Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Könyvtáros, könyvtár,
könyvtárügy- a következő öt
év –ízelítő a nemzetközi
trendekből
Németh Márton MKE Vándorgyűlés kávéh...
David Lankes gondolatai
 "A könyvtárak nem a könyvekről szólnak. A könyvtárosok
munkájának középpontjában sem a gyűjtemén...
A felhasználói közösség és a
könyvtárak
 A könyvtárak az adott helyi célközönségük információs igényei köré
szerveződnek
...
IKR helyett Könyvtári menedzsment
rendszer
 Eltűnnek a stabil önálló munkafolyamatok, s az azokat szabályozó
modulok
 Az...
A Big Data forradalma és a
szemantikus web
 Internet of Things- a mobil infrastruktúra sávszélessége
robbanásszerűen nő
...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy a következő öt év várható trendjei -Németh Márton_MKE Vándorgyűlés, Szonok, Kávéházi szekció, 2015 Június 17.

627 visualizaciones

Publicado el

An overview in Hungarain about some major development trends related to libraries, library profession, librarianship

  • Sé el primero en comentar

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy a következő öt év várható trendjei -Németh Márton_MKE Vándorgyűlés, Szonok, Kávéházi szekció, 2015 Június 17.

  1. 1. Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy- a következő öt év –ízelítő a nemzetközi trendekből Németh Márton MKE Vándorgyűlés kávéházi szekció 2015. július 17.
  2. 2. David Lankes gondolatai  "A könyvtárak nem a könyvekről szólnak. A könyvtárosok munkájának középpontjában sem a gyűjtemények gondozása, sem a felhasználók kiszolgálására való passzív attitűd nem bír fontos szereppel. A könyvtárak kultúra és tudásközvetítő helyek, melyeket a közönségük vesz birtokba. A könyvtárosok pedig oktatói szerepkörben a tudásteremtés legfőbb segítői, hogy a felszínre hozzák mind azon szakértelem legjavát, mellyel felhasználói közösségük rendelkezik. A könyvtárosok a jól informáltságra épülő demokratikus állampolgári közösség megalapozásával megválthatják a világot"
  3. 3. A felhasználói közösség és a könyvtárak  A könyvtárak az adott helyi célközönségük információs igényei köré szerveződnek  Információ közvetítés: fórum a fizikai és virtuális térben. A harmadik hely kiteljesedése  Szociális kohézió, társadalompolitikai eszköz  Összehozza az embereket, növeli az adott közösség információs potenciálját- pozitív társadalmi tőke, hozzáadott érték  A könyvtár nem csak viszi a pénzt hanem hozza is, mégha sokszor nem is közvetlen módon!  A könyvtár oktatási (educator, facilitator) szerepköre markáns, központi jelentőségű lesz
  4. 4. IKR helyett Könyvtári menedzsment rendszer  Eltűnnek a stabil önálló munkafolyamatok, s az azokat szabályozó modulok  Az érték az ember: Az egyes feladatok akár egyéni szinten is beállíthatóak  A rendszerintegráció új foka  Minden a felhőben  Közös tudásbázis  Osztott munkavégzés, intézményi partnerség  Mi is a saját? (gyűjtemény, munkavégzés)  Növekvő hatékonyság intézményi szinten DE egyben szoros egymásrautaltság- EGYIDŐBEN
  5. 5. A Big Data forradalma és a szemantikus web  Internet of Things- a mobil infrastruktúra sávszélessége robbanásszerűen nő  Alapvető változások a mindennapi tárgyi kultúrát, felhasználói szokásokat, életvitelt illetően  Milyen körben gyűjthet adatot a könyvtár? Mennyire kerülhet bevonásra az emberek magánszférájába?  A könyvtár útja a Big data világába szemantikus weben keresztül  Az információ visszakeresés forradalma- kilépnek az adatok a könyvtárból  Helyünk és értékünk a szemantikus univerzumban  A Big Data nagyhatalmai, copyright kihívások, adattulajdonlás, továbbítás kihívásai

×