Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Toimeentulojalasten
mielenterveys
Jaana Wessman (LL, FT, lspy eval), 24.4.2016
Paljonontutkittu
Esim Reiss (et al) 2013 katsausartikkeli: 55 tutkimusta, 52:
ssa selvä yhteys alemman sosiaaliluokan ja l...
Kiistatontaon,että
Heikosti toimeentulevien perheiden lapsilla on enemmän
mielenterveyden häiriöitä.
Perheen tulotaso vaik...
Tarkemminottaenvaikuttaasiltä,että
Erityisesti äidin kokemat taloudelliset vaikeudet lapsen
varhaisvuosina ovat suuri risk...
Milleköyhyysaltistaa?
Voimakkaimmat yhteydet masennukseen, ahdistuneisuuteen ja
käytöhäiriöihin. Jotain näyttöä myös ADHD:...
Pitkäaikaisseurantatutkimuksistatiedetään,että
Mitä pitempään köyhyys jatkuu, sitä suurempi riski sairastua
on. (Annos-vas...
Ongelmatkasaantuvat!
Köyhyys on riski yksinäänkin, vaikka lapsella muuten kaikki
olisi hyvin.
Köyhyyden jatkuessa kuitenki...
Syitäjaseurauksia
Köyhyys
Lapsen
mielenterveyden
ongelmat
Vanhemman
mielenterveyden
ongelmat
Vanhemman
stressi
Huonot
kasv...
Suomessa
Köyhissä perheissä elävien lasten määrä on
kolminkertaistunut vuodesta 1995.
Lapsiperheiden osuus alimmasta tulol...
Mikäsuojaalapsia?
Köyhyyden väliaikaisuus.
Aikuisten mielenterveyspalvelujen hyvä saatavuus.
Pienet tuloerot.
Vanhempien s...
Takehomemessages
Tuloerojen kasvaminen ja lapsiperheköyhyyden lisääntyminen
lisää lasten käytösongelmia, masentuneisuutta ...
Kirjallisuutta
Reiss, F. Socioeconomic inequalities and mental health
problems in children and adolescents: A systematic r...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Toimeentulon vaikutus lasten mielenterveyteen

1.968 visualizaciones

Publicado el

Köyhyys on yksi parhaiten osoitettuja riskitekijöitä lasten mieltenterveyden häiriöille. Suurten tuloerojen maissa köyhyyden vaikutus on vieläkin voimakkaampi. Perheen toimeentulon parantuessa riski pienenee ja jo aiheutuneet ongelmat korjaantuvat nopeammin. Lasten psyykkistä sairastavuutta voidaan vähentää sosiaalipoliittisin päätöksin.

Publicado en: Salud y medicina
 • Sé el primero en comentar

Toimeentulon vaikutus lasten mielenterveyteen

 1. 1. Toimeentulojalasten mielenterveys Jaana Wessman (LL, FT, lspy eval), 24.4.2016
 2. 2. Paljonontutkittu Esim Reiss (et al) 2013 katsausartikkeli: 55 tutkimusta, 52: ssa selvä yhteys alemman sosiaaliluokan ja lapsen heikomman mielenterveyden välillä. Yhdessäkään tutkimuksessa köyhyys tai alempi sosiaaliluokka ei parantanut hyvinvointia.
 3. 3. Kiistatontaon,että Heikosti toimeentulevien perheiden lapsilla on enemmän mielenterveyden häiriöitä. Perheen tulotaso vaikuttaa lasten mielenterveyteen vielä enemmän kuin vanhemman työttömyys tai koulutustaso. Matalissa sosiaaliluokissa lapsilla on jopa kolminkertainen riski sairastua mielenterveyden häiriöihin verrattuna ylempiin luokkiin.
 4. 4. Tarkemminottaenvaikuttaasiltä,että Erityisesti äidin kokemat taloudelliset vaikeudet lapsen varhaisvuosina ovat suuri riski. Vanhempien korkea koulutustaso lyhentää ongelmien kestoa jonkin verran, mutta ei poista köyhyyden vaikutuksia. Vanhempien köyhyys vaikuttaa voimakkaammin pieniin lapsiin kuin nuoriin (sic!). Vaikutuksella ei ole sukupuolieroja. Maiden välillä on tässä huomattavia eroja siten, että mitä suuremmat tuloerot, sitä suurempi vaikutus.
 5. 5. Milleköyhyysaltistaa? Voimakkaimmat yhteydet masennukseen, ahdistuneisuuteen ja käytöhäiriöihin. Jotain näyttöä myös ADHD:n yhteydestä. Runsasta alueellista vaihtelua tuloksissa (kulttuuririippuvainen ilmiasu?). Useamman kuin yhden häiriön samanaikaiselle esiintyvyydelle, “tilanteen komplisoitumiselle”. Alakouluiässä ei kiusaamiselle sinänsä, mutta kylläkin kiusaamisen pitkittymiselle (sekä uhrina että tekijänä).
 6. 6. Pitkäaikaisseurantatutkimuksistatiedetään,että Mitä pitempään köyhyys jatkuu, sitä suurempi riski sairastua on. (Annos-vaste!) Köyhyyden jatkuessa häiriön paranemisen todennäköisyys on pienempi kuin hyvin toimeentulevilla, myös lapsilla jotka saavat hoitoa. Köyhän perheen toimeentulon parantuessa riski sairastua pitenee ja jo syntyneet ongelmat paranevat nopeammin.
 7. 7. Ongelmatkasaantuvat! Köyhyys on riski yksinäänkin, vaikka lapsella muuten kaikki olisi hyvin. Köyhyyden jatkuessa kuitenkin se aiheuttaa seikkoja, jotka myös ovat riskitekijöitä. Taloudelliset vaikeudet lisäävät muun muassa: ● Vanhempien mielenterveysongelmia, päihteiden käyttöä ja väkivaltaisuutta ● Avioeroja ● Vanhemmuustaitojen puutteita ● Ulkopuolisuutta kaveriporukoista
 8. 8. Syitäjaseurauksia Köyhyys Lapsen mielenterveyden ongelmat Vanhemman mielenterveyden ongelmat Vanhemman stressi Huonot kasvatustavat Ulkopuolisuuden kokemus Yksinhuoltajuus
 9. 9. Suomessa Köyhissä perheissä elävien lasten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1995. Lapsiperheiden osuus alimmasta tuloluokasta on kasvanut. Lapsiperheköyhyys on yleisintä perheissä, joissa lapset ovat pieniä. Lapsiperheiden köyhyyttä lisäävät eniten työttömyys ja sosiaaliturvan ostovoiman jälkeenjääneisyys.
 10. 10. Mikäsuojaalapsia? Köyhyyden väliaikaisuus. Aikuisten mielenterveyspalvelujen hyvä saatavuus. Pienet tuloerot. Vanhempien stressitasojen laskeminen. Tasa-arvoisuuden kokemus koulussa / harrastuksissa. Kokemus lämpimistä perhesuhteista.
 11. 11. Takehomemessages Tuloerojen kasvaminen ja lapsiperheköyhyyden lisääntyminen lisää lasten käytösongelmia, masentuneisuutta ja muuta pahoinvointia. (Toisin kuin esimerkiksi kännyköiden tai tietokonepelien käyttö.) Lapsiperheköyhyyden vähentäminen on yksi tehokkaimmista tunnetuista keinoista ennaltaehkäistä lasten psyykkistä sairstavuutta.
 12. 12. Kirjallisuutta Reiss, F. Socioeconomic inequalities and mental health problems in children and adolescents: A systematic review. Social Science & Medicine 90 (2013) 24-31. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Lapsiköyhyys on Suomessa kasvussa. Stop Köyhyys -hanke, 2010.

×