INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I
EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX
1. Digues quins pro...
INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I
EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX
5. Respon aquestes ...
INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I
EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX
– Va obstaculitzar ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

EXERCICIS CORREGITS DEL TEMA 05. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL S. XIX

1.070 visualizaciones

Publicado el

Us deixo els exercicis corregits del T05. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL S. XIX.

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
1.070
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
239
Acciones
Compartido
0
Descargas
5
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

EXERCICIS CORREGITS DEL TEMA 05. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL S. XIX

  1. 1. INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX 1. Digues quins problemes tenia el camp espanyol en el segle XIX. Espanya patia un endarreriment agrícola l’element clau del qual era el lent augment de la productivitat. Aquest fet és conseqüència d’un marc natural poc favorable (orografia, terra, clima) i de l’estructura de la propietat, que no fomentava la millora tècnica. Així, els minifundis destinaven tota la producció a l’autoconsum, mentre que en els latifundis els propietaris no estaven interessats a invertir per cultivar millor, sinó que només els preocupava l’obtenció de beneficis fàcils. 2. Per què va augmentar la població espanyola en el segle XIX? Quins moviments migratoris es van produir a Espanya i a Catalunya en aquest període? El creixement demogràfic a Espanya es va produir com a conseqüència de la desaparició de determinades epidèmies, la millora de la dieta i l’expansió d’alguns cultius com el del blat de moro i la patata. A partir de 1860 es va iniciar un lent èxode rural que va comportar l’augment de la població urbana. Els fluxos més importants de població es van dirigir a Madrid i a Barcelona. 3. Completa la taula següent sobre la reforma agrària liberal: Objectius Actuacions Conseqüències Alliberar les terres de les traves que posava l’Antic Règim al desenvolupament de la propietat privada i de l’economia de mercat *Abolició dels senyorius i dels drets jurisdiccionals. *Desvinculació de la propietat. *Desamortització de les terres en mans de l’Església i dels ajuntaments. *Modificació de la propietat territorial. *Transformació dels senyorius en propietat privada. *Augment del conreu de terres incultes. *Augment lent de la productivitat. 4. Amb quins obstacles va topar la industrialització a Espanya? Les dificultats per vertebrar un mercat interior van fer que el procés industrialitzador a Espanya fora lent i s’endarrerís. L’escassetat de compradors i les deficiències dels mitjans de transport van ser responsables de la poca articulació de l’economia espanyola.
  2. 2. INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX 5. Respon aquestes preguntes sobre la industrialització a Catalunya i a Espanya: a) L’endarreriment agrari, com va afectar la industrialització d’Espanya? L’endarreriment agrari estava relacionat amb l’escassa capacitat de compra de la immensa majoria de la població espanyola. Amb uns ingressos escassos, la majoria dels pagesos havien d’emprar una part molt elevada del salari per comprar aliments, i els quedava poca disponibilitat salarial per adquirir productes manufacturats. Per això, la indústria tenia poca demanda i pocs incentius per augmentar la producció. b) Quines característiques presentava la indústria catalana? La indústria catalana es basava principalment en la indústria lleugera, bàsicament en el sector tèxtil. Predominaven les petites i mitjanes empreses i depenia del proteccionisme estatal per fer front a la competència estrangera i a la manca de recursos energètics a Catalunya. Hi havia dos models d’organització industrial: els vapors, situats als barris industrials de les ciutats que funcionaven amb màquines de vapor mogudes amb carbó, i les colònies, establiments industrials localitzats lluny dels nuclis urbans i prop dels rius, per obtenir l’energia hidràulica que els feia funcionar. c) Quina repercussió va tenir la Llei de mines de 1871 per al sector miner? La Llei de mines del 1871 va suposar el final d’una rígida reglamentació de les concessions mineres i la liberalització del sector, que va iniciar l’explotació massiva dels jaciments espanyols. Va ser una autèntica desamortització del subsòl. 6.Creus que la construcció del ferrocarril va ser una oportunitat per accelerar el procés d’industrialització a Espanya? Argumenta la resposta. El ferrocarril no va accelerar el procés d’industrialització a Espanya perquè va consolidar una estructura radial de la xarxa amb centre a Madrid, la qual va dificultar les comunicacions entre les zones més industrials i dinàmiques; va fixar una amplada de via més gran que la de les línies europees, fet que obstaculitzava els intercanvis amb la res-ta d’Europa, i es va autoritzar companyies constructores estrangeres a importar materials per construir la xarxa, i per tant no va augmentar la demanda interior del sector siderúrgic ni de maquinària per construir la xarxa. 7.Respon les preguntes següents: a)Quines conseqüències va tenir per al desenvolupament industrial l’aplicació de mesures proteccionistes? b)Qui van ser els principals beneficiaris de les mesures proteccionistes? c)Quina importància va tenir la política aranzelària en l’endarreriment industrial espanyol?
  3. 3. INSTITUT PERE BARNILS TEMA 5. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIXHISTÒRIA 2BTX – Va obstaculitzar la vinculació amb el mercat internacional, proveïdor de noves tecnologies, i va frenar l’especialització de la producció, de manera que va ser una de les causes més destacades del feble desenvolupament industrial. – Els industrials tèxtils catalans, els cerealistes castellans, el sector carbonífer asturià i els siderúrgics bascos. – La política aranzelària no va ser la causa principal de l’endarreriment industrial espanyol, sinó que hi va haver diversos factors que van propiciar aquest endarreriment, com la inestabilitat institucional, l’endarreriment agrari, l’absència de reforma fiscal, l’apropiació de gairebé tot l’excedent per part de sectors socials improductius, etc.

×