Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Christmas show

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Christmas show2
Christmas show2
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 28 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (19)

A los espectadores también les gustó (11)

Anuncio

Similares a Christmas show (20)

Anuncio

Christmas show

 1. 1. Рождество Христово
 2. 2. Рождество Христово
 3. 3. Рождество Христово
 4. 4. Рождество Христово Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки изчислява, че Иисус Христос се родил на 754 г. от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.
 5. 5. Бъдни вечер Наричат този празник още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. Тогава свършват Коледни пости, започнали на 15 Във всички Коледни ноември на християнски народи има Заговезни. три общи елемента на коледното празнуване: Бъдника, коледната елха и коледни подаръци
 6. 6. Бъдни вечер На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове.
 7. 7. Коледа по света В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете.
 8. 8. Коледа по света В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските.
 9. 9. Коледа по света В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските. В Армения, която е първата страна официално възприела Християнството, Бъдни Вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни Вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден - на 6 януари по Юлианския календар.
 10. 10. Дядо Коледа Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай
 11. 11. Дядо Коледа Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай
 12. 12. Дядо Коледа Българската традиция В българската литература преди социалистическия режим (преди 1944 г.) се срещат както названието „дядо Коледа“, така и „дядо Мраз“. По време на социалистическия режим (1944 - 1989 г.) дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Дядото посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След падането на режима се появява отново името „дядо Коледа“ и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.
 13. 13. Дядо Коледа Българската традиция В българската литература преди социалистическия режим (преди 1944 г.) се срещат както названието „дядо Коледа“, така и „дядо Мраз“. По време на социалистическия режим (1944 - 1989 г.) дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Дядото посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След падането на режима се появява отново името „дядо Коледа“ и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.
 14. 14. Дядо Коледа
 15. 15. Дядо Коледа Произход
 16. 16. Дядо Коледа Произход Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.
 17. 17. Дядо Коледа Произход Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.
 18. 18. Дядо Коледа
 19. 19. Дядо Коледа Легенди, свързани с дядо Коледа
 20. 20. Дядо Коледа Легенди, свързани с дядо Коледа Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Ком ета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.
 21. 21. Дядо Коледа Легенди, свързани с дядо Коледа Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Ком ета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.
 22. 22. В коледната нощ
 23. 23. В коледната нощ В нощта на Коледа земята е по-премръзнала и скована от всяка друга декемврийска нощ. Студът, в разцвета на могъществото и силите си, обикаля и прониква навсякъде. И макар и невидим като призрак, той се усеща от всички. Този красив коледен пейзаж навява тъга и самота. Усеща се липсата на лястовиците, които през другите сезони весело чуруликат, кацнали на дърветата, и изпълват въздуха със своите песни. Единствено врабецът е тук, сгушен някъде и премръзващ от студ. Чака трошица от коледната погача. И все пак тази коледна нощ е обичана от всички. Автор: Беланога
 24. 24. В коледната нощ В нощта на Коледа земята е по-премръзнала и скована от всяка друга декемврийска нощ. Студът, в разцвета на могъществото и силите си, обикаля и прониква навсякъде. И макар и невидим като призрак, той се усеща от всички. Този красив коледен пейзаж навява тъга и самота. Усеща се липсата на лястовиците, които през другите сезони весело чуруликат, кацнали на дърветата, и изпълват въздуха със своите песни. Единствено врабецът е тук, сгушен някъде и премръзващ от студ. Чака трошица от коледната погача. И все пак тази коледна нощ е обичана от всички. Автор: Беланога
 25. 25. Желая и на вас,
 26. 26. Желая и на вас, Весели празници!
 27. 27. Желая и на вас, Весели празници!

×