Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
FIGURES RETÒRIQUES
Jenifer Avila
Ariadna Esquius
FIGURES RETÒRIQUES
 Les figures en la construcció del missatge
 Recursos semàntics: aparició en la publicitat
contínua i...
FIGURES RETÒRIQUES
 PUNT DE PARTIDA PUBLICITAT: el llenguatge:
- SELECCIÓ DE PARAULES
- CLASSES DE SUBSTANTIUSQUE PODEN A...
FIGURES RETÒRIQUES
- ELEMENTS EMOTIUS I AFECTIUS DEL
LÈXIC
- PARAULES CLAU
- PARAULESTESTIMONI
- LA POLISÈMIA
FIGURES RETÒRIQUES
Dins de la POLISÈMIA: característica principal
llenguatge publicitari: la connotació i joc de
paraules:...
FIGURES RETÒRIQUES
- ANTONÍMIA
Antònims Recíprocs
Antònims Complementaris
Antònims Graduals
- SINONÍMIA
CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES
RETÒRIQUES
 TROPS (canvis semàntics):
- METONÍMIA: transferència
Sinècdoque: tipus de metoními...
CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES
RETÒRIQUES
- AL·LEGORIA
- PARÀBOLA
 SÍMBOL
L'element sensorial
L'element intel·lectual
CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES
RETÒRIQUES
 PUBLICITAT = DESCRIPCIONS
- RETRAT
Prosopografia
Etopeia
- PRAGMATOGRAFIA
- TOPOGR...
FIGURES RETÒRIQUES
 HIPÈRBOLE: L’exageració.
 EXCLAMACIÓ: Signe de puntuació
 No perdi aquesta ocasió!
 PROSOPOPEIA: A...
FIGURES RETÒRIQUES. ADJECTIU
 ADJECTIU: És la manera de dotar el
substantiu de valors específics.
 EPÍTET
 Funció bàsic...
FIGURES RETÒRIQUES. EPÍTET
 Tipificador :atribueix una qualitat al substantiu.
 Morfològic :utilitza una metàfora per ad...
FIGURES RETÒRIQUES
 ANTÍTESI: La antonímia utilitzada amb fins
literaris o publicitaris i de manera
intencionada.
 PARAD...
FIGURES RETÒRIQUES
 GRADACIÓ: Les emocions van creixent
progressivament fins a assolir un alt nivell.
 COMPARACIÓ: Estab...
FIGURES RETÒRIQUES
 AL·LITERACIÓ: Repetició de sons amb la
finalitat de provocar certs efectes o imitar
algun so de la na...
FIGURES RETÒRIQUES
 ASÍNDETON: Eliminació de les conjuncions.
 POLISÍNDETON: La repetició de
conjuncions.
 ANÀFORA: Rep...
FIGURES RETÒRIQUES
 HIPÈRBATON: Alteració de l'ordre lògic de
les paraules.
 OXÍMORON: Aproximació de dues paraules
de s...
FIGURES RETÒRIQUES
 PRETERICIÓ: S'afirma que no es diu o que no es
va a dir, el que s'acaba dient.
 ZEUGMA: Omissió d'al...
FIGURES RETÒRIQUES
 EPANALEPSIS: Apareix la mateixa paraula al
principi i al final de la frase.
 PLEONASME: Repetició o ...
FIGURES RETÒRIQUES
 EL·LIPSI: Desaparició intencionada d'algun
element del missatge.
 ASSONÀNCIA: Paraules que s'assembl...
PRINCIPALS FIGURES. OPOSICIÓ
 L'oposició pot donar-se a dos nivells:
 FORMA
 Art  Obres de Chillida, Arp, Motherwell.
...
PRINCIPALS FIGURES. DOBLE
SENTIT I PARADOXA
 En el doble sentit, una similitud aparent
dissimula una diferència real
 En...
FIGURES DE SUPRESSIÓ
 L’EL·LIPSI: Supressió de certs elements de la
imatge.
 ZEUGMA: Consisteix en manifestar una sola
v...
FIGURES DE SUBSTITUCIÓ
 SINÈCDOQUE: Substitució d'un element
més ampli per un altre més restringit.
 HIPÈRBOLE.
 METONÍ...
FIGURES DE SUBSTITUCIÓ
 AL·LEGORIA: Metàfora continuada.
 PERSONIFICACIÓ O PROSOPOPEIA: Donar
vida humana a objectes no ...
FIGURES D'INTERCANVI -
INVERSIÓ
 ANACOLUT: Realització d'una imatge
impossible.
 PRÉSTEC: Utilitzar elements d'un altre ...
 Figures retòriques
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Figures retòriques

1.969 visualizaciones

Publicado el

TEMA 5: LES FIGURES RETÒRIQUES

Publicado en: Arte y fotografía
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Figures retòriques

 1. 1. FIGURES RETÒRIQUES Jenifer Avila Ariadna Esquius
 2. 2. FIGURES RETÒRIQUES  Les figures en la construcció del missatge  Recursos semàntics: aparició en la publicitat contínua i intensitat evident. *SEMÀNTICA: estudia la substància del significat  IDENTIFICACIÓ, INFORMACIÓ I PERSUASIÓ
 3. 3. FIGURES RETÒRIQUES  PUNT DE PARTIDA PUBLICITAT: el llenguatge: - SELECCIÓ DE PARAULES - CLASSES DE SUBSTANTIUSQUE PODEN APARÈIXER EN ELTEXT - EUFEMISMES - CARACTERÍSTIQUES DEL LÈXIC - CLIXÉS I FRASES PROVERBIALS
 4. 4. FIGURES RETÒRIQUES - ELEMENTS EMOTIUS I AFECTIUS DEL LÈXIC - PARAULES CLAU - PARAULESTESTIMONI - LA POLISÈMIA
 5. 5. FIGURES RETÒRIQUES Dins de la POLISÈMIA: característica principal llenguatge publicitari: la connotació i joc de paraules: Polisèmia voluntària Polisèmia històrica - HOMONÍMIA Homonímia parcial Homonímia absoluta Homonímia gramatical
 6. 6. FIGURES RETÒRIQUES - ANTONÍMIA Antònims Recíprocs Antònims Complementaris Antònims Graduals - SINONÍMIA
 7. 7. CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES RETÒRIQUES  TROPS (canvis semàntics): - METONÍMIA: transferència Sinècdoque: tipus de metonímia Antonomàsia: tipus de sinècdoque - METÀFORA: Metàfora impura Metàfora sinestèsica Metàfora descriptiva Metàfora pura
 8. 8. CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES RETÒRIQUES - AL·LEGORIA - PARÀBOLA  SÍMBOL L'element sensorial L'element intel·lectual
 9. 9. CANVIS SEMÀNTICS I FIGURES RETÒRIQUES  PUBLICITAT = DESCRIPCIONS - RETRAT Prosopografia Etopeia - PRAGMATOGRAFIA - TOPOGRAFIA - CRONOGRAFIA
 10. 10. FIGURES RETÒRIQUES  HIPÈRBOLE: L’exageració.  EXCLAMACIÓ: Signe de puntuació  No perdi aquesta ocasió!  PROSOPOPEIA: Atribueix a éssers inanimats propietats dels éssers animats.
 11. 11. FIGURES RETÒRIQUES. ADJECTIU  ADJECTIU: És la manera de dotar el substantiu de valors específics.  EPÍTET  Funció bàsicament expressiva i no és imprescindible. Destaca del substantiu una qualitat que ja li és pròpia i pot anteposar.  Bell, confortable iVolkswagen.
 12. 12. FIGURES RETÒRIQUES. EPÍTET  Tipificador :atribueix una qualitat al substantiu.  Morfològic :utilitza una metàfora per adjectivar.  Emfàtic :emfatitza una qualitat del substantiu.  Apositius :adjectius gairebé amb valor de substantiu.  Creadors :aporten una imatge qualitativa i creativa al substantiu.  Frase :de vegades és tota una frase la qual actua com a adjectiu.
 13. 13. FIGURES RETÒRIQUES  ANTÍTESI: La antonímia utilitzada amb fins literaris o publicitaris i de manera intencionada.  PARADOXA: Treballa en el camp de l'aparent contradicció. La seva clau és el doble sentit.  IRONIA: S’afirma el contrari del que es pensa.
 14. 14. FIGURES RETÒRIQUES  GRADACIÓ: Les emocions van creixent progressivament fins a assolir un alt nivell.  COMPARACIÓ: Establiment de similitud entre dos conceptes.  RETRUÉCANO: Contraposició de dues frases que contenen els mateixos elements però en funcions diferents.
 15. 15. FIGURES RETÒRIQUES  AL·LITERACIÓ: Repetició de sons amb la finalitat de provocar certs efectes o imitar algun so de la natura.  ONOMATOPEIA: Transmissió d'un so o soroll.  PARONOMÀSIA: Semblança fonètica de paraules o grups de paraules.
 16. 16. FIGURES RETÒRIQUES  ASÍNDETON: Eliminació de les conjuncions.  POLISÍNDETON: La repetició de conjuncions.  ANÀFORA: Repetició d'una paraula al començament de cada frase o vers.  Si aquesta repetició es produeix al final de cada frase, es diu epífora.
 17. 17. FIGURES RETÒRIQUES  HIPÈRBATON: Alteració de l'ordre lògic de les paraules.  OXÍMORON: Aproximació de dues paraules de significat contrari.  LÍTOTE: Quan es nega per afirmar.
 18. 18. FIGURES RETÒRIQUES  PRETERICIÓ: S'afirma que no es diu o que no es va a dir, el que s'acaba dient.  ZEUGMA: Omissió d'alguna part de la comunicació.  LA PREGUNTA RETÒRICA: Una pregunta que no espera resposta.  ESTRANGERISME: Utilització de paraules en altres idiomes.
 19. 19. FIGURES RETÒRIQUES  EPANALEPSIS: Apareix la mateixa paraula al principi i al final de la frase.  PLEONASME: Repetició o aclariment innecessària per òbvia.  PARÈNTESI: Es comença una informació i, abans d'acabar, s'intercala una altra.  METAGRAFO: És el desordre ortogràfic.
 20. 20. FIGURES RETÒRIQUES  EL·LIPSI: Desaparició intencionada d'algun element del missatge.  ASSONÀNCIA: Paraules que s'assemblen entre si.
 21. 21. PRINCIPALS FIGURES. OPOSICIÓ  L'oposició pot donar-se a dos nivells:  FORMA  Art  Obres de Chillida, Arp, Motherwell.  CONTINGUT  Antítesi  Contraposar una idea a una altra.  Literari  Ahir vas néixer, moriràs demà.  Publicitari  Vestim els peus utilitzant el cap.  Art  Man Ray.
 22. 22. PRINCIPALS FIGURES. DOBLE SENTIT I PARADOXA  En el doble sentit, una similitud aparent dissimula una diferència real  En la paradoxa, una oposició aparent cobreix una identitat real.  PARADOXA  Figura de pensament que s'aproxima a dues idees oposades i en aparença irreconciliables.
 23. 23. FIGURES DE SUPRESSIÓ  L’EL·LIPSI: Supressió de certs elements de la imatge.  ZEUGMA: Consisteix en manifestar una sola vegada i deixar sobreenteses les altres vegades, una expressió, una imatge, un element.
 24. 24. FIGURES DE SUBSTITUCIÓ  SINÈCDOQUE: Substitució d'un element més ampli per un altre més restringit.  HIPÈRBOLE.  METONÍMIA: Substitució d'un terme propi per un altre que es troba amb ell en una relació física.
 25. 25. FIGURES DE SUBSTITUCIÓ  AL·LEGORIA: Metàfora continuada.  PERSONIFICACIÓ O PROSOPOPEIA: Donar vida humana a objectes no humans.  IRONIA: Proposar una idea perquè s'entengui la seva contrària.
 26. 26. FIGURES D'INTERCANVI - INVERSIÓ  ANACOLUT: Realització d'una imatge impossible.  PRÉSTEC: Utilitzar elements d'un altre codi ja conegut, sigui aquest artístic, publicitari o d'un altre llenguatge.  HIPÈRBATON: Figura que altera l'ordre gramatical dels elements del discurs.

×