Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Rigjenerimi i drejtuar kockor 
Dr. Geralda Himollari
C’eshte rigjenerimi? 
 Rigjenerimi: rigjenerimi eshte rritja dhe diferencimi i 
qelizave te reja dhe substancave intraqel...
Objektivat per nje membrane-barriere ideale 
1. Duhet te jete biokompatibel dhe/ose te mundesoje 
integrimin indor. 
2. Nu...
…Objektivat per nje membrane-barriere 
ideale 
5. Duhet te jete mjaftushem rigide aq sa te ruaje nje 
hapesire midis saj d...
Indikacionet 
1. Klasa e II e bifurkacioneve 
2. Difektet nenkockore 
3. Difektet e recesionit 
4. Augmentimi alveolar 
5....
Kunderindikacionet 
1. Ne rastet kur vaskularizimi i lembos eshte i 
kompromentuar 
2. Difektet horizontale 
3. Ne rastet ...
Klasifikimi i defektit 
A. Me i parashikueshmi 
 Ne bifurkacionet e Gr.II me sasi te madhe kocke interproximale 
 Ne dif...
…Klasifikimi i defektit 
C. E ulet: 
 Bifurkacionet e klases se III me sasi te larte kocke interproximale 
D. Me pak i pa...
Procedura kirurgjikale 
1. Incizioni 
2. Shkolitja 
3. Kyretimi 
4. Vendosja e graftit kockor 
5. Vendosja e membranes se ...
Incizioni primar 
a. Incizionet intra sulkulare behen gjate preparimit per nje lembo 
te plote mukoperiostale 
b. Te gjith...
Preparimi i difektit 
 Pastrimi i difektit nga qelizat granulare 
 “Scaling & root planing” 
 Largimi i spikulave kocko...
Zgjedhja dhe vendosja e materialit 
periodontal 
 Ruajtja ne kushte sterile e materialit 
 Zgjidhet masa e pershtatshme ...
Materialet e sutures 
1. Sutura Gore-Tex rekomandohet ne vendosjen e 
materialit dhe mbylljen e lembos 
2. Suturat e menda...
Teknikat e suturimit 
1. Suturimi sling perdoret per te afruar materialin mbi 
difekt pa ndihmen e lembos ose indeve 
2. M...
Teknikat e suturimit
Heqja e materialit 
1. Heqjen e materialit mund ta bejme 4-8 jave pas 
vendosjes ose ne cfaredo lloj kohe nese ndodh nje 
...
…Heqja e materialit 
3. Per heqjen e materialit perdorim nje pince 
anatomike 
4. Lemboja ripozicionohet serish mbi indet ...
Konsideratat post-operative 
 Shpelaresit e gojes – per 10 dite 
 Terapia me antibiotike (7-10 dite) 
 Tetracycline 250...
Konsideratat e zgjedhjes se membranes 
 Krijimi dhe ruajtja e nje hapesire te mjaftueshme 
nen barriere eshte nje faktor ...
Klasifikimi i membranave barriere 
 Membranat jo te rezorbueshme 
 Membranat e rezorbueshme
Membranat jo te rezorbueshme 
 e-PTFE (Expanded polytetrafluoroethlene ) 
- Goretex 
 PTFE (Non-expanded polytetrafluoro...
…Membranat jo te rezorbueshme 
 Titanium-reinforced expanded 
polytetrafluoroethlene 
 Titanium membrane with microperfo...
Membranat e rezorbueshme 
 Barrierat e kolagjenit 
- Bio-Guide, Bio-Mend, Colla Tape 
 Polimeret sintetike 
- Vicryl Mes...
…Membranat e rezorbueshme 
 Membranat biologjikisht aktive: 
Platelet-rich plasma 
 Materiale te tjera 
- Capset, Lambon...
Avantazhet e membranes se 
titaniumit 
 Fixim efektiv te grafteve 
 Stabilitet mekanik optimal 
 Biokompatibilitet maxi...
Disavantazhet 
e membranes se Titaniumit 
 Rrit mundesine e ekspozimit me ane te 
perforimit mukozal 
 Duhen shmangur ng...
Konsideratat e perzgjedhjes se 
membranes 
 Membranat shume Flexibile nuk kane rigiditet te 
mjaftueshem 
 Nevojitet me ...
Rigjenerimi i lezionit
Gjendja fillestare
Zona per t’u rigjeneruar 
Trajtimi Endodontik
Vendosja e Emdogain
Bio-oss
Membrana Bio-gide
Suturimi
4 muaj postoperator
Faleminderit
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)

494 visualizaciones

Publicado el

It's Worth it or not?!

Publicado en: Salud y medicina
 • Sé el primero en comentar

Rigjenerimi i Drejtuar Indor (GBR)

 1. 1. Rigjenerimi i drejtuar kockor Dr. Geralda Himollari
 2. 2. C’eshte rigjenerimi?  Rigjenerimi: rigjenerimi eshte rritja dhe diferencimi i qelizave te reja dhe substancave intraqelizore per formimin e indeve te reja  Rigjenerimi i drejtuar indor: Metode per parandalimin e migrimit epitelial per gjate murit cementar te xhepit.
 3. 3. Objektivat per nje membrane-barriere ideale 1. Duhet te jete biokompatibel dhe/ose te mundesoje integrimin indor. 2. Nuk duhet te jete toxike dhe karcinogjene 3. Duhet te jete kimikisht inert dhe joantigjenik 4. Te perdoret lehte gjate manipulimit ne fazen kirurgjikale
 4. 4. …Objektivat per nje membrane-barriere ideale 5. Duhet te jete mjaftushem rigide aq sa te ruaje nje hapesire midis saj dhe siperfaqes se rrenjes 6. Te hiqet lehtesisht ne rast komplikacioni 7. Te mos kete kosto te larte 8. Te vendoset lehte dhe te kete jetegjatesi 9. Duhet te pershtatet sipas situates klinike
 5. 5. Indikacionet 1. Klasa e II e bifurkacioneve 2. Difektet nenkockore 3. Difektet e recesionit 4. Augmentimi alveolar 5. Riparimi i difekteve post nderhyrjeve 6. Parandalimi i humbjes kockore vecanerisht kur mungon nje ose me shume mure. 7. Rikonstruktimi i kockes alveolare atrofike gjate vendosjes se nje implanti
 6. 6. Kunderindikacionet 1. Ne rastet kur vaskularizimi i lembos eshte i kompromentuar 2. Difektet horizontale 3. Ne rastet e perforimit te lembos 4. Ne difekte shume minimale te periodonciumit
 7. 7. Klasifikimi i defektit A. Me i parashikueshmi  Ne bifurkacionet e Gr.II me sasi te madhe kocke interproximale  Ne difektet vertikale intrakockore me shume se 4-5 mm dhe perfshin 2/3 e murit intrakockor. B. E moderuar:  Difekt ne 2 prej mureve  Bifurkacionet e klases se II maxillare meziale ose distale
 8. 8. …Klasifikimi i defektit C. E ulet:  Bifurkacionet e klases se III me sasi te larte kocke interproximale D. Me pak i parashikueshmi  Difekt horizontal kockor  Bifurkacion i klases se III me difekt horizontal kockor
 9. 9. Procedura kirurgjikale 1. Incizioni 2. Shkolitja 3. Kyretimi 4. Vendosja e graftit kockor 5. Vendosja e membranes se pershtatshme 6. Suturimi 7. Heqja e materialit
 10. 10. Incizioni primar a. Incizionet intra sulkulare behen gjate preparimit per nje lembo te plote mukoperiostale b. Te gjithe xhepat reziduale epiteliale eleminohen per te lejuar integrimin midis e-PTFE dhe indeve lidhese te lembos c. Incizioni mund te shtrihet ne 1-2 dhembe mezialisht dhe/ose distalisht zones se trajtuar per te patur nje fushpamje me te qarte d. Nese eshte e nevojshme, incizioni vertikal mund te vendoset mezialisht
 11. 11. Preparimi i difektit  Pastrimi i difektit nga qelizat granulare  “Scaling & root planing”  Largimi i spikulave kockore dhe lemimi per stimulimin e rritjes se vaskularizimit dhe ate qelizor.
 12. 12. Zgjedhja dhe vendosja e materialit periodontal  Ruajtja ne kushte sterile e materialit  Zgjidhet masa e pershtatshme me difektin per ta mbuluar plotesisht ate.  Me ane te gershereve i jepet forma adekuate dhe shmanget lenia e pjeseve te mprehta
 13. 13. Materialet e sutures 1. Sutura Gore-Tex rekomandohet ne vendosjen e materialit dhe mbylljen e lembos 2. Suturat e mendafshit ose monofilamentet mund te perdoren per zonat ne largesi te materialit 3. Suturat bioabsorbable nuk jane te rekomanduara
 14. 14. Teknikat e suturimit 1. Suturimi sling perdoret per te afruar materialin mbi difekt pa ndihmen e lembos ose indeve 2. Materiali duhet te pershtase ngushtesisht sip.e dhembit dhe ne te gjitha pikat per te parandaluar proliferimin epitelial midis dhembit dhe materialit duke ndihmuar keshtu edhe ne stabilizimin e plages 3. Lemboja marginale  idealja eshte 2-3 mm koronal nga materiali
 15. 15. Teknikat e suturimit
 16. 16. Heqja e materialit 1. Heqjen e materialit mund ta bejme 4-8 jave pas vendosjes ose ne cfaredo lloj kohe nese ndodh nje komplikacion serioz 2. Nese materiali nuk mund te hiqet lehtesisht, rekomandohet nje incizion i mprehte
 17. 17. …Heqja e materialit 3. Per heqjen e materialit perdorim nje pince anatomike 4. Lemboja ripozicionohet serish mbi indet e reja dhe suturohet me suturat e mendafshit
 18. 18. Konsideratat post-operative  Shpelaresit e gojes – per 10 dite  Terapia me antibiotike (7-10 dite)  Tetracycline 250 mg q.i.d.  Dixycycline 100 mg b.i.d.  Veshjet periodontale jane ideale  Perdorimi i dental floss eshte mire te evitohet per sa kohe materiali eshte aty  Pacienti kontrollohet cdo jave nese ka expozim, nese jo cdo 2 jave  Materiali hiqet menjehere nese zhvillohet ndonje komplikacion
 19. 19. Konsideratat e zgjedhjes se membranes  Krijimi dhe ruajtja e nje hapesire te mjaftueshme nen barriere eshte nje faktor mjaft i rendesishem per nje rezutat te suksesshem  Integrimi indor  Biokompatibiliteti
 20. 20. Klasifikimi i membranave barriere  Membranat jo te rezorbueshme  Membranat e rezorbueshme
 21. 21. Membranat jo te rezorbueshme  e-PTFE (Expanded polytetrafluoroethlene ) - Goretex  PTFE (Non-expanded polytetrafluoroethlene) - Tef Gen-FD
 22. 22. …Membranat jo te rezorbueshme  Titanium-reinforced expanded polytetrafluoroethlene  Titanium membrane with microperforation - FRIOS® Bone shield
 23. 23. Membranat e rezorbueshme  Barrierat e kolagjenit - Bio-Guide, Bio-Mend, Colla Tape  Polimeret sintetike - Vicryl Mesh, Resolut, Resolut XT
 24. 24. …Membranat e rezorbueshme  Membranat biologjikisht aktive: Platelet-rich plasma  Materiale te tjera - Capset, Lambone
 25. 25. Avantazhet e membranes se titaniumit  Fixim efektiv te grafteve  Stabilitet mekanik optimal  Biokompatibilitet maximal  Fixohet lehte ne saje te tack-eve te membranes
 26. 26. Disavantazhet e membranes se Titaniumit  Rrit mundesine e ekspozimit me ane te perforimit mukozal  Duhen shmangur ngarkimet direkte me dhembe  Ndjeshmeri teknike
 27. 27. Konsideratat e perzgjedhjes se membranes  Membranat shume Flexibile nuk kane rigiditet te mjaftueshem  Nevojitet me teper membrane jo e rezorbueshme rigide
 28. 28. Rigjenerimi i lezionit
 29. 29. Gjendja fillestare
 30. 30. Zona per t’u rigjeneruar Trajtimi Endodontik
 31. 31. Vendosja e Emdogain
 32. 32. Bio-oss
 33. 33. Membrana Bio-gide
 34. 34. Suturimi
 35. 35. 4 muaj postoperator
 36. 36. Faleminderit

×