Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Miquel martí i pol, l'elionor

 1. ANTOLOGIA DE POESIA CATALANA MIQUEL MARTÍ I POL L’Elionor Llengua catalana Antologia de poesia catalana Anàlisi i traducció del poema 1er Batxillerat B 18 de maig del 2016 Isaac Albéniz Paula Barrachina i Carla Barrientos
 2. Antologiadepoesiacatalana MIQUEL MARTÍ I POL Dades biogràfiques de l’autor 19 de març de 1929- 11 de novembre de 2003 (Roda de Ter) Poeta, escriptor i traductor català dels més populars del segle XX. Poeta de tradició realista. A l'any 1969: primers símptomes de la malaltia, l'esclarosi múlltiple L'any 1954: Premi Óssar Menor amb "Paraules al vent". Al moment de la seva mort, Martí i Pol era el poeta viu en llengua catalana més llegit i conegut.
 3. L’ELIONOR Antologiadepoesiacatalana
 4. Contextualització Antologiadepoesiacatalana Realisme històric. Període posterior de la Revolució Industrial Espanyola. Pertany al recull de poemes "La Fàbrica". La malaltia de l’escriptor va condicionar la presència de temes com la solitud i la tristesa.
 5. Anàlisi del significat i figures retòriques Antologiadepoesiacatalana
 6. L‘Elionor tenia catorze anys i tres hores quan va posar-se a treballar. Aquestes coses queden enregistrades a la sang per sempre. Duia trenes encara i deia: "sí senyor" i "bones tardes". La gent se l'estimava, l‘Elionor, tan tendra, i ella cantava mentre feia córrer l'escombra. Antologiadepoesiacatalana Versos 1-11 Descripció de L’Elionor com una noia alegre. Comença a treballar ben jove i l’autor descriu l’escena. Els anys, però, a dins la fàbrica es dilueixen en l'opaca grisor de les finestres, i al cap de poc l'Elionor no hauria pas sabut dir d'on li venien les ganes de plorar ni aquella irreprimible sensació de solitud. Les dones deien que el que li passava era que es feia gran i que aquells mals es curaven casant-se i tenint criatures. Versos 12-22 Evolució emocional de l’Elionor. Comença a sentir-se buida i sola a causa del monòton i esgotador treball a la fàbrica. Rep el consell de casar-se i tenir fills. L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia predicció de les dones, va créixer, es va casar i va tenir fills. El gran, que era una noia, feia tot just tres hores que havia complert els catorze anys quan va posar-se a treballar. Encara duia trenes i deia: "sí, senyor" i "bones tardes." Versos 23-31 L’Elionor segueix els consells rebuts i així, la història es repeteix amb la seva primera filla.
 7. Antologiadepoesiacatalana (1)L‘Elionor tenia (2)catorze anys i tres hores (3)quan va posar-se a treballar. (4)Aquestes coses queden (5)enregistrades a la sang per sempre. (6)Duia trenes encara (7)i deia: "sí senyor" i "bones tardes". (8)La gent se l'estimava, (9)l‘Elionor, tan tendra, (10)i ella cantava mentre (11)feia córrer l'escombra. (12)Els anys, però, a dins la fàbrica (13)es dilueixen en l'opaca (14)grisor de les finestres, (15)i al cap de poc l'Elionor no hauria (16)pas sabut dir d'on li venien (17)les ganes de plorar (18)ni aquella irreprimible (19)sensació de solitud. (5) Metàfora : les coses no queden enregistrades a la sang. (6) Metàfora: el fet que porti trenes simbolitza l’etapa de la infància. (11) Personificació: l’escombra no corre. (12-13) Metàfora: els anys no es dilueixen sinó que passen.
 8. Antologiadepoesiacatalana (20)Les dones deien que el que li passava (21)era que es feia gran i que aquells mals (22)es curaven casant-se i tenint criatures. (23)L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia (24)predicció de les dones, (25)va créixer, es va casar i va tenir fills. (26)El gran, que era una noia, (27)feia tot just tres hores (28)que havia complert els catorze anys (29)quan va posar-se a treballar. (30)Encara duia trenes (31)i deia: "sí, senyor" i "bones tardes." (1-7/26-31) Paral·lelisme: (Situat al principi i al final). La filla va pel mateix camí que la mare. Amb això ens vol donar a entendre que la vida de L’Elionor era la tònica general de la vida de les dones de l’època.  Al llarg de tot el poema, utilitza una metonímia, com a manera de presentar el poema ja que parla només de l’Elionor però en realitat, amb ella, s’està referint a totes les noies i dones obreres de la època.
 9. Mètrica del poema Té una sola estrofa i tot i que té forma de poema, per tal com explica les coses es podria confondre fàcilment amb una narració. Versos lliures: de sis, vuit, nou, deu, onze i dotze síl·labes. No presenta cap mena de rima. Antologiadepoesiacatalana
 10. Anàlisi de la veu poètica Antologiadepoesiacatala El poeta narra la història de la vida de l’Elionor a la fàbrica. El text està en 3a persona del singular quan fa referència a l’Elionor i en 3a persona del plural quan es tracta de les dones. Els verbs que s’utilitzen estan en mode indicatiu i en passat: pretèrit imperfet de l’indicatiu, passat perifràstic...
 11. Identificació del tema o motiu essencial Antologiadepoesiacatalana Vida d’una noia des de l’adolescència fins a la maduresa a través dels seus inicis com a treballadora d’una fàbrica. Va tenir fills i la seva filla gran va treballar tan d’hora com ho va fer ella: la història es repeteix en diverses generacions.
 12. Conclusió • La intenció del poema és fer una crítica de la societat del moment i reflexionar sobre la situació de les dones obreres a la fàbrica. Antologiadepoesiacatalana
Publicidad