Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
1
1. El matrimoni a l’antiga Roma
 A l’antiga Roma només les persones més importants feien de la boda un
esdeveniment soc...
2
2.1 Preparant la boda

Abans de la boda les famílies de la futura parella es reunien. El nuvi feia
entrega d'un anell a...
3
 A la “confarreatio” es requeria la presència del “Pontifex Maximus” i del
“Flamen Dialis”.
 Els esposos s'asseien amb...
4
 A la processó hi havia els amics de les famílies , la “pronuba” i els nens
acompanyants . Havien de ser tres nens que ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Boda romana

1.273 visualizaciones

Publicado el

  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Boda romana

  1. 1. 1 1. El matrimoni a l’antiga Roma  A l’antiga Roma només les persones més importants feien de la boda un esdeveniment social.  Per a poder fer ús del “jus connubi”, és a dir casar-se, calia ser ciutadà. Per tant els esclaus no podien casar-se legalment. Entre els plebeus també hi havia altres formes d’unió, també legals, però només els nens nascuts dins del matrimoni eren legítims i portadors de tots els drets.  Les noies es podien casar a partir dels 12 anys, mentre que els nois ho feien bastant més tard. 1.2. Un tipus de matrimoni: “cum manu”; “contraferratio”  Matrimoni “cum manu”: la dona casada passava a formar part de la família del marit i quedava sota el seu poder, sota la seva “manus”. Aportava un dot en casar-se, uns béns que servirien per a les despeses de la llar.  Els patricis es casaven per “contraferratio”. 2. La boda romana  En primer lloc era important escollir la data adequada, ja que això podia influir en la futura felicitat del matrimoni. La millor època per a les noces era la segona meitat de juny ja que resultava més fàcil evitar els dies de mal auguri  El mes de maig creien que era el mes dels morts. I els semblava millor auguri si hi havia lluna plena. . Es considerava que les dones romanes estaven preparades per casar-se quan complien els 14 anys. Quan les famílies de la futura parella havien arribat a un acord se celebren les esposalles. És una cerimònia en la qual els nuvis es comprometen i intercanvien regals, en concret un anell que s'ha de posar la núvia al dit cor. Després es realitzava un banquet de compromís . Soy el ex gladiador Iovanus
  2. 2. 2 2.1 Preparant la boda  Abans de la boda les famílies de la futura parella es reunien. El nuvi feia entrega d'un anell a la dona, així es comprometien al matrimoni i anaven calculant el valor de la dot.  El dia anterior del casament les cases dels nuvis s'adornaven amb flors, garlandes i tapissos. Les portes i brancals de la casa paternal de la núvia s'adornaven amb flors i llaços de colors .  La núvia oferia els seus joguines de la infància als lars de la casa i es vestia d'una túnica blanca, la túnica recta, que s'ajustava a la cintura amb un cinturó (el “cingulum”) de doble nus. Aquest cinturó era després deslligat pel nuvi a la nit de noces.  El seu cabell es pentinava amb un instrument especial, el fins “caelibaris”, dividint en sis flocs que es envoltaven de cintes per reunir-los en un monyo. Sobre el cabell , pentinat segons la tradició amb un ferro de llança corb en 6 trenes separades , es col.locava una garlanda de flors i un vel de color taronja ( flammeum ) . Se cenyeix a la cintura la túnica blanca sense adorns que li cau fins als peus i es calça unes sandàlies de color safrà .  A sobre del pentinat, la núvia vestia un vel ataronjat, l'anomenat “flammeum”, i sobre la túnica portava un mantell (palla). Als peus portava sandàlies ataronjades i de vegades se li afegia una corona de flors, braçalets o altres ornaments.  L'endemà la cerimònia començava amb la consulta dels auspicis per conèixer la voluntat dels déus.  Després les dues famílies reunides decidien el dot que l'esposa anava a aportar i es signava el contracte definitiu, en el qual deu testimonis posaven el seu nom. 2.2 La cerimònia  Un cop fet això es celebrava a casa de la núvia la “dextrarum junctio”. En aquest ritual una dona d'edat que només hagués tingut un marit (signe de bon auguri per als que s'anaven a casar), la “pronuba”, unia les mans dels cònjuges. Aquest era el ritual més solemne del casament.
  3. 3. 3  A la “confarreatio” es requeria la presència del “Pontifex Maximus” i del “Flamen Dialis”.  Els esposos s'asseien amb els caps tapades sobre unes cadires cobertes amb la pell d'una víctima sacrificada. Sobre la víctima s'havia donat un cop de sopa de farina feta amb “espetla”, una mena de blat. Els cònjuges donaven una volta a l'altar i menjaven un pastís també de “espetla”, tot això en honor al Déu Júpiter.  Els assistents resen a Juno , deessa de les noces , i després es sacrifica un animal a Júpiter . Els convidats en aquest moment criden " Bona sort ! " I els pares de la núvia ofereixen un festí nupcial . Al vespre , el ritual comença de nou . Abans d'abandonar la casa paterna , la núvia es refugia als braços de la seva mare i el nuvi simula arrencar d'ells , recordant un antic episodi de la història de Roma. "Ubi tu Gaio, ego Gaia" era el que responia l'esposa a Roma quan era preguntada pel marit pel seu nom durant la celebració del casament: "Si tu et dius Caio, jo em dic Caia". D'aquesta frase del casament romana ve en castellà "tocayo / tocaya", per indicar dues persones que tenen el mateix nom. 2.3 El banquet nupcial, el rapte i la processó.  Després d'això el pare de la núvia celebrava un gran banquet, després del qual començava la “deductio”, un ritual en el qual s'acompanyava a la núvia a casa del nuvi . Es tractava de reproduir el rapte de les Sabines , un simulacre en què la núvia era arrencada pel seu nuvi dels braços de la seva mare a la força, com si d'una tragèdia es tractés .  Amb núvia robada s'iniciava la processó . S'encenien torxes . Els portadors d'aquestes havien agitar bé perquè la flama sempre estigués ben encesa. Una flama viva era signe de bon auguri , anunciadora d'un marit amorós . Una flama més aviat fluixa no presagiava res de bo .  Després del casament . Escortada per flautistes i portadors de torxes , s'encamina després cap a la casa del nuvi , seguida per una sorollosa comitiva que va cridant als nous esposos; talasse o talassio . Com equipatge la núvia porta 3 monedetes ; una per al seu espòs , una altra per als déus i la tercera per les divinitats dels camins .
  4. 4. 4  A la processó hi havia els amics de les famílies , la “pronuba” i els nens acompanyants . Havien de ser tres nens que encara tinguessin vius ambdós pares . Dos dels nens es col.locaven a la dreta i a l'esquerra de la núvia i el tercer es col.locava davant sostenint una torxa de fusta d'arç blanc encesa a la llar domèstic. La núvia avançava portant el fus i la filosa , el que era un símbol de la seva futura activitat domèstica . En la processó també desfilaven músics , especialment flautistes .  Els espectadors que miraven des d'un costat i un altre de carrers llançaven crits de bon auguri , com el “thalassio” . Es tenia per costum cantar cançons grolleres perquè pensaven que era un símbol de fecunditat de la parella i perquè així s'apartava el ''mal d'ull '' . El nuvi , que s'avançava una mica per rebre la núvia a la porta , llançava als nens assistents monedes i nous (nueces), que també eren un símbol de fecunditat .  Arribats a la casa faltava creuar el llindar . En honor als déus del llindar la núvia ho adornava amb flors i cintes de llana i untava els brancals amb oli . Fet això , dos amics del marit la aixecaven en braços i passaven el llindar per evitar que ella a l' creuar es ensopegués , el que seria signe de molt mal auguri .  Per acabar la “pronuba” conduïa la núvia al jaç nupcial , que era a l’”atrium” o al “tablinum” , i allí es consumia el casament , encara que de vegades això tenia lloc al cap de diversos dies .

×