Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 30 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a коледа (20)

Anuncio

Más reciente (9)

коледа

 1. 1. Всеизвестно е, че на 24 Декември се празнува Бъдни вечер, а на 25 Коледа. Дядо Коледа оставя подаръците под елхата през нощта на 24 срещу 25 Декември. Пристига с шейна дърпана от елени и минава през комина. Оставя подаръци само на добрите и послушни дечица. Той е с червен костюм, бяла брата, черни ботуши и усмивка на лицето. Симпатично старче. В различните страни Коледа се празнува по различен начин, обаче как се ражда Коледа? Как се е появил Дядо Коледа
 2. 2. През 270г. в едно богато семейство, някъде в днешна Турци се родило едно момче. Кръстили го Николай. За съжаление, детето останало сирак много малко. Отраснало в манастир. Явно това много му повлияло, защото на 17г. вече бил най-младият свещеник. Николай щедро раздавал семейното богатство на нуждаещите се. Най-щедър бил към децата.
 3. 3. По-късно Николай бил ръкоположен за епископ. Шапката му, дългата дреха, бялата брада и червеното наметало се превърнали в негова запазена марка. След смъртта му през 343г. той бил провъзгласен за светец. Образът на свети Николай се свързва с щедростта и добротата и той се смята за първообраз на съвременния Дядо Коледа.
 4. 4. Какво ли не е дошло от Америка. И съвременният Дядо Коледа идва от там. * През 1822г. един зъболекар от Ню Йорк на име Клемант Кларк Мур пише поемата "Разказ за посещението на свети Николай". Приказката е подарък за децата му. В творбата си Мур описал Дядо Коледа като закръглено джудже, което идва с шейна от Севера, дърпана от осем елена. В дните преди Коледа той ходил от покрив на покрив, тихичко се спускал по комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите до камината чорапи.
 5. 5. През 1823г. Мур публикува произведението си в местен вестник като променя името на "Ноще преди Коледа". Поемата става много бързо популярна не само в Америка, но и в Европа. През 1841г. търговецът Паркинсън наел човек и го облякъл като Санта Клаус (така наричат американците Дядо Коледа). Това било с цел да привлече клиенти.
 6. 6. 1863г. В празничното издание на "Харпърс Магазин" публикували картинки на карикатуриста Томас Наст. Той нарисувал стареца,с човешки ръст, бяла брада, закръглено тяло и дрехи от червен сатен, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Домът на Дядо Коледа бил малка работилница за играчки на Северния полюс.
 7. 7. През 1885г. Луи Пранг издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм През 1927г. вестник "Ню Йорк таймс" описва Дядо Коледа “Пред младите жители на Ню Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди."
 8. 8. През 1931г. художника на "кока-кола" Хадън Сандблъм започва да рисува за рекламната кампания "Санта Клаус също пие Кока-кола". Няма нущо ново в образа на добрия старец, но го прави световно известен .
 9. 9. Дядо Коледа е известен с различни имена в различните страни на света В Америка го наричат Santa Claus В Австрия и Швейцария - Christkindl или Christ Child. В Норвегия и Дания - Юлнисен В Англия - Father Christmas В Италия - Babbo Natale. В Германия – Weihnachtsmann , Kriss Kringle или Sankt Nikolaus Във Франция - Pere Noel или le Petit. В Швеция – Jultomten В Бразилия - Papa Noel. В Русия – Дед Мороз ( Дядо Мраз )...
 10. 10. Как се празнува Коледа по света
 11. 11. В Австралия   Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура.В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината от свещи и факли.Една австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.
 12. 12. В Австрия    се ражда известната коледна песен „Зимна нощ",изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел" с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си.
 13. 13. В Англия     също песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. А в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, децата помагат на мама. огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството. Коледното меню е представено от
 14. 14. В Дания    четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Елхата се украсява с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама..В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.Вечерята на 24 декември е традиционна . херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.
 15. 15. В Италия   на 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и.Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана,която раздава подаръците в по голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар.
 16. 16. В Канада   една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и елени.Навсякъде по улиците и магазините ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „кончето на Дядо Коледа".Църквите също са огрени от стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им.В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите,както в Но канадците имат също традиция да излизат групом през нощта, за да съберат пари и лакомства, които ще раздадат на бедните.
 17. 17. В Кения   по Коледа църквите се украсяват с балони,панделки, цветя и зелени растения. Коледната вечеря е барбекю за цялото всички членове на семейството, дошли отдалеч да празнуват с любимите си хора.
 18. 18. В Мексико   подготовката за Коледа започва от 16 декември.Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ. В Коледната  нощ по улиците има парад, на който хората пеят коледни песни и носят свещи и камбани, закачени на дълги пръти. След парада всички се събират в местната църква.В самата нощ също децата и младежите играят играта „Пината" -това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.
 19. 19. Във Финландия,   еленът също е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва „на крака". Той напуска с впряга си „арктичната си хижа", където живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.На 24 декември вечерта вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа ,който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране" на кандидат-Дядо Коледа - студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат, празничния костюм.Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!
 20. 20. Във Франция ,   всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция,защото е голяма държава. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада - малко лакоство. На 24-ти декември се отваря последнот и най голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, риба сомон и великолепен много скъп пастет от гъши дроб. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията гласи : печени кестени и греяно вино.
 21. 21. В Холандия,   Св. Никола, Синтер Клаас на холандски, и бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта.От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.
 22. 22. Бъдни вечер и Коледа в България
 23. 23. На Бъдни вечер , в нощта срещу Коледа , цялото семейство се събира на празнична вечеря. Най-възрастният мъж в дома запалва огън, в който се поставя бъдник – специално отсечено дъбово или крушово дърво, което гори цяла нощ.
 24. 24. Ако бъдникът гори буйно, с голям огън и пръска много искри, годината ще бъде здрава и плодородна за цялото семейство. На трапезата се поставят нечетен брой – седем, девет или единадесет, постни ястия. Пита, варено жито, варен фасул, постни сарми, туршия, лук, орехи, други ядки, зелник, тиквеник, кравайчета, баница, ошаф (компот от сушени плодове), мед, пресни плодове.
 25. 25. Вечерята започва с прекадяване на цялата къща с тамян, за да се прогонят злите духове. Обредната питка – боговица, се замесва с тройно пресято брашно и с „мълчана” вода. Тази вода най-младата невяста донасяла от чешмата, без да продума нито една дума по пътя.
 26. 26. Питката е украсена с направени от тесто фигурки, символизиращи плодородието – житен клас, грозд, слънце, пчела, орач, фигури на домашни животни и др. На трапезата стопанинът на дома вдига високо над главата си питата и изрича благопожеланието
 27. 27. Да се ражда пшеницата под път и над път, класовете да станат като лъжици, а зърната – като дренки! Да се раждат гроздето, ечемикът и царевицата! Да се плодят агнетата, козите и кравите! Боже, ела ни на гости да вечеряме заедно!
 28. 28. Боговицата се разчупва от най-възрастния на трапезата, като първото парче се нарича на Богородица или на къщата. Другите парчета се раздават по ред от възрастните до най- малките. Всеки търси в своето парче скрита пара. Който я намери, ще бъде богат и честит през цялата година. Момите слагат под възглавницата първия залък от парчето си, за да сънуват за кого ще се оженят.
 29. 29. Обичаят повелява трапезата да не се прибира, за да може Богородицата да влезе във всеки дом. Среднощ тръгват коледарите. Много е важно кой ще посети дома първи на Бъдни вечер и на Нова година. Ако полазникът (първият гост) е добър човек, то и годината ще бъде добра и благополучна за всички в къщата. Някога е имало обичай домакините сами да канят гости, които вече са доказали, че носят щастие на хората.
 30. 30. Презентацията изготви: П.Махова / по материали от интернет/

×