Anoreksia

Projekt ne Aftesim per
Jeten
Klasa: 10 G
Shkolla: “ 28 Nentori ”
 Anoreksia nervore është një çrregullim i të ushqyerit
në të cilën personi bie shumë në peshë sepse e
kufizon të ngrënit. Ky problem vihet re më dendur te
gratë e reja dhe vajzat adoleshente se sa te meshkujt.
Shkaqet e anoreksisë nuk janë zbuluar tërësisht,
megjithatë ka të ngjarë që ato të jenë sociale,
psikologjike e fiziologjike.
 Psikologët thonë se konsumi i tepër i ushqimit ka një
njëanshmëri me alkoolin si dhe me pirjen e duhanit,
sepse sipas saj kjo është një shprehi e fituar gjatë
jetës së individit. Por zakonisht abuzimi i rritur i
ushqimit është një lloj prehje për njerëzit që gjenden
në situatat problemore. Thonë se disa njerëz duke ikur
nga problemi aktual, ata gjen mënyrën më të lehtë të
ngushëllimit të vetvetes.
 Manifestimet klinike te anoreksise nervoze
jane,pergjithesisht,shume te renda nder te cilat mund te permendim
edhe manifestimet e sistemit endokrin .Amenorrea qe vjen nga
reduktimi i sekretimit te faktoreve te lirimit te gonadotropinave.
Manifestime te tjera me te zakonshme ,te lidhura me me reduktimin
e lirimit te hormoneve te tiroides,jane edhe intolerimi ndaj te dhe
modifikim te lekures. Lekura duket e thate dhe luspor dhe merr nje
ngjyre ne te verdhe per shkak te rritje se sasise se karotenit ne
gjak. Densiteti i kockave dobesohet sepse bie niveli i estogjeneve
,qe stimulon osteoporozen qe verifikohet me shume pas
menopauzes. Mund te manifestohen anemi,linfopeni dhe
ipoalbuminemi. Nje nder komplikimet me te rendesishme te
anoreksise nervoze është edhe rritja e rrezikut te aritmive te
zemres qe mund te shkaktojen vdekje te parakohshme,qe mund te
jete rrjedhoje zvogelimit te ioneve Ka+
 Ushqimi i kufizuar
 Preokupimi me
ushqime, kalori, reçet
e kuzhinë, pesha
trupore etj.
 Mendimet posesive
 Perfeksionimi
 Sjelljet rituale
 Ushtrimet kompluzive
 Zhvillimi i dobët social
 Izolimi social
 Anoreksia nervore atëherë nuk
është asgjë tjetër përveç refuzimi i
një situatës të pamëshirshme
familjare. Këtë do ta tregojnë në
refuzimin e ushqimit. Kurse
bulimia është pamja e një
adoleshentit, i cili gjinden në një
krizë apo vështirësi, ku gjendjen e
konfliktuoze në familje e pranon,
por nuk mund të absorbojë për
këtë ai do t’i refuzoj prindërit duke
ikur problemit aktual dhe ata e
gjejnë mënyrën më të lehtë të
ngushëllimit të vetvetes në
konsumimi i tepërt i ushqimit.
Çrregullimet e të ushqyerit te adoleshentët zakonisht e kanë
zanafillën apo djepin te ato familjet, në të cilat mbretëron një
atmosferë tiranike mos të themi një farë “kanibalizmit familjar” ku
mungon besimi reciprok por në të kundërtën shfaqen konfliktet e
pa ndërpreshme, shqetësimet e përhershme, brenga, ankthi,
pasiguria deri te depresion si dhe emocionet e ftohta. Familjeve të
tilla u mungon ngrohtësia, dashuria, prania, përkatësia si dhe
kujdesi i mirëfilltë. Zakonisht i riu këto mungesë do tentojnë në
mes të tjerash t’i zëvendësojnë me anë të ushqimit të tepruar. Me
fjalë të tjera fëmija apo adoleshentët ose të tjerët kur ballafaqohen
me situatat e tilla, ata bien jo vetëm në depresion, në ankth, frikë,
pasiguri si në gjendjet emocionale të padurueshëm, atëherë janë
gjasat se ngushëllimin do ta gjejnë te refuzimi i ushqimit
(anoreksia nervore) ose bulimia nervore në ushqimin e tepruar.
Vetvetiu janë të kuptueshme pasojat e kësaj varësie, si nënpesha
ose mbipesha që mund të ndikojnë negativisht në vetëdijen e
brishtë të adoleshentit posaçërisht gjinisë femërore. Shpesh
bëhen tallje nga moshanikët e tyre apo mjedisi. Madje fillojnë të
vuajnë nga kompleksi i pavlefshëm.
 Problemi i varësisë nga
çrregullimet e të ushqyerit nuk
është në refuzimin ose ushqimin e
tepruar por në marrëdhëniet
familjare. Në të cilat familje nuk
mund të zhvillohen raportet e
drejta, ku mbretëron siguria,
ngrohësi, dashuria dhe ndjenjat e
përkatësisë, që nuk është asgjë
tjetër përveç kushtrimi nëpër mes
simbolikës së urisë për dashuria…
 Nga ana tjetër adoleshentët mund
ta refuzojnë ushqimin, të cilët
dëshirojnë t’iu tregojnë prindërve,
se nuk pajtohen me sjelljet e tyre
të pakuptimta, të ashpëria si dhe
frikësuese mos të themi të
tmerrshme, që ju ofrojnë prindërit.
Me refuzimin e ushqimit ata
refuzojnë edhe këshillat e
prindërve, të cilat janë pa ndjenja,
të frikshme dhe të tmerrshme.
Ashtu adoleshenti në mënyrë të
vullnetshëm e refuzojnë ushqimin
dhe dobësohet deri në atë masë
që jeta e tyre rrezikohet.
 Te çrregullimet e të ushqyerit duhet të theksuar edhe komponentë
hormonale apo nevrobilogjike. Fjala është për varësinë bio-kimike,
sepse me ushqimin jo adekuatë përmbyset metabolizmi hormonal.
Ashtu hormonet fillojnë të tajonë lëngje që iu lehtësojnë dhimbjen
e urisë, kurse individ i tillë bie në varësin anoreksisë nervore.
Hulumtimet e fundit flasin se funksionimi i trurit që e rregullon
urinë, oreksin dhe metabolizmin është i ngarkuar si dhe i
çrregulluar. Për shërimin e këtyre ngarkesave të ushqimin është
mjaft i konkllavitur dhe kërkon mjaft durim dhe vullnet të fortë. Po
ashtu trupi i hollë është model ideal i ngulitur te bota e njeriut të ri,
këtyre mund ti shtojmë edhe sportin, gjimnastikën, ushtrimet tjera
fizike etj. Por kjo terapi nganjëherë më tepër pengon se sa
ndihmon për t’u pavarësuar nga varësia e çrregullimeve të
ushqyerit.
 Në fund edhe një herë po e theksojmë, varësia nga çrregullimet e
të ushqyerit, nuk është kurrë gjë tjetër përveç një kushtrim për
raporte ndër personale, kushtrim për jetë, që i varuri nuk mund ta
jetojë. Për këtë ata “pajtohen” për një zëvendësim, që iu jep një
botë dehëse. Ajo botë dehëse edhe më tepër i komplikon që e
dërgon deri te dhimbjet më të mëdha si dhe traumat si dhe
konfliktet që ata vetë nuk mund të dalin, derisa “zëvendësimin”nuk
e zëvendësojnë me jetën si të tillë. Nga varësia mund të delet
nëpër mes ballafaqimit të thellë me vetveten dhe me tjetrin, dhe
kjo është ajo e vetmja alternativ që i jepet njeriut, që ta pranojë
jetën si dhuratë që është e tij dhe jo dikujt tjetër, dhe ai e merr me
një optimizëm timonin e jetës në duart e veta.
 Psikologët po përpiqen të
kuptojnë shkaqet e anoreksisë
dhe të bulimisë. Fatkeqësisht,
shpesh individët e prekur nuk
vihen re që në fillim, por pasi
çrregullimi ka vepruar për
njëfarë kohe. Përpjekjet që e
vënë theksin në përfytyrimin
pozitiv për vetveten dhe në
qëndrueshmërinë emocionale
duket se janë me dobi. Është
nevoja të kryhen më shumë
studime të mëtejshme për të
zbuluar ndikimet komplekse
kësaj varësie në këto
çrregullime të të ushqyerit.
Shpresoj se për këtë herë
mjafton
Anoreksia
1 de 10

Recomendados

Anoreksia por
AnoreksiaAnoreksia
AnoreksiaMelissa Cani
1.6K vistas10 diapositivas
Shendeti mendor por
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendorMenada Petro
11.2K vistas17 diapositivas
A jane te gjithe te çmendur ? por
A jane te gjithe te çmendur ?A jane te gjithe te çmendur ?
A jane te gjithe te çmendur ?Valbona Imeraj
1.7K vistas13 diapositivas
Vrasje - Vetëvrasja por
Vrasje - Vetëvrasja Vrasje - Vetëvrasja
Vrasje - Vetëvrasja Besfort N Haziri - Prishtine
5.8K vistas17 diapositivas
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!! por
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!! Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!!
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!! #MesueseAurela Elezaj
2.4K vistas19 diapositivas
sjelljet e adoleshenteve por
sjelljet e adoleshentevesjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshenteveAda Add
757 vistas5 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Vetevrasja por
VetevrasjaVetevrasja
VetevrasjaAnida Ago
2.4K vistas2 diapositivas
Stresi por
StresiStresi
Stresishkolla-arianiti
3.5K vistas12 diapositivas
Detyrë kursi sociologji por
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologjirediz
10.1K vistas11 diapositivas
Psikopati por
PsikopatiPsikopati
PsikopatiMuhamed01
2.6K vistas18 diapositivas
2 por
22
2Algita Mesiti
218 vistas1 diapositiva
ADOLESHENCA por
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCAAlgita Mesiti
1.8K vistas8 diapositivas

La actualidad más candente(18)

Vetevrasja por Anida Ago
VetevrasjaVetevrasja
Vetevrasja
Anida Ago2.4K vistas
Detyrë kursi sociologji por rediz
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologji
rediz10.1K vistas
Psikopati por Muhamed01
PsikopatiPsikopati
Psikopati
Muhamed012.6K vistas
gjithcka rrethe stresi por manomano46
gjithcka rrethe stresigjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresi
manomano46717 vistas
Adoleshenca dhe Shoqeria por Anida Ago
Adoleshenca dhe ShoqeriaAdoleshenca dhe Shoqeria
Adoleshenca dhe Shoqeria
Anida Ago29.3K vistas
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik por lediana bardho
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizikNdikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
lediana bardho1.4K vistas
Adoleshenti -Vetja Shoqërore por Arba Tabaku
Adoleshenti -Vetja ShoqëroreAdoleshenti -Vetja Shoqërore
Adoleshenti -Vetja Shoqërore
Arba Tabaku712 vistas
Stresi por Fatmiraa
Stresi Stresi
Stresi
Fatmiraa3.9K vistas
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X por Gersa_a
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XAdoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Gersa_a7.8K vistas

Similar a Anoreksia

Projekt Biologji XIb Ervis Cara por
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraErvis Cara
1.5K vistas23 diapositivas
Crregullimet ushqimore por
Crregullimet ushqimoreCrregullimet ushqimore
Crregullimet ushqimoreAlimerko Brunilda
2.5K vistas7 diapositivas
Anoreksia & Bulimia por
Anoreksia & BulimiaAnoreksia & Bulimia
Anoreksia & Bulimiaadahajdarmataj
1.1K vistas12 diapositivas
Semundjet Biologji por
Semundjet BiologjiSemundjet Biologji
Semundjet BiologjiAjlinda Idrizi
945 vistas14 diapositivas
Shendeti mendor por
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendorMenada Petro
953 vistas17 diapositivas
Skizofrenia (2) por
Skizofrenia (2)Skizofrenia (2)
Skizofrenia (2)Klementina Gjyla
7.8K vistas29 diapositivas

Similar a Anoreksia(20)

Projekt Biologji XIb Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Ervis Cara1.5K vistas
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte por Ramadan Lohaj
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Ramadan Lohaj6.1K vistas
Universiteti i tiranes por Freskida
Universiteti i tiranesUniversiteti i tiranes
Universiteti i tiranes
Freskida8.4K vistas
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmale por Enida Xhaferi
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmaleImpakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Enida Xhaferi418 vistas
Alkooli dhe duhanpirja por romina balla
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirja
romina balla2.9K vistas
Al genetic tests_bd por Ganiel Licka
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bd
Ganiel Licka673 vistas
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia por koralda
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda8.8K vistas
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. por EsliSula1
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vistas

Más de Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet por
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
39.8K vistas14 diapositivas
Semundjet kanceri por
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K vistas15 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K vistas14 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
5.2K vistas12 diapositivas
Ds ( Down Syndrone) por
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K vistas17 diapositivas
Obeziteti por
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K vistas9 diapositivas

Más de Melissa Cani(7)

Statistike dhe probabilitet por Melissa Cani
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.8K vistas
Semundjet kanceri por Melissa Cani
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
Melissa Cani3.8K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Melissa Cani5.2K vistas
Ds ( Down Syndrone) por Melissa Cani
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)
Melissa Cani2.1K vistas

Anoreksia

 • 1. Projekt ne Aftesim per Jeten Klasa: 10 G Shkolla: “ 28 Nentori ”
 • 2.  Anoreksia nervore është një çrregullim i të ushqyerit në të cilën personi bie shumë në peshë sepse e kufizon të ngrënit. Ky problem vihet re më dendur te gratë e reja dhe vajzat adoleshente se sa te meshkujt. Shkaqet e anoreksisë nuk janë zbuluar tërësisht, megjithatë ka të ngjarë që ato të jenë sociale, psikologjike e fiziologjike.  Psikologët thonë se konsumi i tepër i ushqimit ka një njëanshmëri me alkoolin si dhe me pirjen e duhanit, sepse sipas saj kjo është një shprehi e fituar gjatë jetës së individit. Por zakonisht abuzimi i rritur i ushqimit është një lloj prehje për njerëzit që gjenden në situatat problemore. Thonë se disa njerëz duke ikur nga problemi aktual, ata gjen mënyrën më të lehtë të ngushëllimit të vetvetes.
 • 3.  Manifestimet klinike te anoreksise nervoze jane,pergjithesisht,shume te renda nder te cilat mund te permendim edhe manifestimet e sistemit endokrin .Amenorrea qe vjen nga reduktimi i sekretimit te faktoreve te lirimit te gonadotropinave. Manifestime te tjera me te zakonshme ,te lidhura me me reduktimin e lirimit te hormoneve te tiroides,jane edhe intolerimi ndaj te dhe modifikim te lekures. Lekura duket e thate dhe luspor dhe merr nje ngjyre ne te verdhe per shkak te rritje se sasise se karotenit ne gjak. Densiteti i kockave dobesohet sepse bie niveli i estogjeneve ,qe stimulon osteoporozen qe verifikohet me shume pas menopauzes. Mund te manifestohen anemi,linfopeni dhe ipoalbuminemi. Nje nder komplikimet me te rendesishme te anoreksise nervoze është edhe rritja e rrezikut te aritmive te zemres qe mund te shkaktojen vdekje te parakohshme,qe mund te jete rrjedhoje zvogelimit te ioneve Ka+
 • 4.  Ushqimi i kufizuar  Preokupimi me ushqime, kalori, reçet e kuzhinë, pesha trupore etj.  Mendimet posesive  Perfeksionimi  Sjelljet rituale  Ushtrimet kompluzive  Zhvillimi i dobët social  Izolimi social
 • 5.  Anoreksia nervore atëherë nuk është asgjë tjetër përveç refuzimi i një situatës të pamëshirshme familjare. Këtë do ta tregojnë në refuzimin e ushqimit. Kurse bulimia është pamja e një adoleshentit, i cili gjinden në një krizë apo vështirësi, ku gjendjen e konfliktuoze në familje e pranon, por nuk mund të absorbojë për këtë ai do t’i refuzoj prindërit duke ikur problemit aktual dhe ata e gjejnë mënyrën më të lehtë të ngushëllimit të vetvetes në konsumimi i tepërt i ushqimit.
 • 6. Çrregullimet e të ushqyerit te adoleshentët zakonisht e kanë zanafillën apo djepin te ato familjet, në të cilat mbretëron një atmosferë tiranike mos të themi një farë “kanibalizmit familjar” ku mungon besimi reciprok por në të kundërtën shfaqen konfliktet e pa ndërpreshme, shqetësimet e përhershme, brenga, ankthi, pasiguria deri te depresion si dhe emocionet e ftohta. Familjeve të tilla u mungon ngrohtësia, dashuria, prania, përkatësia si dhe kujdesi i mirëfilltë. Zakonisht i riu këto mungesë do tentojnë në mes të tjerash t’i zëvendësojnë me anë të ushqimit të tepruar. Me fjalë të tjera fëmija apo adoleshentët ose të tjerët kur ballafaqohen me situatat e tilla, ata bien jo vetëm në depresion, në ankth, frikë, pasiguri si në gjendjet emocionale të padurueshëm, atëherë janë gjasat se ngushëllimin do ta gjejnë te refuzimi i ushqimit (anoreksia nervore) ose bulimia nervore në ushqimin e tepruar. Vetvetiu janë të kuptueshme pasojat e kësaj varësie, si nënpesha ose mbipesha që mund të ndikojnë negativisht në vetëdijen e brishtë të adoleshentit posaçërisht gjinisë femërore. Shpesh bëhen tallje nga moshanikët e tyre apo mjedisi. Madje fillojnë të vuajnë nga kompleksi i pavlefshëm.
 • 7.  Problemi i varësisë nga çrregullimet e të ushqyerit nuk është në refuzimin ose ushqimin e tepruar por në marrëdhëniet familjare. Në të cilat familje nuk mund të zhvillohen raportet e drejta, ku mbretëron siguria, ngrohësi, dashuria dhe ndjenjat e përkatësisë, që nuk është asgjë tjetër përveç kushtrimi nëpër mes simbolikës së urisë për dashuria…  Nga ana tjetër adoleshentët mund ta refuzojnë ushqimin, të cilët dëshirojnë t’iu tregojnë prindërve, se nuk pajtohen me sjelljet e tyre të pakuptimta, të ashpëria si dhe frikësuese mos të themi të tmerrshme, që ju ofrojnë prindërit. Me refuzimin e ushqimit ata refuzojnë edhe këshillat e prindërve, të cilat janë pa ndjenja, të frikshme dhe të tmerrshme. Ashtu adoleshenti në mënyrë të vullnetshëm e refuzojnë ushqimin dhe dobësohet deri në atë masë që jeta e tyre rrezikohet.
 • 8.  Te çrregullimet e të ushqyerit duhet të theksuar edhe komponentë hormonale apo nevrobilogjike. Fjala është për varësinë bio-kimike, sepse me ushqimin jo adekuatë përmbyset metabolizmi hormonal. Ashtu hormonet fillojnë të tajonë lëngje që iu lehtësojnë dhimbjen e urisë, kurse individ i tillë bie në varësin anoreksisë nervore. Hulumtimet e fundit flasin se funksionimi i trurit që e rregullon urinë, oreksin dhe metabolizmin është i ngarkuar si dhe i çrregulluar. Për shërimin e këtyre ngarkesave të ushqimin është mjaft i konkllavitur dhe kërkon mjaft durim dhe vullnet të fortë. Po ashtu trupi i hollë është model ideal i ngulitur te bota e njeriut të ri, këtyre mund ti shtojmë edhe sportin, gjimnastikën, ushtrimet tjera fizike etj. Por kjo terapi nganjëherë më tepër pengon se sa ndihmon për t’u pavarësuar nga varësia e çrregullimeve të ushqyerit.  Në fund edhe një herë po e theksojmë, varësia nga çrregullimet e të ushqyerit, nuk është kurrë gjë tjetër përveç një kushtrim për raporte ndër personale, kushtrim për jetë, që i varuri nuk mund ta jetojë. Për këtë ata “pajtohen” për një zëvendësim, që iu jep një botë dehëse. Ajo botë dehëse edhe më tepër i komplikon që e dërgon deri te dhimbjet më të mëdha si dhe traumat si dhe konfliktet që ata vetë nuk mund të dalin, derisa “zëvendësimin”nuk e zëvendësojnë me jetën si të tillë. Nga varësia mund të delet nëpër mes ballafaqimit të thellë me vetveten dhe me tjetrin, dhe kjo është ajo e vetmja alternativ që i jepet njeriut, që ta pranojë jetën si dhuratë që është e tij dhe jo dikujt tjetër, dhe ai e merr me një optimizëm timonin e jetës në duart e veta.
 • 9.  Psikologët po përpiqen të kuptojnë shkaqet e anoreksisë dhe të bulimisë. Fatkeqësisht, shpesh individët e prekur nuk vihen re që në fillim, por pasi çrregullimi ka vepruar për njëfarë kohe. Përpjekjet që e vënë theksin në përfytyrimin pozitiv për vetveten dhe në qëndrueshmërinë emocionale duket se janë me dobi. Është nevoja të kryhen më shumë studime të mëtejshme për të zbuluar ndikimet komplekse kësaj varësie në këto çrregullime të të ushqyerit. Shpresoj se për këtë herë mjafton