Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

RPH BM Tahun 6

18.473 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación

RPH BM Tahun 6

  1. 1. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN ENAMTarikh : 1 Disember 2010Masa : 9.00- 10.30 pagiTahun : 6 ArifBilangan murid : 30 orangMata pelajaran : Bahasa MelayuTema : PelanconganTajuk : Melawat ke Tempat-tempat Menarik di MelakaHASIL PEMBELAJARANFokus Utama : 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. Aras 3 i. Membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang betul.Fokus Sampingan :2.1 Bercerita dengan menggunakan kata, frasa, ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Aras 2 i. Menceritakan sesuatu peristiwa dengan penuh penghayatan menggunakan bahasa, gaya dan intonasi yang baik.
  2. 2. Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat: 1. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. Menjawab sekurang-kurangnya 3 soalan pemahaman. 3. Bercerita tentang tempat menarik yang pernah dilawati dengan penuh penghayatan menggunakan bahasa, gaya dan intonasi yang baik. 4. Menulis karangan keperihalan dengan betul,Pengetahuan sedia ada: Murid pernah melancong ke tempat-tempat menarik bersama ahli keluarga atau menyertai lawatan sekolah.Sistem Bahasa : Kosa kata - pelancong senja kagum polisi Tatabahasa- Kata nama khas dan kata nama am.Pengisian Kurikulim: Ilmu – Kajian Tempatan GeografiKemahiran Bernilai Tambah: Teknologi Maklumat dan Komunikasi Kemahiran berfikir Kecerdasan Pelbagai KontekstualBahan Bantu Belajar : Penggunaan ICT, internet
  3. 3. Pendekatan : KesepaduanKaedah : KumpulanTeknik : Soal jawab dan bercerita Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran CatatanLagu “Cuti-cuti Set Induksi (5 minit) KBT:Malaysia”. 1. Murid menonton video lagu “Cuti- Kecerdasan cuti Malaysia”. Pelbagai-muzik 2. Guru dan murid bersoal jawab tentang lirik lagu.Laman web Langkah 2 (10 minit) KBT: 1. Murid diminta menceritakan Kontekstualhttp://sites.google. pengalaman berkunjung ke tempat- tempat menarik bersama Nilai murni:com/site/pelanconganku/ keluarga atau rakan. Bersyukur, kasih 2. Guru menunjukkan slaid tempat- sayang. tempat menarik di Melaka. 2. Murid diminta melayari internet Kemahiran untuk mencari lokasi pelancongan bertutur. di Melaka. 3. Guru dan murid bersoaljawab tentang beberapa tempat menarik yang terdapat di Melaka. .Laman web Langkah 3 (30minit) KBT:http://sites.google. 1. Murid membaca kuat petikan yang ICTcom/site/pelanconganku/ terdapat di dalam web dengan Kecerdasan sebutan dan intonasi yang betul. pelbagai-
  4. 4. Tajuk Petikan 2. Murid mencari makna perkataan InterpersonalTaman Laut Pulau dengan merujuk kamus. BCB-Penyu. 3. Murid menjawab soalan yang menggunakan dikemukakan oleh guru. kamus Dewan Bahasa dalam web. Kemahiran membaca. Langkah 4 (30 minit) KBT: 1. Murid diminta menulis Kemahiran karangan tentang pengalaman Berfikir berkunjung ke Melaka. KP:Interpersonal 2. Secara berkumpulan murid Verbal linguistik mencari maklumat tentang- tentang tempat menarik di Melaka. 3. Murid mencatat dalam peta minda. 4. Murid menyusun isi mengikut keutamaan. 5. Murid membuat draf karangan. 6. Menyemak draf dan murnikan. Penutup (5 minit) KBT: 1. Murid menyanyi lagu “Cuti-cuti Kecerdasan Malaysia” pelbagai. 2. Guru membimbing murid Nilai: Bersyukur merumus isi pelajaran.
  5. 5. Aktiviti Pengayaan1. Murid menjawab teka silang kata.Aktiviti Pemulihan1. Murid membina ayat mudahberdasarkan gambar.

×