Feixisme
El feixisme
El feixisme és una
ideologia i un moviment
polític que va sorgir a
Europa, entre guerres
en oposició a la demo...
L'economia Italiana a l'época
d'entreguerres
●La situació d'Itàlia després de la 1ª guerra mundial era pèssima. Tot i part...
Política Italiana a l'época
d'entreguerres
 Itàlia era governada per partits polítics dèbils que duraven molt poc degut a...
Organització de l'Estat
feixista.
● Gran Consell Feixista
Organisme del feixisme italià que elegia, d'entre 1.000 noms pro...
Marxa sobre Roma
• Episodi de la conquesta del poder per
Mussolini, a Itàlia.
• Amb la simpatia tàcita de les forces
armad...
L'únic partit
● Partit Nacional Feixista (PNF)
Partit fundat per Benito Mussolini el novembre de 1921, a
partir dels Fasci...
El nou règim va combinar la centralització
i l'autoritarisme
● Centralització
Estructuració de l'administració pública de ...
Organitzacións paramilitars
Fascio: Mot aplicat a grups polítics o socials tendents a
una finalitat comuna i d'acció gener...
Simbologia feixista
● Salutació a la romana
Salutació pròpia dels romans consistent a estirar el braç
dret, amb els dits d...
Pactes i tractats
Tractat de Berlín /Pacte d'Acer: Tractat signat el 22 de maig de 1939
entre Itàlia i Alemanya per temps ...
Personatges feixistes
principals
Balbo, Italo (1896-1940): Militar italià.. Fou ministre de l'aire i cap
de l'aviació mili...
Polítics principals
● Badoglio, Pietro
(1871-1956)
Militar i polític italià.
Fou cap d'estat
major, governador
de Líbia (1...
Enemics
Jueus
Gitanos
Negres
Homosexuals
● Sergio Martínez
● Dima Girnet
● Antonio Álvarez
Fi
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Powerpoint Feixisme Dima, Antonio, Sergio

847 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Empresariales
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
847
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
7
Acciones
Compartido
0
Descargas
3
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Powerpoint Feixisme Dima, Antonio, Sergio

 1. 1. Feixisme
 2. 2. El feixisme El feixisme és una ideologia i un moviment polític que va sorgir a Europa, entre guerres en oposició a la democràcia liberal i al projecte de l’ Estat socialista.
 3. 3. L'economia Italiana a l'época d'entreguerres ●La situació d'Itàlia després de la 1ª guerra mundial era pèssima. Tot i participar en el bloc dels aliats va patir moltes destrosses interiors. A causa de la guerra, Italia va estar endeutada amb l'exterior. Els italians van haver de pagar un total de 63000 mil·lions de lires, una xifra molt elevada. La gran guerra va generar molts aturats. Les principals zones industrials del país es localitzaven al nord de l'estat i gairebé un 55% de la població italiana es dedicava a el sector de l'agricultura. Totes aquestes conseqüències van afavorir que hi hagués una gran pujada de preus en tots els aliments(inflació), però els salaris dels treballadors s'havien mantingut baixos. Degut a eixò hi van haver onades de vagues i manifestacions a gairebé tot el país.
 4. 4. Política Italiana a l'época d'entreguerres  Itàlia era governada per partits polítics dèbils que duraven molt poc degut a la situació social de l'època. Entre els partits mes destacats hi trobem el Partit Socialista Italià i el Partit Popular Italià.  (PPI) Fou fundat el 1919 per Luigi Sturzo i es basava en la doctrina social de l'Església, la descentralització regional, la reforma agrària i altres reformes polítiques.  (PSI) Cal destacar que havia dues branques. L'ala dreta tenien l'objectiu d'arribar a un acord amb la burgesia i la classe mitjana per aconseguir el poder. En canvi, l'ala esquerra tenia l'objectiu de fer un acord amb els obrers per aconseguir el poder. El grup d'esquerres van decidir sortir del Partit Socialista i crear-ne un nou partit: el Partit Comunista Itàlia dirigit per el polític Malatesta.
 5. 5. Organització de l'Estat feixista. ● Gran Consell Feixista Organisme del feixisme italià que elegia, d'entre 1.000 noms proposats per les corporacions i associacions, els 400 candidats que havien de ser plebiscitats. ● Cambra dels Fasci i de les Corporacions Òrgan consultiu format pels dirigents del partit i de les corporacions feixistes, que va substituïr la Cambra dels Diputats a partir de gener del 1939. ● Milizia Voluntaria Cos de Seguretat Nacional del feixisme italià ● Vot corporatiu Sistema electoral propi del feixisme italià segons el qual les corporacions o associacions oficialment reconegudes de caràcter social, econòmic o cultural, podien proposar precandidats. El co rpo rativism e també es va donar a Espanya sota la dictadura del general Franco.
 6. 6. Marxa sobre Roma • Episodi de la conquesta del poder per Mussolini, a Itàlia. • Amb la simpatia tàcita de les forces armades, 40.000 camises negres (eren els militars feixistes italians a partir de 1919) convergiren, a partir del 27 d'octubre de 1922, sobre Roma. • El govern Facta present la dimissió, i Mussolini, que havia restat a Milà, arribà a Roma el dia 30, cridat per Víctor Manuel III per formar govern. • La marxa fou idea de D'Annunzio, i l'organitzà Italo Balbo i els altres quadrumvirs: De Bono, De Vecchi i Bianchi.
 7. 7. L'únic partit ● Partit Nacional Feixista (PNF) Partit fundat per Benito Mussolini el novembre de 1921, a partir dels Fasci di Co m battim e nto , organització que incloïa exsocialistes extremistes, futuristes anarconacionalistes, sindicalistes revolucionaris d'inspiració anarquista, excombatents i homes d'ordre escandalitzats per la "rebel.lió de les masses". El seu primer programa reflectia d'una banda, la demanava un procés constituent, l'extensió del sufragi a les dones, un salari mínim, el desenvolupament de la seguretat social i un impost sobre el capital. De l'altra, pretenia promoure una reestructuració de l'estat potenciant les forces armades i portant a terme una política exterior reivindicacionista i annexionista. Va atreure molts seguidors, encara que el feixisme va restar sempre com una força minoritària. Pel novembre de 1921 Mussolini va fundar el Partit Nacional Feixista, que va tenir molt aviat 700.000 membres. El partit va rebre el suport financer de la Co nfindustria (associació patronal), el recolzament de l'exèrcit i la complicitat d'una part dels partits liberals.
 8. 8. El nou règim va combinar la centralització i l'autoritarisme ● Centralització Estructuració de l'administració pública de forma que totes o la major part de les funcions són atribuïdes a una organització unitària, anomenada sovint adm inistració ce ntral, amb una restricció correlativa de les funcions atribuïdes a d'altres organitzacions separades d'ordre local o institucional. ● Centralisme Forma d'estructuració político-administrativa de l'estat consistent en la concentració dels centres de decisió del poder en una àrea geogràfica reduïda. ● Autoritarisme Actitud que pretén l'obediència indiscutida. En aquests és demanada l'obediència inqüestionada a un cap. Políticament, l'autoritarisme és característic dels règims antidemocràtics, on el poder és concentrat en un sòl òrgan, no hi ha parlament, manca la llibertat dels subsistemes i l'oposició política és suprimida. ...Característiques i context...
 9. 9. Organitzacións paramilitars Fascio: Mot aplicat a grups polítics o socials tendents a una finalitat comuna i d'acció generalment revolucionària. Els més coneguts són els fasci dei lavoratori (o fasci siciliani), de caràcter socialista i en lluita contra els latifundistes, i els fasci di combattimento. Arditi: Els arditi (valents, atrevits) eren tropes especialitzades, exclusivament utilitzades durant els darrers anys de la primera guerra mundial com a unitats d'assalt. Quan foren desmobilitzats no van trobar el seu lloc a la societat i, sobretot els oficials, es van enquadrar en els fasci italiani di combattimento. Esquadres d'Acció: Squadre d'Azione. Grups paramilitars italians que es van oposar al carrer al moviment obrer i socialista. Camises megres: Eren els militars feixistes italians a partir de 1919.
 10. 10. Simbologia feixista ● Salutació a la romana Salutació pròpia dels romans consistent a estirar el braç dret, amb els dits de la mà ajuntats i el palmell cap avall. Àguila imperial Emblema adoptat pels règims feixistes, com a símbol de fortalesa. Vara Bastó, derivat del bastó de comandament, usat com a insígnia d'autoritat, que porten els alcaldes i els tinents d'alcalde. Vares del lictor Fascio litto iro . Símbol de la unitat, la força, la justícia, fou un dels emblemes que el feixisme italià va prendre de la Roma antiga. Feix Reunió de vares d'un metre i mig de llargada lligades amb una corretja de cuir vermell, de les quals emergia una destral. La destral simbolitzava la justícia, i el feix de vares, la força. Fou reprès com a emblema de la Revolució Francesa, i al s XX, com a símbol del feixisme italià.
 11. 11. Pactes i tractats Tractat de Berlín /Pacte d'Acer: Tractat signat el 22 de maig de 1939 entre Itàlia i Alemanya per temps indefinit. Ultra constituir un mitjà de pressió política contra França, féu pública la identificació entre el feixisme italià i el nacionalsocialisme alemany enfront de les altres potències. Eix Roma-Berlín: Tractat d'amistat signat l'any 1936 entre Itàlia i Alemanya. El mot designa igualment l'aliança de les dues dictadures durant la segona guerra mundial. Eix: Nom amb què es designa el bloc de contendents en la segona guerra mundial format per Alemanya, Itàlia i el Japó. El nom deriva del pacte estipulat entre Alemanya i Itàlia el 1936, anomenat e ix Ro m a-Be rlín. Nom donat a l'aliança entre Alemanya i Itàlia del 1936 al 1943, a la qual s'afegí el Japó el 1940. Pacte Tripartit: Tractat militar signat a Berlín, el 27 de setembre de 1940, per Alemanya, Itàlia i el Japó, en el qual es comprometien a ajudar-se mútuament i crear un "ordre nou", repartint-se les respectives zones d'influència. També s'hi adherien Hongria, Romania i Eslovàquia, i pel març del 1941 Bulgària i Iugoslàvia.
 12. 12. Personatges feixistes principals Balbo, Italo (1896-1940): Militar italià.. Fou ministre de l'aire i cap de l'aviació militar (1929-33). Bottai, Giusseppe (1895-1959): Polític feixista italià. Dirigí el diari "L'Epoca" i la revista "Critica Fascista" i participà, amb funcions de comandament, en la Marxa sobre Roma. Fou partidari del corporativisme, però s'oposà a Mussolini. Ciano, Galeazzo (1903-1944): Polític italià, al 1930 es casà amb Edda, filla de Mussolini, el qual el nomenà sotssecretari d'estat i després ministre de premsa i propaganda. De Bono, Emilio (1866-1944): Militar i polític italià. L'any 1935 s'ocupà de l'alt comissariat de les colònies de l'Àfrica Oriental Italiana i dirigí les operacions d'Etiòpia. Grandi, Dino (1895-1988)* : Polític italià. Participà en la marxa sobre Roma i fou ministre d'afers estrangers (1929-32), de justícia i president de la Camera dei Fasci e delle Corporazioni (1939-43). Membre del Gran Consell feixista. Marinetti, Filippo Tommaso (1876-1944) :Escriptor italià. Inspirador i teoritzador del moviment futurista, en redactà el primer manifest el 1909. Després de la Primera Guerra Mundial s'adherí al feixisme, del qual fou ideòleg i propagandista.
 13. 13. Polítics principals ● Badoglio, Pietro (1871-1956) Militar i polític italià. Fou cap d'estat major, governador de Líbia (1928-33), i fou virrei d'Etiòpia. El 1940 fou nomenat comandant en cap dels exèrcits italians. – Facta, Luigi (1861- 1930) Polític italià. Fou diputat entre 1892 i 1923 i el 26 de febrer de 1922 va rellevar Giolitti com a president del govern italià, fins a l'octubre d'aquell mateix, quan fou substituït per Mussolini. – Matteotti, Giacomo (1885- 1924) Polític italià. Diputat des del 1919 i secretari del partit socialista (1924), fou un dels caps de l'oposició parlamentària a Mussolini.
 14. 14. Enemics Jueus Gitanos Negres Homosexuals
 15. 15. ● Sergio Martínez ● Dima Girnet ● Antonio Álvarez Fi

×