JORNADA PROJECTES EMBLEMÀTICS d’R+D+i DE LA SMAS
Barcelona, 18 de juliol de 2013
Eduard Pla Ferrer
COL·LABORACIÓ
MULTIACTO...
Sostenibilitat...
Necessitem un canvi cultural (model social i econòmic) que assumeixi que el
Planeta funciona com una cad...
La col·laboració multiactor en el canvi cap a la sostenibilitat
Aquesta transició passa per capacitar la societat perquè a...
La col·laboració multiactor en la R+D+i en sostenibilitat
Els projectes han de desenvolupar eines i conceptes:
- per abord...
Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF
Inventari de Boscos Singulars (2008-2011)
Impulsat per la DG Medi Nat...
Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF
DeBosCat
Vulnerabilitat dels Boscos al Canvi Climàtic: seguiment d’ep...
Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF
Projecte ACCUA (2008-2011)
Impulsat pel CREAF, amb el finançament (i ...
Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF
Projecte LIFE+ MEDACC (2013-2018).
Demonstration and validation of in...
Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF
Projecte BEWATER (2013-2017, FP7 Ciència en Societat)
Making society ...
Algunes reflexions pràctiques sobre la col·laboració multiactor
Un relació virtuosa
-Permet plantejar-se reptes que d’altr...
eduard.pla@uab.cat
93 581 46 75 www.creaf.cat
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

La importància de la col·laboració multi-actor en l’R+D+i en sostenibilitat

518 visualizaciones

Publicado el

Presentació d’ Eduard Pla del CREAF participant de la taula rodona Col•laboració multi-actor en la recerca i la innovació en Sostenibilitat de la jornada interna PROJECTES EMBLEMÀTICS de R+D+i DE LA SMAS, organitzada per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
518
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
236
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

La importància de la col·laboració multi-actor en l’R+D+i en sostenibilitat

 1. 1. JORNADA PROJECTES EMBLEMÀTICS d’R+D+i DE LA SMAS Barcelona, 18 de juliol de 2013 Eduard Pla Ferrer COL·LABORACIÓ MULTIACTOR EN LA RECERCA I LA INNOVACIÓ EN SOSTENIBILITAT
 2. 2. Sostenibilitat... Necessitem un canvi cultural (model social i econòmic) que assumeixi que el Planeta funciona com una cadena interminable de relacions que es van autorregulant i que el medi que ens envolta i els seus recursos són finits. Això implica canviar la nostra manera: - d’explotar els recursos naturals - de consumir aquests recursos - de repartir els recursos
 3. 3. La col·laboració multiactor en el canvi cap a la sostenibilitat Aquesta transició passa per capacitar la societat perquè aquesta sigui el motor de canvi (no la podem fonamentar només en decisions científicotècniques). Aquesta capacitació ha de contemplar: - la col·laboració multiactor en el disseny de polítiques - el llarg termini - experimentació i innovació - una agenda conjunta - avaluació, adaptació i reflexió - difusió del coneixement Loorbach, D. (2007) Transition management: new mode of governance for sustainable development. International Books, Utrecht.
 4. 4. La col·laboració multiactor en la R+D+i en sostenibilitat Els projectes han de desenvolupar eines i conceptes: - per abordar problemes complexos - per incorporar la incertesa en les anàlisis i les decisions - per assumir la multidisciplinareïtat - per facilitar la participació social i la capacitació de la ciutadania ...la col·laboració multiactor és indispensable!
 5. 5. Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF Inventari de Boscos Singulars (2008-2011) Impulsat per la DG Medi Natural (DMAH). Coordinat pel CREAF hi participen, a més, el personal tècnic del DMAH, el cos d’agents rurals, les diputacions de Barcelona i Girona, consorcis d’espais naturals i la Fundación Biodiversidad (MARM). El projecte contempla un fort component de participació social en la definició dels elements de singularitat dels boscos i en la proposta de boscos candidats a ser a l’inventari.
 6. 6. Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF DeBosCat Vulnerabilitat dels Boscos al Canvi Climàtic: seguiment d’episodis de decaïment Forestal a Catalunya (2010-actualitat) Impulsat per la DG Medi Natural i Biodiversitat (DAARM). Coordinat pel CREAF amb la col·laboració del cos d’Agents Rurals, que en fan el seguiment de camp.
 7. 7. Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF Projecte ACCUA (2008-2011) Impulsat pel CREAF, amb el finançament (i contribució) de l’Obra Social de CX i la participació de l’IRTA, l’UPC i l’ETC-SIA (Agència Europea de MA). El projecte es proposa l’avaluació de les vulnerabilitats territorials de tres conques (Fluvià, Tordera i Siurana) al canvi global pel que fa l’ús de l’aigua i dissenyar mesures d’adaptació. El projecte contempla l’establiment d’una forta xarxa territorial per fer-ho possible, amb la col·laboració d’una 50ena d’organismes i institucions públics i privats.
 8. 8. Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF Projecte LIFE+ MEDACC (2013-2018). Demonstration and validation of innovative methodology for regional climate change adaptation in the Mediterranean area Impulsat per l’OCCC i la participació de l’IRTA, l’IPE i el CREAF El projecte proposa provar i validar mesures d’adaptació al canvi climàtic en l’àmbit de l’aigua en unes altres tres conques (Muga, Ter i Segre), a través de l’establiment d’una xarxa de seguiment local amb representació dels diferents actors implicats en la gestió de l’aigua.
 9. 9. Alguns exemples de col·laboració multiactor al CREAF Projecte BEWATER (2013-2017, FP7 Ciència en Societat) Making society an active participant in water adaptation to global change Impulsat pel CREAF i la participació de 13 socis euromediterranis, representatius de centres de recerca, PIMEs, ONGs i adminstracions. El projecte proposa fer processos participatius arreu de 4 conques de la Mediterrània (Catalunya, Xipre, Eslovènia i Tunísia) de cara al disseny d’estratègies d’adaptació al canvi climàtic.
 10. 10. Algunes reflexions pràctiques sobre la col·laboració multiactor Un relació virtuosa -Permet plantejar-se reptes que d’altra manera no podríem abordar -Sinèrgies positives: molt més que la suma! -Facilita la participació en la recerca i la innovació de persones que no hi estan directament implicades amb un coneixement molt valuós -On seríem si no hi hagués aquesta col·laboració? Per això ens cal... -Un llenguatge comú -Lideratge i coordinació -Superació de la visió sectorial -Gestionar diversos processos i coneixements
 11. 11. eduard.pla@uab.cat 93 581 46 75 www.creaf.cat

×