Publicidad
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Publicidad
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Publicidad
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Publicidad
Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.
Próximo SlideShare
Sintaxi: Solucions als exercicisSintaxi: Solucions als exercicis
Cargando en ... 3
1 de 15
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Sintaxi. Exercicis de l'oració composta.

 1. Gramàtica EXERCICIS DE L’ORACIÓ COMPOSTA Oració composta 1. Digues si les oracions següents són coordinades, juxtaposades o subordinades: 1. Aquella noia, el nom de la qual no podria dir, l'havia impressionat. 2. Està segur del fets, no cedirà. 3. En Joan no sap quan tornarà el seu amic. 4. Els suplicava que el deixessin anar. 5. T'has refredat per tant no t'acostis gaire. 6. L'amiga en qui confiava m'ha traït. 7. S'acosta el setembre, l'estiu m'ha passat volant. 8. No li convé moure's tant a la seva edat. 9. Pregunta l'adreça del seu pis; vés-hi tot d'una. 10. Tan aviat riu, tan aviat plora. 11. No sé la lliçó perquè no l'he estudiada. 12. No m'agrada que em tractis així. 13. Has d'estudiar o has de fer feina. 14. Estic molt contenta que hagis tret bones notes. 15. Ets ben decidit; jo no ho hauria fet. Oració coordinada 2. Transformeu les oracions juxtaposades en coordinades, unint-les amb un nexes sempre diferent. Digueu el tipus d’oració coordinada obtinguda. 1. M’agraden les galetes dolces, no les saldes. 2. Va destapar el cava; va fer un forat en el sostre. 3. Aviat m’instal·laran correu electrònic a casa: estaré més ben comunicat. 4. Viu en una casa cantonera: s’està a l’encreuament entre dos carrers. 5. No canta, destrossa les orelles. 6. Es dutxava cada dia. Sempre feia pudor. 7. No hi vagis ara; vés-hi més tard. 8. S’enfada com una mona, riu com un beneit. 3. Assenyala el nexe i digues de quin tipus són les oracions compostes coordinades següents:
 2. Gramàtica 1. En Ramon fa i la Laura desfà. 2. No va dinar ni va sopar. 3. Véns o et quedes? 4. Ara riu ara plora. 5. Feia molt bon dia però duia abric. 6. Ja hi som tots? Doncs ja podem començar. 7. Anava amb pantalons molt estrets i duia unes botes de color negre. 8. Aquest any no aniré a Eivissa, però potser anirem uns dies a Menorca. 9. Estudia molt però no aprova. 10. Va beure llet i en conseqüència es va trobar malament. 11. Ja esteu a punt? Doncs ja podem marxar. 12. El vostre equip ha perdut per tant ja podeu anar preparant el sopar. 13. Demà llegiré aquesta novel·la o bé contestaré les cartes dels fans. 14. Ni és feliç ni ho serà mai. 15. Plou? Doncs no anirem a la platja. 16. No només ho trobo il·lògic sinó que ho trobo absurd. 17. Ni fa ni deixa fer. 18. En Joan va agafar una bossa i va posar els sobres a dins. 19. Estudies o treballes? 20. Ell estudia dret i jo estudio medicina. 21. La casa era seva però no la tenia al seu nom. 22. Abrigueu-vos bé i no passareu fred. 23. Fes la reclamació ara o deixa-ho córrer. 24. Ha comprat cireres a 8 euros el quilo, és a dir, l'han estafat 25. Estic morta de son per tant me n'aniré a dormir. 26. L'una li deia que sí, l'altra li posava obstacles. 4. Uneix les dues oracions a través de nexes de coordinació. Substitueix els elements repetits per pronoms febles. 1. La senyora Lola té un gos. Han pres el gos a la senyora Lola. 2. L’Àngel renta la roba als seus pares. L’Àngel deixa que la seva germana estengui la roba als seus pares. 3. Els alumnes han buscat una ratapinyada per l’institut; els alumnes no han trobat encara aquesta ratapinyada per l’institut.
 3. Gramàtica 4. No vull parlar amb ella per telèfon; m’estimo més parlar amb ella personalment. 5. Avui no et podré dur el gos a cal veterinari. Hauràs de dur el gos a cal veterinari tu mateixa. 6. Els pares ja no poden acompanyar les filles a un centre tan allunyat. Caldrà que els pares trobin un servei de microbús que pugui acompanyar les filles a un centre tan allunyat. 7. La Carme s’ha afanyat molt a enllestir l’article. No és segur que publiquin l’article a la Carme. 8. La Mariona renta la cara a les nines. El seu germà eixuga la cara a les nines. 9. El pare vol apedaçar els pantalons al seu fill gran. Aquest no deixa ni tocar els pantalons al seu pare. Oració subordinada 5. Canvieu les oracions subordinades subratllades de les frases següents per substantius, adjectius o adverbis equivalents, de tal manera que es converteixin en oracions simples. 1. M’ha preguntat quan són els exàmens. 2. Fer exercici cada dia manté el cos en forma. 3. No m’agraden els anuncis que fan per televisió. 4. M’ho estudiaré quan hàgim dinat. 5. Els estris que són de metall duren més. 6. Han anunciat que el vol s’ha cancel·lat. 7. Són uns nois que riuen molt. 8. El jurat ha premiat que les obres estiguessin ben escrites. 9. La mare ha expressat que desitjaria un bon sopar. 10. El tros de cel que es veu és ben blau. 6. Classifica les oracions subratllades següents en oracions subordinades substantives, adjectives i adverbials. 1. Estudia com es preveuen els terratrèmols. 2. Agafa la bicicleta que et va deixar l’Ignasi. 3. Els entesos diuen que hi ha milers de classes de formigues.
 4. Gramàtica 4. Llença la fruita que s’hagi fet malbé. 5. L’ordinador que m’he comprat és molt bo. 6. Has d’anar a collir bolet on se’n fan. 7. Els núvols que s’han format sobre el mar no tenen gens de bona pinta. 8. No és bo que mengis tanta xocolata. 9. M’han explicat que ahir hi va haver enrenou a la plaça. 10. Volia fer-ho tal com m’han explicat. 11. Anirem a viure on hi hagi tranquil·litat. Oració subordinada substantiva 7. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades substantives completives: 1. He vist que guanyava un concurs a la tele. 2. Li ha semblat bé que li posessin un 10 al treball de recerca. 3. El meu desig és que aproveu la selectivitat. 4. La por que perdi la final ens horroritza. 5. Estic contenta que hagin declarat la república. 6. S’han acostumat que els facin sempre la feina. 7. Els suplicava que li tornessin el mòbil. 8. Us recomano que visiteu l’exposició de Van Gogh. 9. Ens convé a tots que el declarin innocent. 10. El capità del vaixell insisteix que no hi ha perill d’enfonsament. 8. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades substantives d'infinitiu: 1. Això no és viure. 2. Hem decidit pujar a la muntanya. 3. És senyal de son fer badalls. 4. S’han acostumat a guanyar els partits gràcies als àrbitres. 5. La idea de poder guanyar finalment les eleccions el feia feliç. 6. Estic molt contenta de ser la vostra professora. 7. No m’agrada arribar tard a la feina.
 5. Gramàtica 9. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades substantives interrogatives: 1. Li he demanat què volia pel seu aniversari. 2. No sé de què us queixeu. 3. Ja em diràs com es fa aquell pastís de xocolata tan bo. 4. El jutge ignora on han anat a parar els diners de l’acusat. 5. El públic demana impacient quan començarà l’espectacle. 6. No diu quina pel·lícula ha vist. 7. Ja esbrinarem de quins temes vau parlar a la reunió d’ahir. 8. No sé què li passa. 9. Encara no han descobert de quantes entitats era soci. 10. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades substantives de relatiu: 1. Qui s'esforça poc obté uns resultats pobres. 2. Ja saps el que més desitjo. 3. Sempre parla del que no sap. 4. Dóna el premi a qui se’l mereixi. 5. Aquell noi no és el que sembla. 6. Els que anaven d’uniforme controlaven la manifestació dels estudiants. 7. Els que van escriure la Constitució es van equivocar en alguns punts. 8. Han donat un premi a qui ha escrit el millor poema. 11. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades substantives: 1. La capsa de fusta amb dibuixos orientals és la que vaig heretar de la padrina. 2. El problema més greu era que tothom arribés a temps a la reunió. 3. L'opció més adequada va ser informar ràpidament els mitjans de comunicació de la situació. 4. Un dia o altre, descobriré què m'amagues. 5. Els alumnes sempre confien que l'examen els sortirà bé. 6. La Maria sempre s'avé de seguida amb qui la tracta bé. 7. Els pares acostumen els seus fills a rentar-se les dents tres cops al dia. 8. L'Arnau està satisfet que la seva dona tingui èxit a la feina.
 6. Gramàtica 9. La meva veïna ha tingut la idea de redecorar la seva vida a Ikea. 10. Finalment, es va adonar que la moda era una tirania insuportable. 12. Analitza les subordinades substantives: digues de quin tipus són, la funció sintàctica i la naturalesa del nexe (conjunció, pronom). 1. Els va sorprendre que fos tan hipòcrita. 2. Es penedia d’haver-ho fet. 3. Ens ha comentat que avui ella no hi era. 4. Es van oblidar de donar-li les gràcies. 5. Encara no hem entès què ens ha dit. 6. Es queixava que no li haguessin advertit. 7. M’espanta conèixer tants detalls dels fets. 8. No era segur que fos reelegida. 9. Li sap molt greu que no vingueu. 10. No us adonàveu que jugàveu amb foc. 11. Estan cansats que tothom els maltracti. 12. No valia la pena encaparrar-s’hi tant. 13. La Meritxell diu que no hi està d’acord. 14. S’arrisquen que els expulsin de l’associació. 15. No sempre és fàcil combatre la peresa. 16. La sensació que tots érem una família va durar poc. 17. Va preguntar si podien fer la feina plegats. 18. Estic segur de guanyar les oposicions. 19. Els caçadors desitjaven que l’època de veda finalitzés aviat. 20. Els pares van estar molt contents que els preparéssim una festa sorpresa. 21. M’agradaria que el viatge programat fos un èxit. 22. La solució és preparar-se l’examen amb uns dies d’antelació. 23. No s’adona que la pell també registra el pas del temps. 24. Tinc el pressentiment que el partit acabarà amb un empat. 25. Els va assegurar que arribaria d’hora. 26. Em molesta que no confieu en mi. 27. Resulta difícil d’entendre el problema. 28. Es va oblidar de portar la calculadora. 29. És incapaç de recordar res.
 7. Gramàtica 30. No sabien si presentar-se d’etiqueta. 31. Volia que li donessin una nova oportunitat. 32. Tinc por que m’enxampin. 33. No sap encarregar-se de la germana petita. 34. Va renunciar que li exposessin els quadres. 35. No m’agrada que em parlin amb aquest to. 36. Us recomano que li feu una visita. 37. Era feliç de retrobar-se amb la colla de l’estiu. 38. Està content que el portin a passejar. 39. M’agrada que portis arracades al melic. 40. Estalviar per a la vellesa és signe de prudència. 13. Subratlla les clàusules substantives i assenyala’n la funció. Subjecte / CD 1. Li va prometre que aniria a la sessió inaugural. 2. En aquests temps és difícil de fer-se entendre. 3. No és convenient que presentis el teu amic als pares. 4. L’interessa molt que li organitzem una cita amb el director general. 5. Davant de tots els assistents vam exposar que no teníem dret a vot. CD / CRV 1. Li va suggerir de tornar a sortir amb ell. 2. No s’acostuma que el prenguin per l’escarràs de l’empresa. 3. S’arrisca que tot li vagi de mal en borràs. 4. Ens va prometre de dur-nos al cinema dimarts. 5. S’abstindrà de votar a les properes eleccions. CN / CRV 1. Té la confiança que l’ascendiran el mes vinent. / Confia que l’ascendiran el mes vinent.
 8. Gramàtica 2. S’interessa que l’organitzem un bon fi de curs. / Té interès que organitzem un bon fi de curs. 3. S’acostuma que el tractin bé. / Està acostumat que el tractin bé. 4. Està disposat a entrar en combat. / Es disposava a entrar en combat. CN / C Adjectiu 1. Té la certesa que els seus amics l’ajudaran. 2. Estava content que li apugessin el sou. 3. El meu fill és capaç de fer la prova de resistència. 4. La confiança de ser els vencedors provocà que juguessin malament. 5. El treball i l’estudi són difícils de compaginar. C Adjectiu / Subjecte 1. És fàcil que perdem les eleccions. 2. Estic encantat de presentar-me com a delegat. 3. És important que t’assegurin a la feina. 4. Estem segurs que aconseguirem els nostres propòsits. 5. Convé que avaluem les conseqüències dels desastres naturals. 14. Completa les oracions següents amb una clàusula substantiva. Indica’n la funció. 1. Va demanar _______________________________________________ 2. ______________________________________ és signe d’intel·ligència. 3. Em molesta ________________________________________________ 4. Es penedia ________________________________________________ 5. Va recomanar-los ___________________________________________ 6. Vol _______________________________________________________ 7. És feliç ____________________________________________________ 8. _______________________________________ recordava vells temps. 9. Assegura’t _________________________________________________ 10. No has de pensar mai ________________________________________
 9. Gramàtica 15. Subratlla les clàusules substantives interrogatives i indica la naturalesa del nexe (pronom, determinant, conjunció). 1. Parla, parla i no sap què diu. 2. Pregunta-li si vindrà al funeral del veí. 3. M’has de dir quants nois convidaràs a la festa. 4. Li va demanar qui assistiria a l’acte. 5. Pregunta-li què vol per sopar. 6. No sé quin joc és aquest. 16. Pronominalitza els elements subratllats. Fixa’t en la funció i escriu-la. 1. Va dir al teu amic que marxés. 2. Recomanava als teus companys que treballessin més. 3. Va demanar-li que escoltés atentament. 4. Va acostumar-se que li fessin el dinar cada dia. 5. Es penedí d’haver-nos deixat sols. 6. Renuncià que li traguéssim les castanyes del foc. 7. Explica que no t’has menjat tot el dinar. 8. S’exposà que el professor li fes una amonestació. 17. Omple els buits de les oracions següents, quan calgui, amb preposicions o amb la conjunció que. 1. Recordeu-vos ___________ repartir els programes del concert. 2. Els preguem _________ surtin al vestíbul. 3. Aquell cambrer volia __________ plegar abans d’hora. 4. Estaria bé ______________ portéssiu tots un obsequi. 5. Li exigeix _____________ dir la veritat. 6. El carter no es recordava __________ avui no hi ha repartiment. 7. No és saludable __________ passar-se el dia assegut. 8. Recomanem __________ no entrin en aquesta sala. 9. Aquest matí m’he oblidat ___________ prendre les medecines. 10. És un experiment interessant ___________ fer-los parlar en públic. Oració subordinada adjectiva
 10. Gramàtica 18. Substitueix les frases relatives per un adjectiu que tingui el mateix significat. 1. Aquesta nena que sempre bada és la meva neboda. 2. Aquest nen que no para de plorar és el fill de la meva amiga. 3. Aquell home que bevia tant va morir. 4. La setmana que ve me’n vaig de vacances. 5. Una persona que és molt tafanera es crea antipaties. 6. Aquell noi que no parava de treballar ara ha canviat de feina. 7. Hem vist un animal que desprenia verí. 8. Aquesta noia que sempre xerra és la meva veïna. 19. Insereix la segona frase dins la primera utilitzant una forma de relatiu. 1. Tothom parla del partit. Ahir hi va haver un partit. 2. Trauré les llibretes del calaix. Les havia ficades al calaix. 3. Aquí tens els plànols de la casa. Amb aquests plànols la pots reformar. 4. Té un presseguer. Els préssecs del presseguer són molt dolços. 5. Confio en l’administrador. M’has parlat de l’administrador. 6. Aquell noi és fill del professor. El professor em va suspendre. 7. Ha comprat una enciclopèdia. Tots els volums de l’enciclopèdia porten il·lustracions en color. 8. Prescindirem del cotxe. Ens havíem acostumat al cotxe. 20. Divideix les oracions de relatiu següents en explicatives i especificatives. 1. En Ferran, que vol ser veterinari, ha entrat a la universitat. 2. Els alumnes que estudien aprovaran. 3. No us escolteu aquest professor, que sempre rondina. 4. El llibre que en Francesc llegia era una novel·la molt bona. 5. L’atracador va fugir amb els diners que havia robat. 6. Els noi amb qui he anat de vacances és danès. 7. Aquell noi, amb qui havia compartit pis, era danès. 21. Completa les frases següents amb la forma del relatiu qui o què segons convingui. 1. L’afer de ___________ parlàvem era molt interessant.
 11. Gramàtica 2. El nen de ___________ parlàvem era molt inquiet. 3. El cotxe amb ___________ anava era molt vell. 4. La noia de ___________ s’ha enamorat és molt intel·ligent. 5. El llibre a ___________ et refereixes, ja l’he llegit. 6. Aquells amb ___________ vas dinar ahir, jo els conec. 22. Completa la proposició subordinada adjectiva amb la forma del relatiu més adient. 1. Ha rebut la carta ___________ em vas enviar. 2. La noia amb ___________ parlava és brasilera. 3. El cotxe de ___________ parleu és meu. 4. S’ho escoltava com aquell ___________ sent ploure. 5. Allò ___________ volíeu ja ha arribat. 6. Refia’t de ___________ jo et recomanaré. 7. El cava ___________ beus no és gaire bo. 8. Els ___________ havien d’arribar els últims, ja són aquí. 23. Substitueix la forma que pel relatiu compost en els casos en què sigui possible. 1. La carretera, que feia molts revolts, era molt llarga. 2. Li hem amagat les arracades que s’havia tret. 3. En Martí, que sempre bada per aquí, ha conegut molta gent. 4. Els llocs que van ocupar eren reservat per a ells. 5. Aquell carrer, que l’Ajuntament havia d’asfaltar, és ple de fang. 6. L’any que va morir l’avi, va néixer l’Anna. 24. Corregeix, si cal, les oracions següents. 1. És un home que li agrada el cinema. 2. La Carme té un home interessant a qui ella estima apassionadament. 3. S’ha trobat la noia de què parlaven els noticiaris. 4. L’home qui veig és en Salvador. 5. L’obra agradarà als amants de la novel·la històrica de la que ell n’és un mestre. 6. Ara ha vingut la noia que l’altre dia li vas curar la ferida. 7. Ha tornat la mateixa noia qui va venir la setmana passada.
 12. Gramàtica 8. És una roba que se’n fan vestits. 9. El dia que van venir els vaig convidar a sopar. 10. He vist la teva amiga que li va tocar la grossa de Nadal. 11. El poble que hi vam passar a l’estiu és a la Vall d’Aran. 12. Els articles que escrius són molt bons. 13. He perdut el llibre que em vas deixar. 14. Aquells discos que te’n vaig parlar, ja els he comprats. 15. L’home que ha arribat aquest matí és el meu oncle. 25. Posa el relatiu que calgui en cada cas. 1. Aquesta és la persona de ___________ t’han parlat. 2. No sabia la combinació, sense ___________ no podia obrir la caixa. 3. El dia ___________ va arribar jo no hi era. 4. L’Eva, amb _________ vaig sortir l’altre dia, duia un jersei de molts colors. 5. Vam iniciar una subscripció el resultat ___________ ens va satisfer. 6. Digueu el motiu per ___________ aquestes paraules no duen accent. 7. ___________ van guanyar no s’ho mereixen. 8. La noia de ___________ em parles la conec molt bé. 9. ___________ aprèn, després aprova. 10. Tot allò ___________ va passar era la caravana de tractors. 11. Hem quedat al bar ___________ ens vam trobar ahir a la nit. 12. Va aprovar-ho tot a la primera convocatòria, ___________ la va satisfer. 13. El cotxe amb ___________ vas topar l’ha hagut de llençar. 14. No volia abandonar un negoci ___________ treia beneficis. 26. Refés les oracions següents utilitzant el relatiu possessiu. 1. Van estrenar una peça musical que l’autor era alemany. 2. Va llogar un pis molt vell que totes les rajoles estaven trencades. 3. El pare que els fills són feliços està content. 4. La sala que els balcons donen al jardí és la més petita. 5. No et refiïs de les persones quals actes no corresponen a les seves paraules. 6. És un pintor que les seves obres són molt valorades. 7. És una escola excel·lent quals professors són molt competents.
 13. Gramàtica 8. És un llibre que les seves cobertes són blaves. 27. Substitueix el que incorrecte pel relatiu possessiu. 1. És una casa que totes les finestres donen a la plaça. 2. És una senyora que té molts diners. 3. Tenim una planta al balcó que les fulles cobreixen la barana. 4. Ja saps que no són per a vosaltres. 5. Fan classes en un col·legi que la directora és amiga seva. 6. El tren que arriba ara és el que va a Dublín. 7. És una roba que tots els colors són llampants. 28. Completa els buits amb les formes de pronom relatiu que fan referencia al CC LLoc. 1. El local ____________ ens reunirem està de moda. 2. Aquesta és la casa ____________ vaig viure durant la meva infantesa. 3. Hem passat per un poble ____________ totes les cases són molt velles. 4. La ciutat ____________ residia un meu amic era massa gran. 5. Aquest és un bosc ____________ fan molts bolets. 6. És un revolt ____________ s’han estavellat molts cotxes. 7. Aquell és el turó ____________ vam esmorzar l’altre dia. 8. La vinya ____________ hem collit aquest raïm és de l’avi d’en Marc. 29. Entre aquestes oracions n’hi ha de pleonàstiques; corregeix-les. 1. És un sistema que tots sense excepció l’han adoptat. 2. El nostre candidat ha guanyat les eleccions, de la qual cosa me n’alegro. 3. És un llac on s’hi pot pescar. 4. Aquests discos i els que portaran són d’obsequi. 5. Parlarà el mateix conferenciant que ja el vam sentir a l’Ateneu. 6. Hi ha uns boscos d’on han tallat tots els avets adults. 7. Han muntat un negoci en el qual s’hi enganxaran els dits. 8. Portaren una safata amb la qual la pogueren transportar còmodament el pastís. 30. Analitza sintàcticament les següents oracions subordinades adjectives de relatiu (CN):
 14. Gramàtica 1. L'alumne que avui s'ha adormit a la classe de llengua ahir es va adormir a la de matemàtiques. 2. Aquest llibre de text, que és avorrit i complicat, soluciona els dubtes. 3. Avui ha vingut amb el pijama que li varen dur els reis. 4. No m'acostumaré mai a la pudor que fan els porcs. 5. El porter de la discoteca a qui vaig donar l'entrada va reaccionar violentament. 6. En Manel és el company de qui et parlava la teva mare. 7. Aneu a l'aula on fareu les exposicions del treball de recerca. 8. Vaig veure la pel·lícula els actors de la qual són de Lloret. 9. Aquesta oració té un subjecte el nucli del qual porta tres complements. 10. El dia que em parlis amb educació t'escoltaré. 11. El camp on jugarà el diumenge el Barça està mig congelat. 12. El company a qui has demanat els apunts ha suspès totes les assignatures. Oració subordinada adverbial 31. Analitza les següents oracions subordinades circumstancials adverbials: 1. Quan el varen avisar, ell havia fet tota la feina. 2. Li ho explicarem tot abans que ens telefoni. 3. On hi havia el bosc on passejàvem, ara hi veus una fàbrica. 4. Sempre parla com si d'ell depengués la sort del grup. 5. En arribar a París, visitarem la torre Eiffel. 6. S'ha passat la classe dient ximpleries. 7. Caminant pel carrer es va tòrcer el peu. 8. Vindré quan es farà fosc. 9. Vaig on tu vulguis. 32. Analitza les següents oracions subordinades adverbials impròpies: 1. En Miquel ha fet l'examen tan malament com sospitava. 2. Tenia tanta feina que va cancel·lar la festa d'aniversari. 3. Si li haguéssiu donat una oportunitat, ell no us hauria fallat. 4. Encara que no sàpigues res, has de presentar-te a l'examen. 5. Hem tancat les finestres perquè tenia fred. 6. Hem tancat les finestres perquè no entressin mosquits.
 15. Gramàtica 7. No plou tant com jo esperava. 8. Hi veig tan bé després de l’operació que no me'n sé avenir. 9. Si plou, no ens mourem del restaurant. 10. Encara que no t'agradi la verdura bullida te l’ has de menjar. 11. Estic amoïnat perquè ningú no m'ajuda. 12. Ho dic perquè tothom sàpiga que és una mala persona. Oració composta 33. Analitza les següents oracions compostes: 1. Mentre esperava davant la porta on havien quedat, mirava nerviosa el seu mòbil perquè desconfiava que ell s’hi presentés. 2. No és correcte que diguis que s'han d'interrompre els companys quan parlen. 3. És impressionant que l'home actual pensi que és l'amo de l'Univers. 4. Em sap molt de greu que hagis arribat després que ens acabéssim el pastís. 5. Les alumnes de primer de batxillerat han demanat on poden anar d'excursió 6. La Joana no es recordava de dir a qui vivia amb ella tot el que li havien contat. 7. MM
Publicidad