Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Teatre roma
Teatre roma
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 23 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Más de masocias (20)

Más reciente (20)

Anuncio

Lit llatina

 1. 1. Introducció: Trets i manifestacions creatives Les primeres manifestacions són de caràcter oral > carmina > texts amb ritme. En prosa i vers tenim diferents mostres:  Cançons funeràries, procedents de l’èpica, narren les aventures d’un mort.  Cants laudatoris, que enalteixen les glòries d’un avantpassat.  Cants religiosos, que invoquen l’ajut o protecció a un déu, antecedents de la lírica.  Diàlegs improvisats, satírics i llicenciosos, anticipen la farsa amb personatges fixes com el golafre, el vellard enamorat …
 2. 2. Introducció: Trets i manifestacions creatives  Mostra dependència de la literatura grega, tant en els gèneres com en la mitologia, com a font d’inspiració.  Té una tendència al didactisme més que a l’estètic, pel caràcter pràctic de l’època. Per això, sorgeixen escrits d’Història, Oratòria o Ciència, juntament als textos literaris.  És una producció dilatada en el temps: abraça tot el període de l’imperi romà (III a.C.-s.V d.C) i les obres escrites en llatí durant l’Edat Mitjana.  Les manifestacions de la literatura en llatí sorgeixen després de la conquesta de la Magna Grècia, en el s. IIIon entre els romans en contacte el món grec i la seva cultura.
 3. 3. EL TEATRE LLATÍ
 4. 4. EL TEATRE LLATÍ Les primeres manifestacions de teatre popular, oral, no escrit, estan lligades a la collita i a les festes camperoles. Consistien en diàlegs en vers dels que comediògrafs posteriors pren tipus i personatges: el bufa, el pedant, el vell ridícul, el ximple, etc. A partir del s. III a. C. Comença a Roma la demanda de representacions que, en un principi, varen esser traduccions o adaptacions de tragèdies gregues.
 5. 5. Els gèneres i la representació teatral TRAGÈDIA: té com a protagonistes els déus o herois, el seu to és solemne i el llenguatge culte. COMÈDIA: se centra en les preocupacions de la vida quotidiana, tot fent ús de’ún llenguatge informal, de col·loquial a vulgar.
 6. 6. Els gèneres i la representació teatral Totes les obres s’expressen en ver, amb gran varietat de metres. Es tracta de teatre musical, ja que alternen el teatre, la música i la dansa
 7. 7. Representació teatral. Elements Lloc de representació: Un tros de terreny acotat amb els espectadors asseguts a terra. Més endavant es construeixen els escenaris de fusta i cap al 55 a.C. es construex el primer teatre de pedra. Forma dels teatres: són de planta semicircular, amb grades per als espectadors (cavea), l’escenari (scaena) darrere del qual hi havia un mur decorat. En el centre, l’orchestra. Temps de la representació: l’horabaixa. Entrada gratuïta- Actors: Amb convencions: vells amb perruca gris o blanca; joves rossos o morens, esclaus pèl-roig… tots amb roba de color vi i gairebé no duen màcares com els grecs. Estructura de l’obra: Pròleg (fets passats)- escenes sense més pausa que els intervals musicals que permetien la caracterització dels personatges.
 8. 8. LA COMÈDIA Sorgeixen a Roma en les cerimònies religioses en honor a Ceres, deessa de l’agricultura. Com a gènere no va superar l’estat d’imitació de la comèdia grega. La seva originalitat rau en l’aportació d’elements psicològics i lingüístics populars. Els principals autors són PLAUTE (ampliar amb el llibre de text, pàgs. 45-48) i TERENCI.
 9. 9. LA TRAGÈDIA Època arcaica (s. VI-I a. C): adaptació de tragèdies gregues, sobretot d’Eurípides: Aquiles, Àyax, Medea desterrada… amb una expressió digna i elevada. Època imperial (s. I a.C.- V d.C.) apareixen 9 tragèdies de Sèneca (IV d. C.- 65 d. C.) escrites més per a la lectura que per a la representació. Hi destaquen els tons macabres, escenes patètiques i sovintegen les reflexions filosòfiques. El seu valor és la influència que va exercir en el teatre anglès, el francès de Racine o en dramaturgs moderns. Alguns exemples: Fedra, Les troianes, Hèrcules furiós, Medea, tec.
 10. 10. POESIA ÈPICA. Períodes El primer poema que apareix no és original. Es tracta de la Odussia, traducció de l’Odissea, feta per Livius Andronicus, un grec presoner que feia servir l’obra d’Homer per ensenyar la seva llengua a Roma. L’èpica en llatí té 3 períodes:  Imitació: Bellum Poenicum, on el poeta Nevi narra l’odi entre les cartaginesos i romans en la 1ª guerra púnica  Auge (Època clàssica): L’Eneida de Publi Virgili Maró, epopeia nacional de Roma.  Decadència: Farsalia, obra del cordovès Lucà, que narra la guerra civil entre César i Pompeu
 11. 11. L’ENEIDA
 12. 12. L’ENEIDA És l’epopeia de la civilització romana. Conta l’origen mític de Roma que Virgili atribueix a Enees, un heroi troià que arriba a les colines de Laci quan fugia de la destrucció de Troia. Font d’inspiració: l’Odissea i l’Ilíada.
 13. 13. L’Eneida. Estructura Obra dividida en 12 llibres i conté 12.000 versos hexàmetres. L’argument, que no té una línia cronològica, té una doble estructura interna, d’acord amb els protagonistes que apareixen o dels fets que es desenvolupen. Enees té 3 blocs de protagonisme:  Llibres I-IV (bloc inicial): Dido com a protagonista.  Llibres V-VIII (Bloc central): protagonisme total d’Enees.  Llibres IX-XII (bloc final): destaca la figgura de Turn, enfrontat a Enees. Els esdevenivents divideixen l’obra en 2 parts:  El VIATGE d’Enees i les seves peripècies fins arribar a Itàlia. (Odissea)  La CONQUESTA: canta les guerres d’Enees a terres itàliques (Ilíada).
 14. 14. POESIA LÍRICA I DIDÀCTICA LLATINES Les composicions líriques que s’agrupen sota el nom de carmine, (odes)tracta temes amorosos, patriòtics, bucòlics. Aquestes obres són fruit de la influència que literats, poetes i filòsofs de l’època hel·lenística grega exerceixen sobre poetes joves llatins, poetae novi: Virgili Horaci i Catul. El vers més habitual és l’hexàmetre, de ritme greu i solemne.
 15. 15. VIRGILI
 16. 16. VIRGILI. Obres Virgili, famós per la creació de l’ Eneida, va ser també poeta líric. Hi destaquen:  Les Bucòliques, deu composicions de tema pastoril molt imitades per la literatura posterior.  Les Geòrgiques, es un gran poema que pretén adoctrinar sobre el cultiu dels camps i infondre l’amor cap a la natura. Està dividit en 4 parts: • El cultiu dels cereals • El manteniment dels arbres i de la vinya. • La cria del bestiar i • L’apicultura
 17. 17. CATUL (87-54) El més destacat representant de la Poesia lírica llatina, inspirada per Clòdia, la seva musa. La seva obra abraça 116 poemes que poden dividir-se en 3 grups:  Nugae (bagatel·les), que tracten temes de la vida quotidiana, amb sentiment i inspiració.  Poemes doctes on hi destaquen temes mitològics.  Epigrames, dedicats a la vida diària i a temes quotidians de Roma.
 18. 18. HORACI (65-8 a.C.) Quint Horaci Flac, comparteix amb Virgili, la condició de “clàssic” de la poesia llatina. Característiques de la seva poesia: equilibri formal i concordança entre pensament i expressió. Sempre cerca la perfecció estètica (“labor limae”):  Épodes: 17 peces que constitueixen una amablle sàtira sobre els vicis i costums del moment; l’elogi de l’amistat i la vida de camp (Beatus ille)…  Epístoles: escrit en forma de carta dirigida a una persona coneguda.  Odes: 4 llibres amb 104 composicions que poden agrupar-se en amoroses (carpe diem), filosòfiques (aures mediocritas) i romanes .
 19. 19. Ovidi (43-17 d. C.) Els seus poemes estan marcats per l’etapa de desterrament (8 anys a Tomis, Romania): Època de joventut:  Els amors. 3 llibres adreçats a Corina.  Les Heroides: 17 cartes d’amor d’heoïnes mitoloògiques  L’art d’estimar (Ars amandis), un tractat didàctic de tècniques amatòries. o Època de desterrament:  Tristeses: obra de versos sincers de profunda amargura i dolor. o Època de maduresa:  Metamorfosis: un tractat didàctic de mitologia d’enorme influència en la cultura occidental, ja que ha estat una font contínua d’inspiració per a escriptors, pintors i músics.

Notas del editor

 • CANT II. Enes comença a explicar les històries que havien tingut en la guerra; centrant-se sobretot en la tàctica del Cavall de fusta dels grecs i en l’ esdevingut a un sacerdot anomenat Laocont al que dos horribles monstres marins van matar; i també que manera se li apareix Héctor a Enes demanant-li que sortís de Troià.
 • Cant XII. Enees és ferit amb un fletxa, però segueix miraculosament i mata el seu enemic Turn en un combat a mort d’on surt victoriós.

×