Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Што се глаголи?
Зборови кои означуваат работа,
дејство или состојба се викаат
ГЛАГОЛИ
Работа
Децата играат со
топката.

Дејство

Состојба

Мечката спие.

Маја плаче.

Будиникот ѕвони.

Луѓето чекаат во
редот....
Што се подразбира под
граматички категориии?

Заедничките особини на
зборовите се викаат
граматички категории
Категорија вид;
Категорија број;
Категорија лице;
Категорија време;
• Во македонскиот јазик има два
вида на глаголи :
несвршени
и
свршени
• Тони пишуваше домашна.
• Дедо чита весник.
• Мама ...
Свршени и несвршени
глаголи
носи
гледа
јаде
мисли
скока
чита

износи
виде
изеде
размисли
скокна
прочита
Повторливи глаголи и
двовидски глаголи
разлистува
седнува
слетува

Дејство кое се
одвива со
прекини,повторување

Семејство...
 Со граматичката категорија лице се
искажува односот на учесниците во
говорењето.
 Глаголите имаат форми за трите лица

...
• Разликуваме форми на глаголите
во два броја :еднина и множина
еднина

множина

1л.јас трчам

1л. ние трчаме

2л.ти трчаш...
Минатата
година бев
шесто
одделение.

2012

Сега сум
седмо
одделение.

2013

Следната
година ќе
бидам осмо
одделение .

20...
Минато

Сегашно

Идно

Вчера многу долго играв
фудбал…
затоа денес морам повеќе да
учам

…бидејќи утре ќе правам тест по м...
Пред
Марко играше тенис.

Минато време

Пред моментот
на зборување

Сега
Марко игра тенис.

Потоа
Марко ќе игра тенис.

Се...
Презентацијата ја подготви
Марија Недановска –наставник по македонски јазик

Јануари, 2014 година
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

презентација глаголи и граматички категории кај глаголите

20.442 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Tecnología, Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

презентација глаголи и граматички категории кај глаголите

 1. 1. Што се глаголи?
 2. 2. Зборови кои означуваат работа, дејство или состојба се викаат ГЛАГОЛИ
 3. 3. Работа Децата играат со топката. Дејство Состојба Мечката спие. Маја плаче. Будиникот ѕвони. Луѓето чекаат во редот. Цвеќето расте. Зајакот трча. Кучњто лежи. Горан се тресе од студ. Мама прави ручек. Дарко молчи. Ветерот дува. Работа Дејство Состојба
 4. 4. Што се подразбира под граматички категориии? Заедничките особини на зборовите се викаат граматички категории
 5. 5. Категорија вид; Категорија број; Категорија лице; Категорија време;
 6. 6. • Во македонскиот јазик има два вида на глаголи : несвршени и свршени • Тони пишуваше домашна. • Дедо чита весник. • Мама прави торта. Дејства се во одвивање Тони напиша домашна. Дедо го прочита весникот. Мама направи торта. Завршени дејства
 7. 7. Свршени и несвршени глаголи носи гледа јаде мисли скока чита износи виде изеде размисли скокна прочита
 8. 8. Повторливи глаголи и двовидски глаголи разлистува седнува слетува Дејство кое се одвива со прекини,повторување Семејството вечера(несвршен) Ана вечера и излезе (свршен) Видот на глаголот се согледува од самата реченица
 9. 9.  Со граматичката категорија лице се искажува односот на учесниците во говорењето.  Глаголите имаат форми за трите лица 1. Прво лице - Јас играм тенис 2. Второ лице – Ти играш тенис 3. Трето лице –Тој/таа/тоа игра тенис
 10. 10. • Разликуваме форми на глаголите во два броја :еднина и множина еднина множина 1л.јас трчам 1л. ние трчаме 2л.ти трчаш 2л.вие трчате 3л.тој 3л.тие трчаат таа тоа трча
 11. 11. Минатата година бев шесто одделение. 2012 Сега сум седмо одделение. 2013 Следната година ќе бидам осмо одделение . 2014
 12. 12. Минато Сегашно Идно Вчера многу долго играв фудбал… затоа денес морам повеќе да учам …бидејќи утре ќе правам тест по македонски јазик
 13. 13. Пред Марко играше тенис. Минато време Пред моментот на зборување Сега Марко игра тенис. Потоа Марко ќе игра тенис. Сегашно време Идно време Во моментот на зборување Во моментот на зборување Со граматичката категорија време се одредува времето на вршење на дејството
 14. 14. Презентацијата ја подготви Марија Недановска –наставник по македонски јазик Јануари, 2014 година

×