Publicidad

ADN Antreprenor 2016 - Florian Neagu, BNR

Deputy Editor in Chief en Biz
4 de Apr de 2016
Publicidad

Más contenido relacionado

Más de Gabriel Barliga(20)

Publicidad

ADN Antreprenor 2016 - Florian Neagu, BNR

 1. Veteranii economiei românești Florian Neagu Banca Națională a României Conferința ”ADN Antreprenor”, București, 30 martie 2016
 2. Agenda 1. Schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste 2. Caracteristici ale firmelor veterane prezente în economie 3. Concluzii 2
 3. 3 Evoluţia numărului de companii active din economie Numărul de firme din economie s-a dublat în ultimele două decenii. Din punct de vedere calitativ, mai este spațiu de îmbunătățire Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste”
 4. 4 Micro Micro - Mici Micro - Mijlocii Micro - Corporaţii Mici - Micro Corporaţii - Micro Mici Mici - Mijlocii Mici - Corporaţii Corporaţii - Mici Corporaţii - Mijlocii Corporaţii Matricea de migrare a dimensiunii firmelor, orizont de 5 ani (procente) Economia este formată din firme tot mai mici
 5. 5 Contribuţia la valoarea adăugată generată de companiile nefinanciare, în funcţie de criteriul tehnologic Dezvoltarea inovativă și bazată pe cunoaștere a fost relativ modestă Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste”
 6. 6 Evoluţia volumului pierderilor, în funcţie de sectorul de activitate al firmelor (cifre echivalent an 2014) Evoluţia volumului pierderilor din sectorul companiilor nefinanciare, în funcţie de acţionariatul firmelor (cifre echivalent an 2014) Rezultatul net, deși puternic pozitiv, maschează un volum semnificativ al pierderilor în economie Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste”
 7. Agenda 1. Schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste 2. Caracteristici ale firmelor veterane prezente în economie 3. Concluzii 7
 8. 8 Firmele veterane au rezistat în piață în mare măsură reducându-și dimensiunea Matricea de migrare după dimensiune a firmelor veterane (procente), 1994-2014 Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” Pregătiți pentru viitor? O nouă perspectivă asupra economiei României”
 9. 9 Nu am identificat vreun tipar privind sectorul de activitate care ar fi sursă de longevitate pentru firme… Principalele sectoare de activitate în care sunt prezente firmele veterane (contribuția la VAB, decembrie 2014) Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” Pregătiți pentru viitor? O nouă perspectivă asupra economiei României”
 10. 10 Gradul de îndatorare şi lichiditate al firmelor veterane …dar se degajă câteva ingrediente comune în rețeta longevității: menținerea unui nivel adecvat privind sănătatea financiară a firmei și… Termenul de recuperare a creanțelor în cazul firmelor veterane Sursa: Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” Pregătiți pentru viitor? O nouă perspectivă asupra economiei României”
 11. 11 …un nivel mai mare de monitorizare a activității firmei de către creditorii financiari Motivele pentru care firmele au apelat la una sau mai multe surse de finanțare din afara companiei Sursa: BNR (Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România 12/2015, http://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=15748), Neagu, Dragu, Costeiu, 2016, ” Pregătiți pentru viitor? O nouă perspectivă asupra economiei României”
 12. 12 Concluzii În ultimele două decenii, schimbările în cadrul sectorului companii au fost ample și favorabile. Provocări importante rămân: numeroase firme trebuie să se recapitalizeze, accentul trebuie să fie mai mult pe dezvoltarea inovativă și bazată pe cunoaștere, polarizarea și eterogeneitatea în rândul firmelor trebuie să se reducă etc. Nu am identificat o rețetă clară privind longevitatea firmelor, dar se pot distinge câteva ingrediente comune: menținerea unei sănătăți financiare adecvate și monitorizarea mai amplă a activității firmei de către un creditor financiar. Perspectivele macroeconomice și financiare rămân favorabile, dar o serie de vulnerabilități interne și externe s-au accentuat în ultima perioadă. Menținerea echilibrelor macroeconomice și evitarea inițiativelor care pot afecta stabilitatea financiară sunt critice pentru păstrarea rezultatelor favorabile din prezent.
 13. Vă mul umescț
Publicidad