Què és el projecte ZÈFIR ?
ZÈFIR Test Station serà una planta de recerca internacional
per a l’assaig d’aerogeneradors mar...
Quin és l'objectiu de l'estudi?
L'estudi va ser desenvolupat conjuntament pel Servei Meteorològic de
Catalunya (SMC), i l'...
Com es va establir la col·laboració i com es
va coordinar?
L'SMC i el LIM (UPC) col·laboren activament per la predicció
op...
Dades utilitzades a l'estudi
Vent:
• Mapa eòlic de Catalunya a una resolució de
200 m (1980-2000)
• Models MM5/WRF a Catal...
Ubicació de les dades utilitzades a l'estudi
Variables a caracteritzar
Direcció i velocitat del vent, onades i corrents
Altura significativa i màxima de les onades
Per...
Feina feta per l'SMC
• Comparació de les sortides de model amb les dades de les
estacions de la XEMA
• Generació de les ro...
Comparació del model meteorològic MM5
amb les estacions
Per què a l'Ametlla de Mar ?
Mapa eòlic de Catalunya a 80 m. i batimetria i relleu de Catalunya
Exemples de resultats: vent
Rosa de vents i perfil vertical de la velocitat del vent normal.
Exemples de resultats: vent
Distribució de probabilitat en funció de l'estació i funció de densitat
segons diferents escen...
Exemples de resultats: ones
Direcció de l'onatge i taula creuada
d'alçada significativa i període mitjà
Transferència
La col·laboració va propiciar una transferència de coneixements
entre els participants, entre els que destaq...
Beneficis socioeconòmics
És un projecte singular, de gran impacte i de projecció
internacional. Es tracta d'un projecte co...
Projecte METEOOCEANICA
Projecte METEOOCEANICA
Projecte METEOOCEANICA
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Projecte METEOOCEANICA

437 visualizaciones

Publicado el

Presentació de Manel Bravo del Servei Meteorològic de Catalunya participant de la taula rodona Col•laboració multi-actor en la recerca i la innovació en Sostenibilitat de la jornada interna PROJECTES EMBLEMÀTICS de R+D+i DE LA SMAS, organitzada per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
437
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
180
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Projecte METEOOCEANICA

 1. 1. Què és el projecte ZÈFIR ? ZÈFIR Test Station serà una planta de recerca internacional per a l’assaig d’aerogeneradors marins en aigües profundes que s’ubicarà a la costa de l'Ametlla de Mar La primera fase consistirà en la instal·lació de 4 aerogeneradors ancorats al fons del mar, a uns 3,5 km de la costa. La segona comptarà amb 8 aerogeneradors flotants que s’instal·laran a uns 30 km de la costa. La primera fase consistirà en la instal·lació de 4 aerogeneradors ancorats al fons del mar, a uns 3,5 km de la costa. La segona comptarà amb 8 aerogeneradors flotants que s’instal·laran a uns 30 km de la costa.
 2. 2. Quin és l'objectiu de l'estudi? L'estudi va ser desenvolupat conjuntament pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i l'empresa “Servicios de Ingenieria Maritima Operacional” (SIMO), en col·laboració amb el ”Laboratorio de Ingenieria Maritima” (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L'objectiu de l'estudi és la caracterització de l'entorn marí i atmosfèric de les dues fases del projecte ZÈFIR. Aquesta caracterització no és per analitzar el recurs eòlic, si no per procurar dades pel disseny de les infraestructures a instal·lar, així com per conèixer la viabilitat d'efectuar tasques de manteniment a l'àrea. Per això, es consideren tres factors principals que poden influir: el VENT, les ONADES, i els CORRENTS. Per cadascun d'aquests factors és necessari conèixer les condicions climàtiques normals, així com les extremes, per diferents períodes de retorn (nombre d'anys entre ocurrències extremes)
 3. 3. Com es va establir la col·laboració i com es va coordinar? L'SMC i el LIM (UPC) col·laboren activament per la predicció operativa d'onatge. El LIM va contactar amb l'SMC per oferir-li col·laborar en el projecte. El SIMO es va encarregar de la coordinació del projecte, mitjançant un pàgina web comuna amb continguts actualitzats. A intervals regulars es van fer reunions presencials a diferents seus per tal de fer un seguiment intensiu del projecte.
 4. 4. Dades utilitzades a l'estudi Vent: • Mapa eòlic de Catalunya a una resolució de 200 m (1980-2000) • Models MM5/WRF a Catalunya (1971-2000) • Xarxa d’estacions meteorològiques (XEMA) • Boia Tortosa de la xarxa XIOM (1984-2011) Onatge: • Boia Tortosa de la xarxa XIOM (1984-2011) • Boia de Tarragona de la xarxa de Puertos del Estado • Xarxa de punts WANA (1958-2011) Corrents: • Boia Tortosa de la xarxa XIOM (1984-2011) • Boia de Tarragona de la xarxa de Puertos del Estado • Model de corrents
 5. 5. Ubicació de les dades utilitzades a l'estudi
 6. 6. Variables a caracteritzar Direcció i velocitat del vent, onades i corrents Altura significativa i màxima de les onades Període mig i de pic de les onades Alçada de la marea Salinitat Temperatura de l'aire i de l'aigua Densitat de l'aire
 7. 7. Feina feta per l'SMC • Comparació de les sortides de model amb les dades de les estacions de la XEMA • Generació de les roses de vent per les diferents alçades i punts • Perfil vertical mitjà del vent • Caracterització del vent • Anàlisi de persistència • Estudi del vent extremal • Anàlisi de projeccions climàtiques futures • Càlcul de la densitat de l’aire i la temperatura mitjana
 8. 8. Comparació del model meteorològic MM5 amb les estacions
 9. 9. Per què a l'Ametlla de Mar ? Mapa eòlic de Catalunya a 80 m. i batimetria i relleu de Catalunya
 10. 10. Exemples de resultats: vent Rosa de vents i perfil vertical de la velocitat del vent normal.
 11. 11. Exemples de resultats: vent Distribució de probabilitat en funció de l'estació i funció de densitat segons diferents escenaris futurs de canvi climàtic.
 12. 12. Exemples de resultats: ones Direcció de l'onatge i taula creuada d'alçada significativa i període mitjà
 13. 13. Transferència La col·laboració va propiciar una transferència de coneixements entre els participants, entre els que destaquen: mètodes de treball, aplicacions informàtiques i coneixements científics. Les dificultats principals van sorgir pel fet que els participants provenien d'àmbits científics diferents i per tractar-se d'un projecte destinat a enginyeries. La transferència és motivada per la col·laboració necessària entre els participats i la homogeneïtzació de la informació a l'hora de transmetre-la.
 14. 14. Beneficis socioeconòmics És un projecte singular, de gran impacte i de projecció internacional. Es tracta d'un projecte construït sobre les bases de recerca tecnològica i de creació de noves oportunitats de negoci i d'empreses. L'energia eòlica marina està en ple creixement amb una gran necessitat de recerca tecnològica i d'infraestructures. El projecte pretén donar resposta a aquesta demanda del mercat. Es crearà un nou teixit industrial associat, amb gran potencial exportador i amb beneficis tangibles com la creació de llocs de treball. Està previst realitzar programes de vigilància ambiental amb visites tècniques i turístiques.

×