Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Antropologia i ús de substàncies psicoactives en
condicions de risc.
Elaborant materials audiovisuals basats en metodologi...
INTERVENCIONS SALUT COL·LECTIVA
OBJECTIU ESPECÍFIC: ELS COL·LECTIUS. Els grups socials en contraposició al individu
propi ...
Ja en el 1979 (Stasz) o en el 1982 (Dabbs), proposaven les eines
audiovisuals com a instruments de investigació de difusió...
Harris (1981: 553) afirma que «el nucli de l'antropologia aplicada consisteix en
investigacions encarregades per organitza...
Tasques en intervenció SALUT COL · LECTIVA:
Definir, organitzar, avaluar gran nombre d'activitats relacionades amb la "com...
Investigació
Acció
Participativa
Anàlisi
Material1
Investigació
Acció
Participativa
Anàlisi
Material
2
Investigació
Acció
Participativa
Anàlisi
Material
3
Investigació
Acció
Participativa
Anàlisi
Material
4
• Empoderament
i investigació
des del
paradigma de
Reducció de
Danys
“...
Antropologia aplicada_documentals_reducció de danys_ antoniu l lort
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Antropologia aplicada_documentals_reducció de danys_ antoniu l lort

1.077 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Antropologia aplicada_documentals_reducció de danys_ antoniu l lort

 1. 1. Antropologia i ús de substàncies psicoactives en condicions de risc. Elaborant materials audiovisuals basats en metodologies qualitatives i en el treball de camp com a punt de partida. Drugstore 2008 Cocaína Monogràfic Satèl·lit 2009 Cocaína Monogràfic Riscos No 2009 Prevenció HEP-VIH Sortim? Oci Nocturn 2010 WAAW Activisme usuaris 2011 Drogues i Gènere 2013 Salut col·lectiva 2013 www.infodroguesreus.com/videos
 2. 2. INTERVENCIONS SALUT COL·LECTIVA OBJECTIU ESPECÍFIC: ELS COL·LECTIUS. Els grups socials en contraposició al individu propi del pensament biomèdic o agregats estadísitcs de la epidemiologia estudiats com a unitats propies. O sigui, el col·lectiu entès com el món de les relacions socials, ideològiques, culturals i dels grups socials. (Abrantes, R; Almeida, C: 2002). Per a entendre millor els “actes” de RD dels individus fa falta conèixer i comprendre millor les relacions socials que succeeixen al voltant del risc i de la vulnerabilitat: És a dir els riscs que amenacen la identitat social i les relacions socials existents o potencials. Per intentar transmetre i arribar al màxim de persones possibles, cal traduïr a un llenguatge accessible el que la ciència social assoleix com a indispensable per a la intervenció efectiva i basada en la reflexió de la complexitat.
 3. 3. Ja en el 1979 (Stasz) o en el 1982 (Dabbs), proposaven les eines audiovisuals com a instruments de investigació de difusió creixent en l’ambit de les ciències socials. En els últims anys, ja que les tecnologies digitals visuals s’han tornat més assequibles i fàcils d’usar, els mètodes d’investigació-acció-participativa (PAR), com el Photovoice (Wang y Burris 1997) i el vídeo participatiu (Crocker, 2003), s’han fet populars entre els etnògrafs, inclús en antropologia mèdica. Al posar càmares en mans dels participants de les comunitats locals i els grups marginats, ambdos mètodes permeten la producció de dades visuales de gran valor i narratives que es guien pel coneixement del participant, preocupacions i prioritats (Gubrium y Harper 2009). Photovoice i video participatiu, ofereixen diferents possibilitats i reptes que han de ser considerats en el disseny de la investigació. (Joana Roque de Pinho (Centro de Administración de Políticas Públicas, Instituto Superior de Ciencias Sociais e Políticas, Lisbon, Portugal).
 4. 4. Harris (1981: 553) afirma que «el nucli de l'antropologia aplicada consisteix en investigacions encarregades per organitzacions públiques o privades amb l'esperança d'aconseguir fins pràctiques que li interessen. (...) La marca distintiva de l'antropologia aplicada és la intervenció en investigacions destinades a aconseguir un resultat pràctic particular ». Segons es pot observar, la relació binària entre pràctic-tèòric és indissoluble gairebé per definició. Per Foster (1974: 88-89) l'antropologia aplicada és el nom que habitualment els antropòlegs utilitzen per descriure les seves activitats professionals en programes que tenen com a objectius principals, abans de desenvolupar una teoria social i cultural, aconseguir canvis del comportament humà que, es creu, mitigaran els problemes socials, econòmics i tecnològics contemporanis. Proposar i desenvolupar estudis que permetin definir i caracteritzar aspectes clínics i socioculturals dels conjunts socials, per tal de generar un coneixement que pugui transferir posteriorment a les polítiques sanitàries, la pràctica mèdica, els subjectes i al conjunt de les intervencions en salut. (Goldberg, 2010). Relacional, entendiendo que la dimensión relacional de la salud se fundamenta en la sinergia no sólo de factores, sino en la sinergia de matices y contextos de dichos factores, intentando superar la aparente antinomia entre individuo y sociedad, como también la de naturaleza/cultura (Martinez, 2006).
 5. 5. Tasques en intervenció SALUT COL · LECTIVA: Definir, organitzar, avaluar gran nombre d'activitats relacionades amb la "comunitat" xarxa d'acció: Coordinar-per concentrar els esforços de participació d'un equip i els pacients (usuaris) a la comunitat. Representar el Programa, projecte, dispositiu davant instàncies de la comunitat. Establir relacions amb els líders comunitaris. Desenvolupar activitats educatives i de formació específiques adreçades a la comunitat. Desenvolupar i promoure estratègies per implementar un pla de relacions adaptat a les necessitats dels nostres projectes. Especialització en l’estudi i intervenció en el camp de la marginació, diferència de gènere, pobresa, alcoholisme... Actuar com a mediador (cultural broker), portaveu, defensor o expert dels grups socials en les seves relacions amb les institucions. Investigar i desenvolupar programes de participació-acció.
 6. 6. Investigació Acció Participativa Anàlisi Material1
 7. 7. Investigació Acció Participativa Anàlisi Material 2
 8. 8. Investigació Acció Participativa Anàlisi Material 3
 9. 9. Investigació Acció Participativa Anàlisi Material 4 • Empoderament i investigació des del paradigma de Reducció de Danys “EL TALLER DE DONES”

×