Publicidad
3ο Workshop: Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης
3ο Workshop: Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης
3ο Workshop: Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης
Próximo SlideShare
2ο Workshop: Αντιμετώπιση Οργανωσιακών Αλλαγών2ο Workshop: Αντιμετώπιση Οργανωσιακών Αλλαγών
Cargando en ... 3
1 de 3
Publicidad

Más contenido relacionado

Destacado(20)

Publicidad

Similar a 3ο Workshop: Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης(20)

Más de Ioannis Nikolaou(20)

Publicidad

3ο Workshop: Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης

  1. 7o Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 6/12/2014 Workshop 3 Προσέλκυση και Επιλογή σε Περιόδους Κρίσης Ιωάννης Νικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, ΟΠΑ Πέτρος Μίχος, Principal, Talent Acquisition Consulting, Deloitte
  2. Ερώτηση 1: Πως έχουν επηρεάσει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας τις πολιτικές προσέλκυσης κι επιλογής προσωπικού των επιχειρήσεων?  Οι πολιτικές προσέλκυσης δεν έχουν αλλάξει, οι εργαζόμενοι έχουν μικρή διαπραγματευτική δύναμη και δεν μπορούν να επιλέγουν τις θέσεις.  Οι επιχειρήσεις θέτουν υψηλές απαιτήσεις κάτι που καθιστά ευκολότερη την απόρριψη βιογραφικών και διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού.  Ακόμα, έχουν στη διάθεση τους μια μεγάλη δεξαμενή από υποψηφίους (Pool of applicants), αποφεύγουν να δημοσιεύσουν αγγελία , όμως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν το κατάλληλο άτομο.  Ωστόσο, προκύπτει το θέμα της διαχείρισης του μεγάλου όγκου των βιογραφικών, για αυτό το λόγο πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν την εξωτερική ανάθεση (Outsourcing).  Οι εταιρείες δεν έδιναν και δεν δίνουν Feedback για την μη επιλογή του υποψήφιου , αλλά αποστέλλουν ένα απλό ενημερωτικό μήνυμα, κάτι που μπορεί να «χαλάσει» την εικόνα της εταιρείας. Ερώτηση 2: Σε τι βαθμό οι διεθνείς πρακτικές/έρευνες/benchmarking επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις διαδικασίες προσέλκυσης κι επιλογής προσωπικού?  Οι μεγάλες πολυεθνικές χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές επειδή απλά μιμούνται άλλες εταιρείες που το κάνουν , ενώ μπορεί να μην το χρειάζονται πραγματικά (π.χ. στην χρήση ψυχομετρικών τεστ).  Διαφορές υπάρχουν ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία, κουλτούρα, το είδος του προϊόντος, το κόστος και τις κοινές πρακτικές.  Η μητρική εταιρεία καθορίζει το βαθμό ευελιξίας των θυγατρικών σε θέματα προσέλκυσης κι επιλογής.  Πολλές πρακτικές(πχ ψυχομετρικά τεστ) δεν είναι σταθμισμένες κι δεν ταιριάζουν στα ελληνικά πρότυπα.  Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο για να έχουν αντίκρισμα.
  3. Ερώτηση 3: Σε τι βαθμό σας προβληματίζουν θέματα ηθικής και δεοντολογίας στη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κατά τις διαδικασίες προσέλκυσης κι επιλογής?  Λεπτή ισορροπία: Ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –Παν μέτρον άριστον: εργαλεία ή Όπλα ?  Σχετίζεται με την κουλτούρα της εκάστοτε εταιρείας γιατί κάποιες εταιρείες επιλέγουν να μην τα χρησιμοποιούν.  Επαγγελματική Χρήση (Linkedin ) Vs Προσωπική Χρήση ( Facebook): Προβληματισμός αν κάποιος επαγγελματίας- Επιστήμονας κάποιας ηλικίας δεν έχει προφίλ στο Linkedin.  Κλείδωμα αρχείων του Facebook που δεν επιθυμείτε η δημόσια προβολή.  Κακό προφίλ, ή παντελής έλλειψη προφίλ στο Linkedin μπορεί να σου στερήσει την ευκαιρία για εργασία. Ερώτηση 4: Σε τι βαθμό σας προβληματίζει η εικόνα που δίνεται ως επιχείρηση προς τα έξω μέσα από τις διαδικασίες προσέλκυσης κι επιλογής προσωπικού? Προσπαθείτε να διαχειριστείτε με κάποιο τρόπο αυτή την εικόνα?  Social Media Policy: πολιτική που θα ακολουθήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες όσον αφορά την πολιτική προσέλκυσης.  Ο πρώτος που παίρνει «συνέντευξη « από την εταιρεία είναι ο ίδιος ο υποψήφιος που διαβάζει την αγγελία για τη θέση εργασίας.  Συνεντευκτές είναι η «βιτρίνα» της εταιρείας και μπορούν να «φτιάξουν ή να χαλάσουν την εικόνα της εταιρείας», πχ στις Ημέρες Καρίερας που διοργανώνονται από τα Πανεπιστήμια δίνεται μια πρώτη εντύπωση προς τους υποψήφιους.  Πρακτικές προβολής και προώθησης της πρακτικής άσκησης για τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας της και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης για τη δημιουργία θετικής στάσης προς αυτήν.
Publicidad