Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Το αλφαβητάρι της Θεσσαλονίκης

Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης

  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Το αλφαβητάρι της Θεσσαλονίκης

  1. 1. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ1 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΚΙΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15
  2. 2. ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Άγιε Δημήτρη καβαλάρη, προστάτευε τη Σαλονίκη! Βλατάδων η μονή, στην κορυφή της πόλης. Γαλέριου αψίδα η γνωστή Καμάρα. Δ.Ε.Θ. κάθε Σεπτέμβρη, μην τη λησμονήσεις! Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ το φρούριο στην Άνω Πόλη. Ζέιτενλικ, η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας. Ηλία Προφήτου ο ναός,σταυροειδής εγγεγραμμένος με περίτεχνο τρούλο. Θερμαϊκού νύμφη, αλλιώς η Θεσσαλονίκη. Ιμαρέτ Αλατζά, ένα ξεχασμένο αλλά αξιόλογο μνημείο. Καραμπουρνάκι με το καραβάκι, η θέα μοναδική. Λευκός Πύργος, μοναδικός και σε όλους γνωστός. Μέγας Αλέξανδρος, της Μακεδονίας στρατηλάτης.
  3. 3. ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Ξεχωριστό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού! Όσιος Δαυίδ, ναός με ένα σπάνιας ομορφιάς μοναδικό ψηφιδωτό. Πλατεία Αριστοτέλους, το στολίδι της Θεσσαλονίκης. Ρωμαϊκή Αρχαία Αγορά με ξεχωριστή ομορφιά. Σκεπαστή αγορά με υφάσματα πολλά, το Μπεζεστένι. Τείχη βυζαντινά έχει η Θεσσαλονίκη. Υπέροχο το Κ.Θ.Β.Ε. με παραστάσεις μοναδικές. Φράγμα Θέρμης, για έναν περίπατο στην εξοχή. Χαμάμ Μπέη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους. Ψηφιδωτά πολλά σε μνημεία βυζαντινά. Ωραία που είσαι Θεσσαλονίκη, σε αγαπώ!,
  4. 4. Ομάδα Αρχιτεκτόνων Φωτεινή, Εβελίνα, Δήμητρα, Χρήστος ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 9.30 πμ: Άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναυαρίνου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου σώζονται τα ερείπια σημαντικών κτισμάτων, με διαφορετική χρήση το καθένα, τα οποία ανήκουν στο ανάκτορο του Γαλερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 4ου μ. Χ αιώνα και ολοκληρώθηκε σταδιακά. Πρόκειται για επίσημη κατοικία, στην οποία φιλοξενούνταν ο αυτοκράτορας και η αυλή του, όταν διέμενε προσωρινά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Η αυτοκρατορική κατοικία περιλάμβανε διάφορα οικοδομήματα. Μεταξύ αυτών είναι η Ροτόντα, το τόξο του Γαλερίου (Καμάρα), η αψιδωτή αίθουσα στην οδό Δ.Γούναρη και ο Ιππόδρομος. 11.30 πμ: Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε το 42 π.Χ.-138 μ.Χ.Στην αγορά γινόταν εμπορικές συναλλαγές, συνήθως στον κεντρικό αύλιο χώρο της πόλης. Ήταν ένας ανοικτός χώρος, στον οποίο συναθροίζονταν οι άρρενες κάτοικοι της πόλης. 13.30 πμ: Φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στα Λαδάδικα, μια όμορφη ιστορική περιοχή, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για πεζούς 16.30 μ,μ: Βόλτα στη Θεσσαλονίκη με το ανοιχτό λεωφορείο. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!!!
  5. 5. Ομάδα Αρχαιολόγων Δημήτρης, Παναγιώτα, Αλεξάνδρα, Κωνσταντίνος, Ιωάννα Β Υ ΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : 9.30 πμ:Επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το Μουσείο του Βυζαντινού Πολιτισμού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πλούσια συλλογή πολύτιμων εικόνων. Υπάρχουν μοναδικές ταφικές κατασκευές, πολύτιμα ευαγγέλια, λειτουργικά σκεύη, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των χριστιανών. 11.30 πμ: Παναγία Χαλκέων : Στο σημερινό κέντρο, στην πλατεία Αριστοτέλους, βρίσκεται ο υπέροχος,1000 χρόνων σχεδόν βυζαντινός ναός της Παναγίας,προστάτιδα των χαλκουργών. 12.30 μμ: Αγία Σοφία : Χτίστηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, στις αρχές του 8ου αι. Τα ψηφιδωτά είναι ίσως του 8ου-12ου αι. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό του τρούλλου: Η Ανάληψη του Κυρίου, του 9ου αι. Στο νότιο τοίχο υπάρχουν αγιογραφίες του 11ου αι. με μοναχούς και τοπικούς αγίους. 13.30 μμ: Μονή Βλατάδων : Στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης βρίσκεται η μονή Βλατάδων. Ιδρύθηκε τον 14ο αι στη θέση όπου ο Απόστολος Παύλος κύρηξε το ευαγγέλιο. 14.30 μμ: Φαγητό σε ταβερνάκια της Άνω Πόλης με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο. 17.30 μμ: Περίπατος στα σοκάκια της Άνω Πόλης και τα κάστρα. Καλώς ήρθατε στην πόλη μας!!!
  6. 6. ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΓΡΑΦΩΝ Ζωή, Γιώργος, Χαρά, Γεωργία, Φλώρα ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 9.30πμ:Μπέη Χαμάμ:Στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται το Μπέη Χαμάμ, γνωστό και σαν "λουτρά Παράδεισος". Είναι το πιο παλιό και πιο μεγάλο διατηρημένο οθωμανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β΄. 10.30 πμ:Το Χαμζά Μπέη τζαμί : Χτίστηκε το 1467/8 από την κόρη του στρατιωτικού αξιωματούχου Χαμζά Μπέη και επεκτάθηκε πριν από το 1592, όταν αυξήθηκε ο μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλης. Η εξωτερική εμφάνιση αλλιώθηκε με τη στέγαση του κινηματογράφου Αλκαζάρ και καταστημάτων στο μνημείο αυτό. 11.30 πμ Επίσκεψη στο Μπεζεστένι: Ένα απ΄τα πιο γνωστά μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Η αγορά Μπεζεστένι χτίστηκε τον 15ο αι για να στεγάσει τα πολυτελή προïόντα των υφασματοπωλών και χρυσοχόων. 13.00 μμ: Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο. Χτίστηκε γύρω στο 1430 και ήταν μέρος της οχύρωσης της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε απ΄τους Οθωμανούς σαν φυλακή. Ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μ. Με εντυπωσιακό τρόπο ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία της πόλης. 14,30 μμ: Φαγητό σε ουζάδικο της παραλίας. 17,30μμ: Βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και γνωριμία με την πόλη. Καλή διαμονή στην πόλη μας!!!
  7. 7. Ομάδα Ιστορικών Σίμος, Ορφέας, Υβόνη, Μαρία, Αθηνά Σύγχρονος περίπατος 9.30πμ:Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΜΚΘ),το μόνο μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 11.30 πμ:Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Το μουσείο ιδρύθηκε το 1997. Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις τόσο από την μόνιμη συλλογή όσο και άλλες περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. 13.00 μμ:Επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS),το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 16.00 μμ:Φαγητό σε ταβέρνα στην Νέα Παραλία της πόλης με θέα τη θάλασσα. 19.00 μμ: Επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ένα σύγχρονο,διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις. Ευχόμαστε να σας ξαναδούμε στην πόλη μας!!!

×