentara na neki sadžaj, klik na Like je znak odobravanja i dalje deljenje sadržaja svojim prijateljima.
 22. 22. Linkedin Linkedin je najveća globalna biznis orijentisana društvena mreža. Media Plan Dokument koji na jednom mestu prikazuje sve medije i pozicije na kojima će se baner oglasi u određenoj kampanji prikazivati. Takođe sadrži i druge informacije kao što su vrsta i dimenzije baner oglasa i broj prikaza koji se zakupljuje.
 23. 23. MicroSite Takođe poznat i kao minisite, označava jednu webstranicu ili skup stranica koje čine samostalnu celinu. Najčešće su vezane za određeni brend ili kampanju. Newsletter Redovno emailom distribuirani sadržaj, najčešće usko vezan za jednu temu za koju su zainteresovani pretplaćeni članovi.
 24. 24. PageView Broj otvaranja, učitavanja, koje određena web stranica, ili web sajt ostvari. Placement Označava mesto na web stranici predviđeno za baner oglas.
 25. 25. Post (Blog post) Što je u novinama članak, na blogovima se zove post, ili blogpost. PPC (Pay-per-Click) Plaćanje po kliku, model oglašavanja gde se plaća samo na osnovu ostvarnih klikova, pogledati CPC.
 26. 26. Pre-roll ad Pre-roll oglasi su oglasi od maksimalno 15 sekundi koji se prikazuju pre puštanja online video sadržaja. QR Code QR kodovi su posebna vrsta dvodimenzionalnih bar kodova, koji se mogu pročitati posebnim bar kod čitačima ili modernijim mobilnim telefonima. U QR kodu se mogu smestiti različite informacije kao što su brojevi telefona, drugi kontakt podaci i web adrese.
 27. 27. Reach Broj jedinstvenih internet korisnika koji su bar jednom videli određenu internet kampanju. Rich Media Označava multimedijalni tip baner oglasa koji u sebi sadrži više elemenata, kao što su video, audio ili određene interaktivne elemente.
 28. 28. Search engine optimization (SEO) SEO je proces prilagođavanja web stranica pretraživačima, kao što je Google, kako bi se web stranica prikazivala na što boljem mestu u pretragama za određene ključne reči. Sentiment Preovlađujući stav korisnika o nekom brendu, zasnovan na njihovom izražavanju na društvenim medijima i drugim web stranicama. Analizira se prilikom Social Media monitoringa.
 29. 29. Social Media Monitoring Social media monitoring je proces praćenja komentara i mišljenja o određenom brendu ili usluzi. Stepen konverzije (Conversion Rate) Procenat korisnika koji je učinio ono što ste želeli od njih, popunili online upitnik, postali fan vaše Facebook stranice, naručili vaš proizvod. U odnosu na broj korisnika koji je video kampanju ili koji je došao na vašu web stranicu.
 30. 30. TAG Tag, tagovi, su skupovi reči koje primarno služe za lakše kategorisanje sadržaja na blogovima i drugim web stranama. Uglavnom su to ključne reči iz samog teksta na osnovu kojih možete lakše pronaći taj tekst. Traffic Poseta web stranice.
 31. 31. Twitter MicroBlogging društvena mreža, omogućava korisnicima da komuniciraju razmenjujući poruke koje su ograničene na 140 karaktera. Korisnici mogu pratiti određene ljude i na taj način videti poruke koje oni objavljuju. Viral Marketing Viral marketing odnosi se na situaciju gde oglašivač ne emituje poruku, već je korisnici sami dele između sebe i na taj način se poruka širi. Poruka može biti u vidu slike, infografike, video snimka.
 32. 32. Visitors / Unique Visitors Broj jedinstvenih posetilaca koji su posetili vašu web stranicu. Web Analytics Web analitika je skup merenja, prikupljanja, analize i kreiranja izveštaja o poseti i posetiocima web stranica.
 33. 33. Webinar Održavanje prezentacije, sastanka ili treninga preko interneta. YouTube Najveći globalni servis za skladištenje, deljenje i gledanje video sadržaja.
 34. 34. Fastbridge, Terazije 7-9 V 11000 Beograd / Srbija T: 381 11 20 29 108 F: 381 11 20 29 128

×