Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
 Begreppet kommer från en FN-rapport från
1987. Det innebär en utveckling där vi möter
dagens behov utan att förstöra för...
 I början på en utveckling ser man ofta en
tillväxtfas men efter ett tag planar kurvan ut.
 Om man då tillåter resursern...
Resurser återskapas
- hållbar utveckling
Resurser återskapas inte
- kollaps
Tillväxtfas
Tillväxt
Tid
 Kemiska ämnen kan spridas på många olika
sätt.
 Gaser och små partiklar kan spridas i luften
långa sträckor. Regnet kan...
 Hur ämnen kommer att påverka levande
organismer beror ju på om det är skadligt eller
inte men också på hur mycket det fi...
 Hur stor påverkan blir beror på tiden, hur
länge pågår en process, hur lång tid tar det för
ett ämne att brytas ner osv....
 I naturen styrs det mesta av jämvikter, naturen
strävar efter att vara i balans.
 Snabba förändringar i jämvikterna kan...
 Hur ämnen kommer att reagera i naturen beror
tex. på hur finfördelade de är.
 Det beror även på hur lätt ämnena har att...
 Man kan inte alltid förutsäga vilka effekter
våra aktiviteter kommer att ha på naturen.
 Därför bör man hålla sig till
...
 Gidhagen, M. & Åberg, S. (2012). Kemi Direkt.
Stockholm: Sanoma Utbildning
Hållbar utveckling
Hållbar utveckling
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Hållbar utveckling

 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

Hållbar utveckling

 1. 1.  Begreppet kommer från en FN-rapport från 1987. Det innebär en utveckling där vi möter dagens behov utan att förstöra för kommande generationer  Ska livet i framtiden bli bra måste vi använda våra gemensamma resurser på ett bra sätt.  Resurserna kallas ekosystemtjänster, dvs. sådant vi behöver för att överleva. Det är mat, råvaror, energi och rent vatten.  Man utgår från sex grundläggande principer för att kunna agera på rätt sätt.
 2. 2.  I början på en utveckling ser man ofta en tillväxtfas men efter ett tag planar kurvan ut.  Om man då tillåter resurserna att ta slut kan det leda till en kollaps.  Om man istället låter ser till att de hamnar i ett kretslopp kan man behålla en hög nivå och få en hållbar utveckling.  (se diagram på nästa bild)
 3. 3. Resurser återskapas - hållbar utveckling Resurser återskapas inte - kollaps Tillväxtfas Tillväxt Tid
 4. 4.  Kemiska ämnen kan spridas på många olika sätt.  Gaser och små partiklar kan spridas i luften långa sträckor. Regnet kan sedan föra ner dessa till markytan  Vattendrag kan sprida ämnen som är lösliga men också fasta partiklar. Ju längre väg vattnet rör sig desto fler ämnen transporteras.  Vi människor bidrar ju också aktivt till många ämnens spridning.
 5. 5.  Hur ämnen kommer att påverka levande organismer beror ju på om det är skadligt eller inte men också på hur mycket det finns av det.  Om ett ämne är skadligt redan vid låga halter kallas det ett giftigt ämne. Om det däremot krävs högre halter för att vara skadligt kallas det ett vådligt ämne.  Så det är kombinationen av hur mycket och hur giftigt ett ämne är som bestämmer risken.
 6. 6.  Hur stor påverkan blir beror på tiden, hur länge pågår en process, hur lång tid tar det för ett ämne att brytas ner osv.  Kemiska föreningar som släpps ut kan oftast brytas ner medan grundämnen inte gör det.  Ett exempel är kvicksilver som anrikas, dvs. där halterna ökar med tiden.
 7. 7.  I naturen styrs det mesta av jämvikter, naturen strävar efter att vara i balans.  Snabba förändringar i jämvikterna kan ibland få långtgående konsekvenser. Surt regnvatten är en sådan snabb förändring.  Regnet löser sura gaser snabbt men det tar lång tid för marken att jämna ut det sura nedfallet.
 8. 8.  Hur ämnen kommer att reagera i naturen beror tex. på hur finfördelade de är.  Det beror även på hur lätt ämnena har att reagera med andra ämnen.
 9. 9.  Man kan inte alltid förutsäga vilka effekter våra aktiviteter kommer att ha på naturen.  Därför bör man hålla sig till försiktighetsprincipen när man fattar beslut.  Kort sagt – om man inte säkert vet vad effekterna blir, då ska man avstå eller välja ett annat mer känt alternativ.
 10. 10.  Gidhagen, M. & Åberg, S. (2012). Kemi Direkt. Stockholm: Sanoma Utbildning

×