]
1Terra i el sistema solar
[La

Quins astres coneixes que puguis identificar en el cel?
Índex
•Què és l’univers?
•El sistema solar
•La Terra
•Les capes de la Terra
•La representació de la Terra
•Les formes de r...
Què és l’Univers?

L’espai format per diferents cossos celestes, l’espai que els conté, l’energia i el
temps… Aquest espai...
Com es va formar l’Univers?
La teoria més estesa i
acceptada pels científics,
explica que va sorgir després
d’una gran exp...
La Via Làctia
La Via Làctia és una galàxia
espiral, densament poblada
pels estels més vells. En un
dels braços hi ha el So...
El sistema solar

El sistema solar comprèn els vuit planetes coneguts i altres astres. Tots ells
orbiten al voltant del So...
El Sol
El Sol és l’estel més proper a la
Terra. Emet llum i calor.
Els planetes
El nom dels vuit planetes són: Mercuri, Ve...
Els cometes
Altres cossos celestes que
giren al voltant del Sol són els
cometes. Són petits
fragments de roca, gel i gasos...
La Terra

La Terra és el tercer planeta més pròxim al Sol i és el més gran dels planetes
interiors.
Els moviments de la Terra
Mitjançant el moviment de
translació, la Terra gira al
voltant del Sol i tarda
aproximadament 36...
La Lluna
La Lluna és el satèl·lit del nostre planeta, la Terra, i tarda al voltant de
30 dies a fer una volta sencera a la...
Els eclipsis
Un eclipsi és un fenomen que es produeix quan un astre s’interposa
enmig d’un altre i el que l’il·lumina.
Pod...
Les capes de la Terra

Les capes de la Terra són: l’atmosfera, la hidrosfera, la geosfera i la biosfera.
L’atmosfera és un conjunt de
gasos que envolta la Terra.
La hidrosfera és la capa
d’aigua que cobreix les dues
terceres pa...
Les representació de la Terra

A causa de la forma esfèrica de la Terra, hem hagut de crear un sistema per
orientar-nos-hi...
Paral·lels i meridians
•Els paral·lels són unes línies
horitzontals, paral·leles i circulars, que
divideixen la Terra en t...
La latitud i la longitud
Si volem saber quina és la posició d’un
punt a la superfície de la Terra hem de
conèixer les seve...
Les formes de la Terra

Per representar la Terra s’utilitzen diferents sistemes, però els més habituals
són els mapes i el...
Els mapes polítics
representen els països, les
ciutats, els pobles I els seus
límits polítics.

Els mapes físics mostren l...
Els mapes poden ser
representacions de tota la
Terra o només d’una part.
Si és de tota la Terra
s’anomena mapamundi o
plan...
Resum del sistema solar i la terra
Resum del sistema solar i la terra
Resum del sistema solar i la terra
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Resum del sistema solar i la terra

7.339 visualizaciones

Publicado el

 • Sé el primero en comentar

Resum del sistema solar i la terra

 1. 1. ] 1Terra i el sistema solar [La Quins astres coneixes que puguis identificar en el cel?
 2. 2. Índex •Què és l’univers? •El sistema solar •La Terra •Les capes de la Terra •La representació de la Terra •Les formes de rerpresentar la Terra
 3. 3. Què és l’Univers? L’espai format per diferents cossos celestes, l’espai que els conté, l’energia i el temps… Aquest espai és l’Univers. Nosaltres també en formen part.
 4. 4. Com es va formar l’Univers? La teoria més estesa i acceptada pels científics, explica que va sorgir després d’una gran explosió anomenada Big Bang. Les galàxies La matèria s’agrupa en sistemes anomenats galàxies formades per estels i matèria interestel·lar. Es poden classificar en espirals, el·líptiques o irregulars.
 5. 5. La Via Làctia La Via Làctia és una galàxia espiral, densament poblada pels estels més vells. En un dels braços hi ha el Sol i el nostre planeta que gira al seu voltant. Les nebuloses Les nebuloses són núvols de pols i gas. Es coneixen amb el nom de matèria interestel·lar. Els estels Els estels són grans esferes de matèria que emeten llum, calor… (energia) i es consideren astres amb llum pròpia.
 6. 6. El sistema solar El sistema solar comprèn els vuit planetes coneguts i altres astres. Tots ells orbiten al voltant del Sol.
 7. 7. El Sol El Sol és l’estel més proper a la Terra. Emet llum i calor. Els planetes El nom dels vuit planetes són: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Giren entorn del Sol, aquest moviment s’anomena moviment de translació. També tenen un moviment de rotació, pel qual giren al voltant d’ells mateixos. Mercuri, Venus, la Terra i Mart són planetes interiors. Els planetes exterios són Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Constituits per gasos. El cinturó d’asteroides és un conjunt de cossos que es troba entre les òrbites de Júpiter i Mart.
 8. 8. Els cometes Altres cossos celestes que giren al voltant del Sol són els cometes. Són petits fragments de roca, gel i gasos formant una cua. Els satèl·lits Els satèl·lits són astres sòlids que giren al voltant dels planetes.
 9. 9. La Terra La Terra és el tercer planeta més pròxim al Sol i és el més gran dels planetes interiors.
 10. 10. Els moviments de la Terra Mitjançant el moviment de translació, la Terra gira al voltant del Sol i tarda aproximadament 365 dies i 6 hores a fer una volta sencera. Com a resultat s’originen les estacions. Mitjançant el moviment de rotació la Terra gira sobre ella mateixa al voltant de l’eix terrestre. Aquest moviment dura 24 hores i provoca la successió dels dies i les nits. Moviments de la Terra
 11. 11. La Lluna La Lluna és el satèl·lit del nostre planeta, la Terra, i tarda al voltant de 30 dies a fer una volta sencera a la Terra. Diferenciem les quatre fases lunars: lluna nova, quart creixent, lluna plena i quart minvant.
 12. 12. Els eclipsis Un eclipsi és un fenomen que es produeix quan un astre s’interposa enmig d’un altre i el que l’il·lumina. Podem trobar que sigui eclipsi parcial, eclipsi total, eclipsi de Lluna o eclipsi de Sol.
 13. 13. Les capes de la Terra Les capes de la Terra són: l’atmosfera, la hidrosfera, la geosfera i la biosfera.
 14. 14. L’atmosfera és un conjunt de gasos que envolta la Terra. La hidrosfera és la capa d’aigua que cobreix les dues terceres parts de la superfície terrestre. La geosfera és la part sòlida de la Terra. Es divideix en tres capes: •L’escorça és la capa més prima i la més externa. •El mantell és la capa més gruixuda del planeta. •El nucli és la part interna de la Terra i conté sobretot ferro i níquel. La biosfera és la part de la Terra on hi ha els éssers vius.
 15. 15. Les representació de la Terra A causa de la forma esfèrica de la Terra, hem hagut de crear un sistema per orientar-nos-hi i conèixer la localització d’un lloc concret.
 16. 16. Paral·lels i meridians •Els paral·lels són unes línies horitzontals, paral·leles i circulars, que divideixen la Terra en talls imaginaris. L’equador és el paral·lel que divideix la Terra en dos parts iguals: l’hemisferi nord i l’hemisferi sud. Altres importants són el tròpic de Càncer i el tròpic de Capricorn. •Els meridians són unes línies verticals imaginàries que recorren la superfície de la Terra unint els dos pols. El meridià de Greenwich és el més important.
 17. 17. La latitud i la longitud Si volem saber quina és la posició d’un punt a la superfície de la Terra hem de conèixer les seves coordenades geogràfiques, és a dir la seva latitud i la seva longitud. •La latitud és la distància des de qualsevol punt de la superfície terrestre fins a l’equador. S’ha d’indicar si és nord o sud. •La longitud és la distància des d’un punt qualsevol al meridià de Greenwich. S’ha d’especificar si és a l’est o a l’oest.
 18. 18. Les formes de la Terra Per representar la Terra s’utilitzen diferents sistemes, però els més habituals són els mapes i el globus terraqui.
 19. 19. Els mapes polítics representen els països, les ciutats, els pobles I els seus límits polítics. Els mapes físics mostren la hidrografia (rius, mars, oceans) i els elements del relleu, com les serralades, muntanyes… Els mapes temàtics poden ser de molts tipus: climàtics, econòmics, de població…
 20. 20. Els mapes poden ser representacions de tota la Terra o només d’una part. Si és de tota la Terra s’anomena mapamundi o planisferi. La cartografia és la ciència que estudia els mapes I la manera de fer-los. Els mapes topogràfics són representacions detallades de la superfície terrestre. Els globus terraqui és una esfera en la qual s’han representat els continents, els oceans I els mars.

×