Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror

3.955 visualizaciones

Publicado el

Komplikacione Posoperatore si pasoj e A nestezise & Kujdesi Infermierore ne Kompliacionet Postoperatore

Publicado en: Salud y medicina
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2Qu6Caa ♥♥♥
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2Qu6Caa ❶❶❶
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror

 1. 1. KOMPLIKACIONET POSTOPERATORE. KUJDESI INFERMIEROR NË KOMPLIKACIONET POSTOPERATORE DETYRË KURSI
 2. 2. Punuan: 1. Matilda Gremi 2. Marikela Nure 3. Majlinda Dida 4. Oltion Saraci 5. Marinela Shyti Grupi: 9, Paraleli: III Dega: Infermieri e Përgjitheshme Pranoi: Prof. Alketa Dervishi
 3. 3. 1. Cilat janë Komplikacionet kryesore Postoperatore. 2. Cilat janë Komplikacionet Postoperatore të mëvonshme. 3. Faktorët predispozues të komplikacioneve Postoperatore. 4. Vlersimet dhe Kujdesjet Infermierore në pacientet me komplikacion Postoperatore. 5. Diagnozat Infermierore në pacientet me kompliacione Postoperatore. OBJEKTIVAT
 4. 4. › Faza post-operatore eshte faza e trete dhe finale e experiences kirurgjikale, ajo fillon me pranimin e pacientiti ne dhomen e zgjimit ose ne reanimacion dhe mbaron me nje vlersimndjekje ne klinike ose ne shtepi › NDARJA E PERIUDHAVE POST-OPERATORE › FAZA 1: kjo eshte periudha e menjehershme post- operatore, ne oret e para mbas operacionit ku pacienti eshte nen efektin e anestezise › Faza 2: eshte koha e e sherimit dhe te parandalimit te komplikacioneve. Kjo periudhe mund te zgjasi disa dite, jave, apo muaj pas operacionit TE DHENA TE PERGJITHESHME PER KUJDESIN POSTOPERATOR
 5. 5. › Sistemi: Respirator, Kardiovaskular, Neurologjik, Imunologjik, Gastrointestinal › Shkaku dhe Teknika: Rruget e Frymemarrjes, Medikamentete, Instrumentete, Anestezia Regjinale, Anestezia e Pergjithshme › Koha e Shfaqes: Gjate Injeksionit, Post Operatore › Ashpersia: Minore, E bute, E rende › Shpeshtesia: E zakonshme, e pazakonshme, e rralle Klasifikimi i Komplikacioneve te Anestezise
 6. 6. 1) Gjendja klinike e pacientit . Eshte e natyrshme qe nje pacient me gjendje kritike , I cili duhet ti nenshtrohet nje interventi urgjent ka rrisqe me te medha per incidente , se nje pacient qe I nenshtrohet kirurgjise se planifikuar , ne kushte optimal. 2) Tipi I interventit Nje intervent ne tru , ose ne zemer eshte me me rrisk se je intervent shume periferik ( psh te gishtat e nje dore ) SHKAKTARET E MUNDSHEM TE KOMPLIKACIONEVE:
 7. 7. 3) Tipi I anestezise ->Mungesa momentale e anestezistit eshte nje factor predispozues per incidente . -> Keqfunksionimi I disa aparaturave . Respiratoret automatike , monitoret, laringoskopet mund te jene shkaku I problemeve e renda qe shfaqen papritur. -> Reaksioni I pacienteve ndaj medikamenteve te anestezise . Shpesh ndodhin reaksione alergjike , pak ose shume te renda. -> Monitorimi I pamjaftueshem . eshte konsideruar faktori me I rendesishem dhe eshte me I korrigjueshmi. Prandaj duhen vendosur disa standard te monitorimit te cilet parashikojne nivele te ndryshme te sigurise.
 8. 8. 1. Bronkiti 2. Bronkopneumonia 3. Pneumonia Lobare 4. Konxhestioni pulmona Hipostatik 5. Tromboembolia pulmonare 6. Hemoragji Sekondare 7. Obstruksion Intestinal 8. Delirium Tremens KOMPLIKACIONET E MEVONSHME 1. Dhimbje (Dhimbje koke/ Shpine) 2. Nauze dhe te vjella rreth 30% e pacienteve 3. Demtime te dhembeve 1 ne 4500 raste 4. Dhimbje fyti dhe demtime te laringut 5. Kolaps Kardiovaskular 6. Depres Respirator 7. Hypoxi 8. Hypotermi 9. Demtime te nervave. 0.4% ne anestezin gjenerale dhe 0.1% ne anestezin regjionale 10. Shok Anafilaktik ne 0.2% te rasteve 11. Retension Urinar 12. Vdekje 3% te rasteve 13. Temperatura KOMPLIKACIONET KRYESORE KOMPLIKACIONET E ANESTEZIZ
 9. 9. › shkaku me I shpeshte eshte hipovolemia e cila mund te jete reale ose relative. Faktoret predispozues te hipovolemise reale: › Hemorragjia › Zevendesimi jo adekuat I likideve › Poliuaria osmotike › Sekuestrimi I likideve Faktoret predispozues te hipovolemise relative › Pakesimi I kthimit venoz ne zemer › Forcat mekanike › Reduktimi absolute I volumit qarkullues HIPOTENSIONI ku faktoret predispozues jane : › Dhimbja › Distension I vezikes urinare › Mbingarkesa me likide › Hipoksemia › Presioni I rritur intracranial › Administrimi I agjenteve vazokonstriktues HIPERTENSIONI KOMPLIKACIONET POSTOPERATORE HEMODINAMIKE
 10. 10. › Raporti furnizim kerkese per oksigjen I miokardit . ISHEMI MIOKARDI OSE INFARKTI AKUT I MIOKARDIT Faktoret predispozues jane : › Hipoksemia › Hiperkarbia › Crregullimet elektrolitike dhe acido bazike › Ishemia e miokardit › Presioni intracranial I rritur › Toksiciteti nga barnat › Hipertermia malinje ARITMIT
 11. 11. Faktoret: › Dhenia me teprice e likideve › Diureza farmakologjike › Diureza osmotike › Hierglicemia › Diabeti insipid POLIURIA Faktoret: › Hipovolemia › Nekroza tubular acute nga hipoperfuzioni › Toksinat › Traumat OLIGUARIA Komplikacionet postoperatore renale FAKTORET: > Insuficenca renale > Hiperkalemia > Acidoza CRREGULLIMET E ELEKTROLITEVE
 12. 12. › Insultit tromboembolik › Hemorragjite 2) DEMTIME NEUROLOGJIKE › Veprimi I zgjatur I agjenteve anestetike › Demtimet neurologjike › Shkaqet metabolike si : hipoglicemia ,sepsisi , encefalopatite preekzistuese, crregullimet elektrolitike dhe crregullimet acido bazike . 1) ZGJIMI I VONUAR Komplikacionet postoperatore neurologjiike 3) Delirium 4) Lezionet neurologjike periferike si pasoje e : •Demtimeve kirurgjikale •Pozicioni jo I kujdshem intraoperator 5) Nauze dhe te vjellat postoperatore
 13. 13. › Bronkopneumoni . › Sepsis . › Infeksione plage . › Phlebitis . › Formim cistesh . Pas 5 diteve › Komplikacione specifike lidhur me operacionin -psh. formim fistulash etj. Pas javes se pare : › Infeksion plage . › Emboli pulmonare DITA 3-5 › Temperature e lehte (temperatura <38*C) › Nekroza te vendi i operacionit . › Hematoma . › Temperature e vazhdueshme (temperatura >38*C) › Pulmoni I demtuar mund te infektohet perseri . › Infeksione specifike te lidhura me operacionin - psh. infeksion biliar nga nje operacion biliar etj. › Transfuzion gjaku ose reaksion medikamenti . DITA 0-2 TEMPERATURA POSTOPERATORE
 14. 14. SISTEMI RESPIRATOR
 15. 15. › Eshte nje ansambel organesh, funksioni esencial I te cileve eshte sigurimi I shkembimit te gazrave ndermjet organizmit dhe mjedisit rrethues. Ai perfshin: › Rruget e Kalimit te ajrit: cavum nasi, pharynx, laryng, trache et bronchi › Organet e Shkembimit te Gazreve-Pulmones › Elementete mekanike-Pleura, diaphragma, muret torakale Sistemi Respirator
 16. 16. › Kur pacienti nuk arrin te levize ne periudhen postoperatore nga nje frakture e femurit ose eshte paraplegjik. › Kur pacienti ka nje arsye tjeter e cila I pengon frymemarrjen si psh demtime ose lendime te kokes ose demtime te tjera te shumefishta . › Kur pacienti ka nje efekt te tejzgjatur te anestetikeve › Statusi nutricional I varfer › Humbja e gjakut ne periudhen intraoperatore. › Kur pacienti eshte I dehidratuar › Kur pacienti eshte perdorues I duhanit Nje pacient eshte me I predispozuar te kete probleme respiratore postoperatore kur : › Kur ka emfizeme dhe bronkit kronik › Kur ai I nenshtrohet nje operacioni te nderlikuar vecanerisht ne pjesen e siperme te abdomenit dhe te toraksit e cila shkakton dhimbje dhe sjell sputum. › Kur pacienti ka marre doza te larta opioidesh dhe barbituratet › Kur pacienti zgjohet ngadale nga efekti I anestezise › Kur ai ka nje bllok te larte subaraknoidal . KOMPLIKACIONET POSTOPERATORE RESPIRATORE
 17. 17. › Lloji I Interventiti Kirurgjikal si dhe Kohezgjatja e saj › Pacientete e grupmoshave te treta dhe ato pediatrike › Patologjit respiratore, kryesisht te pa trajtuara mire › Qendrimi per nje kohe te gjate ne spital › Obeziteti, Sepsi, Shoku Dehidratimi › Aspirimi, Hipotensioni, Malnutricionu FAKTORET › Respiracion I zhurshem dhe I pa rregullt › Perdorimi I muskujve ndejsor per frymemarrje (m.abdominal dhe te qafes) dhe ngushtimin interkostal › Puls I dobet dhe I pa rregullt › Dobesi Trupore › Sekrecione te shtuara KLINIKA KOMPLIKACIONET E SISTEMIT RESPIRATOR
 18. 18. Mungesa e furnizimit me oksigjenit ne tru ndahet ne : › Anoksi anoksike e cila vjen si pasoje e permbajtjes dhe presionit te ulet te oksigjenit arterial. Ajo vjen edhe nga kushtet e mushkerise ku perfshihen semundjet si astma , kanceri I mushkerive , pneumonia , hipertensioni etj. › Anoksia anemike e cila konsiston ne nje permbajtje te ulet te oksigjenit ne gjak si pasoje e uljes se hemoglobines . › Anoksia ishemike e cila pereshkruan nje gjendje te insuficences se fluksit te gjakut cerebral. Anemia e rende , infarkti I miokardit , insuficenca kardiake kongjestive dhe semundjet pulmonare mund te cojne ne koma. nivele te rritura te monoksidit te karbonit ne gjak japin hipoksi qe con deri ne koma . › KLINIKA: Takikardi, Dispne, Cianoze, Crregullime te statusit Mendore etj. HIPOKSIA
 19. 19. › Atelektaza › Hipoventilimi › Hipoksia e difuzionit qe mund te shfaqet gjate eleminimit te protoksidit te azotit te perdorur ne anestezine gjenerale . › Obstruksioni I rrugeve te siperme respiratore eshte nje komplikacion karakteristik I zgjimit nga anestezia gjenerale kur pacienti nuk e ka rimarre ende kontrollin e reflekseve dhe te tonusit te rrugeve respiartore. › Bronkospazma mund te shkaktoje hipoventilim , retension te dioksidit te karbonit dhe hipoksemi. › Aspirimi I permbajtjes gastrike › Edema pulmonare mund te shfaqet si pasoje e nje insuficence kardiake ,ose e rritjes se premeabilitetit kapilar pulmonar. › Pneumotoraksi shkakton hipoventilim , hipoksemi dhe paqendrueshmeri hemodinamike . › Embolizmi pulmonary rralle shfaqet ne periudhen e hershme postoperatore HYPOKSEMIA, shkaktaret:
 20. 20. Mund te shfaqet gjate zgjimit nga anestezia . Shkaqet me te shpeshta jane : › Eleminimi jo I plote anestezise gjenerale ose bllokades neuromuskulare . › Laringospazma mund te precipitohet nga nje anestezi e lehte dhe irritimi glotisit nga sekrecionet ,gjakut ose trupat e huaj. › Edema e rrugeve ajrore › Hematoma e plageve › Paraliza e kordave vokale mund te jete si pasoje e nje intubimi endotrakeal traumatic ose ne kirurgjine e tiroideve , paratiroideve torakale etj. OBSTRUKSIONI I RRUGEVE TE SIPERME AJRORE › Pacientet qe i nenshtrohen anestezise se pergjithshme pesojne shume ndryshime qe mund te cojne ne ne hipoksi postoperatore . Shkak kryesor i hipoksis postoperatore eshte atelektaza › Ndodh ne 90% te pacienteve qe i nenshtrohen anestezise , mund te coje ne shtim te frymemarrjes qe shton rrezikun e riintubimit . › Gjate anestezise ka nje renie rreth 16- 20% te kapacitetit funksional residual direkt pas veprimeve. Ky eshte nje shqetesim i madh sidomos per pacientet obeze . › Atelektazia e kombinuar me bllokime te pjesshme neuromuskulare mund te coje ne deshtime akute te sistemit respirator . ATELEKTAZA
 21. 21. › Nje rikthim jo I plote I bllokades neuromuskulare . Shkaku me I shpeshte I zgjatjes se dobesise neuromuskulare eshte perdorimi I tepert I bllokuesve neuromuskulare , ose nje crregullim anatomic ose fixiologjik neuromuscular. › Obstruksioni I rrugeve te siperme respiratore mund te shkakaktoje hiperkapni dhe hipoksemi › Analgjezia jo e mire sidomos pas operacioneve te toraksit dhe abdomenit te siperm mund te reduktoje ventilimin per minute duke cuar ne kolaps alveolar, hiperkapni dhe hipoksemi. › Bronkospazma , me shpesh ndodh ne paciente me semundje obstructive kronike pulmonare , astma,infeksion te koheve te fundit te traktit respirator. › Pneumotoraksi › Hipoventilimi eshte nje ventilim I papershtatshem dhe I ulur pr minute. Ai con ne hiperkapni dhe acidize respiratore acute . kur eshte I rende ai jep hipoksemi , narkoze nga dioksidi I karbonit dhe se fundi apne. › Faktoret predispozues: › Deprimimi I ventilacionit . Opioidet jane depresante te fuqishem te respiracionit › Insuficenca pulmonare dhe insuficenca e muskujve respiratore › Nje semundje preekzistuese respiratore eshte factor rrisku per komplikacionet respiratore postoperatore . HIPOVENTILIMI
 22. 22. › Shfaqet deri ne 9% te pacienteve me rrezik te larte operacioni › Vdekjeprurese ne 20-45% te rasteve. › Pacientet qe marrin suport respirator jane ne rrezik te larte te pneumonive respiratore. › Mund te kete lidhje mes pneumonise ne zhvillim dhe atelektazise. › Respirimi mekanik joinvaziv mund te ndihmoje ne uljen e rrezikut te pneumonise. PNEUMONIA
 23. 23. PROCESI INFERMIERORE NE KOMPLIKACIONET POSTOPERATORE SI PASOJE E ANESTEZISE
 24. 24. - Infermierja vlereson lirimin e rrugeve te frymemarrjes - Vlereson per pranine e ngjirjes se zerit ,bllokim te rrugeve te frymemarrjes, per frymemarrje fishkellyese apo gulcuese dhe per pakesimin e zhurmave te frymemarrjes - Mban shenim shenjat jetesore ( thellesine dhe ritmin respiratore ,oksigjenimin ,cilesine respiratore - Vlereson vetedijen e pacientit duke e pyetur per vendodhjen apo duke pare reagimin nqs e therret ne emer - Infermierja vezhgon dhe levizjet e kraharorit . - vlereson gjithashtu dhe gazet ne gjak per hipoksi dhe mbetje te Co2 VLERSIMI INFERMIEROR
 25. 25. › Stresi lidhur me mungesen e njohurive per ecurine e semundjes › Imobiliteti lidhur me dhimbjen dhe diskomfortin › Ankthi dhe Frike I pacientit lidhur me nderhyrjen Kirurgjikale › Prishja e imazhit trupor lidhur me imobilitetin dhe cikatricet › Deficiti Njohurish në lidhje me mungesën e informacionit në lidhje me procesin e sëmundjes dhe vetë-kujdesit › Ndryshime në perfuzionin e indeve lidhur me pakësimin e rrjedhës së gjakut. › Rrezik per demtime ne periudhen intraoperatore si pasoje e anestezise dhe kirurgjise › Diskomfort i shoqeruar me komprimim te nervave dhe arterieve lidhur me keqpozicionimin gjate periudhes intraoperatore › Deprimim i respiracionit lidhur me aspirimin e permbajtjeve gastrike ose te vjellave › Hipotermi lidhur me kerkesat e larta per oksigjen. DIAGNOZAT INFERMIERORE TE PERGJITHSHME
 26. 26. › Frike dhe ankth lidhur me prognozen e komplikacioneve dhe eksperiencat e meparshme spitalore › Shqetesim lidhur me mungesen e informacionit › Lodhje dhe dobesi lidhur me sforcimin e muskujve respiratore dhe ndjesore › Dispne si pasoje e bllokimit te rrugeve te frymemarrjes dhe pamundesise per te kryer frymeshkembim efektiv › Hipotermi lidhur me kerkesat per oksigjen › Potencial per demtime te pacientit lidhur me perpjekjet per tu cuar gjate t tentativave per te marre fryme me force. › Kolle dhe asfiksi lidhur me aspirimin e te vjellave › Cianoze dhe asfiksi lidhur me mungesen e oksigjenit per nje kohe te gjate DIAGNOZAT INFERMIERORE, ne Komplikacioneve ne Sistemin Respirator
 27. 27. › SIGURIMI I NJE POZICIONI TE PERSHTATSHEM: Nje pozicion i pershtatshem siguron mbarevajtjen e rrugeve te frymemarrjes .Koka e pacientit mbahet e kthyer anash dhe mjekra e tij te jete e shtrire perpara mund te jete e nevojshme terheqja e qafes dhe shtyrja e nofulles perpara. Pozicioni Sims lateral lejon qe gjuha e pacientit te qendroje perpara qe keshtu mukusi apo te vjellat mund te aspirohen . Ne rast kur respiracionet shfaqen shume te dobesuara (te ceketa apo siperfaqesore ) e vetmja rruge e sigurt per tu siguruar neqoftese pacienti merr fryme ose jo vendosim doren mbi gojen dhe hunden ne menyre qe te ndihet shkembimi i ajrit . Aplikohet oksigjen i lageshtuar me maske ose kanjule nazale .E rendesishme eshte qe infermieri te njohe pengesat respiratore qe vijne si pasoje : -bllokim i rrugeve te frymemarrjes nga rrenja e gjuhes posht -grumbullim te sekrecioneve ne rruget e frymemarrjes -aspirimi i te vjellave -relaksimi i muskujve te faringsit NDERHYRJA INFERMIERORE
 28. 28. › Eshte e rendesishme qe per tu parandaluar grumbullimi i sekrecioneve te rekomandojme pacientit : -Levizje te here pas hershme sepse kjo ndihmon ne levizjen e sekrecioneve dhe nxjerrjen jashte te tyre. -Frymemarrje te thella -kollitje te shpeshta ndihmon ne parandalimin e grumbullimit te sekrecioneve . -fizioterapi te kraharorit dhe drenimi pastural jane te rendesishme ne mobilizimin e sekrecioneve dhe duhen perdorur regullisht MOBILIZIMI I SEKRECIONEVE › Behet duke ngritur pjesen e pasme te kokes dhe duke shtypur perpara mbi kendin e nofulles se poshtme .Kjo sjell terheqjen e gjuhea perpara dhe liron rruget e frymemarrjes . › Ndonjehere nevojiten kapja e gjuhes me anen e nje garze › Trajtimi i pengeses hypofaringeale vazhdon deri sa pacienti te rifitoje refleksin e mjaftueshem te sistemit respirator normal . TRAJTIMI I PENGESES HYPOFARINGEALE
 29. 29. › Eshte nje procedure e frikeshme per pacienti,arsyeja pse behet eshte qe te sigurojme nje rruge te lire ajrore duke levizur sekrecionet endotrakeale.Aspirimi behet vetem atehere kur eshte e nevojeshme por me shpesh aplikohet ne periudhen postOperatore, Perpara procedures I shpejgojme pacientite nese eshte e mundur: › 1-shpjegojme proceduren pacientit pasi nje gje e tille do te ndikoje ne uljen e ankthit tek ai. › 2-Duhet te zbatojme nje teknike te rrepte asepsie pasi kemi te bejme me nje plage te hapur qe munde te infektohet menjehere ne qofte se nuk zbatohen keto teknika. › 3-Eshte nje procedure qe kerkon kujdes te madh pasi munde te demtohen indet dhe muri mukozal. › 4-Thithja zbatohet vetem gjate terheqjes pasi nje gje e tille ul volumin e ajrit qe levizet nga mushkerite gje qe con ne rritjen e efektit hipoksik dhe trauma te rrugeve ajrore. ASPIRIMI
 30. 30. • Pergatisim te gjitha paisjet qe na nevojiten. • I shpjegojme pacientit se cfare do bejme dhe arsyen pse po e bejem kete procedure ne menyre qe ai te na kuptoje dhe te behet sa me bashkepunues. • Lajme duarte me uje dhe sapune. • Veshim doreza sterile. • Lidhim kateterin aspirues me aspiratorin. • Hiqet kateteri steril nga qesja. • Ndezim aspiratorin • Lubrifikohet kateteri thithes me lubrifikues. • Sigurohemi qe pacienti eshte oksigjenuar mire. Si te realizojme nje Teknike te rregullt Aspirimi:
 31. 31. • Ne qofte se pacienti nuk eshte ne ventilim mekanik shkeputet nga oksigjeni suplementar dhe lageshtuesi. • Ne qofte se pacienti bashkepunon i thuhet te beje nje frymemarrje te thelle dhe menjehere por me kujdes futet kateteri thithes ne tubin e trakeostomise.Ne qofte se haset rezistence terhiqet kateteri me kujdes.Gjate futjes se kateterit ne tubin e trakeostomise valvula lihet e hapur ne menyre qe te mos aspiroje gjate futjes ne trake. • Aspirimi nuk duhet te zgjase me shume se 15 sekonda. • Pasi hiqet kateteri lidhet pacienti me ventilatorin mekanik ose me burimin e oksigjenit.Degjojme mushkerite per te pare ne qofte se e kemi bere sic duhet aspirimin. • Raportojme tek mjeku per: a-Sasine,ngjyren dhe perberjen e sekrecioneve. b-Sa here eshte aspiruar pacienti gjate nje turni. c-Si tolerohet nga pacienti kjo procedure. d-Si paraqitet lekura afer vendit te trakeostomise. e-Raportojme ne qofte se kemi patur komplikacione gjate kesaj procedure.
 32. 32. Referenca: 1)Cikel Leksionesh, Infermieristik Anestezie-Alketa Dervishi 2)Anestezi dhe Reanmacion-Vjollca Shpata, Ilir Ohri, Kiri Zallari 3)Infermieristika ne Specialitete,-Fakulteti I Shkencave Mjekesore Teknike 4)Semiotika Kirurgjikale -Prof.Asc.Etmont Celiku 5)Anatomia Normale e Njeriut- Prof.Dr.Sofia Qamirani, Dr. Klodiana Poshi 6)Anesthesia Complications– http://www.healthcommunities.com/before-after-surgery/complications-of-anesthesia.html 7)COMMON COMPLICATIONS / RARE COMPLICATIONS http://www.developinganaesthesia.org/anaesthetic-complications.html 8)Effects of Anesthesia-American Society of Anesthesiologist https://www.asahq.org/whensecondscount/patients%20home/preparing%20for%20surgery/e ffects%20of%20anesthesia 9) Common Postoperative Complications- https://patient.info/doctor/common-postoperative- complications
 33. 33. JU FALEMINDERIT

×