Más contenido relacionado

social media en mobiel

 1. Waarom social media ook mobiel steeds belangrijker wordt Gitta Bartling
 2. Voorbeeld webcare: twitter
 3. Voorbeeld crowdsourcing: Dell

Notas del editor

 1. Mijn naam is Gitta Bartling van fris in communicatie En ik ben online communicatieadviseur met een focus op social media als onderdeel van de marketingcommunicatiemix. Voel je vrij om tussendoor vragen te stellen, achteraf is daar ook nog tijd voor. De eigenschappen van social media: Delen Tweerichtingsverkeer / dialoog Realtime Netwerken Samenwerken Evolutie (geen Revolutie) Transparant, eerlijk en echt Ongecontroleerd, ongeorganiseerd zie je niet in veel andere media. Alleen al daarom zij social media uniek. Maar omdat social media voor zowel prive- als zakelijke doeleinden gebruikt wordt, juist vanwege deze eigenschappen, worden ze ook heel veel ‘onderweg’ gebruikt. En dus op de mobiel. Voor veel social media bestaat al een app of mobiele website.
 2. Eerst even wat cijfers. Want waarom is social media zo ‘hot’? Wie gebruikt het?
 3. Organisaties die al social media toepassen, zeggen daar het volgende over: 53% van de profs die social media m commercieel inzetten noemt die inzet succesvol 64% geeft aan dat inzet van sm positieve invloed op merkreputatie heeft 46% zegt dat het inzetten van sm positief effect op koopgedrag van consumenten heeft En niemand zegt dat het een negatief effect heeft gehad, voor zover zij weten! Bron: onderzoek Ruigrok Netpanel (feb 2009) in odpracht van de SMPA http://twinklemagazine.nl/nieuws/2009/02/Eerste_cijfers_over_commercieel_gebruik_sociale_media/ Trouwens zijn deze cijfers een beetje bedoezeld omdat een groot percentage nog niet kan zeggen of het succesvol was, of dat het een positief effect heeft gehad, omdat het nog maar net is ingezet, of niet is doorgemeten. 46%: positief effect op koopgedrag van consumenten 0% zegt enig negatief effect te ervaren!
 4. Wat kun je dan met die social media? Er zijn allerlei toepassingen denkbaar waarvan vele al worden gebruikt. Bijv. Webcare
 5. Bol en UPC gebruiken beide twitter om hun klantenservice uit te breiden naar online. Niet alleen tel en mail, maar ook reacties op fora, blogs en via twitter. Zij zoeken ook actief naar discussies online over hun merk en waar nodig en mogelijk, mengen ze zich erin.
 6. ORM: Er zijn zoveel conversaties dat ze een correcte barometer zijn van de publieke opinie. Monitor en zie wat mensen online over jouw bedrijf, product of merk zeggen. Wees niet bang: je hoort nu wat ze altijd al zeiden in de kroeg maar wat je toen niet kon horen. Dus wees blij met deze goedkope, directe feedback van je klanten en pak de handschoen op, verbeter je product, je klantenservice etc, en positieve feedback is je deel! Direct interactie met je eindgebruiker De volgende stap kan Crowdsourcing zijn: Om idee ën te genereren, te innoveren; als proeftuin te gebruiken.
 7. Hoewel een oud voorbeeld (2007), is Dell ideastorm nog steeds in de lucht en een leuk voorbeeld. Mensne kunnen ideeen indienen voor productverbetering, daarop kan gestemd worden, en Dell voert de beste ideeen uit. Daardoor is nu ingevoerd dat alle Dell laptops eenzelfde voedings-stekker hebben. Wel zo handig. Maar Starbucks en bele andere grote partjen doen ook -al dan niet campagnematig- aan crowdsourcing. Denk aan Lays, die nu de nieuwe chipssmaken alat bedenken door het publiek. Hiermee creer je voor jezelf als bedrijf een gegarandeerde afzetmarkt en mond-tot-mondreclame/promotie, want reken maar dat mensen hun eigen ingediende smaak gaan promoten bij vrienden om daarop te gaan stemmen bijvoorbeeld.
 8. SM kan je ook helpen je interne comm te verbeteren, hier zijn leuke voorbeelden van te vinden zoals een bekend voorbeeld van Best Buy -Blue Shirt Nation, die een interne community heeft opgericht en daar verbazingwekkende resultaten mee heeft geboekt: het verloop in de community-deelnemers is tientallen procenten lager dan normaal bij hen was en een duur pensioenproject heeft veel inschrijvingen ontvangen, vele malen meer dan ze oorspronkelijk altijd konden verwachten. Gebruik sm dus ook om mdw te betrekken, motiveren, faciliteren, omarmen. Samenwerken, of ‘het nieuwe werken’ - mensen zijn steeds meer onderweg en op andere locaties dan kantoor: hoe faciliteer je ze? En natuurlijk werving, indrect dan wel, van klanten , en van medewerkers. Twittersollicitaties en Hyvessollicitaties via een selectie/test/game zijn al gedaan en wie gebruikt LinkedIn NIET om even bij de jobs te kijken of mensen te werven? Een grote bak met cv’s! Social media is wel (slechts) een aanvulling op je bestaande tools of middelenmix.
 9. Dit is dus van wezenlijk invloed op je merk. Gaat een merk de dialoog niet aan, is zij niet bereid om (openbaar) te delen, kan dat negatieve effecten hebben op de reputatie of het imago.
 10. Waarom wordt social media steeds belangrijker om in te zetten? Omdat het mobiele gebruik van social media enorm en in rap tempo toeneemt. Dat hebben we ook vandaag op de Mobile Convention weer gezien; de cijfers vliegen je om de oren. Om er twee uit te halen: Social networksites rapporten toenames van honderden procenten per jaar qua mobiel gebruik van hun netwerken. Facebook + 112%, twitter +347%, Hyves nu 400.000 mobiele gebruikers met 100 miljoen mobiele pageviews per maand. (januari 2010) Deze getallen spreken voor zich, toch?
 11. Bijna alle tijd die mensen online doorbrengen via hun mobiel, wordt besteed aan social networking. Vergelijk dat met de cijfers van vanmorgen (nu 2,4 miljoen nederlanders mobiel online, internettijd op mobiel binnen een jaar verdubbeld, in 2010 omslagpunt) en je weet wat je mogelijkheden zijn! Waarom zitten mensen mobiel op social networks? Mensen internetten mobiel tijdens het reizen, wachten, in een winkel, cafe, etc. Het is realtime: het is NU. Dus het is aantrekkelijk om te kijken waar anderen uit je netwerk mee bezig zijn. Op twitter, facebook, Hyves en LinkedIn. Of lezen, videootje kijken, muziek luisteren, games spelen, nieuwe apps downloaden. En veel op aanbeveling van anderen - vooral via social networks dus :-), waar mensen zelf de bron van de informatie zijn (in tegenstelling tot GPS/geotagging bijv.).
 12. Mensen vinden het leuk goede doelen, acties of merken te ondersteunen via social media, Het zegt iets over hen zelf en over hoe ze zich willen profileren. Mensen vertrouwen hun peer-groups en online vrienden, mond-tot-mond reclame is terug. En mensen zijn meer en langer onderweg en hebben nu de tools (mobiel dus) om in het hier en nu te leven. Dus geef mensen de tools om social media te gebruiken om jouw doel/project/actie/service/product te promoten!