Guia Didàctica:
“ Creem un diari”

1.Informació general i d’identificació del material:
-Títol del material:
-Nom dels aut...
2. Descripció del material/recurs:
-Concepció: el Windows Movie Maker és un material que utilitzem per a la creació de
víd...
a. En el panell de tasques, es mostren les tasques comunes que haurà de
dur a terme en fer la seva pel·lícula, inclosa la ...
En el cas dels alumnes només veuran la presentació final, que la visualitzarem a través
del reproductor de Windows. Tot el...
3. Orientacions didàctiques.
-Destinataris: El grup pertany al segon curs del segon cicle. Les característiques del
grup s...
En quant a l’àrea d’Educació Artística treballarem el reciclatge. És una activitat que sol
motivar als alumnes, i els resu...
làmines de mescla de paper dels trossos de tela amb molta cura.
Deixem assecar les làmines en un lloc sec i calorós durant...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Guia Didàctica Materials Audiovisuals (vídeo)

289 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
289
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
4
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Guia Didàctica Materials Audiovisuals (vídeo)

  1. 1. Guia Didàctica: “ Creem un diari” 1.Informació general i d’identificació del material: -Títol del material: -Nom dels autors: Verónica Rodríguez Román i Felipe Mezquida Cardona -Any de producció: Gener 2014 -Idioma del material: Castellà. -Descripció: Amb aquest vídeo volem aconseguir que els nins aprenguin el procés de creació dels diaris, dels quals obtenim una informació diària. És una forma d’aproparlos a un medi, que de cada vegada més, la gent està digitalitzant. És un projecte dirigit al segon curs del segon cicle de primària, per a un grup classe de 24 alumnes, que es durà a terme a l’aula habitual a més de fer servir l’aula. El vídeo ha estat creat amb el programa Movie Maker és una característica de Windows Vista que permet crear presentacions i vídeos en l’equip i completar-los amb títols transicions, efectes, música i fins i tot amb una narració per aconseguir un aspecte professional. I quan estigui preparat, podrà usar Windows Movie Maker per publicar el seu vídeo y compartir-ho amb amics i familiars. Durant la visualització del vídeo els alumnes haurà de prestar atenció, ja que l’objectiu final d’aquest projecte és que la visita al Diari de Mallorca, i veure en primera persona el procés de creació d’un diari. Al finalitzar la visualització, encomanarem una activitat. L’activitat anirà enfocada a la creació d’un “mini” diari. La visualització del vídeo forma part de l’àrea de Llengua Castellana, ja que és un contingut que es dóna a aquesta àrea. Al mateix temps és una activitat transversal, ja que també la introduirem a classe d’Educació Artística, a l’hora de realitzar paper reciclat. -Duració aproximada: tres sessions de 45-50 minuts cada una. -Especificacions tècniques: Per a la visualització d’aquest vídeo és necessari disposar d’un ordinador i un projector, per poder projectar-lo davant de tota la classe. A més aquest ordinador ha de tenir instal·lat el programa Movie Maker.
  2. 2. 2. Descripció del material/recurs: -Concepció: el Windows Movie Maker és un material que utilitzem per a la creació de vídeos. En el nostre cas, ha estat un muntatge d’imatges, on hem inclòs so, música i altres vídeos elaborats per nosaltres. És un material del que tots disposem, ja que, ve inclòs amb el Windows Vista, i és de fàcil maneig si es coneix la funcionalitat del programa. -Funcionalitat: La funció d’aquest vídeo està basada en el treball sobre el nostre projecte, és a dir, conèixer el procés d’impressió del diari i la seva creació, que fa possible disposar dels diaris diàriament als quioscs. És una forma de motivar als alumnes a fer una activitat, en aquest cas, la creació de paper reciclat on escriurem la notícia creada en el taller anterior. A l’àrea d’Educació Física crearem paper reciclat. Serà un paper de tamany Din-A 3, per tal de que es pugui doblegar, y crear així la portada del diari, on hi apareixerà una notícia principal, la publicitat i una fotografia sobre la notícia principal. A les següents pàgines apareixerà la notícia que varen escriure al taller anterior, on s’inclouran les fotografies d’aquesta notícia i tota la informació corresponent. Per tant, és una activitat que es treballar de forma transversal en diferents assignatures. A part de tenir com a objectiu final la visita al Diari de Mallorca, tenim un altre objectiu, que és que els alumnes aprenguin a reciclar, i amb la creació de paper reciclat podran veure que és una treball costós i que per tant no podem tudar els fols de qualsevol forma. -Aportacions didàctiques: Amb les sessions organitzades aconseguim una millora en el nivell de conscienciació dels alumnes sobre la dificultat que té la realització d’un diari, la importància de reciclar i la rellevància de les notícies que ens ofereixen diàriament els diaris. A més aprendran, que tot allò que es du a terme amb paper, avui en dia ja ho trobem en format digital. Aconseguim també que els nins es familiaritzin amb aquest mitjà de comunicació, ja que estan acostumats a no rebre informació a través del diari. -Estructura i organització del material: Windows Movie Maker està dividit en tres àrees principals: 1. Panells: ofereix diversos panell en els quals podem treballar segons les tasques que es desitgi completar.
  3. 3. a. En el panell de tasques, es mostren les tasques comunes que haurà de dur a terme en fer la seva pel·lícula, inclosa la importació d’arxius, l’edició i la publicació. b. El panell col·leccions mostra les carpetes de col·leccions, que contenen clips. Les carpetes de col·lecciones apareixen a l’esquerra en el panell “col·leccions”, i els clips de la carpeta de col·leccions seleccionada es mostren a la dreta en el panell de contingut. c. El panell de contingut mostra clips, efectes o transicions amb els quals es treballa mentre es crea la pel·lícula, en funció de la vista en la qual està treballant. Pot canviar la vista per mostrar miniatures o detalls. Pot arrossegar clips, transicions o efectes del panell de contingut o la col·lecció del panell “col·leccions” al guió gràfic o l’escala de temps del projecte actual. També pot arrossegar clips al monitor de vista prèvia per reproduir-los. Si realitza canvis en un clip, aquests canvis només es reflectiran en el projecte actual; no afectaran a l’arxiu d’origen. 2. El guió gràfic i l’escala de temps: l’àrea en què es creen i editen els projectes s mostra en dues vistes: a. Guió gràfic: és la vista predeterminada de Windows Movie Maker. Pot utilitzar el guió gràfic per veure la seqüència o l’ordre dels clips del projecte i reorganitzar-los fàcilment si és necessari. Aquesta vista també permet veure els efectes o les transicions de vídeo que s’han agregat. Els clips d’àudio que ha agregat a un projecte no es mostren en el guió gràfic, però es poden veure en la vista d’escala de temps. b. Escala de temps: proporciona una vista més detallada del projecte de pel·lícula i permet realitzar edicions més precises. Pot utilitzar la vista d0escala de temps per retallar clips, ajustar la durada de les transicions entre clips i veure la pistes d’àudio. Pot utilitzar l’escala de temps per revisar o modificar la temporalització dels clips del projecte. Utilitzi els botons de l’escala de temps per canviar a la vista de guió gràfic, ajusta el nivell de detalls del projecte, narrar l’escala de temps o ajustar els nivells d’àudio. 3. Monitor de vista prèvia: permet veure clips individuals o un projecte complet. Mitjançant el monitor de vista prèvia, pot obtenir una vista prèvia del projecte abans de publicar-ho com a pel·lícula. Pot usar un clip, o bé per fer avançar o retrocedir un clip fotograma a fotograma. El botó Dividir permet dividir un clip en dues parts en el punt que es mostra en el monitor de vista prèvia. Pot engrandir o reduir el monitor de vista prèvia si fa clic a VEURE, selecciona GRÀNDARIA de la pantalla de vista prèvia i tria una grandària. També pot arrossegar la finestra per fer-la més gran o més petita.
  4. 4. En el cas dels alumnes només veuran la presentació final, que la visualitzarem a través del reproductor de Windows. Tot el procés de creació del vídeo només serà visualitzat pel mestre. En el vídeo s’informarà als alumnes sobre l’activitat que hauran de realitzar en les següents sessions, i a més tornarem a repetir la visita al Diari de Mallorca, com a element motivant i fi que s’ha d’aconseguir amb aquest procés. També s’informarà sobre la importància de reciclar, i per conscienciar-los durem a terme el procés de reciclatge de paper. -Altres especificacions: Durant la visualització del vídeo els alumnes hauran de prestar atenció sobre el procés de disseny del diari, ja que ells l’hauran de dur a terme, a l’hora de dissenyar cadascun el seu diari. A l’hora de realitzar el paper reciclat comptarem amb un mestre de suport i dividirem la classe en petits grups per a que treballin de forma cooperativa, i així l’alumne que més avançat vagi pugui ajudar a l’alumne que tingui més dificultats.
  5. 5. 3. Orientacions didàctiques. -Destinataris: El grup pertany al segon curs del segon cicle. Les característiques del grup són: o Són un grup amb ganes d’aprendre o Aquest material fa que estiguin més motivats o Hi ha una bona relació entre companys o Tenen interès per aprendre o Tenen una bona actitud o El grau de competència davant les TIC és positiu -Competències: Les competències que treballarem amb aquest projecte són: o Competència en comunicació lingüística o Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic o Competència aprendre a aprendre o Autonomia i iniciativa personal -Objectius: Els objectius principals d'aquesta unitat didàctica són: o Aconseguir una major profundització i familiarització amb el diari, en format paper. o Diferenciar les seccions del diari segons el seu contingut o Crear una diari o Introduir la notícia creada al taller anterior o Crear paper reciclat -Continguts: Els continguts estan relacionats amb les àrees de Llengua Castellana i Educació Artística. La notícia es la que vam crear en el taller anterior, per tant a aquest taller només s’hauran d’introduir les correccions pertinents que hagi realitzat el mestre, per aconseguir així una notícia perfecta. A més, hauran de cercar publicitat que vulguin introduir en el seu diari o la podran crear.
  6. 6. En quant a l’àrea d’Educació Artística treballarem el reciclatge. És una activitat que sol motivar als alumnes, i els resultats que esperem aconseguir són positius, ja que és una activitat lúdica i entretinguda. -Utilització del material: Aquest material serà introductori a l’activitat de creació d’un diari a partir del paper reciclat a l’àrea d’Educació Física. Necessitarem fulles de paper utilitzades o diaris antics, un poal amb aigua, una cubeta amb aigua, una gerra, una cullera de fusta, un exprimidor elèctric, un colador, un marc amb rejilla, trossos de tela, dos taules de fusta. : serà de 45-50 minuts cada sessió. A la primer sessió visualitzarem el vídeo i començarem a cercar tot allò que vulguin posar en el seu diari. A la segona sessió realitzarem el paper reciclat: -Com realitzar paper reciclat a classePrimerament tallem les fulles de paper i els diaris a trossets petits. Tirem tots els trossets dins de la galleda d'aigua i ho deixem en remull mig dia. Per facilitar que els trossos de paper es vagin desfent removem l'aigua amb la cullera de tant en tant. Utilitzant el colador anem agafant la pasta de paper i la buidam en la gerra. Una vegada hem separat la mescla pastosa de paper de l'aigua bruta i l'hem abocat en la gerra, agafem la cullera (en cas de practicar-ho amb nens) o l'espremedora i molem àdhuc més la mescla. Quan més fina sigui la mescla obtindrem un paper de menor gra i més fàcil serà escriure en ell. Ara buidam tot el contingut de la gerra en la cubeta amb aigua. Ja estem preparats per crear paper. Submergeix el marc a l'interior de la cubeta i puja-ho una altra vegada distribuint uniformement la mescla de paper sobre la reixeta. Veu removent de tant en tant l'interior de la cubeta amb la cullera per homogeneïtzar el líquid. Escorreguda tota l'aigua de la pasta del marc bolquem la reixeta sobre un tros de tela. Cobrim la pel·lícula de pasta de paper que hem situat sobre el tros de tela amb un altre tros de tela. Tornem a submergir el marc en la cubeta i bolquem el seu contingut escorregut sobre el tros de tela anterior. En acabar cobrim la pila amb un altre tros de tela. Repetim aquests passos fins a obtenir una pila de 10 o 12 làmines de mescla de paper. Situem entre les dues taules de fusta la pila anterior i la comprimim aplicant pes sobre la nova pila- podem situar uns quants llibres grossos damunt de la taula. Quan s'ha hagi escorregut tot l'aigua de la pila llevem la primera taula i separem les
  7. 7. làmines de mescla de paper dels trossos de tela amb molta cura. Deixem assecar les làmines en un lloc sec i calorós durant un dia complet. Tindrem les nostres fulles de paper reciclat llistes per ser dibuixades novament. Crea una gran varietat de tipus de paper utilitzant diferents fulles velles, barrejant la pasta amb colorants, afegint llavors o restes de flors. A la tercera sessió, quan el paper ja estigui sec, començarem a escriure tot allò que vam decidir a la primera sessió. I amb aquest sessió finalitzarem aquest taller. -Rol del docent: Durant la primera sessió el docent actuarà com a guia, ja que els alumnes tindran autonomia per a decidir quin és el contingut que volen posar al seu diari. A la segona sessió, serà el mestre que dugui el ritme de la classe, ja que tots hauran de seguir les seves instruccions per a crear el paper reciclat. I finalment a la tercera sessió actuarà com a guia, ja que hauran de treballar de forma autònoma i només haurà de supervisar la feina dels alumnes. -Evaluació: El pes d’aquest activitat va destinat al treball final, que serà el diari que elaborin cada un dels alumnes. Però el 20 % de la nota anirà destinada a l’actitud durant les dues primeres sessions. Verónica Rodríguez Román Felipe Mezquida Cardona

×