Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Distintiu de garantia de qualitat ambiental 
FLOTES DE VEHICLES 
Mª del Mar Sans 
#distintiuflotes 
Direcció General de Qu...
DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL 
PER FLOTES DE VEHICLES 
CONTEXT I CREACIÓ
Distintiu de garantia de qualitat ambiental 
3 
 Què és? 
És un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix 
produ...
4 
Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire 
40 municipis de l’Àrea Metropolitana 
de Barcelona declarats ...
Creació del Distintiu per flotes de vehicles 
5 
Pla de millora per la 
qualitat de l’aire 
Creació del Distintiu 
per a f...
DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL 
PER FLOTES DE VEHICLES 
OBJECTIUS I ABAST
7 
Objectius 
 Minimitzar els impactes ambientals i promoure el 
desenvolupament sostenible més enllà del 
compliment de ...
8 
Qui pot sol·licitar el Distintiu per flotes de vehicles? 
La categoria de flotes de vehicles es divideix en 8 subcatego...
DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL 
PER FLOTES DE VEHICLES 
CRITERIS AMBIENTALS
10 
Criteris ambientals 
Els criteris s’estructuren en 6 apartats, i 
s’estableixen tant criteris bàsics, d’obligat 
compl...
11 
Exemple 
Flota: Turismes / Sol·licitant: Empresa Subcategoria: 2 
CRITERIS BÀSICS 
Gestió de la flota 
Caracterització...
12 
Procediment de sol·licitud i atorgament 
Avaluació 
per part de la 
Direcció General de 
Qualitat Ambiental 
Sol·licit...
DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL 
PER FLOTES DE VEHICLES 
BENEFICIS I RESULTATS
Beneficis 
Els beneficis de la categoria per a flotes de 
vehicles tenen a veure tant amb la salut 
pública com al medi am...
Resultats 
Actualment, 12 empreses de diferents sectors d’activitat han sol·licitat 
i obtingut el Distintiu de garantia d...
DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL 
PER FLOTES DE VEHICLES 
ALTRES INICIATIVES
Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles 
17 
 Ecoprocura és un fòrum sobre contractació pública 
sostenib...
Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles 
 Guia per a la compra pública de vehicles. Aquesta guia dóna cri...
Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles 
 La Generalitat de Catalunya guanya el premi “Diamante de 
la Co...
20 
Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles 
Lísing de 37 vehicles 
Lot 1: 28 cotxes dièsel 
Lot 2: 6 cotx...
Gràcies per la vostra atenció! 
www.gencat.cat/territori/distintiuambiental/
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles

499 visualizaciones

Publicado el

Presentació de M. del Mar Sans, tècnica del servei de Qualificació Ambiental en el marc de la Jornada Solucions d’estalvi per a la mobilitat de les flotes. Barcelona, 14 d'octubre de 2014

Publicado en: Medio ambiente
 • Sé el primero en comentar

Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles

 1. 1. Distintiu de garantia de qualitat ambiental FLOTES DE VEHICLES Mª del Mar Sans #distintiuflotes Direcció General de Qualitat Ambiental Departament de Territori i Sostenibilitat Barcelona, 14 d’octubre de 2014
 2. 2. DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL PER FLOTES DE VEHICLES CONTEXT I CREACIÓ
 3. 3. Distintiu de garantia de qualitat ambiental 3  Què és? És un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.  Quins productes i serveis poden obtenir el Distintiu? El Distintiu té actualment 32 categories (17 de productes i 15 de serveis). Entre les diverses categories hi trobem les de sistemes d’estalvi d’aigua, productes de paper, producte de fusta, hotels, càmpings, establiments de turisme rural, tallers de vehicles o flotes de vehicles.  Qui el gestiona? El gestiona la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 4. 4. 4 Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire 40 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona declarats àrea de protecció especial per PM10 i NO2 Una de les mesures del Pla és la creació de la categoria del Distintiu per a flotes de vehicles, per tal d’identificar les flotes de transport amb una bona gestió ambiental.
 5. 5. Creació del Distintiu per flotes de vehicles 5 Pla de millora per la qualitat de l’aire Creació del Distintiu per a flotes de vehicles Aprovació de la categoria del Distintiu per a flotes de vehicles Una de les mesures del Pla és la creació de la categoria del Distintiu per a flotes de vehicles, per tal d’identificar les flotes de transport amb una bona gestió ambiental. Es va tenir en compte la diagnosi ambiental realitzada prèviament al sector de les flotes de vehicles urbanes. Es va crear un grup de treball en el qual van participar nombroses empreses i persones de diversos àmbits. Resolució TES/2970/2012, de 4 de desembre, per la qual s’estableixen els criteris ambientals per a l’atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental a les flotes de vehicles (DOGC 6288 – 8.1.2013).
 6. 6. DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL PER FLOTES DE VEHICLES OBJECTIUS I ABAST
 7. 7. 7 Objectius  Minimitzar els impactes ambientals i promoure el desenvolupament sostenible més enllà del compliment de la normativa vigent.  Contribuir a la reducció de les emissions de contaminants de ciutat (PM10, NOx) provinents del transport.  Contribuir a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provinents del transport i incrementar la competitivitat reduint els costos energètics.  Promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental en la planificació, projecció i gestió de la mobilitat, especialment en entorns urbans.
 8. 8. 8 Qui pot sol·licitar el Distintiu per flotes de vehicles? La categoria de flotes de vehicles es divideix en 8 subcategories segons el tipus de vehicle i el tipus de sol·licitant: Subcategoria Tipus de flota Tipus de sol·licitant 1 Turismes Autònom 2 Empresa 3 Furgonetes i camions lleugers Autònom 4 Empresa 5 Camions pesants Autònom 6 Empresa 7 Transport col·lectiu Empresa 8 Serveis especials Empresa Tipus de vehicles: M1, M2, M3, N1, N2 i N3, d’acord amb la Directiva 2001/116/CE de la Comissió, 20 de Desembre.
 9. 9. DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL PER FLOTES DE VEHICLES CRITERIS AMBIENTALS
 10. 10. 10 Criteris ambientals Els criteris s’estructuren en 6 apartats, i s’estableixen tant criteris bàsics, d’obligat compliment, com criteris opcionals 1. Gestió de la flota 2. Conducció eficient 3. Manteniment 4. Antiguitat dels vehicles 5. Vehicles de baixes emissions * 6. Altres accions de compromís ambiental * Vehicles de baixes emissions tal i com estableix el distintiu són aquells vehicles que emprin com a font d’energia electricitat, GLP, gas natural o hidrogen o vehicles híbrids, i també vehicles de gasoil o biodièsel i híbrids amb aquests combustibles que compleixen amb una determinada tecnologia Euro, un màxim de consum de combustible i un màxim d’emissions de CO2.
 11. 11. 11 Exemple Flota: Turismes / Sol·licitant: Empresa Subcategoria: 2 CRITERIS BÀSICS Gestió de la flota Caracterització de la flota Pla de gestió ambiental Conducció eficient Pla de formació en conducció eficient 30% de conductors formats Manteniment Seguir les especificacions del fabricant Antiguitat dels vehicles Mínim tecnologia Euro 3 Vehicles de baixes emissions 30% vehicles de baixes emissions Altres accions de compromís Promoció del Distintiu. Gestió de la flota Registre mensual del combustible Optimització de rutes Conducció eficient 50/70% de conductors formats Manteniment Tallers amb el distintiu Vehicles de baixes emissions 50/70% vehicles de baixes emissions Altres accions de compromís EMAS o ISO 14001 Compensació d’emissions de GEH Pla de desplaçament d’empresa, etc + CRITERIS OPCIONALS
 12. 12. 12 Procediment de sol·licitud i atorgament Avaluació per part de la Direcció General de Qualitat Ambiental Sol·licitant Informe d’Avaluació i documentació annexa Pagament de la taxa de sol·licitud del Distintiu (150-300€) Sol·licitud Obtenció del Distintiu de garantia de qualitat ambiental
 13. 13. DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL PER FLOTES DE VEHICLES BENEFICIS I RESULTATS
 14. 14. Beneficis Els beneficis de la categoria per a flotes de vehicles tenen a veure tant amb la salut pública com al medi ambient. Beneficis  Reducció de les emissions contaminants i l’impacte dels vehicles  Millora de la qualitat de l’aire i al salut pública  Posicions les empreses de cara a futures exigències ambientals europees  Aporta un valor afegit a l’hora de contractar amb l’Administració  Posiciona la flota de cara a obtenir avantatges en matèria de mobilitat  Permet conèixer els consums dels vehicles de la flota i per tant tenir la informació necessària per decidir aplicar mesures si cal. 14
 15. 15. Resultats Actualment, 12 empreses de diferents sectors d’activitat han sol·licitat i obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes:  Urbaser SA a Barcelona i Calafell (recollida de residus)  Grup APSA de Girona (autoescola)  Transports de Barcelona SA (transport públic)  Repsol Butano SA (flota comercial)  Danone SA (flota comercial)  Hermanos Alum SL (recollida de residus)  IMET (taxis)  FCC SA (recollida de residus)  Autoritat Portuària de Tarragona (comercial, representació)  Falck VL (ambulàncies)  Departament de Territori I Sostenibilitat – Direcció de Serveis 15 (flota per treballadors i de representació) Nº vehicles ≥ 4.500; Àrea = Principalment dins els 40 municipis de l’àrea de protecció especial establerta pel Pla de millora de la qualitat de l’aire.
 16. 16. DISTINTIU DE GARANTIA DE QUALITAT AMBIENTAL PER FLOTES DE VEHICLES ALTRES INICIATIVES
 17. 17. Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles 17  Ecoprocura és un fòrum sobre contractació pública sostenible on participen bianualment nombrosos representants dels sectors públic i privat.  La Generalitat de Catalunya ha participat en diversos d’aquests fòrums. En l’últim, que va tenir lloc l’any 2012 a Malmö (Suècia), s’hi va exposar l’estratègia catalana en matèria de compra verda.  El Clean Fleets Project és un projecte europeu que pretén ajudar en la implantació de la Directiva de vehicles nets i en l’adquisició de vehicles amb estàndards energètics i ambientals.  Els coordinadors d’aquest projecte han mostrat un gran interès en la nova categoria del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya dirigida a les flotes de vehicles i en la seva aplicació en l’àmbit de la compra verda.
 18. 18. Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles  Guia per a la compra pública de vehicles. Aquesta guia dóna criteris clars i simples als compradors públics per facilitar la compra de vehicles de baixes emissions i contractar serveis més respectuosos amb el medi. 18 La guia ja s’ha aplicat amb èxit en diversos processos de licitació de diferents Departaments de la Generalitat de Catalunya, com per exemple en la contractació de serveis postals.  Guia per la compra de vehicles per part de particulars. Aquesta guia, adreçada a la ciutadania en general, inclou aspectes no tractats a l’altra guia, com planteja per exemple quin vehicle comprar en funció de l’ús i d’altres factors relacionats amb la mobilitat. http://bit.ly /1fb8NXp La categoria del Distintiu i les guies es van desenvolupar alhora i es basen en els mateixos criteris i valors de referència mantenint una gran coherència, que permet donar un missatge clar al mercat.
 19. 19. Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles  La Generalitat de Catalunya guanya el premi “Diamante de la Compra 2013” de l’Associació Espanyola de Professionals de Compres, Contractació i Subministraments (AERCE) en la modalitat de Sector Públic.  L’objecte de la candidatura presentada ha estat la guia per la compra verda pública de vehicles i els resultats de la implantació de criteris ambientals en l’adquisició de vehicles. 19  El GPP2020 Project és un projecte europeu (2013- 2016) que pretén augmentar la implantació de la contractació pública verda, especialment en aspectes relacionats amb l’energia.  La Generalitat de Catalunya participa en aquest projecte aportant la seva experiència en matèria de compra verda i també amb l’objectiu d’aprendre de les experiències dels altres nou països participants.
 20. 20. 20 Altres iniciatives en l’àmbit de les flotes de vehicles Lísing de 37 vehicles Lot 1: 28 cotxes dièsel Lot 2: 6 cotxes híbrids Lot 3: 3 cotxes elèctrics Inclusió de criteris ambientals en les especificacions tècniques i en els criteris d’adjudicació Emissions de CO2 Consum energètic Solució de baix carboni 451 t 153 tep Darrera licitació 571 t 184 tep Estalvi 120 t 31 tep S'han aconseguit els resultats següents en relació amb la darrera licitació: ·Reducció del 21% de les emissions. ·17% d'estalvi energètic.
 21. 21. Gràcies per la vostra atenció! www.gencat.cat/territori/distintiuambiental/

×