Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
PROJEKT
Tema: Kulturen Shqiptare
PUNOI:INIS BIRO
PRANOI:RAJMONDO LLANAJ
 Kultura Shqiptare:Jam I vecante se jam Shqiptare.
 Histori te shkurter per kulturen shqiptare.
 Informacione per gjuhe...
shqiptare ma ploteson kuptimin e jetes.Mendoj se
krenaria jonë shqiptare ka shumë burime. Një nga
këto është se kemi një v...
Pas 28 Nëntorit 1912,shqiptarët e Shqipërisë ishin të lirë ta përdorin këtë
simbolkombëtar, por e njëjta nuk vlente për sh...
përcaktohet si një përçim tejnatyror i ndare e i koduar dhe i
trashëguar në brendësinë e një bashkësie shoqërore. Nevoja f...
MENYRA E JETESES
Të dhënat për mënyrën e jetesës në shek. XII-XV janë mjaft të kufizuara.
Ato vijnë kryesisht nga gërmimet...
Vjetërsia e vendbanimeve dhe vendndodhja e tyre dëshmohet me një varg
qendrash të banuara, të njohura që në antikitet, të ...
Mikpritja dhe bujaria jane nje vlere e vecante e Kultures shqiptare.Dera e
shqiptarit ka qene gjithmone e hapur dhe cdokus...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Projekt

  • Inicia sesión para ver los comentarios

Projekt

  1. 1. PROJEKT Tema: Kulturen Shqiptare PUNOI:INIS BIRO PRANOI:RAJMONDO LLANAJ
  2. 2.  Kultura Shqiptare:Jam I vecante se jam Shqiptare.  Histori te shkurter per kulturen shqiptare.  Informacione per gjuhen,fene,menyren e jeteses,artin.  Informacione per te vecantat e kultures shqiptare. JAM I VECANTE SE JAM SHQIPTARE Jam krenar qe jam shqiptare.Cdo vend ka karakteristikat e veta,dhe secili eshte krenar per vendin e tij.Secili mban gjurme te vecantat nga vendi ku kane lindur dhe rritur.Per mua te qenurit
  3. 3. shqiptare ma ploteson kuptimin e jetes.Mendoj se krenaria jonë shqiptare ka shumë burime. Një nga këto është se kemi një vend të bukur. Të jesh krenar për origjinën tënde, nuk do të thotë që të jesh i përsosure.Vendi yne eshte nje vend I vecante ku njerezit nuk kane dallime feta Histori te shkurter per kulturen shqiptare Flamuri shqiptar - shqiponja dykrerëshe e zezë në sfondin e kuq - është simbolimë sublim i shprehjes së identitetit të shqiptarëve, kudo që jetojnë ata. Ky flamur ka mbajtur gjallë qenësinë shqiptare në rezistencënkundër pushtuesve të huaj, sidomos gjatë shekullit XX. Flamuri është dëshmie besnikërisë ndaj atdheut dhe ndaj kombit. Prandaj, përderisanë pothuaj të gjitha shtetet e botës presidentibetohetmbi Biblën apo Kuranin, në Shqipëri betimi i tillë bëhet para flamurit.
  4. 4. Pas 28 Nëntorit 1912,shqiptarët e Shqipërisë ishin të lirë ta përdorin këtë simbolkombëtar, por e njëjta nuk vlente për shqiptarët e Kosovës.Ishte pikërisht ky mohim që cenonte më së shumti përkatësinë e tyre etnike, por edhe që përforconte bindjet patriotike dhe ndjesinë për rezistencë ndaj pushtetit jugosllav. Historia e përdorimittë flamurit shqiptar në ish-Jugosllavi ndryshonte varësisht nga klima politike: herë lejohej përdorimi, e herë ndalohej - si u tekej serbëve që s’na bënin hesap. Pas Luftës së Dytë Botërore, me mbetjen sërish të padrejtë të Kosovës në ish-Jugosllavi, në heshtje dhe pa asnjë vendim u ndalua përdorimii tij. Madje, shumë shqiptarë u dënuan me burg të rëndë, vetëm pse atyre u është gjetur ky flamur. INFORMACIONE PER GJUHEN,FENE,MENYREN E JETESES,ARTIN FEJA Feja është marrëdhënia që vendoset mes një personi dhe një apo më shumë hyjnish ose fuqish mbinatyrore, pa pasur nevojë te vertetohet logjikisht nëse keto te fundit ekzistojne, dhe mes njerëzve që ushtrojnë të njëjtin kult; me fjalë të tjera mund të
  5. 5. përcaktohet si një përçim tejnatyror i ndare e i koduar dhe i trashëguar në brendësinë e një bashkësie shoqërore. Nevoja fetare është e pranishme në çdo kulture në trajta të dukshme nga rite që kanë një vlerë shoqërore e munden pak a shumë të kenë një përmbajtje etike udhëheqja esjelljes së brendshme dhe filozofike ARTI Arti është proces apo produkt i rregullimit të qëllimtë të elementeve simbolike për të tërhequr vëmendjen e shqisave apoemocioneve. Arti përfshinë një gamë të gjerë të aktiviteteve, krijimeve, dhe mënyra të shprehjes njerëzore, përfshirë muzikën,literaturën, filmin, skulpturën dhe pikturën. Kuptimin dhe domethënien e artit studion estetika.
  6. 6. MENYRA E JETESES Të dhënat për mënyrën e jetesës në shek. XII-XV janë mjaft të kufizuara. Ato vijnë kryesisht nga gërmimet e pakta arkeologjike të kësaj periudhe, nga ato pak monumente të ruajtura, si dhe nga dokumentacioni i shkruar i kancelarive mesjetare.
  7. 7. Vjetërsia e vendbanimeve dhe vendndodhja e tyre dëshmohet me një varg qendrash të banuara, të njohura që në antikitet, të cilat e vazhdojnë jetën e tyre edhe në mesjetë. Edhe regjistrimet osmane të shek. XV-XVI flasin për një numër të madh fshatrash, vendin ku ndodheshin dhe madhësinë e përafërt të secilit. Shumica e vendbanimeve gjendeshin në zonat kodrinore, në shpatet e maleve a rrëzë tyre dhe përgjatë luginave të lumenjve. Sipas arkeologëve të kësaj periudhe, në Shqipëri njihen rreth 70 kështjella që nga mesjeta e hershme deri në pushtimin osman. Ato gjenden kryesisht nëpër luginat e lumenjve kryesorë, si Drini, Shkumbini, Osumi, Devolli, Vjosa dhe lehtësonin lidhjet e viseve të brendshme me vijat e mëdha të komunikacionit, pra edhe lidhjet ekonomike e shoqërore të kohës. Disa prej tyre kanë qenë kështjella të trashëguara nga antikiteti, të ngritura kryesisht në vende kodrinore, në bregdet ose afër tij, me sipërfaqe disi të mëdha, brenda mureve të tyre të trasha. Të tjerat ishin kështjella të lindura rishtas në afërsi të burimeve të ujit ose buzë lumenjve në pika zotëruese prej ku mund të kontrollohej i gjithë territori. INFORMACIONE PER TE VECANTAT E KULTURES SHQIPTARE Nje tipar shume I vecante I kultures shqiptare eshte bashkejetesa e shume feve te ndryshme.Ne kulturen shqiptare kane bashkejetuar ne shekuj besimtare te fese myslimane,katolike,ortodokse,bektashiane etj.Ne ndryshe nga shume vende te tjera ku konfliktet fetare jane nga me te ashprat. Tradicionalisht shqiptaret jane shquar per ate qe njihet si ”besa e shqiptarit”.Mbatja e fjales se dhene ka qene nga istintucionet e tyre me te forta.Per kete tregon edhe nje nga fjalet e urta “Besa e shqiptarit si purteka e arit”.
  8. 8. Mikpritja dhe bujaria jane nje vlere e vecante e Kultures shqiptare.Dera e shqiptarit ka qene gjithmone e hapur dhe cdokush qe kapercente pragun e saj, nderohej si mik I familjes.

×