• Lema: “Els parcs, la gent i el planeta: inspirant solucions”
• Objectius:
1. Trobar formes millors i més justes per cons...
Moltes servituds que fan difícil reduir els impactes ambientals: contradiccions internes
Tanmateix, els organitzadors del ...
• La visió: Descripció, diagnosi i tres propostes encapçalades pels verbs: envigorir, inspirat i invertir.
• Les línies i ...
• La visió: Descripció, diagnosi i tres propostes encapçalades pels verbs: envigorir, inspirat i invertir.
• Les línies i ...
IUCN’s World Comission on Protected Areas:
Specialist Group on Cultural and Spiritual Values of Protected Areas
ntact: Bas...
L 1. Assolir els objectius de conservació de la natura. Exemples de les 20
recomanacions que conté aquesta línia:
1. Els p...
L 1. Assolir els objectius de conservació de la natura
- Aprovar la llei de patrimoni natural i biodiversitat
- Aprovar i ...
L 2. Respondre al canvi climàtic
- Considerar les funcions que el sistema d'espais naturals protegits i la seva
connectivi...
L 3. Millorar la salut i el benestar
- La interdependència entre la salut humana i la de la natura és un àmbit amb un
enor...
L 4. Suport a la vida humana
- Elaborar i aplicar un Pla estratègic per recuperar, conservar i gestionar els millors
espai...
L 5. Reconciliar els reptes de desenvolupament amb els de la conservació
- Els ENPE de Catalunya fa anys que treballen en ...
6. Millorar la diversitat, qualitat i vitalitat de la governança
- Elaborar normes, guies i marcs legals per millorar la d...
L 7. Respectar el coneixement i la cultura tradicionals
- Reconèixer i integrar el patrimoni immaterial dels espais natura...
L 8. Inspirar a una nova generació
- Fomentar els models educatius que es donen en plena natura: escoles del bosc,
del mar...
Temes transversals
Nou contracte social (recomanacions majoritàriament adreçades a la pròpia UICN)
3. Una nova ètica de co...
Temes transversals
Enfortir la capacitació
- Iniciar programes adreçats als aspectes intangibles de la capacitació, com ar...
Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.

480 visualizaciones

Publicado el

Presentació de Josep M. Mallarach, consultor ambiental i representant de la Unió Internacional
per a la Conservació de la Natura, en el marc de la jornada pont entre el Congrés Mundial de Parcs i el Little Sydney: Protecting Nature in Europe, que organitza UICN Europa a Àustria del 28 al 31 de maig d’enguany per donar a conèixer els acords del Congrés Mundial de Parcs a escala europea.

Publicado en: Medio ambiente
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.

 1. 1. • Lema: “Els parcs, la gent i el planeta: inspirant solucions” • Objectius: 1. Trobar formes millors i més justes per conservar la diversitat natural i cultural, fent partícips a governs, empreses i ciutadans en l'establiment i la gestió dels ENP. 2. Inspirar a milions de persones d’arreu del món i través de generacions a relacionar-se amb la natura. 3. Demostrar que hi ha solucions basades en la natura per fer front als grans reptes planetaris: canvi climàtic, salut, seguretat alimentària i hídrica. • Mai abans s’havien aplegat més de 6000 delegats d’arreu del món • Mai abans s’havien abordat tants temes relacionats amb els ENP • La “Promesa de Sydney”: una nova visió del paper que els ENP han de tenir en el proper decenni i per a les generacions futures > aprovada el 19.11.2014 Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
 2. 2. Moltes servituds que fan difícil reduir els impactes ambientals: contradiccions internes Tanmateix, els organitzadors del Congrés es varen proposar els següents objectius: • Energia: - 10% del consum elèctric respecte esdeveniments similars • Residus: - 10% en volum de residus respecte esdeveniments similars • Compensació de carboni: 70% d'absorció per compensació voluntària pels delegats. • Desplaçaments: + 90% desplaçaments en transport públic, a peu o bicicleta des d’allotjaments. Adquisicions del congrés: - Tots els productes de paper 100% reciclats post-consum (o FSC Stock Certified). - Tot el cafè i el te de plantacions ecològiques i de comerç just. - Tot el marisc de fonts sostenibles. - Tot el servei de menjador compostable o reciclable al país. - No se servirà aigua envasada al Congrés. - Tota la senyalització de fonts sostenibles i es durà als abocadors. - Tota la fusta de boscos certificats (FSC) o regenerats. - Tots els allotjaments en hotels amb credencials de sostenibilitat Congrés mundial d’espais naturals protegits i conservats de la UICN a Sydney (Austràlia) – 12-19 novembe 2014.
 3. 3. • La visió: Descripció, diagnosi i tres propostes encapçalades pels verbs: envigorir, inspirat i invertir. • Les línies i els temes: cadascun té una part descriptiva, una diagnosi, recomanacions i una llista d’organitzacions clau per impulsar-les. - L 1: Assolir els objectius de conservació: 20 recomanacions. - L 2: Respondre al canvi climàtic: 6 recomanacions. - L 3: Millorar la salut i el benestar: 10 recomanacions. - L 4: Ajudar la vida humana: 36 recomanacions. - L 5: Reconciliar els reptes del desenvolupament: 8 recomanacions. - L 6: Millorar la diversitat, qualitat i vitalitat de la governança: 20 recomanacions. - L 7: Respectar els pobles indígenes i llurs coneixements: 14 recomanacions. - L 8: Inspirar la nova generació: 7 recomanacions. • Temes (transversals) - Enfortiment de la capacitació: 10 recomanacions. - Espais naturals protegits marins: 10 recomanacions. - Llocs de patrimoni mundial: 6 recomanacions. - Nou compromís social per al proper decenni: 10 recomanacions. • Inspirant solucions: • Compromisos: (l’Estat espanyol no n’havia assumit cap). La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 (45 planes i 143 recomanacions)
 4. 4. • La visió: Descripció, diagnosi i tres propostes encapçalades pels verbs: envigorir, inspirat i invertir. • Les línies i els temes: cadascun té una part descriptiva, una diagnosi, recomanacions i una llista d’organitzacions clau per impulsar-les. - L 1: Assolir els objectius de conservació: 20 recomanacions. - L 2: Respondre al canvi climàtic: 6 recomanacions. - L 3: Millorar la salut i el benestar: 10 recomanacions. - L 4: Ajudar la vida humana: 36 recomanacions. - L 5: Reconciliar els reptes del desenvolupament: 8 recomanacions. - L 6: Millorar la diversitat, qualitat i vitalitat de la governança: 20 recomanacions. - L 7: Respectar els pobles indígenes i llurs coneixements: 14 recomanacions. - L 8: Inspirar la nova generació: 7 recomanacions. • Temes (transversals) - Enfortiment de la capacitació: 10 recomanacions. - Espais naturals protegits marins: 10 recomanacions. - Llocs de patrimoni mundial: 6 recomanacions. - Nou compromís social per al proper decenni: 10 recomanacions. • Inspirant solucions: • Compromisos: (l’Estat espanyol no n’havia assumit cap). La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 (45 planes i 143 recomanacions)
 5. 5. IUCN’s World Comission on Protected Areas: Specialist Group on Cultural and Spiritual Values of Protected Areas ntact: Bas Verschuuren: basverschuuren@gmail.com - Information: www.csvpa.org - Scan the QR code >
 6. 6. L 1. Assolir els objectius de conservació de la natura. Exemples de les 20 recomanacions que conté aquesta línia: 1. Els països inclouen els objectius d’Aichi dins de la revisió de les seves estratègies i plans d’acció per conservar la biodiversitat. Els compromisos s’han de complir. 2. UICN adopta una definició formal de no regressió d’ENP. S’impulsen polítiques i salvaguardes pels ENP que s’ha proposat reduir o rebaixar el nivell de protecció. 19. Els governs i altres sectors han de ser més coherents en la compilació, anàlisi i avaluació de l’estat de la biodiversitat, dins i fora dels ENP, i fer-los públics per recolzar les decisions i polítiques basades en fets. 20. Cal anar més enllà dels objectius d’Aichi cap a sistemes de conservació adaptativa per aturar la pèrdua de biodiversitat. Malgrat la diversitat de realitats, s’apunta: 30% en reserves, 50% en ENP i 100% de terres i aigües gestionades sosteniblement. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 7. 7. L 1. Assolir els objectius de conservació de la natura - Aprovar la llei de patrimoni natural i biodiversitat - Aprovar i aplicar una estratègia de conservació de la biodiversitat ( ja s’hauria d’haver revisat) per assolir els objectius d’Aichi (2020) i els de la Unió Europea. - Crear una Agència de conservació del patrimoni natural, amb funcions de planificació i gestió, estructura àgil i efectiva dotada dels recursos necessaris. - Crear una xarxa de reserves integrals i naturals representatives de tots els hàbitats forestals de Catalunya, que preservin les mostres més madures que resten. - Avaluar regularment l'estat del patrimoni natural de Catalunya, per mitjà d'organitzacions independents, i retre'n comptes al Parlament i la societat. - Avaluar l’efectivitat de la gestió dels ENP, amb diverses metodologies i retre'n comptes puntualment al Parlament i la societat. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 8. 8. L 2. Respondre al canvi climàtic - Considerar les funcions que el sistema d'espais naturals protegits i la seva connectivitat ecològica poden exercir en la reducció del risc dels desastres ‘naturals’ i d’impactes negatius derivats del canvi climàtic, i adoptar les mesures adients per consolidar-les i reforçar-les. - Aprovar les Directrius de connectivitat ecològica de Catalunya (2006) com assegurança territorial per fer possible el desplaçament latitudinal i altitudinal de les espècies sensibles en la seva adaptació al canvi climàtic. - Tramitar, aprovar i aplicar el Pla territorial sectorial de connectivitat ecològica (que enllaci amb la Iniciativa del gran connector ecològic del Cantàbric-Pirineus-Massís Central-Alps – resolució UICN 2008) La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 9. 9. L 3. Millorar la salut i el benestar - La interdependència entre la salut humana i la de la natura és un àmbit amb un enorme potencial, pel qual la societat mostra gran interès. Ofereix grans oportunitats per a la innovació, la creativitat, noves aliances i nous llocs de treball. - Impulsar experiències atractives i innovadores per connectar la societat, especialment nens i joves, als ENP per fomentar amor per la natura, i perquè es beneficiïn dels efectes preventius i restauradors de la salut i el benestar. - Impulsar l'establiment d'una xarxa de boscos madurs terapèutics, distribuïts en funció de la densitat demogràfica del país, en cooperació amb les organitzacions públiques i privades que ja s'han mostrat interessades, i fomentar-ne l'ús. - Traduir al català i publicar les Directrius d’UICN "Healthy Parks, Healthy People", afegint-hi estudis de cas de casa nostra (p.ex. xarxa de boscos madurs terapèutics). La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 10. 10. L 4. Suport a la vida humana - Elaborar i aplicar un Pla estratègic per recuperar, conservar i gestionar els millors espais agrícoles propers a les grans ciutats i les àrees metropolitanes, de cara a la seguretat alimentària. - Adoptar mesures efectives de protecció per als ecosistemes que protegeixen la seguretat i els béns humans, com ara els boscos protectors de muntanya, els boscos de ribera, vegetació forestal de capçaleres, zones humides interiors, espais naturals litorals: deltes, aiguamolls, platges,... La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 11. 11. L 5. Reconciliar els reptes de desenvolupament amb els de la conservació - Els ENPE de Catalunya fa anys que treballen en aquest sentit. Tots els estudis que s'han fet sobre l'impacte econòmic i social dels espais naturals protegits de Catalunya destaquen els gran beneficis positius, socials i econòmics, que generen. Recolzar les seves iniciatives i creativitat. - Impulsar accions creatives per implicar més sectors econòmics locals en la gestió dels espais naturals protegits. - Impulsar noves accions, en aquesta línia, en els EINS i espais de la xarxa natura 2000. - Adoptar indicadors econòmics basats en el benestar integral col·lectiu, que incloguin l'estat del medi ambient i la qualitat del patrimoni natural - Establir incentius fiscals i monetaris orientats a la conservació del patrimoni natural (un bé comú) per exemple als ajuntaments i propietaris que tenen dins dels seus territoris espais naturals protegits. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 12. 12. 6. Millorar la diversitat, qualitat i vitalitat de la governança - Elaborar normes, guies i marcs legals per millorar la diversitat, qualitat i vitalitat de la governança dels ENP, tan si tenen gestió activa com preventiva, per reduir burocràcia, millorar efectivitat i participació, incloent-hi els sistemes costumaris adients - inspirades per la Guia de Bones Pràctiques de la Governança d'UICN. - Traduir al català la Guia de Bones Pràctiques de la gestió privada dels ENP d'UICN, amb exemples de les entitats privades que s'han destacat al nostre país. - Fomentar els models i alternatives de custòdia del territori -terrestre i marítima- dels ENP donant més suport a les entitats compromeses i a la XCT. - Fomentar els models de governança comunitaris -terrestres i marítims- cosa que demana clarificar l’estatus legal dels comunals terrestres i llurs responsabilitats. - Promoure models de cogestió dels espais naturals protegits transfronterers, amb França, Andorra, Comunitat Valenciana i Aragonesa. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 13. 13. L 7. Respectar el coneixement i la cultura tradicionals - Reconèixer i integrar el patrimoni immaterial dels espais naturals protegits, amb els seus valors culturals i espirituals (aplicant les recomanacions del manual d'Europarc-Espanya -2012). Ex. RN eremítiques a Montserrat i Montsant - Inventariar i fomentar la transmissió i conservació dels coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat (Llei 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat d'Espanya) - Pla d’acció per conservar l'agrobiodiversitat, prioritzant el seu inventari (a les comarques on encara no s'ha fet) i l'adopció d'accions urgents de conservació de les varietats i races amenaçades d'extinció. - Promoure accions de restauració i millora paisatgístiques a l'entorn d'elements identitaris del patrimoni cultural amb criteris naturalístics, de conservació de varietats locals, etc. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 14. 14. L 8. Inspirar a una nova generació - Fomentar els models educatius que es donen en plena natura: escoles del bosc, del mar, etc. I les activitats en la natura de la resta de centres docents. - Promoure activitats per a infants i joves que possibilitin una reconnexió profunda amb la natura, com ara la contemplació, la meditació o l'observació silenciosa en ENP. - Promoure la implicació activa i la responsabilitat dels joves en activitats d’observació i seguiment de la gea, la flora i la fauna, en accions creatives i artístiques en i amb la natura, i en serveis desinteressats realitzats a favor de la natura en els ENP. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 15. 15. Temes transversals Nou contracte social (recomanacions majoritàriament adreçades a la pròpia UICN) 3. Una nova ètica de conservació de la natura. UICN hauria d'adoptar una nova ètica de conservació que sigui justa, equitativa, recíproca i respectuosa, que lligui la diversitat natural amb la cultural. Aquesta ètica haurà de recolzar diversos sistemes de coneixement i de valors, i posar les formes de vida locals sostenibles al centre, tot millorant la governança, transparència i retiment de comptes. - Fer un seguiment dels impactes que l'activitat econòmica de Catalunya, i de les empreses del nostre país, tenen en la conservació de la biodiversitat global, i promoure accions polítiques i legals per tal de reduir-lo, i retre'n comptes periòdicament. La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?
 16. 16. Temes transversals Enfortir la capacitació - Iniciar programes adreçats als aspectes intangibles de la capacitació, com ara l'acceptació social dels espais naturals protegits, la ‘voluntat política’, les cultures institucionals, l'establiment de vincles i factors culturals que recolzin la protecció i la gestió sostenible i la motivació i disponibilitat personals per donar suport als espais naturals protegits. Un debat important a Catalunya, en aquests moments... La promesa de Sydney - 19 novembe 2014 Què suggereixen les seves recomanacions per a Catalunya?

×