Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Unitat 10 la segona guerra mundial 2019-20

 1. UNITAT 10: LA SEGONA GUERRA MUNDIAL. IPM / HMC Batxillerat Jordi Manero
 2. Antecedents i causes de la Segona Guerra Mundial. Política expansionista d’Alemanya, Itàlia i el Japó. Desafià Versalles amb una política de fets consumats. 1935. Annexió del Sarre. 1933, Alemanya abandona SdN. Creació força aèria i servei militar obligatori. 1936: Remilitarització Renània. 1938: Anschluss. Les democràcies no reaccionen: Hitler continuà amb l’expansionisme. Hitler
 3. Hitler basa aquestes annexions i la seva posterior expansió en les idees pangermanistes i en la necessitat de garantir aliments per Alemanya (superpoblació).
 4. 1938. Annexió dels Sudets (Txecoslovàquia). Conferència de Munic: Hiltler convoca els caps de govern de França, Itàlia i Gran Bretanya.S’accepta l’annexió dels Sudets. 1939. Alemanya s’annexiona tota Txecoslovàquia. 1939. Alemanya s’annexiona Memel (Lituània). Les democràcies han fracassat: Guerra Inevitable.
 5. La Itàlia de Mussolini tampoc renunciava al seu somni imperial. 1923, Illes del Dodecanès. 1924, ciutat de Fiume (actual Riejka), símbol del moviment irredemptista. 1925, Albània passava a ser “de facto” un protectorat italià. 1935, invasió d’Abissínia (Etiòpia), que s’afegí a Eritrea i Somàlia.
 6. Per la seva banda, al Pacífic el Japó també iniciava una política expansionista. Corea. Manxúria. Xina. Bàsicament:
 7. A partir del 1937 els japonesos són a Xina. Massa presoners, cal eliminar- los. Massacre de Nanjing (300000 civils morts). L’Holocaust japonès va ser més brutal que l’alemany (20 a 30M de morts asiàtics).
 8. Hitler buscà l’aliança de Mussolini i el Japó: 1936: Eix Roma-Berlín. 1936: Pacte Antikomintern, amb el Japó. 1939: Pacte d’Acer, amb Itàlia. S’havia creat l’Eix Roma-Berlín-Toquio. 1937: Itàlia signa el Pacte Antikomintern.
 9. Feblesa de les democràcies. GB i França no volen una nova guerra. Política d’apaivagament o política de pacificació. “Política d’apaivagament” La política expansionista acabarà quan s’acabi la unificació ètnica germànica. Hitler pot ser un bon aliat contra l’URSS. Cal temps per rearmar-se. A la pràctica: S’accepta el rearmament alemany. S’accepten les annexions. S’accepta la intervenció en la guerra civil espanyola.
 10. L’esclat de la Segona Guerra Mundial. Polònia tenia establertes aliances amb França i Gran Bretanya. L’URSS era l’enemic natural dels nazis. Perill d’un nova guerra en dos fronts. Pacte germano- soviètic de no agressió (agost 1939). El següent objectiu de Hitler era Polònia. Clàusules secretes: Polònia repartida. URSS controlaria Finlàndia i els països bàltics.
 11. Danzig, habitada per alemanys, era reclamada per Hitler: Reclama un corredor per construir una autovia i una línia de tren.Polònia no accepta les demandes de Hitler. Hitler ordena la invasió l’1 de setembre de 1939. El 3 de setembre França i GB declaren la guerra a Alemanya. Comença la Segona Guerra Mundial. Hitler creia que l’any ideal per a la guerra seria el 1943.
 12. Annexió Sarre (1935) i remilitarització de Renània (1936). Annexió Àustria (1938). Annexió Sudets (1938) i Txecoslovàquia (1939) Invasió de Polònia (1939). Expansionisme alemany Política de fets consumats Annexió Memel (1939).
 13. Les fases de la Segona Guerra Mundial. Setembre, 1939. Juny, 1941. Setembre, 1943. Agost, 1945. Guerra llampec. Victòries alemanyes. Equilibri de forces. Ofensives i victòries aliades.
 14. Victòries alemanyes. Hitler ordena la invasió de Polònica l’1 de setembre de 1939. El 3 de setembre França i GB declaren la guerra a Alemanya. Comença la Segona Guerra Mundial. Stalin inicia l’ocupacio de l’est de Polònia, Finlàndia, R. Bàltiques... La superioritat militar alemanya és brutal: Successió de victòries. “Guerra llampec”.
 15. Ocupació alemanya de: Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg i França. Inici de la Batalla d’Anglaterra. Entra Itàlia. Guerra al nord d'Àfrica. Alemanya ocupa Grècia i Iugoslàvia. Mussolini intervé per participar en la repartició del botí abans de la finalització del conflicte.
 16. A França s’establí el govern col·laboracionista de Vichy. Fins 1943 no es formà una autèntica resistència.
 17. Equilibri de forces. El 1941 s’inicia una segona fase de la guerra: Atac japonès a Pearl Harbor el 7 de desembre de 1941. Atac alemany a l’URSS, 22 de juny de 1941. L’URSS passa a ser enemiga d’Alemanya. Els EUA entren en guerra en el bàndol dels aliats. Gran Bretanya, França, EUA i URSS. Alemanya, Japó i Itàlia. Contra. Hongria, Romania i Bulgària.
 18. A mitjans 1941 és clar que Alemanya ha fracassat en l’intent de conquerir Anglaterra.
 19. Hitler ataca l’URSS, 22 de juny de 1941: “Teoria de l’espai vital”. Superioritat racial. L’URSS va tenir pèrdues brutals. Operació Barbarossa Per què no es rendí? La conducta brutal nazi estimula la resistència (Gran Guerra Patriòtica). Per exemple, Leningrad resistí 872 dies de setge amb 1M de morts.
 20. El 1941 els EUA entren en la guerra. Anteriorment, donaven recolzament als aliats. Llei de Préstec i Arrendament.
 21. Japó ataca EUA, 7 de desembre de 1941: L’expansionisme japonès pel Pacífic volia les colònies occidentals (també les Filipines). EUA havia embargat el petroli del Japó (l’esperona per la guerra). Pearl Harbour.
 22. Inicialment, continuen les victòries de l’Eix.
 23. 1942 Inici de la batalla d’Stalingrad. Desembarcament nordamericà a Àfrica. Primeres ofensives al Pacífic.
 24. 1943 Derrota alemanya a Stalingrad. Retirada alemanya d’Àfrica. Invasió americana d’Itàlia.
 25. Victòries aliades. Finals 1943 Els soviètics avançant cap a Polònia. Els britànics avancen a Grècia. 1944 Els aliats avancen a Itàlia. Els EUA progressen al Pacífic. Desembarcament de Normandia (juny). Alliberament de París.
 26. 1945 Ocupació aliada d’Itàlia. Ocupació aliada d’Alemanya. Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki (agost). 2 de Setembre, rendició del Japó. 7 de Maig, rendició.
 27. Les conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Demogràfiques. Econòmiques. Polítiques. Demogràfiques. 60M morts (27M URSS, 15M Xina). Violència extrema contra la població civil. Desplaçaments forçats de població. Genocidi nazi.
 28. Econòmiques. Greu crisi a Europa i al Japó. S’accentua el predomini dels EUA. Grans pèrdues humanes i materials. Manca habitatge, menjar.... Ajudaran a la reconstrucció europea: Pla Marshall. Els estats europeus intervindran per afrontar la reconstrucció (es posen les bases de l’Estat del Benestar).
 29. Polítiques. Hegemonia mundial dels EUA. Augmenta la importància de l’URSS. La seva col·laboració forçada durant la guerra es trencarà, donant pas a la Guerra Freda. Per negociar la postguerra, Conferències de Teheran, Ialta i Potsdam. Noves fronteres d’Europa. Divisió d’Alemanya. Procés de Nuremberg.
 30. Itàlia: Cedeix territoris a Iugoslàvia. Canvis territorials URSS: Annexió d’Estònia, Lituània, Letònia. Polònia: Deplaçada cap a l’oest. Alemanya: Perd Prússia Oriental i es divideix en quatre parts.
 31. A nivell internacional, va sorgir l’ONU.
Publicidad